Hirdetés

Rockfire Real Force Wheel

A KERÉK

A PC-s játékpiac továbbra is jó egészségnek örvend, így a játékvezérlők gyártásával is egyre többen foglalkoznak. Előfordulnak itt régi, nagy nevű márkák, mint például a Logitech vagy a Thrustmaster, de sok távol-keleti termékkel is megismerkedhetünk. Ezek legtöbbször nem nevükkel, inkább árukkal és feature listájukkal próbálnak hódítani. A Rockfire az összes kategóriában képviselteti magát, beleértve a force feedback eszközöket is. Most legkomolyabb kormányukat fogtuk vallatóra.

Hirdetés

KAPASZKODJUNK MEG!

A Rockfire doboza a szokásos méreteket ölti, grafikailag teljesen eltalált, a feliratokat viszont lehagyhatták volna, mivel sok összevissza információ van rajta, amik még reklámszövegnek sem a legjobbak. Miután átvettük a dobozt, érdemes kihajtogatni a fedelét, mert így egy nagyon jól használható fogantyút tudunk elővarázsolni, ami sokkal kezesebbé teszi a csomagot szállítás közben. Ez mindenképp dicséretet érdemel, (használható) fogantyúval ritkán lehet találkozni.

Otthon kibontva a dobozt a szokásos kellékeket pakolhatjuk ki belőle: kormány, pedálok, kábelek, táp, szoftver.

A dizájn elsőre kicsit meghökkentő, ami leginkább az extravagáns kék műanyagnak és az ezüstszürke díszítéseknek tudható be, de hamar meg lehet barátkozni az enyén szólva futurisztikus formatervvel. Az összképet ismét a rendkívül igénytelen felirat rontja, de egy játékvezérlőben leginkább az a jó, ha nem kell sokat nézegetnünk.

Aki látott már egy pár kormányt, az rögtön észre fogja venni, hogy nincs új a nap alatt, és tulajdonképpen mindenki az Immersion referencia technológiáját alkalmazza kisebb-nagyobb átalakításokkal. A Rockfire a legújabb generációs fícsörlistát követi, ahogy pl. a Thrustmaster Force Feedback Wheel is: COM és USB csatlakozóval és tápkapcsolóval is rendelkezik, továbbá van 12 gomb, egy 8-irányú HAT kapcsoló és fel-le váltókar is. A gombok elhelyezésénél a távol-keleti dizájnerek nagyon elengedték a fantáziájukat, van itt nyomnivaló elöl-hátul, oldalt, lent, fent. Használhatóságuk teljesen korrekt, de némileg átgondoltabb elrendezést is el tudtam volna képzelni. Főleg a kormány felső ívén elhelyezkedő HAT kapcsoló és a váltókarral azonos funkcionalitású gombpár tűnik furcsának elsőre, de rossz nem lehet, hiszen a megoldást látva a BMW mérnökei is azonnal átvették (lásd váltókapcsolók a most megjelenő 7-es szérián). Tulajdonképpen nagyon is kézre esnek, de beleszorítják a vezetőt a 3-9 órás fogásba (a kormány jobb- és baloldali legszélső pontjai) - ez tulajdonképpen nem is gond, mert ma a légzsákok miatt ez biztonságtechnikailag a legmegfelelőbb, nem árt, ha szokjuk... Viszont nagy ujjakkal kicsit nehéz rámarkolni a kormányra, mert útban vannak az előbb említett kapcsolók. Ellenben vastagságra és méretre nagyon jól eltalált a Rockfire kormány, gumírozva csak a szükséges helyeken van, de nekem ez elég is.

Hidegen tekergetve a kormányt kicsit nyers és olcsó műanyag hangokat hallatnak a fogaskerekek és nem nevezhető vajsimának a futása. Viszont nagyon masszív benyomást kelt ennek ellenére, a barokkos ívek megteszik hatásukat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés