Az 1 TB-os WD VelociRaptor a leggyorsabb merevlemez a piacon

A Western Digital VelociRaptor merevlemez szériája mindig is egy presztízs termék volt, amely az abszolút csúcskategóriáját jelentette a tányéros adattárolók között. Fénye azonban az SSD-k térhódításával megkopott; egyszerűen egy mechanikus szerkezet soha nem lesz képes olyan gyors elérési időt produkálni, mint egy memória alapú tároló. Szerencsére a sorozat még nem halt ki, a WD ugyanis a mai napon jelentett be három újabb modellt: a WD2500HHTZ, WD5000HHTZ és WD1000DHTZ triót, amelyek kapacitása rendre 250 GB, 500 GB és 1 TB.


[+]

A recept mit sem változott az elmúlt évek alatt, most is egy 3,5”-es hűtőborda-keret védelmében lapul a 2,5”-es, percenként 10 000 fordulatra képes meghajtó, ami az adatsűrűség növekedésével elérte a lélektani 1 TB-os határt. A SATA 6 Gbps-os interfészen keresztül csatlakozó merevlemezek 64 MB gyorsítótárral rendelkeznek, azonban semmilyen SSD-s hibrid varázslást nem vetettek be, mint amilyet például a Seagate Momentus XT. A tervezők bizonyára úgy gondolták, hogy a mai SSD-s gyorsítótárazás elterjedésével nincs sok értelme ezzel bíbelődni és letérni a jól kitaposott ösvényről.


[+]

Az AnandTech frissen fürgén már le is tesztelte a legnagyobb, 1 TB-os ragadozó képességeit, az eredmények alapján pedig elmondható, hogy nincs miért szégyenkeznie a Western Digitalnak, ismét a VelociRaptor a világ leggyorsabb, bárki által megvásárolható merevlemez a piacon. Véletlenszerű hozzáférés esetén legalább kétszer olyan gyors, mint egy „hagyományos” 3,5”-es HDD, és szekvenciális írás-olvasás közben is majdnem 50%-ot ráver leggyorsabb ellenfeleire is. Szintén nagy piros pont, hogy sebessége és a 10 000-es fordulatszám ellenére fogyasztása a 3,5”-es energiahatékony modellekével azonos szinten mozog (5 W környékén), hála a 2,5”-es formátumnak, így kezelhetetlen melegedéssel sem kell számolni.

Ez mind szép és jó, de vajon mennyit kell fizetni egy olyan merevlemezért, amely a világ leggyorsabbja címet birtokolja? A 250, 500 GB és 1 TB kapacitású WD VelociRaptor vételára rendre 159,99, 209,99 és 319,99 dollár. Tény, hogy egy SSD-hez képest még mindig „lassú”, de gigabájtonkénti fajlagos költsége még mindig jóval kedvezőbb, ezért főleg olyan munkakörben lehet értelme, amely intenzív adatmozgatással jár, esetleg akár 24/7-ben, éjjel nappal teljesítenie kell, de a rendszert ebben az esetben is érdemes inkább egy SSD-n tárolni. Azonban a legtöbb felhasználó számára még mindig az SSD+3,5”-es HDD kombináció éri meg a legjobban, a merevlemezeket különböző igényeknek megfelelően akár RAID-be (0,1) szervezve is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés