Hirdetés
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bornie127 #73621 üzenetére
Érdemes áttenned őket 512e-ről 4Kn szektorméretre (Advanced Format), kompatibilitási okok miatt 512e-vel jönnek.
Buksz régi Windows támogatást, de W10 és felette (talán még 7 is) már tud mit kezdeni ezzel. Linux már nagyon régóta tudja.
"Csak" UEFI boot lesz lehetséges (úgysem rendszernek használod gondolom) és GPT típusú partíciós tábla.
Cserébe egy rakás overhead-ed eltűnik transzferek alatt, nincs emuláció, natív 4K-ba téve.Ha NAS-ba megy, érdemes meglépni ma már.
(Ha nem támogatná a vezérlő, amit nagyon kétlek, visszaállítható 512e-re bármikor, ez oda-vissza kapcsolható - teljes és instant adatvesztés terhe mellett).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ricsik #72720 üzenetére
Az advanced format szektorméretet azért találták ki, mert mindamellett, hogy nô az adatintegritás (hibadetektáló ecc), a mérethatékonyság is, a sebesség is picivel talán, mindez a kompatibilitás rovására (öreg kontrollerek, öreg elavult OS-ek).
Picit komplex, de annyira nem...
Bôvebben, tök jó magyarázat. Most hirtelen mobilról, sztem google translate szépen viszi, ábra a lényeg.
Win8+ felett jó vagy (de lehet 7 is), Linux meg mégrégebb óta kezeli. Ez a jövô (jelen, igazából).
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy itt az ajánlóban is szereplő ST8000NE001 számú Seagate IronWolf PRO 8TB HDD Advanced Formatos-e?
Tehát a szektormérete 4K?Köszönöm szépen előre is.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Szóval nagyobb HDD vásárlásán gondolkodom.
Szeretném kérdezni, hogy az ST16000NM001G HDD ugye Advanced Formatos, tehát a 4k-s szektorméretű és nem a régimódi 512-es?
És ugye SATÁ-s? És régi SATA alaplaphoz is gond nélkül csatlakoztatható?
ASRock 960GM-GS3 FX alaplaphoz kellene, Op. rendszerem: 64 bites Win7.Főleg filmnézéshez, filmek tárolásához, egyéb adatok tárolásához és nézéséhez (pl. zenék, dokumentumok, fotók), nem nagyüzemi torrenetezéshez szeretnék venni lehetőleg megbízható nagyobb kapacitású HDD-t, otthoni asztali gépbe.
A nevezett HDD erre vajon jó?
Köszönöm szépen előre is. -
Dzsekó
addikt
válasz
peter889 #69022 üzenetére
Kiegészítés:
4K fizikai szektor méret az advanced format. Azért találták ki ezt az átmeneti időszakos kifelé 512 bájtot emulálást, hogy a régebbi operációs rendszerek egyáltalán elinduljanak ilyen HDD-ről. A 4Kn HDD-ről pl. már egy XP be sem bootol. Szerintem pár év és elhagyják az 512e-t, csak 4Kn HDD-k lesznek, mert már a Windows 7 is kifutott. Ha egy 512e HDD-t Win7 SP1 vagy újabb operációs rendszer alatt megparticionáltál, akkor azon tökéletesen futott a rátelepített XP. Sok ilyet csináltam régen. Ha XP-vel particionáltad, akkor elcsúszott a partíció. Működött úgy is, de eléggé belassult a HDD, ahogy mentek rá az adatok.Manapság inkább arra kell figyelni, hogy CMR HDD-t vegyél és ne SMR HDD-t, mert az utóbbi belassul.
-
ricsip
addikt
válasz
peter889 #69022 üzenetére
Szóval a 4096Natív (4Kn) szervezésű eszköz, ami belül szintén 4096 bájtos, és kifelé is ezt hirdeti, az az amit egyszerűen Advanced Formatnak neveznek?
Nem. Ami belül 4K szekrorokat használ, az mind advanced format. Hogy kifele mit mutat magából, az már más kérdés.
Az 512N az a régi idők formátuma. 2 TB méret fölött már egyszerűen nem jellemző h. nem-AdvancedFormat-os legyen.
Gondolom, ilyet akkor érdemes venni, ha op. rendszert akarunk rá telepíteni, mivel olyankor sok kis apró fáljt kell betölteni méghozzá gyorsan, és nem mindegy, hogy a HDD-nek 512-es vagy 4096-os adatméreteket kell betölteni. XP-nél különösen előnyös. Vagy rosszul gondolom? -> az oprendszer teljesen jól fut 4Kn lemezről is, az 512N semmivel nem jobb kis fájlok olvasásakor, mert a fájlrendszer nem közvetlenül fizikai szektort kezel, hanem több fizikai szektor van összefogva 1 klaszterbe, és ez az írás-olvasás alapegysége. NTFS fájlrendszernél a default klaszter méret pont 4K, ami pont egyezik a 4Kn fizikai azektorméretével. Azaz 1:1 megfeleltetés van.
Persze manapság inkább SSD-n vannak a rendszerek és az XP is idejétmúlt.
Nekem Windows 7-em van, ráadásul SSD meghajtón, akkor nekem egyértelműen AF-os HDD szükséges? -> Windows 7 SP1-től már kezeli az advanced format-ot asszem. Windows XP ha jól rémlik még nem kezelte (jól) az AF-et, rosszul particionál, szétcsúszas lesz az 512 bájt többszöröse és a 4096 bájt többszöröse miatt. -
peter889
őstag
válasz
ricsip #69019 üzenetére
Köszi a választ, de még nem teljesen értem:
Szóval a 4096Natív (4Kn) szervezésű eszköz, ami belül szintén 4096 bájtos, és kifelé is ezt hirdeti, az az amit egyszerűen Advanced Formatnak neveznek?
És az "512n" kategória is létezik. Az a HDD-k régi (2011. előtti) típusa, amikor a ténylegesen is 512-es a szektorméretű a HDD és úgy is mutatja magát az op. rendszer felé?
(Mert manapság is gyártanak ilyet (pl. Seagate Exos-a)
Gondolom, ilyet akkor érdemes venni, ha op. rendszert akarunk rá telepíteni, mivel olyankor sok kis apró fáljt kell betölteni méghozzá gyorsan, és nem mindegy, hogy a HDD-nek 512-es vagy 4096-os adatméreteket kell betölteni. XP-nél különösen előnyös. Vagy rosszul gondolom?
Persze manapság inkább SSD-n vannak a rendszerek és az XP is idejétmúlt.Nekem Windows 7-em van, ráadásul SSD meghajtón, akkor nekem egyértelműen AF-os HDD szükséges?
Köszönöm előre is.
-
ricsip
addikt
válasz
peter889 #69018 üzenetére
2TB feletti méretű diszkeket már kb 99% hogy 4096 bájtos szektormérettel gyártanak, nem 512 bájtossal. Ezt a 4096 bájtos szektorszervezést nevezte el valami fasz marketinges ADVANCED FORMAT (AF)-nek. Két eset lehetséges: az eszköz a külvilág számára 512 bájtot hazudik, azaz Emulálja a régi működést. Ezt hívják advanced format 512e-nek. Belül mindig 4096 bájtos marad, de a vezerlője elvégzi kifelé a hazudozást, a lemez úgy viselkedik egy régi számítógépben régi windows xp alatt mint ahogy régen kellett. Ha meg új modern 2012 utáni számítógéped van, windows8+ -al, akkor vehetsz 4096Natív (4Kn) szervezésű eszközt. Ez belül szintén 4096 bájtos, és kifelé is ezt hírdeti, nem emulál 512 bájtos múködést.
-
ricsip
addikt
-
peter889
őstag
Szeretném Tőletek kérdezni, hogy egyértelműen Advanced Formatos HDD ajánlott erre a célra?: [link]
Csak mert ajánlottátok a Seagate Exos-át, és amint látom, lehet belőlük választani szabványt:
AF, 512e, 512n, 4Kn.
A 4Kn az AF-ot jelenti? Vagy ha nem, akkor mit is jelent?
Milyen célokra ajánlatos manapság az 512e és az 512n?Köszönöm szépen előre is.
(Elnézést, ha már sokszor le volt írva a válasz.
-----
#69005, arn,
Értem. Többen a Red Pro zajára panaszkodnak, amúgy lehet jó volna nekem egy Red Pro. Jó volna hallani, ténylegesen mennyire hangos. -
ricsip
addikt
-
Dzsekó
addikt
válasz
Hauptmann #67561 üzenetére
Újabb op rendszer és technikai kütyü (TV, okos eszközök, NAS, stb.) esetén mindegy. Régebbi op. rendszerek és technikai kütyü pl. XP, régebbi TV, NAS, stb. esetén 512e javasolt, mert a 4K fizikai szektorokat kifelé 512 bájtnak mutatja/emulálja (e). 512n már szerintem nem igazán kapható, régi 2010 előtti HDD-k voltak 512 bájt natívak (n). Advanced format óta már 4Kbájtot használnak a HDD-k.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
pinnacle #66205 üzenetére
6 nap alatt ért ki. 5 után küldték a cserét, ami egy nap alatt megérkezett. Fekete címkés, refurbished HDD-t kaptam, remélem ezzel nem lesz gond. Most látom, hogy 64 kamerát is tud egyszerre kezelni.
Torrentnél számít, hogy milyen foglalási egységgel formázom? Torrent topikban a 64KB ajánlották, de én inkább maradtam a 4096B Advanced Format mellett.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #63329 üzenetére
Minőségre kb. egyformák. 7K2 szerverbe szánt változat, natív 512 byte szektormérettel. 7K6000 pedig Advanced Format-os. Azt vedd, ahol megadják az 5 év garit. Ahogy nézem, inkább a 7K6000-nél.
Viszont szerintem elég lenne egy 5400RPM-es vinyó letöltésre. WD Purple csendes, és elég gyors is, szerintem elegendő. Igaz, csak 3 év rá a gari, de jóval olcsóbb.petymek: Mindegy mikor állítod, nem jár adatvesztéssel.
-
petymek
senior tag
válasz
King Unique #63244 üzenetére
Összefoglalóval kapcsolatban kérdezném még, az egyes típusok paraméterei mindenben jelöltek?
Például, ha nincs mellette az Advanced format, akkor az a lemez biztos nem az?Ha így van ez könnyíti a keresgélést.
-
5150
aktív tag
válasz
slycugel2000 #55786 üzenetére
Úgy értem, hogy az advanced format egy ideje velünk van és modernebb, tehát talán érdemes azt is belevenni a paraméterek közé, ha már ennyire foglalkoztatnak a szektor méretek. A 4k-s lefelé tud emulálni, 512-be, de arra csak XP és hasonló elavult rendszerek esetében van egyáltalán szükség. Az 512k viszont szintén emulálja a 4k-t, fizikailag nincs egyben. Hogy mennyire nem egyértelmű hogy melyik merevlemez tudja és melyik nem: például a WD RE 512-es a WD Black meg 4k-s. Közben a WD RE modernebb és többet tud minden másban, mint a black. Sosem értettem miért, de valamiért az RE-kből meg a nativ 4k-t spórolták le. Érted? Azért irtam, mert irtad, hogy mostanában vennél merevlemezt. Ki tudja, talán ezeket a dolgokat is érdemes lenne figyelembe venni vásárláskor.
-
5150
aktív tag
válasz
slycugel2000 #55784 üzenetére
A hozzáértőbbek majd válaszolnak a kérdéseidre én csupán egy valamit szeretnék kérdezni. Az Advanced Format megvan
(Főleg, ha nativ; csak egy észrevétel; vagy inkább érdeklődés, ne értsd félre)
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Külső házban van egy 2TB-os WD Red. Nem akarom particionálni. Advanced Format-ra milyen beállítás kell? Alapértemezett vagy 4096, ne gyorsformázás?
-
tomixpe
újonc
T. Dzsekó!
Félig ide tartozik, a többihez úgyis értetek ...PCI kártya; Delock, 4x sata, 70154; Silicon Image SiI 3114 SoftRaid 5 Controller
Rajta egyetlen lemez, címkén:
WD5000AURX-63UY4Y0
WD AV
optimális működéshez: www.wdc.com/advformat
Jumper settings at: www.wdc.com/support
19 OCT 2016
500GB
GreenPowerA lemezen nincs ábra a juper-ezéshez.
A tüskék nincsenek megszámozva.
Mindkét cím "not found"-osXp-t telepítenék, a lemezen egyetlen partíció lesz. Ezt javasolták.
A korábbi (nem AF-es lemez) telepítéshez képest mi a teendőm?
Csak annyi dereng, hogy eltolás kell (vagy jumper) és 4K-s szektorok.A "jumper hová, mikor" kérdésre ezt találtam a Wd oldalán:
http://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=981
Advanced Format Special Jumper Setting: (for select 3.5" ADF drives only)DE:
a. az ábrán molex tápos van, az ábra bal fele hiányzik; az enyém pedig satá-s és nincs számozás.
b. a partició létrehozására "C"-t mond, a telepítőmben "L" van.
c. mitől lesz 4K-s a szektor (az 512B helyett), nem emlékszem, hogy a telepítő méretet kérne.PS. nincs win7-em, ...
-
w.miki
veterán
válasz
jim bcs #55143 üzenetére
Akkor még a Firecuda-n is érdemes elgondolkozni? (ST2000LX001)
Az újabb notikba is jó lesz az M9T a 9,5 mm hely megmarad?
A klónozásról tudnál linkelni egy kezdőknek való leírást?
Nézem az összefoglalót, írtok az Advanced Formatról, de ahogy olvasom egyre kevésbé értem, mit kell majd tennem, ha megjön a 2TB-os Seagate.
Előtte kell formáznom Win7 telepítővel, hogy alignáljam, utána Archos, vagy ráérek utána is alignálni, kell előtte jumperelnem is, vagy nem? Hogyan vigyem át a meglévő XP-t az új HDD-re? -
barcabandi72
csendes tag
Sziasztok!
Kis segítség, tipp érdekelne.Elolvastam a topik elejét, leírásokat, ajánlott vinyók. Adattárolásra vettem egy ilyet : 2TB WD Red Pro (WD2001FFSX). Simán beépítem, kell hozzá valami progi az advanced formathoz, vagy a w7 64-bit alatt fogom tudni formázni? Van egy 120-as ssd, egy régebbi 1 tb-os samsung, és ezt tenném be, úgy érzem a sami már nem az igazi, kb 6-7 éves, volt egy társa sajna elhalálozott, pár fényképpel amit sajnálok róla. Köszi a választ előre is. -
jim bcs
nagyúr
válasz
tpeter77 #51725 üzenetére
Összefoglaló --> AJÁNLOTT MEREVLEMEZEK
Rövidítések:
WD: Western Digital
HGST: Hitachi Global Storage Technologies
AF: Advanced FormatBoltja válogatja, mindig a hivatalos a lényeg. Az egy dolog, hogy 2-t adnak, attól még 5év, ugyanígy a WD Red-nél is előfordul a 2év holott az meg 3, a Black-nél is előfordul 2 holott az is 5év.
-
Dzsekó
addikt
Az a baj, hogy 2,5"-osban ilyen nagy kapacitású nagyon kevés van.
Seagate-nek létezik 2TB-osa (STBD2000102 típus), de itthon nem nagyon fellelhető.
Hitachi csak SAS interfésszel van (amúgy Hitachi jó, Toshiba nem annyira, de a 2,5-ösük még elmegy).
Marad a WD, abból is csak Blue van, aminek a parkolása könnyedén kikapcsolható. WD10SPCX-en kapcsoltam ki nemrég. Egyébként többi gyártó 5400RPM-es vinyói is parkolnak, de WD-t legalább ki lehet kapcsolni. Az energiagazdálkodás és parkolás ugyanaz, ha a parkolást kikapcsolod, akkor ugyanúgy fog viselkedni, mint egy Black 7200RPM-es vinyó, nem kapcsol ki és nem akad meg a játék alatta.
Advanced format már mindegyikben van, de az csak akkor hátrány, ha Win XP-vel partícionálod. A mai partícionálók legtöbbje fel van már rá készítve, és jól partícionálja ezeket a vinyókat. A legegyszerűbb, ha Win7-Win8-Win10 beépített partícionálójával megpartícionálod, és akkor eltolt partíció kerül a vinyóra, mert Win7-től felfele már támogatja a Windows az Advanced formatot. -
Elims
veterán
válasz
Dzsekó #51318 üzenetére
Annyira nem lenne fontos,de ha mégis,lenne esetleg màs 7200-as?Nem feltétlenül wd,lehetne seagate vagy vmi.Toshiba/hitachi àllítòlag nem olyan jò így azokat inkàbb kihagynàm.
Viszont ha nem lenne fontos -a 7200- a blue meg talàn azért nem lenne,mert a black-kel ellentétben van benne parkolò mòd meg energiagazdàlkodàs vmi,nem? Őszintén írom,én nem sokat konyítok a témàhoz,ezekről a szavakròl is csak itt olvastam.Djculture írta ezt nekem 2 évvel ezelőtt (ps3-hoz):
"Olyat amiben nincs benne a parkolás és energia gazdálkodás és advanced format..."
"blue nem jó abba van energiamegtakarítás, kikapcsol és megakad a játék..."
-
Vityóka
csendes tag
Üdv!
1TB-os HDD-t szeretnék venni, egy régi vasra amin xp futna. Elolvastam az első hsz-t, és írtátok ezt az Advanced Format dolgot. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire lassítja be a gépet hogyha ilyen HDD-t teszek a gépbe, illetve hogy árulnak e még a piacon olyat ami nem AF-es? -
cidalain
veterán
válasz
tpeter77 #50333 üzenetére
True image: merevlemez mentese image fajlba, visszatoltes image fajbol, hdd copy, particio copy
Aligntool: particio eltolo progi (ssd-nel nagyobb jelentosege van, hdd-nel nem tudom)
Advanced format: gondolom tud melyformazni, esetleg formazni es teleirni a winyot random infoval, igy visszallithatatlanna teve az addig tarolt tartalmatAztan javitson ki valaki ha tul sok a hulyeseg a commentemben
-
tpeter77
addikt
WD Black download oldaláról lehet letölteni három progit, amit nem tudom mire valók.
- Acronis True Image WD Edition Software
- Acronis Aligntool
- Advanced Format Software
kellenek ezek nekem? Vagy ne foglalkozzak velük?
úgy tudom gyárilag AF-es a lemez, akkor ezt miért kell külön szoftverrel újra létrehozni? -
z444c
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltam egy új WD Red 3TB merevlemezt. A wdidl3 szerint 300sec után parkol.
Win7-ben felismerte és formáztam (lassúval). 3TB-ból 2700GB lát. Remélem ezzel letudtam az advanced formatos dolgot. Csak adattárolásra használnám.
Azt szeretném kérdezni, hogy kell még valamit csinálni vagy elkezdhetem használni?
A win7 formázás így is jó vagy csak a telepítő cd-s formázás jó?
Particionálásnál van valami tuti tipp (pl. 3TB 3 tányér = 3 partició) vagy teljesen mind1?Válaszokat előre is köszönöm!
-
Sziasztok! Ennyi ajánlott 2.5-ös HDD van csak 1Tb méretben?
1TB Hitachi Travelstar 5K1000 (HTS541010A9E680) 6Gbps SATA, Advanced Format
1TB Western Digital Scorpio Blue (WD10JPVT) - Advanced Format
1TB Western Digital Red (WD10JFCX) - 6Gbps SATA, Advanced Format
1TB Samsung M8 (HN-M101MBB) -
quailstorm
nagyúr
válasz
Alteran-IT #48887 üzenetére
HBCD-t már illene elfelejteni modern gépekhez. UEFI meg Advanced format mellé felejtős. Évek óta nem frissült.
Minitool 9, vagy Macrium free. Akkor tuti menni fog. -
quailstorm
nagyúr
Advanced formatos Google kereséssel vettem észre hogy van ilyen topic még mindig, csak a HDD nincs a címében
Innen olvasható amit eddig elkövettem.
Azt nem tudom még, mennyire árthatok az XP-nek az Advanced Formatos HDD-vel, meg mennyire merjek venni még egy Toshibát. Elvileg nem ugyanaz a HW van már benne.
-
válasz
gorog67 #48053 üzenetére
Ha megdarabolod jó az MBR rendszer is, de sztem nem ez a kínja. 1ébként a szektorméret 4096bájt? Advanced formathoz ez kell. Lassan formáztad? Mert ha nem akkor gyors formázásnál ha jól tudom a dolgokat csak az allokációs tábla készül el, utána ahogy másolunk úgy formázza előtte és ez lassíthat. Valaki kijavít ha ez nem így van. Egyébként az is elég probléma hogy bárhogyan is formáztad a gépen, a rackben újra kellett volna.
Nemrégiben dupláztam a PC tárhelyet meg kintre is jött néhány TB és az adatok közvetlen a régi 2×500GB-ról ment az új 2×1TB-ra, de már az új rackből. Tehát gyakorlatilag kivettem a gép "agyát", bele az SSD win rakat, elkészülte után a 2db új HDD-t is bekapcsol, itt normál formázás 4096 mérettel. Mire ezt megcsinálta a régi HDD-ket bele a rackbe és onnan töltöttem vissza mindent. Most még tárolják az adatokat pár hónapig ha baj esetén visszatöltősdi kellene. Szal ha nekem is formázni kellett volna sztem lett volna műsor annak ellenére hogy erre a kis "kitérőre", másik helyre is kitükröztem ugyanazt ha valami gixer lenne, de szerencsére nem volt.
-
Naturalist
tag
Én is ezzel az áremelkedéssel vagyok meglőve. 2 TB-s vinyót vennék csak adattárolásra, film lejátszásra. WD Red ára felment 26ról 31k-ra mióta legutóbb néztem. Max 26k ársávban ezek az alternatíváim:
Toshiba 2 TB SATA3 7200RPM 64MB (DT01ACA200) 2 év gari - 23,500 Ft.
Seagate 2 TB 7200rpm SATA 3 64MB Barracuda (ST2000DM001) 1 év gari - 24,600 Ft.
WD GP 2 TB SATA3 64MB Advanced Format (WD20EZRX) 2 év gari - 25,500 Ft.
WD AV GP 2 TB SATA2 64MB (WD20EURX) 2 év gari - 26,500 Ft.
Greent senki sem ajánlja, Seagate csak 1 év gari. Toshibáról 1-2 negatívat találtam itt a topikban. Vélemény?
-
boratsagdiy
tag
Én ezt ajánlom árban / teljesítményben is a leg jobb 1TB Western Digital Caviar Green (WD10EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced Format
-
válasz
ubyegon2 #47243 üzenetére
SSD-t megformázza a telepítés előtt ez ok.
Amit kipiszkáltam már, az hogy először BIOS-ban beállítom azt amit SSD miatt be kell állítani ez adott, csak ne felejtsem el kinyomtatni
Utána telepítés, itt már sok cicoma nincs, aztán ha feltelepült kimarad az alaplap CD/DVD chipset driver része mindenképp. Windowsban ellenőrzés hogy megy e a TRIM és sebességteszt. Ha ez ok akkor mehet a sallang fel. Ennyit tudok most.
Más: egy kollega most formáz 4TB WD RED-et és a lemezkezelés ablakában 3726GB látszódik. Na most ha ez advanced format, akkor nem 3932GB körül kellene mutatnia?
-
válasz
SchumiBácsi #47231 üzenetére
Mit jelent a Western Digital-féle Advanced Format a gyakorlatban?
Ha nem olvasod el, akkor a lényeg, hogy ne XP alól formázd, Win 7 vagy Linux normálisan csinálja a formázást, nem kell külön foglalkozni vele.
Amit írtál, az bőven elég is tesztelésnek, mondjuk én a Black- nél legutóbb semmi külön formázást nem csináltam, Win 7 partícionálta, telepítő formázta telepítés során, ez a sok órás formázás sokak szerint fontos, de én még sosem csináltam, ha hiba van, az előjön sima használatba vétel során. Ha nincs hiba, akkor a jó táp és valami túlfesz védelemmel ellátott elosztó minimum, HDS meg figyelgeti.
HDS mellett még egy ilyen tesztet csináltam, hogy a sebessége hozza- e az átlag gyári értéket, más agyon tesztelgetés teljesen felesleges.Ha ezek megvannak, akkor csak használd egészséggel sok- sok éveig.
(#47230) psg5
17 eft a minimum, itt 3 ilyen versenyző van, a Seagate Pipeline, a WD Purple, WD Red a Green egyedül, ami 15 eft, de ezt nem nagyon ajánlaná senki, lehet, hogy egyszerű tárolónak megteszi egyébként.
[link]WD Purple 16,5 eft már itt például.
-
válasz
SchumiBácsi #47231 üzenetére
Na kibontottam a meghajtókat, mindhárom advanced formátumos. Téma beleásási folyamat, de egy fórum hsz is sokat segíthet
Amit már tudok hogy 4096bájt a szektorméret a régebbi 512bájt helyett. Marha régen állítottam üzembe HDD-t, de ha jól emlékszek a win7 lemezkezelőjével adtam partíciót és utána rendes formázást. Az advanced formathoz ez megteszi? Mert akkor nem tákolnák a WD oldaláról semmit ehhez.
A két 1TB-os Black egy partíció/meghajtó lenne, míg a Purple két egyforma partíció. Megfelelő helyre teszi egyből a szektorokat? Utána a szektorméret automata, vagy biztonság kedvéért 4096 külön adjam meg?
Ha ezek megvannak milyen tesztet lökjek neki? HDD Sentinel triál van. Előköszi!
-
Dzsekó
addikt
válasz
morphin #46416 üzenetére
Acronis True Image Home megcsinálja, és még eltolt partíciót is csinál a nem eltoltból, ha őskövület vinyóról akarsz Advanced formatos vinyóra tükrözni. Egy hátulütője van, hogy nem tudja röptében átvinni a partíciót, hanem először le kell menteni egy .tib képfájlba, és azt ráírni az új vinyóra. Akkor is meg lehet csinálni, ha nincs hely a régi vinyón. Létrehozod a Blacken a 200GB-os elsőt Win7 lemezkezelőjével, majd a többit, és lemented a régi 140GB-ost képfájlban a Black 2. partíciójára, utána erről a partícióról kitallózod, a .tib-et, és ráírod a 200GB-os partícióra.
A dolog szépséghibája, hogy a programot meg kell venni, mivel nem ingyenes. De a jó programok szinte egyike sem ingyenes.Black-et kaptál, csak újabb "házzal". Az elérés pedig Fw-től függ. Nekem volt 11,6ms elérésű Blue-m. Ahogy néztem régebbről Green-nél is a fekete karimás ház a több tányéros korai verziók háza, a fekete karima nélküli ház a kevesebb tányéros. Ismertetőjele még, hogy ha megfordítod, akkor a nyák feletti rész mélyen bemélyedve bordázott. A 4 tányérosoké meg sima bordamentes fém. De ha a tokozásból indulunk ki, akkor még Green is lehetne, amit vettél, illetve ezeken kívül még másfajta Black tokozás is létezik.
-
Mayall
tag
Sziasztok! Mi a helyzet akkor, ha nem Advanced Format-os vinyóról szeretnék Advanced Format-os vinyóra klónozni egy (ha lehetséges több) partíciót xp alatt? Előre is köszönöm.
-
Astrasattila
tag
válasz
Astrasattila #44832 üzenetére
Szervusztok!
Mivel senki sem reagált eddig a kérdésemre, ezt úgy tekintem, mint láma kérdést, ezért nem kaptam választ. Ismét lenne egy kérdésem! Megrendeltem a Samsung HDD-t. Windows telepítéskor meg kell formázni, vagy már előre megvan? Soha nem volt még új winchesterünk. Illetve tudnátok mondani valamit a Samsung Advanced Format Utility-ről? Szegényes az angol tudásom, így nem megyek sokra a pdf-fel, amit találtam a honlapon. Azt látom, hogy hasznos, mert lehet vele nyerni, csak ezt, hogy kell alkalmazni? Még a szűz HDD-n külön megformázva?
-
válasz
olivera88 #44603 üzenetére
Tudok olyan tesztet, ahol a WD Blue gyorsabb a WD Blacknél.
Ha ez fontos. Szerintem nem vagy képes észlelni emberi érzékszervekkel a különbséget.
Az 5 éves előző Black- em, amit meggyilkolt kishíján a rossz táp, most teljes felületteszt után 100/100- as és fél éve csak azon futnak a jogtiszta torrentek, a tesója, Seagate, akivel együtt lógtak a tápon, no az viszont tényleg elég csandes és nem is melegszik annyira, mint a Black! Jól érzi magát a polcon számlanehezékként.(#44602) S1M0N
Nem véletlen az egybeesés, de én mégis azt mondom, hogy melegedés helyett az üzemi hőfokot érdemes használni, ha már definiálni akarjuk a Black- nél ezt a dolgot! Az előbb nyúltam, be a fagyasztóba, no ahhoz képest tényleg q*rvára forrósodik a Black, de ha azt mondjuk, hogy ennek ez az üzemi hőfoka gyárilag, akkor kevésbé kapnak sokkot az emberek.Még egy fontos dolog kimaradt, a FAEX- nél annyival jobb a FZEX, hogy már Advanced Format technológiával készült, a data transfer rata meg 20 %- al nőtt!
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok,
nem tudja valaki, ha rendszer particiót ghost-olok nem advanced format-s vinyóról adv. format-ra, újraformázza a partíciót 512 byte-s szektorokra vagy megőrzi a 4k-t?
-
Jenő76
tag
Most veszek egy WD10EFRX merevlemezt. Ez "advanced format " meghajtó.
Ennek formázásánál figyelni kell, hogy a szektorméret 4096 bájt legyen, vagy a win 7-8-8.1 automatikusan felismeri és így formázza ?
Ezen típusú lemezek formázásánál figyelni kell a partíció eltolásra vagy csak az ssd-nél fontos ?
Köszönöm a válaszokat.
-
-
válasz
Bálint306 #43316 üzenetére
Erre gondolsz a cikk 4. oldalán?
Ami minden Rednél érvényes, hogy mivel Advanced Format-os vinyóról lévén szó, ezért eltolt partíciót kell rajtuk létrehozni.
Ez így nem teljesen igaz, de XP esetén igaz. Win7- től már nem igaz, érdekes, hogy ilyesmi benn maradt a cikkben. Milyen op rendszert használsz?
Itt egy cikk, az eleje erről az alignálásról szól, de az SSD rész is érdekelhet. SSD vételezés ügyében keresd fel a Milyen SSD-t vegyek? topicot!
-
3.Aragorn
addikt
Ma érkezik egy Western Digital Red 3TB (WD30EFRX). Mielőtt használatba venném, szeretném alávetni egy alapos tesztelésnek, teljes formázásnak, partícionálásnak, esetleg a parkolási érték kiolvasásának.
Mit javasoltok, milyen programo(ka)t használjak ezekhez a funkciókhoz? Mit milyen sorrendben végezzek el?3 partíció lesz, és azt szeretném, ha az advanced formatos szektorok optimális helyre esnének és ezeket a partíciók sem rontanák el. Mire figyeljek?
Op rendszer Win7 Ultimate 64 bit (kb. egy éve telepített példány). Jelenlegi konfig az adatlapomon, de ez hamarosan korszerősül.
-
1501N
tag
Sziasztok!
HP 6510b-be Advanced Format Hard Drive-t tehetek? Bios, illetve hardver szinten van valami követelménye?A lentiek közül venném valamelyiket, a kérdés, hogy működnének-e?
Western Digital 2,5" 750GB belső SATAIII 7200RPM 16MB Black Scorpion advanced format WD7500BPKX
Western Digital 2,5" 500GB belső SATAIII 7200RPM 16MB Black Scorpion advanced format WD5000BPKXIlletve melyiket ajánlanátok a kettő közül?
-
littlemole
őstag
válasz
ubyegon2 #41976 üzenetére
Windows 8 alól. Olvastam régebben az advanced format ról.
Most átolvastam megint. Itt a Windows kezelőjéből formáztam, alapértelmezett beállítással. Hogy ez most 4kb os volt e azt nem tudom.
hmm ránéztem a HD sentinelben. ott szektoronként 512byte ot ír. Akkor mégsem úgy csinálta. Érdemes lenne megcsinálni AF ra? -
válasz
littlemole #41973 üzenetére
A Corsair az tényleg jó táp.
Milyen oprendszerről csináltad a formatot, hogy olyan sokáig tartott?
Az Advanced Format- nál ugyanis lényeges, itt a topicban gondolom olvastál róla. -
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Segitsetek lécci a következőkben :
Adott egy WD20EARX - s vinyó, (advanced formatos)
ha win7 alatt megformázom, gyorsformázással akkor az ugy okés ?
mert csak igy sikerült !Az a gondom hogy ha beteszem a gépbe, akkor inditáskor, amikor kiirja hogy be lehet lépni a biosba
lefagy, megáll.... (biosba se enged be)win7 alatt usb-s külső reckből megy rendesen !
HDSentinel se jelez hibát !
Lehet hogy a winyó nem jó ? vagy valami beállitás formázási gond lehet ?alaplap Asus P8H67-M PRO
proci i52500
8gb ram
Win7 64 bitElöre is köszi a segitségeteket !
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Segitsetek lécci a következőkben :
Adott egy WD20EARX - s vinyó, (advanced formatos)
ha win7 alatt megformázom, gyorsformázással akkor az ugy okés ?
mert csak igy sikerült !Az a gondom hogy ha beteszem a gépbe, akkor inditáskor, amikor kiirja hogy be lehet lépni a biosba
lefagy, megáll.... (biosba se enged be)win7 alatt usb-s külső reckből megy rendesen !
HDSentinel se jelez hibát !
Lehet hogy a winyó nem jó ? vagy valami beállitás formázási gond lehet ?alaplap Asus P8H67-M PRO
proci i52500
8gb ram
Win7 64 bitElöre is köszi a segitségeteket !
-
Ruszki
senior tag
Üdv!
3TB Western Digital Caviar Green (WD30EZRX) - 5400rpm, 64MB cache, 6Gbps SATA, Advanced Format
Van a fent említett HDD-vel kapcsolatban valakinek valami tapasztalata!?Egy oldalon eléggé lehúzták!
Látom,hogy benne van a listában na de akkor is!!??Üdv,Ruszki!
