Hirdetés

5+1 fontos tipp és tanács tévévásárlás előtt

LED tévé

A tv gyártók mindegyike próbálja jól hangzó funkciókkal, elnevezésekkel kívánatosabbá tenni termékeit. Az ember sokszor csak kapkodja a fejét, hallva-olvasva a különféle szakkifejezéseket, és tapasztalataink szerint ennek köszönhetően a fejekben sokszor nagy katyvasz alakul ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi mit is jelent. Ezért most összeszedtük, hogy mit érdemes számba venni egy tévé megvásárlása során annak, akit különösképpen nem hoznak lázba a technológiai részletek, egyszerűen csak egy felhasználóbarát, jó tévét szeretne, de azért szeretné érteni, mégis pontosan milyen funkciókat, szolgáltatásokat vásárol meg.

LED TV

Hirdetés

A név egy cseppet megtévesztő, ugyanis arra utal, hogy ezekben a készülékeben az egyes képpontokban fénykibocsátó diódák világítanak, azonban ez nem így van. Ugyanis a hagyományos folyadékkristályos technológiára épülő modellekről, azaz LCD tévékről van szó, azonban ezeknél a háttérvilágítást már nem hideg katódsugárcsövekkel (CCFL), hanem a keretbe vagy a hátlapba épített LED-ekkel oldják meg, innen tehát az elnevezés.

Ennek az eljárásnak előnye, hogy a fénykibocsátó diódák kevesebb helyet foglalnak, azaz a korábbinál vékonyabb készülékek előállítását teszi lehetővé. Emellett a LED-ek energiatakarékosabbak, és fényerejük is nagyobb, tehát valóban előrelépést jelent a használatuk, de azért a változás nem annyira forradalmi, mint ahogyan azt sokan gondolnák. Maga a LED tv elnevezés ezért is megtévesztő egy kicsit, mert a valósághoz sokkal közelebb áll a LED háttérvilágítású LCD vagy LED LCD tv terminus. Ma már egyébként az elérhető modellek 99 százaléka ezt a háttérvilágítási eljárást használja, vagyis igazából teljesen felesleges kiemelni, hogy "LED készülékről" van szó.

tv vásárlás tippek

3D, vagyis térhatású mozi

Manapság már a legtöbb tv képes a 3D tartalmak megjelenítésére. A kérdés csak az, hogy ehhez melyik technológiát használják. A passzív-polarizációs előnyeként lehet megemlíteni az olcsóbb, kényelmesebb, vibrálásmentes szemüvegeket, viszont az is igaz, hogy ennél a betekintési szög vertikálisan (függőlegesen, tehát, ha fölülről nézi valaki) nagyon alacsony, hamar szétesik a kép, illetve passzív módon nincs lehetőség a Full HD anyagok megjelenítésére.

Az aktív shutteres eljárást használóknál a felbontással nincs gond, a szemüvegekkel viszont már lehet. Annak lencséi ugyanis ebben az esetben kisméretű LCD "képernyők", és az ezek működéséhez szükséges energiát biztosító akkumulátor miatt vaskosabbak, nehezebbek, illetve kicsit kényelmetlenebbek a passzív technológiás szemüvegeknél. Ráadásul, ha nem sikerült megfelelően besötétíteni, még vibrálással is számolni kell. Ez a technológia inkább azoknál válhat be, akik hajlandóak rászánni némi időt és energiát a megfelelő körülmények megteremtésére, és nem ugrálnak fel kétpercenként falatozni, inni valamit, telefonálni, cigizni, amikor 3D-moziznak. Akik hebrencsebbek, azok biztos jobban járnak a passzív tévékkel, illetve azok is, akik szeretnek egymás ellen osztott képernyőn játszani. A passzív-polarizációs eljárás ugyanis lehetővé teszi az úgynevezett Dual Play funkció bekapcsolását, amikor is egy speciális szemüveg felvétele után mindkét játékos a saját (2D) pályaképét látja a játékban, teljes képernyőn.

Akit részletesebben is érdekel a 3D technológia, idevágó tudástár bejegyzésünkben még jobban elmélyedhet a témában. A hagyományos 2D használatot egyébként semmilyen mértékben nem befolyásolja, hogy hogyan állít elő térhatású képet a tévé. Tehát ha valaki egyáltalán nem akar 3D filmeket, videókat nézni, annak gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy az adott készülék melyik technológiára épül.

Smart tv, médialejátszó

Beépített médialejátszó

Ma már szinte minden tévé rendelkezik beépített médialejátszó funkcióval. Ez azt jelenti, hogy ha a hátulján vagy oldalán található USB bemenetbe dugnak egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt, akkor képes az azokon található filmek, videók és képek megjelenítésére, illetve a zeneszámok megszólaltatására. Ez egy rendkívül kényelmes és felhasználóbarát funkció, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy az adott készülék milyen formátumok lejátszását biztosítja.

Amennyiben valakinek ez a szolgáltatás fontos, vásárlási döntést befolyásoló tényező lehet, akkor érdemes korábban, működés közben kipróbálni. Magyarul vinni egy saját adathordozót a boltba, amelyen egy-két tesztvideó pihen, és megkérni az eladót, hogy segítsen végigpörgetni ezeket. Szintén fontos, hogy a rendszer képes legyen a feliratok megjelenítésére is, ugyanis sajnos még mindig akad egy pár olyan gyártó, amely erre nem fordít kellő figyelmet. Ha a kipróbálásra nincs mód, akkor érdemes legalább a neten egy tesztet keresni a tévéről, vagy legalább a gyártói oldalon megnézni az idevágó paramétereket, de azt fontos leszögezni, hogy a gyártói oldalak leírásai sajnos sokszor pontatlanok.

Okos tv – smart tv

Okos kérdés, hogy pontosan mit is nevezünk okostévé-rendszernek, hiszen ezzel kapcsolatban ideáig semmilyen kőbe vésett, pontosan meghatározott definíció nem született. Vannak olyan gyártók, például a Sharp vagy a Philips, amelyek pusztán az internetes alkalmazások letöltésére, futtatására és a böngészésre használják ezt a megnevezést. Mások, például a Toshiba vagy a Panasonic ezeket kiegészítették néhány plusz szolgáltatással, például a személyre szabhatósággal, a médialejátszóval vagy a digitális televíziózással kapcsolatos opciókkal. A Samsung és az LG pedig még ennél is tovább ment, e cégek ugyanis a televíziók összes funkcióját integrálták egyetlen rendszerbe, és ezt nevezik okostévének.

tv vásárlás

Tehát hiába hívják ugyanúgy, a "smart" elnevezés teljesen mást jelenthet attól függően, hogy melyik márkáról van szó. Vásárlás előtt ezekkel is érdemes egy próbát tenni, hogy hogy muzsikálnak a valóságban, mert a gyártók hajlamosak csak az egyes megoldások pozitívumait kiemelni, arról pedig szót sem ejtenek, hogy bizonyos modelljeik nem támogatják az egér és billentyűzet kezelését, ami nélkül egy agyrém az okos funkciók irányítása. Azzal sem dicsekszenek többnyire, hogy a hangalapú keresésnek olykor semmi értelme, vagy hogy a rendszer egyszerűen egy csigabiga sebességével vánszorog, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi az egészet.

Audiotrükkök és egy jótanács

Beépített mélynyomó, térhangzás

Egy átlagos tévébe általában két, kisteljesítményű rejtett hangsugárzót építenek, a megszólalás ennek megfelelően meglehetősen erőtlen. A mély hangokat alig hallani, a hangzásból sokszor hiányzik az erő és a dinamika. Ezen próbálnak javítani azoknál a modelleknél, amelyekbe extra szolgáltatásként mélysugárzót is építenek. Ennek feladata, hogy a basszusokat kiemelje, és tény, hogy ezzel a módszerrel valamelyest lehet is javítani a megszólaláson. Azonban egy tévé még így sem veheti fel a versenyt egy direkt e célra szánt külső hangrendszerrel, tehát házimoziszettel, hangprojektorral vagy hangállvánnyal. Aki arra számít, hogy egy beépített mélynyomónak köszönhetően majd komplett (házi)mozis élményt kap, az csalódni fog.

milyen tévét vegyünk?

Ugyanez vár arra, aki elhiszi, hogy a virtuális térhatású funkció bekapcsolásával kiváltható egy több komponensből álló, minőségi külső audiorendszer. Egyszerűen a technológia jelenlegi fejlettsége mellett lehetetlen, hogy a tévékbe épített hangsugárzókkal meg lehessen teremteni a surround megszólalást.

Még egy fontos tanács!

Mielőtt valaki tévévásárlásra adná a fejét, először is érdemes alaposan tájékozódnia, hogy nagyjából milyen modellek jöhetnek szóba azon igények mentén, amelyeket támaszt a leendő tévével szemben, az adott árkategóriában. Ezenkívül pedig muszáj elmennie, és élőben, működés közben megtekintenie a kinézett készüléket! Itt, ha van rá mód, faggassa ki az eladót, a számára fontos funkciókat pedig próbálja ki, hogy azok a valóságban hogy is működnek, mert a piaci résztvevők egy része hajlamos túlzóan fogalmazni a termékkommunikáció során.

Ugyanígy némi fenntartással kell kezelni a nem szakértő ismerősöktől kapott információk jó részét is. Tapasztalataink szerint sokszor még az is előfordul, hogy aki a legnagyobb tévégurunak hiszi magát, az mondja a legnagyobb sületlenségeket, áll elő lesújtó ítéletekkel, és nyilatkoztat ki rettenetesen magabiztosan velőtrázó ostobaságokat. Úgyhogy javasoljuk, hogy tűzzük ki magunknak előre a célokat, tájékozódjunk, érdeklődjünk, és próbáljuk ki a tévéket vásárlás előtt, hiszen egy új tévé a legtöbb család életében komolyabb anyagi kiadást jelent, így nem szabad elhamarkodni a döntést!

elefant

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés