Hirdetés

SATA Express (SATAe)

Hirdetés

A SATA Express a bő 10 éves SATA leváltására született. Míg a SATA felületet a merevlemezek igényeinek megfelelően alakították ki, úgy a SATA Express már a modern, flashalapú SSD meghajtók tulajdonságainak alapján került megalkotásra. A SATA 3.2 szabványban helyet kapott SATA Express szabványos PCI Express sávokkal egészíti a korábbi csatlakozókat, így az elérhető maximális adatátviteli tempó mellett a kompatibilitás is megmarad.

Mindez azt jelenti, hogy egyetlen SATA Express aljzat két darab standard SATA aljzatból, és egy kisebb kiegészítő csatlakozóból áll. Ezzel egy SATA Express aljzatra akár két korábbi SATA meghajtó is csatlakoztatható, amennyiben nem kívánjuk használni az új felület adta lehetőségeket.

Balra egy pár SATA Express, jobbra hat darab SATA
Balra egy pár SATA Express, jobbra hat darab SATA

A SATA Express összesen két standard PCI Express sávval operál, de mivel ezek szabványa nincs megkötve, így akár 3.0-s is lehet, amivel az elérhető elméleti maximális sávszélesség akár 2 GB/s-nál tetőzhet, míg 2.0 esetében értelemszerűen csak ennek a fele, azaz 1 GB/s. Összevetve a SATA 6 Gbps által nyújtott elméleti 0,6 GB/s-os tempójával, jelentős előrelépésről beszélhetünk, miközben a késleltetés is csökkent.

A SATA Express szabványú meghajtókhoz nem csak megfelelő alaplap, illetve azokra épített foglalat szükséges, hanem egy új kábel is, ami vastagabb, illetve a tápellátás egy külső aljzaton keresztül biztosítja az SSD-nek.

A SATA Express nagy vetélytársa az M.2 aljzat, ami a legfeljebb alkalmazható négy PCIe sávnak köszönhetően gyakorlatilag kétszer nagyobb sávszélesség elérésére lehet képes és nem szükséges hozzá kábel, illetve a meghajtó előállítási költsége is kedvezőbb valamivel.

Hirdetés