A malware-ek Windowsról áttértek MacOS-re?

Régen sokat hallhattuk, hogy valaki azért használ almás gépet, mert az (egyebek mellett) kevesebb eséllyel lesz vírusos. Úgy tűnik, még egy városi legenda misztériuma foszlott semmivé.

A Malwarebytes közzétette az éves State of Malware jelentését, ami a 2019-es esztendőben rögzített számokról szól. Az egyik nagy felfedezés, hogy az Apple Mac-ek átlagosan 11 támadással találkoztak végpontonként, míg a windowsos rendszerek "csak" 5,8-cal. 2018-hoz képest mintegy 400 százalékkal növekedett a Mac-eket fenyegető tényezők száma, egyértelműen mutatva, hogy az utóbbi időben igencsak almás trendek uralkodnak a kiberbűnzözők célkeresztjeinek környékén.

Hirdetés

Azért azt hozzá kell tenni a dologhoz, hogy a Malwarebytes kutatói látták a Mac-es felhasználói bázis tavalyi gyarapodását, de azt nyilatkozták, hogy ha azt az ominózus fenyegetés/végpont értéket vesszük alapul, a MacOS eredménye még így is majdnem 2:1 arányban viszonyul az ablakos operációs rendszerben megfigyeltekhez.


[+]

2019 folyamán ezen fenyegetések természete is változott. A jelentés 13 százalékos növekedést mutat az üzleti szektorban, és a vállalkozások elleni ransomware-ek  burjánzó tavaszukat élik; a Ryuk- és Sodinokibi-aktivitás nem kevesebb, mint 543 és 820 százalkékos emelkedést mutatott, de az idegesítő pop-upokat/overlayeket generáló adware-eknek sincs okuk a szégyenkezésre.

Előzmények

Hirdetés