Hirdetés

Bluetooth

Hirdetés

A Bluetooth rövid hatótávú, vezeték nélküli átviteli technológiát a Ericsson kezdte fejleszteni 1994-ben. Nevét első Harald skandináv királyról kapta, akit Blåtand/Blåtann, vagyis Kékfogú (angolul Bluetooth) névvel illettek, és a dán, illetve norvég törzsek egyesítése fűződik hozzá. Nem meglepő módon a Bluetooth embléma is szorosan fűződik a királyhoz, az ugyanis őfelsége iniciáléinak összevonásából született meg.

Az eredetileg a soros RS-232 port vezeték nélküli alternatívájának szánt szabványt jelenleg a több mint 14 000 tagot számláló Bluetooth SIG (https://www.bluetooth.org/) tartja kézben. A technológia az adatátvitelhez a 2400-2483,5 MHz közötti frekvenciát használja, ugyanazt a tartományt, mint a 2,4 GHz-es Wi-Fi, tehát bizonyos mértékben interferálnak egymással (zavarják egymást). A Bluetooth egy csomag-alapú átviteli technológia, tehát az adatokat kis részekre tördelve továbbítja; egy adó (master) egyszerre legfeljebb hét vevőnek (slave) küldhet adatot, és az adó, illetve vevő szerep szinkonizációval megcserélhető.

Bluetooth működésének vázlata
Bluetooth működésének vázlata

A Bluetooth jellemzően sokkal kisebb teljesítménnyel sugároz, mint a Wi-Fi, ezért hatótávolsága lényegesen kisebb, méterekben mérhető, és átviteli sebessége is szerényebb. Elsősorban személyes hálózatok létrehozására alkalmas, például a mobiltelefon és headset, vagy számítógép és perifériái között, de a játékkonzolok, okosórák, sportfelszerelések, egészségügyi kellékek és távirányítású rendszerek is használják, melyeknél elég a néhány méteres távolság, illetve a kis adatátviteli sebesség, de fontos az alacsony fogyasztás. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a Bluetooth egyes verzióinak fő jellemzőit.

  Átviteli sebesség Megjelenés éve Lényeges újítás
Bluetooth 1.0 0,5 Mbps 1999 0,5 Mbps
Bluetooth 1.1 0,72 Mpbs 2003 általános hibajavítások, nem kódolt csatorna lehetősége
Bluetooth 1.2 1 Mpbs 2003 gyorsabb csatlakozás, javított hangátvitel
Bluetooth 2.0 + EDR 2,1-3 Mbps 2004 EDR - jelentős sebességnövelés, de ez csak opcionális képesség
Bluetooth 2.1 + EDR 2,1-3 Mbps 2007 SPP - egyszerűbb párosítás
Bluetooth 3.0 + HS 24 Mbps - AMP-vel 2009 AMP - Wi-Fi kapcsolat bevetése nagyobb sebesség eléréséhez (HS), fejlesztett energiagazdálkodás
Bluetooth 4.0 24+ Mbps 2010 kettéválik a szabvány, Bluetooth high speed Wi-Fi rásegítéssel, Bluetooth low energy klasszikus Bluetooth

Két eszköz Bluetooth összekapcsolását párosításnak nevezzük, mely során rendszerint mindkét végponton meg kell adni egy négyjegyű azonosítót (PIN). A gyakran használt, alapértelmezett PIN (például 0000 vagy 1234) eltalálása sebezhetővé teszi a technológiát, de az utóbbi években sokat javítottak a kritikus pontokon és a titkosításon. A Bluetooth hatótávolsága a sugárzási teljesítménytől függ. Egy headset esetében elég az 1-2 méteres hatótáv 1 mW körüli teljesítménnyel, 2-3 mW-tal már 5-10 méter áthidalható (ez jellemző a telefonokra, PC-s perifériákra), míg 100 mW-tal már 100 méterre nő az átviteli távolság (például távirányítós rendszereknél).

Hirdetés