Acer blog: H6517ST projektor, nagy képátló közelről

A projektorszegmens kis részét teszik csak ki a short throw, azaz rövid vetítési távolsággal rendelkező modellek, amelyek különlegessége nevükből értetődően nem más, mint hogy a szokásosnál kisebb távolságról tudnak nagy képátlót előállítani. Az ilyen projektorok általában jól használhatóak olyan helyeken, ahol nincs hely a projektor távoli installálására vagy elhelyezésére. Erre jó példa mondjuk egy nem túl nagy tárgyaló, ahol van egy asztal, és onnan kell megoldani a vetítést a lehető legnagyobb képátlóval. Nos ilyen helyzetekben jön jól például a rövid vetítési távolság.


[+]

Persze ne gondoljuk, hogy csak irodába szánt modellek között találunk csak ST jelzésű modellt, hiszen számos otthon van, ahol szintén nincs optimális lehetőség elhelyezni (mondjuk a hátsó falon, plafonról lelógatva stb) egy hagyományos vetítőt. A Full HD felbontásra képes, DLP technológiára épülő Acer H6517ST is az otthoni felhasználásra szánt, szórakoztató kategóriában versenyez, egészen pontosabban az ugyanerre a célra kitalált, normál vetítési távolságú, zoomolható objektívvel ellátott H6517BD testvére.


[+]

A kicsomagolás után rögtön feltűnik az ST projektorokra jellemző, szokásosnál nagyobb és jobban kidomborodó, 0,5:1 vetítési arányú frontlencse, aminek hála már 0,5 méterről 1,1 méteres, azaz 45"-es képátló vetíthető. A maximális 7,62 méteres, azaz 300"-es képátló 3,3 méterről érhető el. Szemléltetésképpen: a BD verziónál ugyanehhez háromszoros távolságra, azaz közel 10 méterre szüksége. Cserébe az objektív fix, zoom nincs, csak az élesség állítható, nincs lencseeltolás, azaz az elhelyezését ezek hiánya könnyen befolyásolhatja.

Az egyetlen DarkChip 3 DMD-re épülő eszköz ígéretes technikai paramétereket vonultat fel: 3000 ANSI lumen fényáram, 144 Hz 3D (DLP szemüveggel – külön vásárolható meg), 10 000:1 kontrasztarány, 4-8000 óra üzemidő a lámpa esetében. A bemenetek terén hozza a minimum elvárt szintet, azaz kapunk két HDMI 1.4a-t, amiből az egyik MHL kompatibilis, egy D-Sub és egy kompozit csatlakozót, ezenkívül egy jack audiobemenetből kell gazdálkodnunk. Természetesen ebből a modellből sem maradt ki a 2 wattos hangszóró sem.


[+]

Maga a projektor felépítése masszív, bár a lencsetakaró eléggé esetlen – szó szerint bármelyik  pillanatban hajlandó lecsúszni a helyéről, de más rossz tapasztaltunk a gyorsteszt során nem igazán volt, leszámítva még a pontatlan automatikus trapézkorrekciót. A hatszegmenses színkerék sebességéről nincs információnk, de szivárványozást csak elvétve láttunk a nagy kontrasztkülönbséggel bíró helyeken (jellemzően fekete háttéren fehér feliratnál), de ez sem volt különösebben zavaró. A vetítőt ECO módba kapcsolva is elég fényerőt szolgáltatott nagyon alacsony zajszint mellett, így nem zavarta a kikapcsolódást, ami dicséretes.


[+]

Kicsit tartottunk attól, hogy az optika rontani fogja a képet, gondolva a torzításra vagy a elszíneződésre a sarkokban, de nem így lett. Az Acernél ezt a feladatot most is jól elvégezték, ahogy az utóbbi időben más projektoruk esetében is. Persze nem volt minden sarokban pengeéles, mint középen, de ez koránt sem volt zavaró mértékű, vagy éppen feltűnő, közelről nézve sem. Ugyanez igaz a kromatikus aberrációra, ami szintén minimális mértékben jelentkezett.


[+]

Bár nem kalibráltunk (teljes CMS nincs) és nem végeztünk méréseket, összességében egész kellemesnek tűnt az Acer vetítője. A gyári beállításokat használva némi finomítással is el lehet érni egy fogyasztható színvilágot. Extrák, mint USB-s lejátszás vagy vezeték nélküli funkciók nincsenek, ahogy fizikai beállítási lehetőségek is csak korlátozottak. Mindenesetre a hordtáska és a távirányító most is az alapfelszereltség része.

Az Acer H6517ST projektor bruttó 250 000 forintért vásárolható meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények