Hirdetés

Hangprojektor, soundbar

Hirdetés

A legtöbb televízióba szerelt audiorendszer ugyan arra alkalmas, hogy sercegés nélkül adja vissza a hangokat, viszont az esetek túlnyomó többségében a dinamika elvész. Így a végeredmény lényegében erőtlen, vérszegény lesz, amely meg sem közelíti egy átlagos moziban megtapasztalható hangzásélményt, vagy azt, amit a hangmérnökök nagyjából elképzeltek. Ennek elsősorban az az oka, hogy a gyártók nem vállalják fel a komolyabb megoldásokkal járó plusz költségeket, amely nagy hátrányt jelenthetne az egyébként is gyilkos árversenyben. Ráadásul a mai egy-két centiméter vastag tévékben nem is igazán lenne hely jó minőséggel kecsegtető hangsugárzóknak.

Philips HTS9140 hangprojektor
Philips HTS9140 hangprojektor

Erre jelenthetnek megoldást a több komponensből álló házimozi rendszerek, amelyek (amennyiben jó minőségű, megbízható gyártótól származó termékekről van szó) képesek az elvárt hangminőség megteremtésére. Azonban vannak olyan lakások, szobák, ahol egyszerűen nincs hely a különálló hangfalak, és a központi egység elhelyezésére. Emellett az is könnyen előfordulhat, hogy a felhasználó egyszerűen nem akarja ennek alárendelni a szobája összképét, vagy nem kívánja emiatt átalakítani a helyiséget, illetve kihagyná a kábelek elvezetésével járó „örömöket”.

Sonos Playbar
Sonos Playbar

Az ő kedvükért kezdett foglalkozni a kétezres évek közepén a Yamaha és a Philips a hangprojektorok kifejlesztésével. Az ilyen eszközök sajátossága, hogy nincs szükség különálló szatellit, front és center hangfalakra, hiszen az összes hangsugárzót egyetlen, viszonylag nagy frontfelülettel ellátott eszközbe építik. Ezen között vannak olyanok, amelyekben a hangszórók teljesítményét egyenként szabályozza egy külön vezérlő rendszer, illetve akadnak, amelyek támogatják az Audyssey féle kalibrációs technológiát, amivel a szoba egy kívánt pontjába koncentrálható a hangzás.

A gyártók hajlamosak azt állítani, hogy a hangprojektoruk képes a házimozi rendszerekkel egyenértékű térhatású hangzás megteremtésére, de ez fizikailag sem lehetséges. Viszont az tény és való, hogy sok esetben egész jó hangzás megteremtésére képesek, így egy televízió vagy projektor kiegészítőjeként beválhatnak.

Hirdetés

Hirdetés