Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate

Az amerikai vállalat a múlt heti OCP Summiton demonstrálta a HAMR és multi aktuátor technológia jelenlegi állását.

A kaliforniai székhelyű cég az OCP (Open Compute Project) Summiton demonstrálta az új HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) fejek és a MACH.2 multi aktuátor technológia tartós, 480 MB/s-os adatátviteli teljesítményét, ami 60 százalékkal gyorsabb még egy 15 000-es percenkénti fordulatszámmal rendelkező meghajtónál is – és már tesztelés céljából ki is lett helyezve bizonyos fejlesztési egységekbe. A Seagate elmondása alapján a HAMR-os HDD-k olvasó/író fejei nem várt eredménnyel szolgáltak a hosszan tartó, megbízhatóságot vizsgáló próbák során: a felhasználók által támasztott elvárásokat mintegy hússzorosan sikerült túlszárnyalni.

Az iparág sztenderdje egy merevlemez esetén évi 550 TB adat mozgatását prognosztizálja, ami 2750 TB lesz összesen egy öt éves periódus végén. Ez azt jelenti, hogy ezen időtartam alatt egy tizennyolc olvasó/író fejjel szerelt eszköznél egy fejtől 152 TB-nyi információ hibátlan átvitelét várják. A Seagate fejlesztőgárdája egyetlen HAMR fejet 6000 órán keresztül nyúzott, ami 3,2 PB adat mozgatását jelenti – innen származik az a bizonyos hússzoros szorzó az elvárt specifikációkat illetően.

A MACH.2 multi aktuátor technológia két, egymástól független karmozgató apparátus egyidejű működésének révén lehetővé teszi a párhuzamosságot az adatfolyam kezelésében, megduplázva az IOPS tempót - de nem retten meg a merevlemez tányérainak egyre növekvő adatsűrűségétől sem.

A vállalat üzletfelei is megkezdték a HAMR és MACH.2 párossal való munkát: az OCP folyamán néhányuk már bele is vette standjának bemutatójába az új, héliumos Seagate Exos X14 winchestereket – az adatközpontokba szánt, Seagate Nytro NVMe-s SSD-kkel egyetemben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés