Intel Core M processzorok

Az Intel 2014. szeptember 5-én jelentette be legújabb processzorcsaládját, amit a korábbi Pentium M elnevezésének ötletén Core M névre keresztelt a vállalat. Az "M" betű ebben az esetben is a mobilitásra utal, ugyanis ezeket a processzorokat teljes mértékben a hordozható eszközökbe, azon belül is legfőképp a tabletekbe tervezték. Erre már a TDP is utal, ugyanis a Core M processzorok alapértelmezett értéke csupán 4,5 watt, ami a szükséges számítási teljesítmény függvényében 3 vagy 6 wattra is konfigurálható az adott eszköz gyártója által.

Az első generációs Core M alapja a rendkívül kicsi, hisz mindössze 82 mm²-es a Broadwell-Y elnevezésű lapka, mely már az Intel vadonatúj, 14 nanométeres gyártástechnológiáján készül. A szóban forgó fejlesztés két darab teljes értékű, a Haswell továbbfejlesztéséből született Broadwell CPU-magot tartalmaz, melyekhez darabonként 256 kB L2, illetve összesen 4 MB L3 cache társul. A magok természetesen a Hyper-Threading technológiát sem nélkülözik, így azok 2-2 szálon képesek az utasítások végrehajtására. A lapka jelentős részét elfoglaló IGP-ről az Intel egyelőre nem árult el minden apró részletet, ugyanakkor azt már hivatalosan is tudni lehet, hogy a HD Graphics 5300 névre hallgató grafikus vezérlő a DirectX 11.2 mellett az OpenGL 4.3-t és az OpenCL 2.0-t is támogatja. Ezen felül az Intel Quick Sync Video, Clear Video HD és a Wireless Display technológia működése is biztosított, illetve az UltraHD (4K) felbontás sem jelent akadályt. A memóriavezérlő kétcsatornás, és LPDDR3-1600 szabványú modulokat kezel.

A Core M család három taggal rajtol, melyek az első olvasatra kissé furcsa, 5Y70, 5Y10a, illetve 5Y10 elnevezést kapták. Bár a 4,5 wattos TDP révén ezek elég alacsony, 800-1100 MHz-es CPU alapórajelekkel rendelkeznek, ugyanakkor modelltől függően – a Turbo Boost hathatós közreműködésével – akár 2-2,6 GHz-ig is felugorhat majd a magfrekvencia.

Hirdetés