A Nintendo Wii a legmegbízhatóbb konzol

A SquareTrade rendkívül részletes vizsgálatot bonyolított le a jelenleg népszerű konzolok meghibásodási arányával kapcsolatban. A garanciális ügyintézéssel foglalkozó vállalat a kutatásait két éves tartományra végezte, így azok a termékek nem kerültek bele a felmérésbe, amelyek a vásárlás napjától számítva két év után hibásodtak meg.


A konzolok meghibásodási aránya két éves időtartamra - Forrás: SquareTrade [+]

Ahogy azt az előbbi grafikon is mutatja két éves távlatban a Nintendo Wii a bajnok, mivel ez a rendszer 2,7%-os meghibásodási aránnyal rendelkezik. A Sony PlayStation 3 kerek 10%-kal a második, míg az utolsó helyre az Microsoft Xbox 360 futott be, ami annak köszönhető, hogy a vásárolt gépek 23,7%-a mindössze két év alatt tönkrement. Érdekességképpen a SquareTrade kiemelte az RROD (Red Ring Of Death) hibával kimúlt gépeket. A probléma az első generációs Xbox 360 konzolok típushibája volt, ennek megfelelően nem meglepő, hogy az elhalálozások több mint a feléért ez a tökéletlenség felel. Az RROD hibát egyébként a központi illetve a grafikus processzor hőmérsékletének gyors és nagymértékű ingadozása okozza, aminek következtében a tokozások forrasztásai megrepedtek. A Microsoft az Xbox 360 új verzióinál javította a kellemetlenséget, de az első generációs modelleket nem hívta vissza. Cserébe a konzol garanciáját kiterjesztette három évre a gyakran előforduló hibák esetében.

Hirdetés

Természetesen a fenti eredmények önmagukban nem érnek semmit, hiszen a konzolokat nem használják folyamatosan, így nélkülözhetetlen adalékként a SquareTrade kiderítette a gépek átlagos használati idejét. Ehhez a The Nielsen Company segítségét kérték, mivel az előbbi vállalat korábban vizsgálta, mely konzollal játszanak a felhasználók átlagosan a legtöbbet. Az alábbi ábra ezt szemlélteti. Az Xbox 360 és a PlayStation 3 közötti eltérés nem nevezhető komolynak, a Nintendo Wii mellett viszont a felhasználók átlagosan feleannyi időt töltenek.


A konzolok átlagos terhelése - Forrás: SquareTrade [+]

A friss adatokat a SquareTrade kombinálta a két év alatt mért meghibásodási aránnyal, így sikeresen kiszámították a napi szinten bekövetkező elhalálozásokat. Ez természetesen nem állítja a feje tetejére a világot, ám érdemes észrevenni, hogy a Wii helyzete komolyan romlott, hiszen a Nintendo konzolja átlagosan feleannyi terhelést kap, mint a riválisok.


A meghibásodási arány egy napi időtartamra, azaz a terhelés függvényében - Forrás: SquareTrade [+]

Mindenek tükrében bátran kijelenthető, hogy a Nintendo Wii a piac legmegbízhatóbb újgenerációs konzolja. A képből most már csak a garancia időtartama hiányzik. A Nintendo és a Sony egy évet vállal a Wii-re és a PlayStation 3-ra, míg a Microsoft 2+1 évig szervizeli teljesen ingyen az Xbox 360 nevű masinát. Ebből a két év a teljes körű jótállást jelenti, míg a további egy év a gyakran előforduló hibák esetében vehető igénybe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés