Hirdetés

Olympus E-PL5 – nem is olyan lájtos

Filmfelvétel és értékelés

Az Olympus E-PL5 videofelvétel téren szinte teljesen ugyanazt nyújtja, mint az E-M5. Alapvetően két formátumban lehet mozgóképeket felvenni: MPEG-4 MOV (H.264) és AVI (Motion JPEG) érhető el. MPEG-4-ben 1920x1080 lehet a legnagyobb felbontás 30 fps frissítés mellett, ezzel szemben az AVI-ban felvett anyagok maximuma a HD (1280x720 @ 30 fps) lehet. A képminőséget ennél a készüléknél is „Fine”, illetve „Normal” címszavak alatt találjuk a menüben, külön kép/mp-re vonatkozó adattal nem találkozni. A gyorsmenüben az ISO értéket, az élességállítás módját, a képstabilizátort, a fehéregyensúlyt, a képi stílusokat/szűrőket, a némítást, az arcérzékelést és természetesen a már említett felbontást lehet beállítani. Természetesen az összes módban (módválasztó tárcsa) vehetünk fel videót, de rögzítés közben a teljesen manuális mód használata mellett sem módosítható a záridő vagy a rekeszérték, ezeket a piros pöttyös gomb megnyomása előtt kell beállítani.

Hirdetés

Nem mindegyik művészi szűrő használható mozgóképekhez, s a felvételek hossza itt is 22 (fine), illetve 29 perc (normal) lehet. A szélzaj csökkentése három lépésben (gyenge, normál, erős) lehetséges vagy kikapcsolható; hasonló módon a felvétel hangereje is lehet gyenge, normál, illetve erős (hangos). Hangrögzítéshez vagy a belső mikrofont, vagy az AP-2 portra csatlakoztatható Olympus mikrofont lehet használni. Állókép is rögzíthető mozgókép felvétele közben, ilyenkor a folyam két fájlra szakad. A korábban már bemutatott Multi-felvétel visszhang és az Egyszeri felvétel visszhang mellett az Art fade (mágikus szűrők közötti váltás átmenettel) is megtalálható tudástárában. Tesztvideó.

Értékelés

Az Olympus E-PL5 nagyszerű kis fényképezőgép lett. Kis mérete ellenére egyáltalán nem kényelmetlen a fogása, és a kezelőszervek közül is csak a kevésbé fontosak elérhetősége rosszabb a kelleténél. Nem csak maga a váz, de a dönthető kijelző mechanikája is brutálisan erős, masszív – nem kell félteni a mindennapos használat során. Az új szenzor és az új jelfeldolgozó processzor (no, meg persze a képalkotó algoritmus) nagyon jól teljesít, a képminőség – lásd E-M5 – nagyon jó. Az autofókusz gyors és pontos, még gyenge fényben is megbízhatóan teljesít. Mindemellett azért akadnak negatívumok is, például a hiányzó beépített vaku vagy a korlátozott filmfelvételi tudás. Ha azonban az OM-D E-M5 képminőségére vágyunk jóval kevesebb pénzért, akkor az E-PL5 nagyon jó alternatíva lehet. Egy ajánlott díjat mindenképp megérdemel a kis jövevény.

Termék megnevezése Olympus E-PL5
Jellemzés OM-D E-M5 képminőség lefaragott áron.
Pró + Nagyon jó állóképminőség (JPEG),
+ dönthető, érintésérzékeny kijelző,
+ az automata fehéregyensúly pontosnak bizonyult,
+ nagyon masszív, minőségi kivitelezés,
+ hasznos és érdekes szolgáltatások, funkciók (pl. mágikus szűrők),
+ gyors és pontos AF-rendszer.
Kontra - Bár az E-M5-nél kevesebbe kerül, de azért nem olcsó,
- a vázhoz képest aránytalanul nagy a kijelző,
- ergonómiai bakik,
- visszafogott filmfelvételi tudás.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus E-PL5 fényképezőgép

MLaca

Az Olympus E-PL5 fényképezőgépet a Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés