Hirdetés

Olympus E-PL5 – nem is olyan lájtos

Képminőség

Amint megláttuk az Olympus E-PL5 műszaki leírását, már tudtuk, hogy ebben a masinában is ugyanaz a 16 MP-es Sony szenzor található, mint a korábban már tesztelt E-M5-ben, így nagy meglepetésekre nem számítottunk: tudtuk, hogy a képminőség „ott lesz a szeren”. Egyelőre az Adobe referencia szoftverei (Photoshop, Lightroom) nem támogatják az E-PL5 nyers fájljait, így be kellett érnünk a készülék tömörített JPEG állományaival vizsgálódásaink során. A fényképezőgép menüjében az összes lehetséges zajszűrést kikapcsoltuk, így vettük használatba több m4/3-os objektívvel (ezek az Olympus 12 mm F2, a 45 mm F1.8, a Panasonic 20 mm F1.7, a Panasonic 14-42 mm F3.5-5.6 Mega O.I.S. kitobjektív, a Panasonic 12-35 mm F2.8, a Panasonic 35-100 mm F2.8, valamint a Pana-Leica 45 mm F2.8 makró optika). Első körben a laborban tettük próbára a gépet, itt is a zajszint vizsgálatával indítottunk.

Az E-PL5 érzékenységét ISO 200 és ISO 25 600 közötti tartományban lehet állítani. Tesztképeinkről az rí le, hogy akár ISO 6400-on is használható marad a masina képminősége. A színzaj gyakorlatilag nem létezik még ennél magasabb értékeken sem, a luminancia (világossági) zaj pedig maximális értéken lesz csak igazán zavaró. Ennek hála ISO 6400-as értéken is megmarad a finom részletek zöme, aki azonban biztosra akar menni, az ISO 3200-ig teljes lelki nyugalommal használhatja a gépet.

Hirdetés

A masina igazi tudására azonban nem a stúdióban, hanem a való világban derülhet fény, ezért még – szerencsénkre – a szép késő őszi időben sikerült készíteni pár fényképet. Ezek alapján elmondható, hogy az Olympus E-PL5 nem csak fantasztikus képminőséggel, hanem meglepően nagy dinamikatartománnyal is bír, színvilága – automatikus fehéregyensúly használatával is – élethű, a bőrtónusok szépek. Az E-PL5 is hozza az Olympustól megszokott mély, telt kékeket, ami akkor a leglenyűgözőbb, ha olyan témát kapunk lencsevégre, ahol látszik a kék ég. De elég a sok beszédből, íme képmintáink:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés