Olympus E-PL5 – nem is olyan lájtos

Külső, ergonómia

Az Olympus óriási sikereket ért el OM-D gépcsaládjának első tagjával, az E-M5-tel, amit a nagyszerű szenzor mellett a bitang jó – sőt konkrétan megdöbbentő – teljesítményű képstabilizátornak is köszönhet. Elsősorban azonban a képminőség volt az a tényező, ami úgy adta és adja el az E-M5-öt, mint a meleg zsemlét. Ezek után persze már nem sokan akartak a „régi” PEN családból válogatni, hiszen az még mindig a valóban régi, 12 MP-es képérzékelő köré épül – eljött hát az ideje, hogy ezeket a gépeket is frissítse a gyártó. Az új m4/3-os fényképezőgépek közül első körben az E-PM2 és az E-PL5 jelentkezett. A gyártó nem nyilatkozott egyértelműen a PEN csúcsmodellel, azaz az E-P3 utóddal kapcsolatosan, de valószínűsíthető, hogy az is érkezni fog – valamikor.

A szeptember közepén bejelentett PEN Mini és PEN Light közül utóbbi járt szerkesztőségünkben egy röpke bemutató erejéig. Az Olympus E-PLx gépek mindig is a „nagy” PEN (E-Px) „butított” változatai voltak, azonban az E-PL5 esetében nem sok butítással találkoztunk, de erről majd kicsit később részletesebben. Először a masina felépítésére és kezelhetőségére voltunk kíváncsiak, így hát kézbe vettük és alaposan megforgattuk a kis készüléket.

Elsőként az tűnt fel, hogy kis mérete ellenére rendkívül masszív és viszonylag nehéz a gépváz – mondjuk az Olympus gépei eddig sem arról voltak híresek, hogy ne lenne bennük anyag. Az E-PL5 menetkészen 325 grammot nyom, amihez 110,5 x 63,7 x 38,2 milliméteres terjedelem párosul (csak az érdekesség kedvéért: ha a térfogatarányokat nézzük, akkor az E-PL5 olyan tömör, mintha a Panasonic DMC-GH3 2079 grammot nyomna!). Ezt az iszonyatos tömörséget nem negatívumként, hanem épp ellenkezőleg, pozitívumként említjük – még mielőtt valaki félreértené.

Hirdetés

Az E-PL5 elejére – az E-P3 mintájára – egy leszerelhető és cserélhető markolat került, ami nagymértékben javítja a fényképezőgép ergonómiáját. AF segédfényt is kapunk, ez a váz elejének jobb felső sarkában látható.

Hátulról nézve a készülék jobb oldalában található az USB és a HDMI aljzat egy aprócska műanyag ajtó mögé rejtve. Se mikrofon, se fejhallgató csatlakozóval nem rendelkezik a masina, de ez ebben a kategóriában nem is várható el.

A hátoldalon már érdekesebb a kép, itt a mérnökök úgy oldották meg a gép méreteihez képest nagy kijelző mellett a nyomógombok elhelyezését, hogy a kevésbé fontosokat legfelülre, az érintésérzékeny panel fölé szerelték. Ennek következtében nem olyan kényelmes a lejátszás, a törlés, a kicsinyítés és a nagyítás kezelése. A fogás kényelmét egy hüvelyktámasz növeli valamelyest, az igazi kényelmi funkciót azonban maga az érintésérzékeny, le- és felhajtható kijelző jelenti. Az Olympus szokásához híven ezt is brutálisan erős és vaskos mechanika szolgálja ki.

Természetesen nem maradhatott le még a „light” verzióról sem az AP2 kiegészítő csatlakozó, amihez nem csak elektronikus keresőt, de külső mikrofont, makrózáshoz LED lámpát vagy más eszközt csatlakoztathatunk. Ha azonban igénybe vesszük az aljzatot, akkor nem helyezhető fel rendszervaku a vázra, ami azért bosszantó, mert az E-PL5 nem rendelkezik beépített kisvakuval.

A géptest alján a fém állványmenet nincs teljesen az optikai középvonal alatt. Az akkumulátort és a memóriakártyát védő kis fedőlap nem rugós: ha a reteszt elhúzzuk, nem pattan ki az ajtó, hanem élettelen végtaghoz hasonlóan lifeg.

A váztest tetőlemeze zsúfolt hatást kelt, ami nem véletlen: balról jobbra haladva láthatjuk a készülék hangszórójának rácsát, a vakusaru mellett kétoldalt a sztereó mikrofon nyílásait, a módválasztó tárcsát, a kioldót és a bekapcsológombot. Így felülnézetből látható csak igazán, mennyire vaskos a kis jószág, mindazonáltal szélessége és magassága igen elenyésző; az E-PL5 igazi zsebgép, amit alábbi fotónk is szemléltet:

Az E-PL5 cserélhető markolatának és hátoldalon található hüvelyktámaszának köszönhetően – még apró mérete ellenére – jól megfogható, de a hosszabb fotózás már kissé fárasztó lehet vele. Mivel ez a PEN széria „lájtos” kiadása, ezért extra, szabadon programozható nyomógombokat ne nagyon keressünk rajta. Az érintésérzékeny kijelző nem hajtható ki, csupán felfelé és lefelé fordítható, cserébe brutálisan masszív, mondhatni elpusztíthatatlan a mechanikája. A fényképezőgép masszív felépítésű, jó érzés kézbe venni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés