64 bites utasításkészlet a Prescottban?

Az X-bit Labs honlapon megjelent hír azt állítja, hogy az Intel Prescott processzorok már tartalmaznak egy 64 bites utasítások végrehajtására is alkalmas részt. A névtelenségben maradó forrás szerint a cég ezt az utasításkészletet valamilyen oknál fogva egyelőre nem akarja engedélyezni.

A 64 bites kiterjesztés a – pletyka szintjén – régóta emlegetett Yamhill project eredménye lehet, s hasonló az AMD64-hez, ám azzal még véletlenül sem kompatibilis.

A hír szerint az Intel marketingesei megegyeztek abban, hogy a későbbi Prescott, illetve Tejas processzorokban engedélyezni lehetne ezt a kiterjesztést, ám egyelőre konkrét döntés nem született; most tehát úgy néz ki, hogy a cég 2005 előtt nem kívánja bekapcsolni a 64 bites üzemmódot.

Amennyiben tehát az AMD 64 bites processzorai elterjednek a piacon erre az időpontra - s így természetesen nagyobb szoftvertámogatottsággal is rendelkeznek majd, mint az Intel féle 64 bites kiterjesztés - akkor az Intel lemaradásba kerülhet a nagy teljesítményű asztali gépek, és a belépő szintű szerverek területén.

Az Intel igazából azért lehet gondban, mert élesen külön akarja választani a 32, illetve a 64 bites processzorok piacát. A 32 bites szegmensbe szánja a Pentium 4-et, s utódait (Prescott, Tejas, …), valamint a 32 bites szerverek piacára a Xeon processzorokat. A 64 bites világ az Intel számára az Itanium, mely csak emulálni képes a 32 bites x86 utasításkészletet, így a 32 bites alkalmazások lassan futnak rajtuk. Az Intel a hosszú távú jövőt pedig egyértelműen az Itaniumban, s annak architektúrájában látja. Ezeket az elképzeléseket zavarta meg az AMD a 64 bites processzoraival.

Véleményünk szerint az Intel akkor fogja engedélyezni a 64 bites kiegészítést a Prescott, illetve Tejas processzorokban (feltéve, hogy a hír igaz), amikor az AMD Athlon 64, illetve Opteron processzorokat túlságosan fenyegetőnek találja majd saját, 32 bites piacai számára. Ha ez az időpont 2005 előtt eljön, akkor még az előtt lesz 64 bites kiegészítés. Ez az AMD-nek rossz hír lehet, mert az Intel kiegészítések eddig mindig sikeresebbek voltak, ugyanis ezeket többen támogatták a cég piaci súlya miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés