Acer blog: Aspire ZC-605 AIO – ha csak egy PC kell

Az egybegép, vagyis az úgynevezett "All in one" kategória még mindig nem tudta magát idehaza megszerettetni, ettől függetlenül a gyártók rendületlenül nyomják az ilyen termékeket, még ha nem is akkora választékban, mint tőlünk nyugatabbra. Eltekintve attól, hogy a téma kapcsán a hazai vásárlóközösség zsebében nyúlkáljunk (hiszen az ár okozza a legtöbb fejtörést e termékek kapcsán) az AIO kategória életképes, mivel lényegében egy kijelzőnyi méretben kínálják mindazt, amit egyébként egy méretes házba szoktak bezsúfolni. Így nem foglal túl sok helyet, szinte bárhova odaállítható, igény szerint könnyen mozgatható, emellett fogyasztásuk is kedvező, és gyakorlatilag zajtalanul működnek.


[+]

A bővíthetőség hiányára lehet hivatkozni, de ez sokak számára nem szempont, hiszen nem futtatnak olyan alkalmazásokat, amelyek igényelnék a folyamatosan megújuló hardvert. Pontosan nekik találták ki ezt a kompakt kategóriát, amibe nem csak a feleslegesen túlextrázott modellek között olyat is találunk, ami hétköznapi használatra lett kitalálva ennek megfelelő árcédulával. Ilyen például az Acer Aspire Z család C-605 típusjelzésű modellje, ami tényleg csak a legszükségesebb hardvereket kapta meg nem túl hivalkodó fekete házba ágyazva. Az anyagminőség rendben van, de a fényes részt nem érdemes fogdosni. Az állvány, pontosabban kitámasztó teszi a dolgát, AIO-nak megfelelően csak dönthetőséget kínál, ezt kompenzálandó a kávába épített webkamera szöge is korrigálható.


[+]

A kissé vaskos és fényes keret egy 19,5"-es, szélesvásznú TN+film kijelzőt fog közre, ami nem érintős, és szerencsére matt felületű. A felbontás nem eget rengető, 1600x900 pixel, tehát az ár érdekében kompromisszumos megoldást választottak a gyártónál. Ugyanez igaz a hardverre is, amihez az Ivy Bridge alapokon nyugvó, számos extrától megfosztott 17 wattos Celeron 1007U processzort választották 4 GB DDR3 memóriával és 500 GB-os merevlemezzel, illetve egy DVD-íróval. Ehhez pluszban raktak egy Gigabit Ethernet vezérlőt, valamint megfejelték beépített kétsávos IEEE 802.11a/b/g/n és Bluetooth 4.0 vezeték nélküli eszközökkel. Az előbbiekhez hozzájön még a webkamera, az SD kártyaolvasó, a 2xUSB 3.0 és 2xUSB 2.0 port, illetve a sztereó hangszóró és a 3,5 mm-es jack aljzat. Ezek egy részét (SD olvasó, jack aljzat és egy USB 3.0-s port) az előlap bal oldalára egy levehető ajtó mögé rejtették, amit nem árt biztos helyre tenni, ha egyszer levettünk, ugyanis nincs a házhoz rögzítve.

Előlapi portok ajtóval és ajtó nélkül Előlapi portok ajtóval és ajtó nélkül
Előlapi portok ajtóval és ajtó nélkül [+]

Mint látható, csak a legszükségesebbek kerültek a gépbe. A dobozban a külső tápegységen kívül billentyűzet és optikai egér is belefért, így ezekről sem kell gondoskodni, vásárlás után azonnal használatba vehető a C605. Mindezt idehaza bruttó 135 000 forintba sikerült belepréselni (1 év garanciával), ám ebben még nincs benne az operációs rendszer, amiért 15 000 forintot kell pluszban fizetni, vagy ott az ingyenes Linux használatának lehetősége. Irodai dolgozóknak (pl. recepciós gépnek), iskoláknak vagy internetkávézóknak, vagy otthoni internetezős, általános célokra használt asztali gépnek ez a tudás és teljesítmény bőségesen elegendő – legalábbis a Windows 7 rendszerrel könnyen megbirkózott a próbák során.

Talp és támasztó beépített kábelrendezővel / Dönthető beépített webkamera Talp és támasztó beépített kábelrendezővel / Dönthető beépített webkamera
Talp és támasztó beépített kábelrendezővel / Dönthető beépített webkamera [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer