CES 2013: rendszerchipek áradata

A rendszerchipek ezúttal is sok szerepet kaptak az idei CES-en, így több gyártó is mutatott be saját fejlesztésű megoldást. A kevesebb figyelmet kapó cégek között is vannak igen érdekes fejlesztések. Ilyen például a Broadcom BCM7445 jelzésű SoC, mely az elsők között támogatja a 4K felbontást 60 Hz-es frissítés mellett. Ebből már kitalálható, hogy a vállalat az újdonságot a set-top boxokba szánja, hiszen elsősorban ott lesz majd erre a képességre igény, ahogy terjednek a 4K felbontású tévék.

A terméken belül a Brahma15 kódnevű processzor dolgozik, ami lényegében egy négymagos ARM Cortex-A15-ös konfigurációt jelent 1,5 GHz-es órajel mellett. A kódnév ne tévesszen meg senkit, ugyanis a vállalat el szokta nevezni a processzorblokkokat, hogy az ügyfelek tájékozódását megkönnyítse. A Brahma15 a funkcionalitás szempontjából semmiben sem különbözik egy másik cég négy darab Cortex-A15-ös blokkjától. A fejlesztés igazi érdekessége, hogy az integrált dekóder támogatja az érkező HEVC formátumot, ezen belül is négy darab 1080p-s videofolyammal bír el 30 Hz-es frissítés mellett. Természetesen a H.264 és a régebbi elterjedt formátumok kezelése is megoldott.

A Broadcom BCM7445 már üzemelt a CES-en, de a vállalat a konkrét sebességadatokat nem árult még el. A terméket már rendelhetik a partnerek, ugyanakkor a gyártás még csak kis mennyiségben folyik, mivel a drága 4K-s kijelzők piaca nem túl nagy. A vállalat a termelés fellendítését 2014 közepére tervezi.

A Huawei sem ült a babérjain. A cég az elmúlt évben mutatta be a K3V2 jelzésű SoC-ot, melyet idén a K3V3 fog követni. A legfőbb változás, hogy a négy Cortex-A9-es processzormagot négy darab ARM Cortex-A15-ös váltja, ami érezhető előrelépés lesz a teljesítmény tekintetében. Sajnos a vállalat sok extra információval nem látta el az érdeklődőket, de úgy pletykálják, hogy a korábban használt Vivante GC4000-es IGP-t egy PowerVR fejlesztés váltja majd le, azon belül is egy Rogue architektúrára épülő megoldás. Ezt a cég nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni.

Amit biztosan tudunk, hogy a Huawei korábban szerződést kötött az Imagination Technologies legújabb fejlesztéseinek licenceléséről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés