BYOD (bring your own device) és BYOA (Bring Your Own App)

Az üzleti szférában egyre elterjedtebb az úgynevezett BYOD (bring your own device – hozd a saját eszközödet) szemlélet, amely azt jelenti, hogy a dolgozók nem egy előre konfigurált irodai számítógépet, hanem saját mobil vagy otthoni eszközeiket, konfigurációjukat használják munkavégzésre.

A cég számára előny, hogy így jelentős anyagi befektetést kerülhet el azzal, hogy az alkalmazottaknak nem kell megvásárolni a munkavégzésükhöz szükséges berendezések egy részét, azonban a vállalati levelezéshez, adatbázisokhoz és belső hálózatokhoz való hozzáférés ilyen bizonytalan forrásokból adatvédelmi és biztonsági szempontból több mint aggályos. Például ha egy alkalmazott okostelefonjával csatlakozik a belső hálózathoz, majd később elveszti a készüléket, úgy az esetlegesen azon tárolt titkos adatok kompromittálódhatnak. Azonban ma már számos megoldás áll a vállalatok rendelkezésére, amelyek segítségével ezek a biztonsági kockázatok jelentősen csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők, így a BYOD rohamos elterjedése számíthatunk a közeljövőben.

A munkavállaló szempontjából mindenképpen előnyös, hogy egy általa választott és kedvelt technológiai és hardverkörnyezetben dolgozhat, sőt ehhez gyakran a BYOA (Bring Your Own App – hozd a saját alkalmazásodat) szemlélet is társul, ami lehetővé teszi hogy olyan alkalmazásokat futtasson, amelyek a munkavégzést hatékonyan segítik, de a vállalati szoftverparknak egyébként nem képzik részét. Az alkalmazottnak viszont kényelmetlenséget okozhat, hogy a hivatalos adatok védelme a privát tartalmak elérését is megnehezíti, valamint az is előfordulhat, hogy saját számítógépe fölött elveszti a teljes körű irányítást.

Hirdetés