-
jim bcs
nagyúr
válasz
s7evcsenko #41536 üzenetére
én egyiket sem venném, itt vannak az ajánlottak
7200RPM
500GB Hitachi Travelstar 7K750 (HTS727550A9E364) - Advanced Format
500GB Hitachi Travelstar Z7K500 (HTS725050A7E630) - 7mm vastag, Advanced Format
500GB Western Digital Scorpio Black (WD5000BEKT)
500GB Western Digital Scorpio Black (WD5000BPKT) - Advanced Format
500GB Western Digital Scorpio Black (WD5000BPKX) - 6Gbps SATA, Advanced Format
500GB Samsung MP4 (HM500JJ)5400RPM
500GB Hitachi Travelstar Z5K500 (HTS545050A7E380) - 7mm vastag, Advanced Format
500GB Hitachi Travelstar 5K750 (HTS547550A9E384) - Advanced Format
500GB Western Digital Scorpio Blue (WD5000BEVT)
500GB Western Digital Scorpio Blue (WD5000BPVT) - Advanced Format
500GB Western Digital Scorpio Blue (WD5000LPVT)
500GB Western Digital Scorpio Blue (WD5000LPVX)
500GB Toshiba 76GSX (MK5076GSX)
500GB Samsung M8 (HN-M500MBB) -
Kuruc2
senior tag
válasz
Dalion #41400 üzenetére
"Perpill 5 óra alatt 114-et parkolt eddig"
Nálam 9 óra alatt 29 park. Valszeg nagyobb az érték. (2013 dec 09-es gyártás)
De mikor le van parkolva, bizony várni kell pl egy videó megnyitására egy-két másodpercet. Utána már gyors mindennel ha nem parkol. És hang is szinte észrevehetetlen, valami halk szellő-szerűség, de tényleg észre nem venném ha nem látnám a "lag"-ból hogy a parkolásból jön.
---
Más:
Úgy látszik amit az advanced format-ról linkeltem cikk, az kacsa. Méghogy mostantól 3 giga lesz a 3 giga. Jó az 2,7-nek. :s
-
válasz
Geri Bátyó #41347 üzenetére
A herdverkereskedők bánata ez a táp,
mert mióta ez van benn, nem nagyon kell cserélnem se alaplapot se vga- t, a hdd- t is csak a régi táp miatt, meg az 1 Tb se árt a sok letöltés miatt.
A Black hangja nem zavar, a régi táp meg a proci gyári hűtője az zajos volt, de a mostani Black 640 hangját se nagyon hallom, igaz az asztal alatt van a tüzér fülemmel azonos oldalon. Ez az Advanced Format ez a Linux alatti szűz telepítéssel simán megy majd vagy kell valamire figyelni? Alapvetően a Gparted már nem okoz gondot. Sok torrent le/fel töltését egyébként szereti a Black? -
Kuruc2
senior tag
válasz
Eduardo89 #41367 üzenetére
http://www.geeks.hu/hirek/091221_mit_jelent_a_western_digital_fele_advanced_format_a_gyakorlatban
"A WD első körben az 1, 1,5 és 2 Tbájtos Caviar GP meghajtókat frissítette, az új szállítmányok már Advanced Formattal készülnek; ezek típusszáma EARS-re végződik, a korábbi EADS helyett."
"Az Advanced Format meghajtók minden operációs rendszerrel kompatibilisek, lévén, hogy a meghajtók elektronikája 512 bátjos logikai felépítést emulál. A Windows Vista/7, Macintosh és Linux operációs rendszerek esetében teljesítménybeli problémákkal sem kell számolni; ezek rendesen le tudják kezelni a 4 Kbájtos szektorméretet. Az XP és a korábbi Windowsok azonban szentírásként veszik, hogy a szektorméret 512 bájtos; a meghajtók így is működnek, de nem optimális teljesítménnyel. A gondot az okozza, hogy 512 Bájtos szektormérettel a 63-as LBA blokkal kezdődik az első partíció, ami a logikai és a fizikai blokkok egymáshoz képest történő elcsúszását eredményezi. Megoldás szerencsére van, ha egy partíciót tervezünk csak a HDD-n, akkor akár egyetlen jumper áthelyezésével megoldható a probléma, ekkor a kontrollerr gondoskodik arról, hogy a 64-es blokkben kezdődjék a partíció. Ha több részre szeretnénk felosztani a HDD-t, akkor telepítés után a WD direkt erre a célra tervezett alkalmazásával hozhatók szinkronba a logikai és valós blokkok, a program az adatmennyiségtől függően 20-200 perc alatt végez feladatával.
Az Advanced Formattal kapcsolatos további kérdések és válaszok a WD honlapján találhatók."
"Az Advanced Format estében ugyan hatékonyabbra cserélik a gyártók az ECC-t, amely nagyobb helyet igényel, 100 bájtot, de ez nyolcszoros méretű, 4 Kbájtos szektorra vonatkozik. Azaz: Advanced Format esetén 4 Kbájt adatra csak 140 bájt extra jut, a hatékonyság tehát 96,5%-os. Ebből logikusan következik, hogy ugyanakkora kiinduló kapacitást feltételezve 11%-kal nagyobb tárolókapacitást kapunk; egy 2 Tbájtos HDD formázva nem a kiábrándító 1,86 Tbájtos kapacitást nyújtja majd, hanem 2,07 Tbájt körülit."
Ez tuti?
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dzsekó #41360 üzenetére
Én Partition Wizard-ot használok és teljesen jó. Szintén kezeli az Advanced Format-ot.
Ettől függetlenül a Win partícionálója valóban a legegyszerűbb megoldás.(#41361) Eduardo89: Az Advanced Format-ot feltüntetik a gyártók. Ha nem is mindig ezen a néven, de a 4096 byte, vagy 4K sector tuti, hogy ott lesz.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Eduardo89 #41294 üzenetére
A mai Advanced Format-os vinyókat win7 partícionálóval célszerű partícionálni, vagy olyan partícionálóval, ami eltoltan partícionál. E kettő között nincs különbség, tök mindegy melyikkel csinálja az ember. Igaz, Win7 partícionálója jobban kéznél van. Easeus sajnos nem jó, mert még mindig nem csinál eltolt partíciót, hanem a régi hagyományos 63. szektornál kezdődő partíciót csinálja, ami az Advanced Format-os vinyóknál belassulást okoz, főleg kis fájlok olvasásánál.
Ami eltolt partíciókat gyárt, az a Paragon és Acronis. E kettő a legjobb szerintem. -
szacsee
nagyúr
válasz
barabali #41198 üzenetére
Pedig ott van az összefoglalóban 2,5"-os merevlemezek közt:
750GB Western Digital Scorpio Black (WD7500BPKX) - 6Gbps SATA, Advanced Format
Vista SP1 és felette oké, alatta Advanced format miatt szivattyú lehet.
Magassága 9,5mm a netbook leírásában is ellenőrizd, vagy a régi vinyót mérd le, hogy belefér-e. -
Kuruc2
senior tag
Sziasztok!
Úgy néz ki, 500 nap után, hirtelen egyik napról a másikra ezer szektorhiba keletkezett a SeagateBarracuda7200-11 (st31500341as) winyómon, úgyhogy lecsó (félek nem lesznek meg róla a telóképek stb :S ), tehát új háttértár után kell nézzek. Seagate kilőve.
Rendszer(w7) másik winyóról menne, az új háttértár is kb film zene, ilyesmire kellene. Tehát nem kell feltétlen gyors, inkább tartós, halk.
A másfél tera szűk volt, úgyhogy ezeket nézegettem az összefoglalóban:
3TB Western Digital Caviar Green (WD30EZRX) - 5400rpm, 64MB cache, 6Gbps SATA, Advanced Format
3TB Western Digital Caviar Red (WD30EFRX) - 5400rpm, 64MB cache, 6Gbps SATA, Advanced FormatMi a különbség köztük, illetve van e más ajánlat az igényeimre?
Jelenleg ez az alaplap: AsusP5GC-MX/1333, de majd váltanék idővel sata3-masra, gondolom mindkettőhöz jók lennének ezek az új wd-k.
-
evitiguF
senior tag
Sziasztok!
Nagy fájlok tárolására vennék merevlemezt. (20-30-40Gb)
Az összefoglalóból ezt néztem ki:
erősítsetek meg, hogy jó döntés, vagy érveljetek más típus mellett!
Gépem non stop megy, és az ide mentett adatokat nagy valószínűséggel használnám is, tehát nem csak tárolási funkciója lenne. Így egy megbízható típusra lenne szükségem. Jelenleg csak WD van a gépemben (320aaks, 640aaks, 15ears, 20ears), ezekkel meg vagyok elégedve, ezért gondoltam most is ezt a márkát. -
potyi23
senior tag
hi.Vettem egy Wd Blue advanced formatos 320 gb, 2,5 hdd-t notiba(Samsung).A particionalasnal tovabb nemjutok,mert azt irja nemlehet erre telepiteni rendszert.Miert nemtudok ra telepiteni ?
-
b1sti
senior tag
Sziasztok!
Ezekről van valakinek tapasztalata:
320GB Western Digital Scorpio Black (WD3200BEKT)
320GB Western Digital Scorpio Black (WD3200BEKX) - 6Gbps SATA, Advanced FormatMelyik lenne jobb választás? Én az alsót választanám! Rosszul tenném?
-
TomCat85
tag
Sziasztok!
Megpartícionáltam egy WD2002FAEX 2 Tb-os vinyót, mivel ez advanced format-os, így Win 7-el tettem mindezt (hogy elkerüljem az Xp-s problémákat), ugyanakkor az Xp mégsem látja a partíciókat.
Mit tegyek?
Köszi szépen!
-
banderasz77
addikt
Még 1 gondolat, a játékokat erre szoktam telepíteni. Nem lesz lassú? Nem a pályabetöltés érdekel, csak emiatt ne legyen lagg játék közben.
Az Advanced format Win7 alatt automatice működik, vagy babrálós? -
Dzsekó
addikt
válasz
Yamaha R1 #38776 üzenetére
Ha Win7-ed van, akkor simán Win7 lemezkezelőjével partícionáld meg, az teljesen tökéletes. Win7 már jól kezeli az Advanced Formatot. Még mielőtt megkérdeznéd, 2TB-os vinyó esetében tök mindegy, hogy MBR vagy GPT partíciós táblát hozol létre, de mivel MBR-t a régi op. rendszerek is jól kezelik, ezért 2TB-nál még ajánlott MBR-re rakni, hátha még be akarod rakni havernál XP alá. Viszont 2TB feletti vinyóméretnél kötelező a GPT, mert MBR csak 2TB méretig "látja" a vinyót.
-
Yamaha R1
tag
Sziasztok!
Nemrég beszereztem egy WD20EARX HDD-t. Windows 7 alatt szeretném használni csak és kizárólag adattárolásra. Mivel a HDD új, ezért még nincs partícionálva. Alap esetben nem jelentene gondot a feladat, de ezzel az Advanced Formatos dologgal nem tudok mit kezdeni. Tudna valaki tanácsot adni, hogy milyen programmal és hogyan kell elvégezni a műveletet?
-
jim bcs
nagyúr
válasz
lipido #38411 üzenetére
értem, akkor itt vannak az ajánlott 3,5"-es hdd-k 1-től 2TB-ig ezek közül válassz ez mind jó, nem szokott velük gond lenni
1TB Hitachi Deskstar 7K1000.C (HDS721010CLA332) - 24/7
1TB Hitachi Deskstar 7K1000.D (HDS721010DLE630) - 24/7, 6Gbps SATA, Advanced Format
1TB Seagate Barracuda (ST1000DM003)
1TB Western Digital Caviar Blue (WD10EALX) - 6Gbps SATA
1TB Western Digital Caviar Black (WD1002FAEX) - 64MB cache, 6Gbps SATA, 5év gyártói garancia
1TB Western Digital Caviar Black (WD1003FZEX) - 64MB cache, 6Gbps SATA, 5év gyártói garancia
1TB Samsung SpinPoint F3 (HD103SJ - ST1000DM005)1,5TB Hitachi Deskstar 7K3000 (HDS723015BLA642) - 24/7
1,5TB Seagate Barracuda (ST1500DM003)
1,5TB Western Digital Caviar Black (WD1502FAEX) - 64MB cache, 6Gbps SATA, 5év gyártói garancia2TB Hitachi Deskstar 7K3000 (HDS723020BLA642) - 24/7
2TB Seagate Barracuda (ST2000DM001)
2TB Western Digital Caviar Black (WD2001FASS) - 64MB cache, 5év gyártói garancia
2TB Western Digital Caviar Black (WD2002FAEX) - 64MB cache, 6Gbps SATA, 5év gyártói garancia(#38413) Civaly nem képek, dokumentumok, zenék és egyéb fontos adat, a rendszer+programok+játékok külön hdd-n vagy ssd-n
(#38412) perge666 nyisd le az összefoglalót a topik legelején
-
Dzsekó
addikt
válasz
goli11 #37873 üzenetére
Wdidle csak greenhez kell, Bluehoz nem, legalábbis a régiekhez nem kellett. De hamar kiderül ha lefuttatod a wdidle3 /r parancsot. Ha 8 vagy 4mp-en van, akkor növeld 300-ra vagy kapcsold ki a fejparkolást.
Ha win7-el particionálod a vinyót, akkor az Advanced formattal sem lesz gondod. -
goli11
tag
Sziasztok!
Most tervezek vásárolni egy WD5000AAKX vinyót. Kettő, max 3 partició, win7 oprendszerrel használnám.
Wdidle kell hozzzá, advanced formatot kell végezni rajta?Válaszokat előre is köszönöm.
-
TeeJay
félisten
válasz
djculture #37392 üzenetére
van külső 750gigás vinyóm abba még normális Toshiba vinyó van (2tányér 4 fej 375gigás tányérok advanced format) ami az árvíz előtt lett gyártva, így a fontos dolgokat mindig mentem máshova is...
msot sem volt adatvesztésem csak agybaj keringtet hogy adhatok ki pénzt vinyó vásárlásra holott a laptop 2,5éve van meg nekem tehát azóta megy benne a WD...
nem baj veszek 3év garis Hitachit és ha behal megyek garanciáztatom másnem
csak tárolásra van a HDD a gépben, meg letöltésre persze -
pecze
aktív tag
Még egy kérdés, elolvastam az első hozzászólást
Vannak ezek a lemezek:
2TB Western Digital Caviar Green (WD20EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced Format
2TB Western Digital Caviar Green (WD20EARX) - 5400rpm, 64MB cache, 6Gbps SATA, Advanced Format
2TB Western Digital Caviar Green (WD20EZRX) - 5400rpm, 64MB cache, 6Gbps SATA, Advanced Format
Mindegyiknél ott az Advanced Format, akkor ezek se használhatók egy régi számítógépben, illetve TV-re kötve, vagy ezeket lehet formázni még régi módszer szerint is, meg ezzel az újjal is? -
pecze
aktív tag
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy van e valami korlát a merevlemezekre vonatkozóan, amit már nem kezelnek bizonyos eszközök? Van ez az Advanced Format technológia 2 tera feletti lemezeknél, de ha ketté particionálok egy 3 teras lemezt, akkor enélkül is használható? Vagyis kezelik e a régi gépek, médialejátszók, médialejátszóval egybeépített TV-k a 2 tera feletti lemezeket is, vagy kezelik ugyan, de csak 2 terát látnak belőle?
-
djculture
félisten
Sajnos a kapacitásnövelés amit csak a lemezenkénti kapacitás sűrítéssel tudtak megcsinálni sajnos nem egy hibatűrő technikát eredményezett. A hibatűrés megnövelésére találták ki az advanced format technikát és a fejszerelvény parkoltatását is adott időközönként. Viszont mindkettő megoldásnak vannak hátrányai is de amíg nem alkotják meg a forgó lemezek légellenállásának csökkentését (héliummal és sokféle gázzal próbálkoztak már) addig ezek a vinyók élettartama sajnos kisebb is lesz.
-
SpaceKombajn
aktív tag
válasz
SpaceKombajn #37040 üzenetére
A blacket választom én is, mint kiderült az utánam levő hozzászólásokból, hogy nem advanced formatos, igaz cserébe 4 lemezes, remélem nem lesz "hangos" és olyan jól bírja majd, mint a jelenlegi 500 gigás WD.
-
Freesia
csendes tag
válasz
pmheros #37042 üzenetére
Ez jo hir, koszi! Feltem, hogy az 500 gigasnal kell leragadnom. Az arakat elnezve marad az 1 TB.
Koszi a linket es a nevet is. Jo arakkal dolgozik, amennyire kutyafuttaban meg tudtam itelni.
Egesz ejjel a netet bujtam. A WD honlapjan azt irja, hogy csak a black nem AF-es, kiveve az 500 GB-os blacket. Tehat az 1 teras ebbol a szempontbol jo volna nekem.
Viszont Te a redet ajanlottad (az sajnos AF-es). A red miben jobb a blacknel?
Ha a zajszint miatt, akkor az kisebb problema, mint az advanced formatos HDD-re 32 bites XP-t rakni. Azt se tudnam, hogy kezdjek neki a particionalasnak meg a formazasnak. (Ugy felek tole, mint a tuztol.)Ha a blacket valasztanam, milyen szempontbol jarnek rosszabbul, mint a reddel?
Ha SATA3-as vinyot rakok a SATA2-s alaplapra, akkor kell valami atalakito kabel? Vagy pont olyan tapkabel es adatkabel kell neki, mint a Sata2-esnek kellett? Semmi jumpereles, semmi trukkozes?
A black es a red kozott van hibas szeria? Nem szeretnek rafutni. Milyen "parkolasi" szokasaik vannak?
Mindjart pizsiosztas, majd csak este tudok ujra benezni ide.
-
Freesia
csendes tag
Sziasztok!
Oriasi szoszban vagyok! Varatlanul bucsutintett a vinyom es most surgosen potolnom kell. Probaltam tajekozodni, de csak azt ertem el vele, hogy meg idegesebb lettem: advanced format, parkolas, hibas szeriak, stb. Probaltam szukiteni a kort, annyi biztos, hogy WD-t szeretnek es ujat, nem hasznaltat. 32 bites XP-m van.
Regi kis gep. Meg tudna valaki mondani, hogy ez az alaplap mekkora HDD-t kepes egyaltaln kezelni maximum? Asrock 775i945GZ
Tehat:
WD (a green nem szimpi, a blue nem is tudom. Talan inkabb a black es a red?)
SATA2 csatim van
ha csak egy mod van ra, NE advanced formatos legyen
ha birja az alaplap, 1 TB (de talan inkabb 2 TB)
ez lesz a "mindenes" vinyom (rendszer, adattarolas es aktiv mindennapos hasznalat.)
napi 10-15 ora mukodes
halk
nem melegedos
nem szeriahibas
ha letezik olyan, akkor NE parkoljon onkenyesen, ok nelkul (Nem szeretnek a firmware-ben matatni, nem akarom kockazttni a garit.)A RAID nem erdekel.
SSD-t nem veszek.
Nem vagyok sebessegfuggo, fontosabbnak tartom, hogy megbizhato es tartos legyen.Vegul, de nem utolso sorban: feleljen meg minden elvarasomnak, azon belul szeretnem minel olcsobban meguszni.
Ha nem nagy keres, valaki tudna adni par otletet, hogy Szegeden hol lehet kapni? Csak az E-Digitalt ismerem es ha ott pont nem lesz a szerencses befuto, azt se tudom, merre tovabb.
Ebbol az okbol szeretnek par alternativat is a HDD-bol, melyiket szabad es melyiket nem erdemes megvenni.
Koszi szepen!
-
Zolee11
senior tag
válasz
1stVikman #36807 üzenetére
Megmondom őszintén, ha nekem most adattárolásra kellene merevlemez, akkor wd greent vennék, ha az ár nem érdekes akkor red.
Mivel a régebbi rendszerlemezen (WD Black 640 GB 4 éves széria) akartam gyorsítani, így beruháztam egy Toshiba DT01ACA100-ba ami nem más mint egy Hitachi Deskstar 7K1000.D (HDS721010DLE630) - 24/7, 6Gbps SATA, Advanced Format, csak átcímkézve. Én jó pár keresést futtattam ezzel kapcsolatban, és nem találtam jelentős visszajelzést sem arra, hogy rossz lenne sem arra, hogy hú de jó drive. De 3 év garanciát nem osztogatnak gyenge eszközökre, mert az nekik fog fájni. Persze időközben módosították 2 évre. Ez még nem jelent semmit.
A Hitachik mindig is megbízhatóságról voltak ismertek, persze mindenhol becsúszik egy két gyengébb széria, de nem volt jellemző. Szerintem nem jársz ezzel sem rosszul.
Nekem és az általam épített gépekbe az utóbbi években csak WD került, eddig egyel sem volt komolyabb probléma, így számomra ez elég meggyőző, most inkább az új felé nyitás miatt vettem egy Toshibat.Helyből sosem elég, én most rettentő kényelmesen elférek, igaz több terrán el is lehet, rengeteg sorozat pihen, amiket majd ha kell törlök majd. Én sem irkálok már dvd-re, a családi fotók több éves gyűjteménye miatt kell egy biztonsági mentés, és azért vettem egy újabb meghajtót, persze elég lett volna egy kisebb is lassabb is, de pár ezer a különbség, akkor inkább a nagyobb, gyorsabb, hátha jó lesz új rendszerlemeznek. A régi meg lesz a biztonsági mentést tároló, 4 éve bizonyítja, hogy megbízható.
Gondold át mit fogsz, miket tárolnál, milyen mennyiségben, biztonsági mentés sose ugyanazon a meghajtón legyen, mert az úgy semmit nem ér, és ez alapján dönts. -
morphin
tag
válasz
peter76bp #36755 üzenetére
Szia!
Árban akárhogy nézegettem 2 hétig én nem találtam akkora differenciát a gyári kombó és a saját kezűleg összerakott 2.5" külső vinyók tekintetében. (szvsz a gyári szebb)
Vettem végül egy Hitachi Touro-t (túró)...teljesen rendben van, kell mellé egy hosszabb usb 3-as kábel (mint minden gyárihoz elég rövidet adnak,tehát tévéhez nem jó) és szuper minden.
Mint a dobozáról megtudtam elvileg a Hitachi-kat már WD gyártja vagy hozzájuk tartozik a HGST Hita gyár is. Advanced Format-os a Touro is egyébként. Annyi diffi van a netes képhez képest, hogy a ház-on nem Hitachi felirat van hanem Touro. Alulra meg rakhattak volna gumi pöttyöket, bár én csak lerakom és nem mozgatom sosem.
TV felismerte mindkét partíciót rendesen kezeli is illetve játszik le róla mindent.
PC-ről másolva 110MB volt a max bár az én két Samum (egyiket le is ürítettem már) elég töredezettek szóval nekem végig nem másol ~100 körüli értékkel...lelassul 60-70 max 80-ra. Ez kicsit aggaszt, de majd helyre rakom a 3.5"-es vinyóimat is idővel.1 hét távlatában én ajánlom ezt a vinyót pláne, hogy csak ~21k.
Üdv
-
morphin
tag
válasz
#40935168 #36706 üzenetére
Szia!
Elméletileg (gyakorlatilag nem tudom pontosan, hogy melyik rev) EZ a laposom. Tudom, hogy kék színűek, de emlékeim szerint az enyémek nem. Előlapra úgy gondoltam, hogy valamilyen előlapi motyót rakok az egyik szabad helyre (floppy v odd) ha más nem akkor a gyárit valahogy átfabrikálom. (CoolerMaster Silent v Silencer 500 azt hiszem...de már 2-3 éve nem foglalkozom PC motyókkal nem nagyon ismerem az újdonságokat)
2 terrás csak azért kell, mert jó ha van még + hely és nem olyan nagy a diffi az 1 és 2 terrásak között árban. Hála a jó Istennek nekem még nem halt meg egy vinyóm se, pláne nem életbe vágóan fontos pótolhatatlan adatokkal...hűtöm őket mindig...hibátlan mind2 pedig a 250-es lassan 7 éves, a 320-as pedig 3-4. Olyanon is gondolkoztam, hogy nem lenne áram alatt mindig a 2 terrás csak amikor kell róla adat. Ezt, hogy a legkényelmesebb megoldani sebesség (SATA) vesztés nélkül.(ergo nem akarom külső házba rakni)
Én is csak USB3-ban gondolkodom. Árakat nézve, nem annyira biztos, hogy olcsóbb összerakni...pláne ha azt nézem, hogy elég csúnyák a házak amik 2-3e körül vannak. Ha drágább akkor meg már ott vagyok, mint egy gyárilag összerakott és szép házikó-vinyó páros.
Jah még valami...olvastam erről az Advanced Format mizériáról. Ezt hol tüntetik fel amikor vásárolni szeretnék, mert én sehol nem láttam eddig erre utaló kiírást. Vagy pl a WD-k mind azok már?
Köszönöm a segítséget és a türelmet!
Üdv
-
-
Loopus
tag
Sziasztok.
Kerestem egy konkrét problémára választ itt a fórumon, de vagy nincs, vagy láma vagyok és azért nem találtam.
A következő a dilemmám. Van egy helyes kis atomos file- meg zeneszerverem, win 2k3 server fut rajta. A rendszer külön lemezen van, ahhoz nem szívesen nyúlnék, elég jól beállt. Adattárolásra eddig egy 1Tb-s nem advanced formatos disket használtam, de lassan kinövöm. Mindenképpen valamilyen energiatakarékos 2Tb-s modellt keresek (a WD Greenek szimpatikusak is) de mindegyik advanced formatos. Megfelelő alignment-tel gyanítom nem lenne gond, csakhogy pl. a WD-től letöltött Trueimage WD edition sem akart futni 2k3 server alatt és az align tool-ról is olvastam hasonlókat.
Arra gondoltam, hogy a leendő 2Tb-s lemezt particionálom egy win7-es gépen, így az alignment rendben lesz, utána pedig berakom a 2k3 alá és ott formázom. Ez proradeon fórumtárs logoutos írása alapján működik Xp-nél, de 2k3-nál nem vagyok biztos.
Van-e valakinek ilyen esetre tapasztalata, javaslata? -
Coolmat
őstag
uridium: Azt javaslom, hogy XP-ről mindenképpen váltsál az új HDD beszerzésekor, mert már az Advanced Format miatt is lesznek nyűgjeid XP-t használva (rengetegszer kitárgyaltuk már itt a topikban, keress rá légyszi, mert nincs kedvem újra leírni
). SSD-ről pedig annyit, hogy ülj le egy SSD-re telepített oprendszer elé, utána soha nem akarsz HDD-re oprendszert vagy programokat telepíteni
easy...rider: Ezt még nekem sem sikerült kihámoznom, de tényleg nem érdemes vele foglalkozni ilyen árban. Esetleg egy Retail "dobozos" változatról lehet szó, vagy ahogy írod a nagyker szúrt el valamit.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Minden WD10EALX winchester nem advanced format-os (512-es szektorméretű)?
Köszönöm előre is.
-
jim bcs
nagyúr
válasz
kromatika #35593 üzenetére
jó a Seagate de mostanában sok volt a hiba, de az ajánlott 2,5"-es hdd-k közt szétnézhetsz
7200RPM-es merevlemezek:
500GB Hitachi Travelstar Z7K500 (HTS725050A7E630) - 7mm vastag, Advanced Format500GB Western Digital Scorpio Black (WD5000BEKT)
500GB Western Digital Scorpio Black (WD5000BPKT) - Advanced Format500GB Samsung MP4 (HM500JJ)
500GB Seagate Momentus XT 7200.1 (ST95005620AS)
-
Coolmat
őstag
válasz
quailstorm #35529 üzenetére
Az elég fura, hogy a Toshiba Seagate supportot linkel neked
A te Samud akkor biztosan valami régebbi típus, talán F1 szériás.
Nem a mérettel van összefüggésben az "XP-vel ne formázz" dolog, hanem az Advanced Formattal. Az 1TB-os Samud még tuti nem AF-es, úgyhogy azzal biztos nincs semmi ilyesmi gond.
A "bót" pedig jó lesz, vásároltam már náluk többször is, csak ajánlani tudom őket -
Coolmat
őstag
válasz
quailstorm #35520 üzenetére
SP2-vel már tényleg használható volt a Vista, de akkor már a kutya sem törődött vele, mindenki várta a 7-est
A Win8-nak adhatsz egy esélyt, de nekem személy szerint nem jött be ez az új felület, 1 délutánt bírtam vele, utána repült vissza Win7 a gépre. Talán a Blue-val kap még egy esélyt...52 fok már nagyon sok, ha gyakran ilyen hőmérsékleten megy nyáron, akkor rövid időn belül el fognak patkolni a HDD-k, érdemes lenne egy ventit betenni eléjük. A 3 közül én is max 1-et tartanék meg, csak talán inkább a Samut, mert az azért sebesebb is tud lenni (lemez elején 130-140MB/s-re is képes).
Másik 7200rpm-es 2TB-os alternatíva a már általad is linkelt ST2000DM001, csak olyan boltban kell venni, ahol legalább 2 év garit adnak rá. Azt érdemes még tudni róla, hogy parkolja a fejeket (hasonlóan a WD Greenhez), ezért érdemes letiltani az APM-et, erről bővebben az ajánlott HDD-k GYIK részében olvashatsz.
Amit még fontos megemlíteni, hogy mindegyik új HDD Advanced Formatos már, vagyis az NTFS partíciókat mindenképpen Vista/Win7/Win8 telepítővel hozd majd létre (ha XP-vel hozod létre, akkor el fognak csúszni a logikai szektorok a fizikai szektorokhoz képest, ami sebességvesztést okoz).
-
jim bcs
nagyúr
válasz
Nixon18 #35382 üzenetére
adattárolásra 5400rpm-es elég, 14k-30k-ig de boltfüggő, az ajánlottakkal kezdődik a topik
5400RPM-es merevlemezek:
250GB Hitachi Travelstar Z5K320 (HTS543225A7A384) - 7mm vastag
250GB Hitachi Travelstar Z5K500 (HTS545025A7E380) - 7mm vastag, Advanced Format
250GB Western Digital Scorpio Blue (WD2500BEVE) - IDE csatolófelület
250GB Western Digital Scorpio Blue (WD2500BEVT)
250GB Western Digital Scorpio Blue (WD2500BPVT) - Advanced Format
250GB Samsung M7E (HM251HI)
320GB Hitachi Travelstar Z5K320 (HTS543232A7A384) - 7mm vastag
320GB Hitachi Travelstar Z5K500 (HTS545032A7E380) - 7mm vastag, Advanced Format
320GB Western Digital Scorpio Blue (WD3200BEVE) - IDE csatolófelület
320GB Western Digital Scorpio Blue (WD3200BEVT)
320GB Western Digital Scorpio Blue (WD3200BPVT) - Advanced Format
320GB Samsung M8 (HN-M320MBB)
500GB Hitachi Travelstar Z5K500 (HTS545050A7E380) - 7mm vastag, Advanced Format
500GB Hitachi Travelstar 5K750 (HTS547550A9E384) - Advanced Format
500GB Western Digital Scorpio Blue (WD5000BEVT)
500GB Western Digital Scorpio Blue (WD5000BPVT) - Advanced Format
500GB Toshiba 76GSX (MK5076GSX)
500GB Samsung M8 (HN-M500MBB)
640GB Hitachi Travelstar 5K750 (HTS547564A9E384) - Advanced Format
640GB Western Digital Scorpio Blue (WD6400BEVT)
640GB Western Digital Scorpio Blue (WD6400BPVT) - Advanced Format
640GB Samsung M7E (HM641JI)
750GB Hitachi Travelstar 5K750 (HTS547575A9E384) - Advanced Format
750GB Western Digital Scorpio Blue (WD7500BPVT) - Advanced Format
750GB Samsung M8 (HN-M750MBB)
1TB Hitachi Travelstar 5K1000 (HTS541010A9E680) 6Gbps SATA, Advanced Format
1TB Western Digital Scorpio Blue (WD10JPVT) - Advanced Format
1TB Samsung M8 (HN-M101MBB)7200RPM-es merevlemezek:
250GB Hitachi Travelstar Z7K320 (HTS723232A7A364) - 7mm vastag
250GB Hitachi Travelstar Z7K500 (HTS725025A7E630) - 7mm vastag, Advanced Format
250GB Western Digital Scorpio Black (WD2500BEKT)
250GB Samsung MP4 (HM250HJ)
320GB Hitachi Travelstar Z7K320 (HTS723225A7A364) - 7mm vastag
320GB Hitachi Travelstar Z7K500 (HTS725032A7E630) - 7mm vastag, Advanced Format
320GB Western Digital Scorpio Black (WD3200BEKT)
320GB Samsung MP4 (HM320HJ)
500GB Hitachi Travelstar Z7K500 (HTS725050A7E630) - 7mm vastag, Advanced Format
500GB Western Digital Scorpio Black (WD5000BEKT)
500GB Western Digital Scorpio Black (WD5000BPKT) - Advanced Format
500GB Samsung MP4 (HM500JJ)
640GB Hitachi Travelstar 7K750 (HTS727564A9E364) - Advanced Format
640GB Samsung MP4 (HM640JJ)
750GB Hitachi Travelstar 7K750 (HTS727575A9E364) - Advanced Format
750GB Western Digital Scorpio Black (WD7500BPKT) - Advanced Formatplussz a bővített lista:
Adattárolásra ajánlott HDD-k:
500GB:
Toshiba MQ01ABD050 - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
WD5000BPVT-00A1YT0/22A1YT0/08A1YT0/60A1YT0/75A1YT0 - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
WD5000LPVT - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 7mm vastag, 2 év garancia **
ST500LM012 - más néven Samsung HN-M500MBB, 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 2 év garancia*
Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380 - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 7mm vastag, 3 év garancia750GB:
Toshiba MQ01ABD075 - 5400rpm, 2db 375GB-os tányér, 2 év garancia **
WD7500BPVT-00A1YT0/22A1YT0/08A1YT0/75A1YT0 ** - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
ST750LM022 - más néven Samsung HN-M750MBB, 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia*1TB:
Hitachi Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680 - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 3 év garancia
Toshiba MQ01ABD100 - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
WD10JPVT - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
ST1000LM024 - más néven Samsung HN-M101MBB, 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia* -
Tepsifüles
tag
Sziasztok!
A kérdésem a következő: ha céges adatokat szeretnék archiválni, akkor a "raid" vagy az "advanced format" kategória közül érdemes választani? Nem akartam több topicba feltenni a kérdést de, ha mondju van erre valami jó külső merevlemezes megoldás ("rácsatlakoztatom nyomok egy okét és lement mindent
) az is érdekelne.
SSD-HDD közül az a fontos, hogy megbízható, hosszú élettartalmú legyen. CSak és kizárólag biztonsági adatmentésre kellene.
Előre is köszi a a válaszokat
-
Coolmat
őstag
válasz
Mészi Zoli #35199 üzenetére
Minden új HDD Advanced Formatos már mérettől függetlenül (az MBR-GPT-s problémának ehhez nincs sok köze). Konkrét ajánlott HDD-k a listában (a Seagate is csak akkor ad ki hülye hangot, ha nem tiltod le az APM-et, de erről is olvashatsz a linkelt cikkben).
-
Coolmat
őstag
válasz
dbocskai #35196 üzenetére
Szia!
WD5000BPKT-t, vagy kicsivel drágábban WD7500BPKT-t javaslom. Kipróbálhatod a hibrid Seagate-et is esetleg, de ha később úgyis lesz rendes SSD, akkor a WD Black is tökéletesen megfelel majd.
Mészi Zoli: Itt most jelen esetben nem az MBR-el van probléma, hanem a szektorok eltolásával. Részletesen le van írva a topik összefoglalóban az Advanced Format résznél a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital