Hirdetés

Olympus E-PL5 – nem is olyan lájtos

Működés

Az E-PL5 működése az E-P3 és az E-M5 egyvelegeként jellemezhető. Érintőkijelzőjének köszönhetően a fényképezőgép teljes működése innen is vezérelhető, de akár le is tiltható ez a funkció. Természetesen az autofókusz és az élességállítás + kioldás is működik a kijelző érintésével, csakúgy, mint az E-P3 vagy az E-M5 esetében. Az AF – optikától függően – itt is bitang gyors és pontos volt (összesen 35 AF mező 7 x 5-ös rácsba rendezve). Az általunk használt objektívek közül a Panasonic 20 mm F1.7 palacsintája hozta a leglassabb AF teljesítményt, de ez felépítése és amúgy nagyon jó képminősége miatt megbocsátható neki. A készülék menürendszerével most külön nem foglalkozunk, mert gyakorlatilag egy az egyben azonos az E-M5-ével – fölösleges lenne megismételni az ott leírtakat.

Hirdetés

Még mielőtt továbbmennénk a készülék működésének elemzésében, meg kell szabadulnunk egy nagy lelki tehertől: bármennyire is jó masina az E-PL5, akkuteljesítménye igen gyenge – a körülbelül 300-330 kép, amit egy töltéssel elkattinthatunk, egyszerűen kevés. Persze ez nem csak az E-PL5 hibája, hiszen a PEN fényképezők (meg jó pár más gyártó MILC masinája) nagy általánosságban szenvednek ettől a „hibától” – mennyivel jobb lenne a fotós (és a tesztelő) szájíze, ha egy akkutöltéssel mondjuk 500-550 kép készülhetne! Aki az elektronikus keresőt is gyakran használja, az még kevesebb expóra számíthat (250 körül).

Az Olympus OM-D rendszerének első tagjában, az E-M5-ben a gyártó legújabb, túlzások nélkül is fenomenális, öttengelyes képstabilizátor-rendszere mutatkozott be, ami bő 4 FÉ előnyt képes nyújtani a képérzékelő mozgatásával. Az újdonság bemutatása után titokban mindenki abban reménykedett, hogy majd az új PEN modellekbe is ez a rendszer kerül. Nos lehet, hogy az új csúcs-PEN-ben (E-P5?) ez a kívánság valóra válik majd, de a PEN lighttól ugyanezt elvárni túlzott optimizmus lett volna. Nyilván – ha már a képminőség és az alaptudás az összes Olympus m4/3 masinánál ugyanaz – kell valami, amivel ki lehet csalogatni az emberek zsebéből azt a kis plusz pénzt, amit majd a magasabb besorolású gépekért elkérnek a boltban. No, egy szó mint száz: az E-PL5 a régi, körülbelül 2-2,5 FÉ előnyt adó stabilizátort örökölte, ami azért egyáltalán nem egy rossz dolog.

Az új TruePic VI jelfeldolgozó processzornak köszönhetően igen gyors lett az újdonság: automatikus élességállítás nélkül akár 8 kép/másodperces sebességre is képes (H); kikapcsolt képstabival, de AF-fel 3,6 kép/mp érhető el (L), illetve AF és IS használatával 3 kép/mp gyors lehet sorozatunk. Ha elkészült képeinket át szeretnénk másolni más készülékre, úgy nem csak az USB aljzaton át, hanem a Toshiba-féle FlashAir SD vagy Eye-Fi memóriakártya használatával akár vezeték nélkül is megtehetjük azt. Sajnos tesztünk ideje alatt nem volt elérhető az említett kártyatípus (FlashAir), így az E-PL5 tudását nem tudtuk próbára tenni e téren (a gyártó azonban teljes körű kompatibilitást ígér, tehát gondok, problémák elvileg nem adódhatnak ilyen memóriakártyák használata során).

Természetesen az E-PL5-ből sem maradhattak ki a már megszokott és megszeretett mágikus szűrők, melyekből most összesen egytucatnyival találkozhattunk. A tesztelés során nagyon megszerettük a szépia, a pinhole és a szemcsés film szűrőket, melyek használatával szép, hangulatos és érdekes hatású fényképek készülhettek. Az csak külön plusz, hogy ezeket a filtereket filmfelvétel során is alkalmazhatjuk.

Még mielőtt elfelejtenénk: az egyes nyomógombok, illetve kurzorok (jobbra és lefelé) saját igényeink szerint kioszthatók, így nem feltétlenül kell a gyárilag hozzájuk rendelt szolgáltatás mellett maradni. A hátsó paraméterező tárcsa is rendelkezhet egyedi funkcióval, melyek az egyes működési módokban (P, A, S, M) külön definiálhatóak (a tárcsa +/- iránya is megfordítható).

Az Olympus E-PL5 alapvető képszerkesztési funkciókkal is fel lett vértezve, így akár utólag is javíthatjuk a vörösszemeket, átméretezhetjük vagy vághatjuk a fotókat, de elvégezhető árnyékkompenzáció vagy színtelítettség-korrekció is. A felvételeket átalakíthatjuk fekete-fehérré vagy szépia tónusúvá; portréinkat az e-portré funkcióval szépíthetjük. Ha csak RAW-ban fotóztunk, és szükségünk lenne JPEG állományra, ez is megoldható gépen belül a TruePic VI CPU segítségével.

Az automatikus képsorkészítés hívei is örülhetnek, hiszen nemcsak hagyományos képsort (bracketing – 2, 3, 5 kép +/- 1/3, 2/3 vagy 1 FÉ lépésközzel), hanem ISO sorozatot is lőhetünk (3 kép 1/3, 1/2 vagy 1 FÉ lépésekben). De ez nem minden, hiszen az újabban igen felkapott HDR (nagy dinamikatartományú) fotózás is támogatott: itt a 3 vagy 5 képből álló sorozatnál választhatunk +/- 2 vagy 3 FÉ-s lépések közül, illetve a 7 fotóból álló sorozatnál +/-2 FÉ lehet a lépésköz. A többszörös expozíció (egy „képkockára” többször exponálunk) is megtalálható a fényképezőben, azonban itt kettőre van korlátozva a rétegek száma.

A kreativitást támogatja továbbá a vezeték nélküli vakuvezérlés is. Ha a mellékelt kisvakut felhelyezzük a készülékre, akkor a funkcióval kompatibilis rendszervakukat (pl. FL-36R, FL-300R vagy FL-600R) távvezérelhetjük ennek segítségével (az E-PL5 négy csatornát és négy csoportot támogat összesen).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés