2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása

Egy friss útiterv szerint 20 TB fölé evezünk, és 48 TB-ig meg sem állunk.

A HDD-piac aktuális érdekességének számít, hogy amíg az SSD-k tárkapacitása igen gyorsan növekszik, addig a merevlemezek esetében csak apró lépések vannak évről-évre. Ennek persze oka van, hiszen az aktuálisan jellemzően alkalmazott PMR technológia nagyon nehezen skálázható tovább, az elméletben megváltást hozó utód pedig még nem igazán működik. Pedig nem titok, hogy a Seagate merre tart, a vállalat a HAMR technológiában bízik, viszont ennek komoly korlátai is vannak. Többek között rendkívül drága, illetve a megbízhatósága sem elég jó, mivel 400-700°C-ra fel kell melegíteni az adott felületet ahhoz, hogy kialakuljon az az erősebb mágneses tér, ami biztosítja a tárolt bitek fizikai méretének csökkentését. A megnövekedett hőterhelés miatt más anyagokat kell használni, ami a konkrét hardverek tényleges tömeggyártásának beindítását alaposan megnehezíti. És ha ezek a problémák nem lennének elegek, akkor ott van még a szoftveres háttér, ugyanis a HAMR technológiára épülő merevlemezeket nem elég csak csatlakoztatni, a működéshez szükséges egy alapvető szoftverkörnyezet is, ami biztosít egy elhasználódás kiegyenlítéséért felelős algoritmust, hogy a komoly hőterhelésnek kitett lemez terhelése lehetőség szerint egyenletes mértékű legyen.


(forrás: Guru3D) [+]

Gond tehát van bőven, de ahogy az lenni szokott, ezeket idővel felszámolják a cégek. A Seagate kiszivárgott útitervében már látszik a fény az alagút végén, és az első minták már ott vannak a partnereknél. A gyártás viszont csak 2020-ban kezdődhet meg, de onnantól kezdve felgyorsulnak az események, ugyanis a terv szerint két és fél évente meg lehetne duplázni az egységnyi területre levetített adatsűrűséget. Emiatt a HAMR utat nyit a 20 TB fölötti tárkapacitáshoz is, amit 2022-ben követne egy 36, 2024-ben pedig egy 48 TB-os modell. Bár az útiterv konkrétan nem jelzi, de a következő lépcső valahol 100 TB közelében lehet.

Ennél is izgalmasabb, hogy a nagy konkurensnek számító Western Digital inkább a MAMR technológiában hisz, amely szintén alkalmas a PMR leváltására, csak éppen némileg másképp működik. A következő évek tehát nem csak két gyártó, hanem két megközelítés versenyét hozzák majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés