Hirdetés

Ultrabook

Az Ultrabookot az Intel definiálta a 2011-es Computexen. Az elsődleges szempontok ennél a notebookkategóriánál a fürge üzemelés, a vékony forma és a hosszú akkumulátoros üzemidő, a felhasznált platform pedig az Intel valamelyik alacsony fogyasztású megoldása kell, hogy legyen. Kezdetben az Ultrabook kategória definíciója sokat változott, nem volt egyértelmű; mára ugyan kicsit jobban tisztázódott, a notebookgyártók mégis előszeretettel használják az Ultrabook fogalmat olyan termékekre is, melyek nem teljesítik az Intel követelményeit.

A megadott méret és tömeg értékekbe az akkumulátort is bele kell számítani. Az első generációnál kezdetben a súlyra és a ház kialakítására (unibody) is volt megkötés, míg a második generációnál elsősorban a gyártók költségeinek csökkentése miatt eszközöltek módosításokat. Például a 80 MB/s-os adattárolási követelmény nem csak SSD-vel, hanem olcsóbb, hibrid SSD és HDD megoldással is elérhető, a gépháznál pedig eltekintenek a drága unibody megoldástól. Így már tarthatóbbá vált az Intel azon követelménye, hogy az Ultrabookok belépő ára 1000 dollár alatt legyen.

Hirdetés

Az Ultrabookok azonban nem csak a vékony és könnyű notebook szinonimája, hanem annál többről van szó, hiszen 13,3"-es méretnél nagyobb gépek is születhetnek a kategórián belül. Ezeknél az optikai meghajtó beépítése nincs kizárva, amennyiben ezzel a lépéssel a fenti paraméterek továbbra is teljesülnek.

Szintén nincs megkötés az alkalmazott grafikus alrendszerre a Chief River platform esetében. Ez azt jelenti, hogy nem muszáj a processzor IGP-jére támaszkodni, hanem tetszőleges dedikált GPU-k (dGPU) is beépíthetők, de a meghajtóprogramnak muxless átkapcsolást kell alkalmaznia (ilyen például az NVIDIA Optimus és az AMD PowerXpress 4.0, illetve Enduro. Ezzel kapcsolatos kitétel viszont, hogy a dGPU fogyasztása csak dokkolót alkalmazva haladhatja meg a 25 wattot (de a gyártók igyekeznek olyan chipeket alkalmazni, melyek ezen belül maradnak minden körülmény között), illetve a GPU hőmérséklete nem haladhatja meg a 100 °C-ot teljes terhelésen – ez utóbbi részben hűtéssel kapcsolatos kritérium.

Ultrabook specifikáció Első generáció Második generáció
Megjelenés 2011. október 2012. június
Platform Intel Huron River Intel Chief River
Processzor Sandy Bridge 17 watt TDP-vel Ivy Bridge 17 watt TDP-vel
Adattárolás nincs megkötés, de többnyire SSD minimum 16 GB-os kapacitás és
80 MB/s-os átviteli sebesség
Maximális vastagság 13,3 hüvelykig – 18 mm
14 hüvelyktől – 21 mm
13,3 hüvelykig – 18 mm
14 hüvelyktől – 21 mm
billentyűzetes tableteknél – 23 mm
Akkumulátoros üzemidő 5 óra 5 óra
Egyéb rendszerint unibody ház, Intel Anti-Theft és Intel Identity Protection Technology opció kötelező USB 3.0, opcionális ThunderBolt és Intel Anti-Theft / Intel Identity

Az egyes követelmények mérési módszerei a következők:

  • Az akkumulátor üzemidejét Windows 7 alatt mérik MobileMark 2007 használatával, bekapcsolt Aero felülettel, aktív Wi-Fi vezérlővel és 200 cd/m² fényerőre állított kijelzővel.
  • A merevlemez teljesítményét a Windows indítása közben mérik. Lényegében a megkötés a minél gyorsabb rendszerindítást és ébredést (alvó és hibernált állapotból) szolgálja.

A negyedik generációs Core i vagyis Haswell processzorok megjelenésével új, harmadik generációba léptek az Ultrabookok, amiről az Intel ismét nem adott ki túl konkrét hardveres követelményrendszert, inkább működési feltételeket szabtak meg, például tovább javított akkumulátoros üzemidő, 3 másodpercnél rövidebb felébredés alvó állapotból, érintőképernyő, opcionális hangvezérlés vagy az Intel WiDi technológiájának támogatása, sőt elvileg a vírusvédelmi eszközöket is meg akarja szabni az Intel. Arról viszont nincs információ, hogy az U utótagos, de 28 wattos TDP értékkel bíró processzorok megfelelnek-e az Ultrabook elvárásoknak.

Harmadik generációs Ultrabook képességei
Harmadik generációs Ultrabook képességei

Minden bizonnyal a billentyűzetüktől elválasztható vagy valami módon kifordítható hibrid (convertible) eszközök miatt alakították át a vastagságra vonatkozó követelményt, immár minden képernyőméretnél 23 mm-re növelték. Iparági visszajelzések szerint a notebookgyártó OEM vállalatok egyre kevésbé vannak megelégedve az Intel Ultrabookok iránt támasztott követelményeivel. Az Intel honlapján kiemelten hirdeti az Ultrabook kategóriát.

Hirdetés