Acer blog: Predator Triton 900, a méltó utód

Pár napig nálunk vendégeskedett az Acer csúcskategóriás gamer notebookja, a hatalmas Predator Triton 900.

Az Acer Predator szériája nincs híján az extrém termékeknek, elég csak az általunk is tesztelt Predator 21 X notebookra gondolni. Pont ez utóbbi az, amelynek sokáig kellett várni méltó utódjára, de most a tavaly ősszel megszellőztetett, majd idén januárban bemutatott Triton 900-zal úgy tűnik, hogy kaptunk valamilyen pótlékot.


[+]

A belsőt tekintve igazi meglepetések nincsenek, így 2019. közepén egy Core i7-8750H, 32 GB RAM, egy GeForce RTX 2080, illetve egy 1 TB kapacitású RAID 0 tömbbe fogott, két NVMe SSD-ből álló háttértár semmiben sem lóg ki a komoly játékos notebookok közül, és a 21 X-szel ellentétben itt a kijelzőtől sem esik majd le az állunk, hiszen egy „sima”, 17,3”-es IPS panelt kapunk. Igaz, ez 4K felbontású, G-Sync technológiát támogató, PWM-mentes, és az Adobe RGB színtér 100%-ának visszaadására is képes, viszont csak 60 Hz-es képfrissítésű. Tekintettel arra, hogy a nálunk járt példány még nem a végleges firmware-t kapta, teljesítményteszteknek nem igazán volt értelme, hiszen ezeket az optimalizált hűtési és egyéb beállítások még jelentősen módosíthatják. A PCMark 10 Extended mérését azért lefuttattuk, ez az alábbi eredményeket adta:

  • PCMark 10 Extended: 7894
  • Essentials: 9369
  • Productivity: 7978
  • Digital Content Creation: 8645
  • Gaming: 16 241

A számok magasak, amiben nincs semmi meglepő, figyelembe véve a beépített hardver teljesítményét, és aligha tévedünk, ha feltételezzük, hogy a végleges firmware-rel szerelt Predator Triton 900-zal a legtöbb játékban magas minőségi beállításokon is kihasználhatjuk a 4K-s panel előnyeit. A gépet azonban, mint említettük, nem ez teszi különlegessé, hanem dizájnja, ami ráadásul azóta az új multimédiás, csúcskategóriás munkagépben, a ConceptD 9-ben is megjelent.


[+]

Ez a dizájn részben az egykori Aspire R13 vonalát viszi tovább, és mit ad isten, itt is előkerül az Ezel kifejezés, mégpedig a kijelző forgatását lehetővé tévő két masszív zsanér kapcsán, amelyek az Ezel Aero Hinge nevet viselik. Ezek működése a fotókon látszik a legjobban, amit viszont a kép nem tud visszaadni, az az, hogy mennyire masszív, strapabíró darabok. Igaz, mindez a méreteken is látszik, a Triton 900-at nem érte el a karcsú és keskeny kávák divatja, ezért cserébe viszont a hűtésnek is bőven jutott hely, amely persze Aeroblade 3D ventilátorokat használ, továbbá nem takarékoskodik a hangerővel (legalábbis a tesztelt, béta BIOS-szal semmiképpen sem).

Mint minden ilyen átalakítható gépnél, így a Triton 900-nál is hangsúlyozza a gyártó a különböző felhasználási módokat, és ezekre mechanikailag is ráerősít azzal, hogy a képernyőnek és a tartóállványzatnak határozott fokozatai is vannak. Természetesen a legtöbben alighanem a notebookra jellemző állásban játszanak majd, de opció a tablet, egy Microsoft Surface Studióra hajazó kialakítás, és persze ott a médialejátszós opció, amikor csak a monitort látjuk.


[+]

A külső további jellemzőit illetően feltűnő, bár nem egyedi, hogy a csuklótámaszt eltüntették a tervezők, a billentyűzetet pedig előrehozták az alsó részre. Ezzel párhuzamosan a tapipadot a numerikus rész helyére tették, de az utóbbiról nem kell teljesen lemondanunk, a tapipad jobb felső sarkán kétszer koppintva előhívhatunk egy helyettesítő opciót. Maga a billentyűzet nem sikerült rosszul, a gép merev, így jó visszajelzést kapunk a gomboktól, melyek alatt mechanikus kapcsolók és RGB világítás is lapul. A tapipad jelenléte persze játékoknál nem túl lényeges, de általános feladatokhoz jól használható, meg persze ott az érintőképernyő is, ha olyan szoftverrel dolgozunk, ahol ez jól támogatott.


[+]

Az előretolt billentyűzet felett kialakuló méretes részre több korábbi Predatornál látott módon egy méretes üveglap került, mely mögött megcsodálhatjuk a hűtőrendszer egy részét. Ennek további funkciója nincs, kizárólag a dizájnt szolgálja.


[+]

Méretes notebookról lévén szó, csatlakozókban nem szenvedünk hiányt, a hátoldalon egy DisplayPort és egy HDMI kimenetet vethetünk be külső monitorok felé, míg az oldalakon két USB Type-A és két Type-C konnektor fogad. Az előbbiek USB 3.1 Gen1 interfészt kínálnak, az utóbbiak közül az egyik ugyanezt tudja, a második viszont Thunderbolt 3-as. Ezeken kívül kapunk egy gigabites Ethernet portot, illetve a fényképeken látszik még néhány fedél a jobb oldalon – ez a végleges verzión információink szerint már nem lesz fent.


[+]

Mindezek után alighanem senki sem lepődik meg azon, hogy a Predator Triton 900 csúcsmodellhez méltó árat is kaphat majd a hamarosan elkövetkező hivatalos megjelenéssel párhuzamosan. Ez hazánkban 1,5-1,8 millió forint körül összeget jelent, ami nem kevés, de nem is elrugaszkodott a hasonló tudású, hasonló kategóriás versenytársakhoz képest így, hogy a speciális megoldásokat is hozzávesszük az összképhez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények