Hirdetés

Intel XMP (EXtreme Memory Profile)

A modern memóriamodulok alkatrésze egy EEPROM chip, melyben a gyártó a modul tulajdonságait rögzíti az alaplap számára. A memóriaszabványok koordinálásáért felelős JEDEC az úgynevezett Serial Presence Detect (SPD) adatmezőit is meghatározta, így biztosítva a széleskörű kompatibilitást a különböző modulok és alaplapok között. Az Intel XMP ez utóbbi megoldást kiegészítve, egy korábbi technológia alapjain nyugszik: az NVIDIA és a Corsair még 2006-ban EPP (Enhanced Perfomance Profiles) néven vezette be az SPD egyfajta kiterjesztését, mely gyakorlatilag útmutatást ad a számítógép BIOS-ának a modul felparaméterezéséhez, azaz az órajel, valamint az időzítések (CAS késleltetés, tRCD, tRP, tRAS, stb.) kiolvasásához. Az értékeket tartalmazó kiegészítő profil(ok) a fent említett EEPROM chip még parlagon heverő területére kerültek, a JEDEC paraméterei mellé.


[+]

Az XMP immáron az 1.3-as verzióját tapossa, mely a részletesebb késleltetési értékek mellett az azokhoz szükséges különböző üzemi feszültségeket is tartalmazza. A felhasználó egyszerűen az alaplap BIOS/UEFI menüjében kiválaszthatja, mely memória-beállításokkal kívánja indítani rendszerét, vagy később a rendszer felállása után akár egy windowsos alkalmazásban is módosíthatja a jellemzőket. Ezzel gyorsan és kényelmesen kihasználhatjuk a memóriamoduljainkban lapuló extra potenciált, ha arra a processzorunk és az alaplapunk egyaránt lehetőséget biztosít.


[+]

A legújabb EXtreme Memory Profile verzióval szerelt modulok jelenleg a Corsair, G.Skill, Kingston, valamint a Patriot kínálatában érhetőek el.

Hirdetés