Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Fire/SOUL/CD

    félisten

    válasz fsb1000 #40162 üzenetére

    1. AHCI/RAID módok lesznek érintve végig a hozzászólásban, 2012-ben IDE-ben csak az telepítsen, akinek nem támogatja a BIOS-a az AHCI üzemmódot

    2. ATTO-t és Crystal-t nem lehet összehasonlítani, mert 2 különböző programozási elven/megközelítésből oldották a sebességmérést. Anélkül, hogy technikai részletekbe belemennék, elég beszédes, hogy az ATTO QD4-ben mér(ez az alapbeállítás) és max. QD10-ig lehet állítani.

    3. AHCI/RAID esetén támogatott az NCQ(IDE módban nem), amely révén elérhető a Queue Depth(QD). Ez -jelenleg- driver és eszköz szinten is 32-re van korlátozva, de ez több, mint elegendő. Ez (és itt nagyon "elvonatkoztatva" fogalmazok) egyfajta lista (vagy rangsor ha úgy tetszik), amelyben a meghajtó aszerint rangsorolja a hozzá érkező kérelmeket, hogy minél gyorsabban ki tudja szolgálni azokat.
    Fentiekből következik, hogy AHCI/RAID módban a 4KQD32 a mérvadó.

    4. Maradva a CrystalDiskMark-nál, egy home user 2 mért szegmenssel találkozhat, az egyik a SEQ olvasás/írás sebessége (ez látható, Intézőben vagy pl Total Commanderben fájlok másolásakor SSD-ről SSD-re), másik a 4KQD32 (ez meg csak tapasztalható/érezhető pl rendszerinduláskor).
    A 4KQD32-ben mért sebességnek, meg a kis fájlok másolási sebességének nincs köze egymáshoz, egy példa: Az én SSD-men max 40MB/s írási sebesség mérhető 4KQD32-ben, de ha pl 1000 darab 4K méretű(4096 byte-os) fájlt másolnék, akkor nem 40MB/s-el ír a másolás folyamán, hanem ennek 2-3-szorosával.
    A 4KQD32-ben mért sebességek olyan felhasználási területeken lehet mérvadó, amit említettél is, azaz adatbázis(pl SQL)- és fájlszervereknél stb. (persze igen méretes adatbázisokra értendő és az azokban/azokon végzett adatbázis-műveletekről)

    5. A CrystalDiskMark nem használ többszálas technikát (QD32 nem egyenlő Thread). Pl az AS SSD Benchmark használ ilyen megoldást, de "ő" 64 szálast. Ennek viszont semmi jelentősége, mert akár hány szálon is érkezik kérelem a meghajtóhoz(64 szál esetén egyszerre/egy időben 64), a meghajtó úgy is csak max 32-tud feldolgozni (lásd 3. pont), ezért egyezik meg az AS SSD 4k-64 Thrd eredménye, a CrystalDiskMark 4KQD32 eredményeivel(természetesen itt nem byte-ra pontos egyezésre gondoljon senki)

    6. (és ezt csak azért említem, mert ebben is van keveredés a neten rendesen) A Random teszt, az nem az adatokra vonatkozik(tömöríthetetlen avagy tiszta nulla), hanem az adatok elérésére: [link]

    Természetesen ez a hozzászólás elsősorban nem neked szól(hisz alapvetően egyetértünk a kérdésben), de úgy gondoltam, hogy akik olvassák a topikot, azoknak lehet benne hasznos/új infó. :R

    Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

Aktív témák