Hirdetés

ARM Cortex-A57

Hirdetés

A Cortex-A57 az ARM első 64 bites ARMv8 utasításkészlet-architektúrával működő processzorcsaládjának nagyobbik tagja, ami jelenleg az ARM legerősebb központi egysége. Amellett, hogy támogatja a 64 bites utasításokat, visszafelé kompatibilis a legtöbb mai SoC által használ, 32 bites ARMv7 utasításkészlet-architektúrával, tehát futtatni tudja a ma elérhető Android és egyéb operációs rendszereket, alkalmazásokat.

ARM Cortex-A57 processzormag vázlatos felépítése
ARM Cortex-A57 processzormag vázlatos felépítése

A Cortex-A57 központi egysége az előd Cortex-A15-höz hasonlóan három utasítás szélességű (ennyi utasítást tud párhuzamosan végezni), támogatja a soron kívüli (out-of-order) végrehajtást, de az architektúra fejlesztése révén átlagosan 30-40%-kal gyorsabb nála. A szokásos NEON (multimédiás) és VFPv4 (lebegőpontos) kiegészítések mellett dedikált titkosító modult is tartalmaz, ebben az egyre gyakrabban használt feladatban akár tízszer gyorsabb is lehet a Cortex-A57 az A15-nél. Elsőszintű gyorsítótára magonként 48 kB utasítás és 32 kB adat részből áll, másodszintű gyorsítótára klaszterenként 2 MB lehet. Egy klaszterben legfeljebb 4 mag lehet, egyelőre legfeljebb 4 klaszter (tehát 16 processzormag) összefogására van lehetőség szerver felhasználásban, de ez a szám a későbbiekben növekedhet. A másodszintű gyorsítótár egyik fontos képessége, hogy koherensen kapcsolódik az AMR Mali-600-as grafikus gyorsítójához, ami nagyban elősegíti az elsősorban megjelenítést végző egység használatát általános számítási feladatoknál.

ARM Cortex-A15 és Cortex-A57 szebességviszonya
ARM Cortex-A15 és Cortex-A57 szebességviszonya

A Cortex-A57 jelenleg 20 nm-es gyártástechnológiával készül, később 14 nm-es verzió is várható belőle. Nagy teljesítményéhez komoly fogyasztás párosul, ezért a korábbi gyakorlathoz hasonlóan ezúttal is lehetőség van big.little felépítésre, melyben 2 vagy 4 nagy fogyasztású Cortex-A57 mag mellé négy alacsonyabb teljesítményű, de takarékosabb Cortex-A53 mag kapcsolható. Arra is van mód, hogy mind a hat vagy nyolc mag egyszerre dolgozzon, de ennek a gyakorlati megvalósítása még várat magára. A Cortex-A57 iránt már most nagy az érdeklődés, többek közt a Qualcomm is licencelte csúcskategóriás, Sanpdragon 808 és 810 rendszerchipjeihez.

Hirdetés