2007-től jelentős Serial ATA dominancia várható

Hirdetés

Még idén kész belefogni Serial ATA csatolószabványt alkalmazó DVD-írók előállításába Tajvan legnagyobb optikai egységeket előállító vállalata, a Lite-On IT. Iparági források szerint a próbaszállítások sikerétől függően a gyártó kész rövid időn belül teljesen leváltani az elavultnak tekintett – de a DVD-írók esetében máig szinte kizárólagosan alkalmazott – párhuzamos ATA interfészt.


Plextor PX-755SA: a kevés SATA-s író egyike

Az évtizedes múltra visszatekintő csatolószabvány végleges száműzését épp a technológia egyik atyjának tekintett Intel kezdeményezte nemrég piacra dobott Broadwater lapkakészletével, mely az első olyan, asztali PC-khez készült chipset a vállalat kínálatában, amelyik teljes mértékben nélkülözi a PATA-vezérlőt. Nemrég beszámoltunk róla, hogy ez a döntés utólag kissé elhamarkodottnak bizonyult, mivel az optikai egységek piacán korántsem olyan elterjedtek a PATA leváltására megalkotott SATA csatolószabvánnyal kompatibilis egységek, mint a merevlemezek esetében (jelenleg két gyártó árul SATA-s DVD-írót, és további egy cég tervez ilyen típust piacra dobni).

A Serial ATA szabvány elterjedésének, minden szegmensben bekövetkező térnyerésének új lendületet adhat a Lite-On döntése, a tajvani gyártó ugyanis amellett, hogy saját márkanevén árulja az optikai egységeket, számos ismert márka beszállítója is egyben. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az új szabványnak megfelelő DVD-írók fogyasztói ára általánosságban hogyan alakul majd a régebbi típusú csatolót használó, ugyanolyan tudású egységekéhez képest – márpedig ez a tényező kulcsfontosságú lehet a rendkívül árérzékeny piacon elérni kívánt sikerekhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés