Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz netreg #11743 üzenetére

    "Ezt úgy értsem, hogy hegesztettetek rá egy külső antennát?"
    Igen, konkrétan biquad-ot, a megosztó routerre szintén. Elsőre hatszáz méteres linket hoztunk üssze velük.
    "Ezzel mondjuk nem tudom hány dBm-et lehet javítani, de biztosan jobb lett, mint az integrálttal volt."
    Itt konkrétan az antenna elhelyezése számított sokat, hiszen az eszközök beltérben maradtak, az antennák viszont kikerültek a tetőre ill. padlástérbe. De természetesen a nyereségük is jobb volt, mint az eredetié.
    "Egyébként a belinkelt USB-s kliens ezt tudja: Wireless Transmit Power 16dBm(MAX)(EIRP). Elvileg ugyanaz, mint a lenti router. Bár ezt is írja: Antenna Type: Internal Omni Directional (Antenna Power: 0dBi) Mégsem ugyanaz. Power nincs. Akkor, hogyan ad???"
    Egyrészt már a megfogalmazásuk is rossz, hiszen 'antenna power' dBi-ben nincs, csak antenna nyereség, az meg 'gain'. Ebből eredhet a félreértésed, másrészt meg onnan, hogy a 0 dBi nyereségű antenna nem azt jelenti, hogy nem sugároz ki teljesítményt, csak azt, hogy a nyeresége 1x-es: nulla decibel mindig egyszeres viszonyt jelöl (a nullára ugye nem is értelmezett a logaritmusfüggvény). Az EIRP-érték decibelekkel:
    P_eirp [dBm]= TX_power [dBm] + Antenna_gain [dBi].
    Tehát ha a transmit power +17 dBm, az antenna nyeresége meg 3 dBi, akkor az EIRP-teljesítmény +20 dBm lesz (ami egyébként épp a hazai / EU-s szabályozás szerinti határértéket jelenti).
    "+1dolog:
    Wireless operating range: Indoor up to100m, Outdoor up to 300m"

    Na, épp az ilyen értékeket nem szabad sosem készpénznek venni. Gyakorlati jelentőségük nincs, a hatótáv millió dolog függvénye. A gyártók természetesen megadják, de csak azért, mert mi, egyszerű júzerek szinte 'elvárjuk' ezt tőlük.

Új hozzászólás Aktív témák