Hirdetés

nForce3-as alaplapok tesztje - 2/2

Asus K8N-E Deluxe

Folytassuk ott, ahol az előző részt abbahagytuk (ott az AOpen, a Shuttle, a Soltek és két Chaintech lap mérkőzött). Az nForce3 250Gb chipsetre épülő K8N-E Deluxe egy igazi csemegének ígérkezik, még annak ellenére is, hogy az elsőgenerációs K8V Deluxe-ot körüllengte az instabilitás szele, hiszen hibás kondenzátorokkal került forgalomba. Lássuk, hogy a K8N-E Deluxe mit tud felmutatni elődjével szemben.

Hirdetés

Asus K8N-E Deluxe specifikációk:

 

Alaplap Asus K8N-E Deluxe
Processzortámogatás AMD Athlon 64 és AMD Sempron processzorok
Foglalat típusa Socket 754
Lapkakészlet NVIDIA nForce3 250Gb
Memória 3 DIMM / maximum 3 GB DDR400 / DDR333 / DDR266
Bővítőfoglalatok 1 AGP 8x/4x
5 PCI
Parallel ATA / RAID 2 Ultra ATA 133/100/66/33 – NVIDIA nForce3
Serial ATA / RAID 2 SATA-csatlakozó (RAID 0, 1 és JBOD) – NVIDIA nForce3
4 SATA-csatlakozó (RAID 0, 1, 0+1, 5 és JBOD) – Silicon Image 3114 chip
Integrált audio Nyolccsatornás AC'97 – Realtek ALC850 hangkodek (S/PDIF ki/bemenet)
Integrált hálózati vezérlő - NVIDIA nForce3 250Gb MAC
- Marvell 88E1111-RCJ PHY – 10/100/1000 Gigabit Ethernet
Firewire (IEEE 1394) 1 port a hátlapon, 1 port az alaplapon (van hozzá kivezetés) – VIA VT6307
USB 2.0/1.1 4 port a hátlapon, 4 az alaplapon (van hozzá kivezetés)
BIOS AMI BIOS
Beállítható buszsebesség 200-300 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Beállítható szorzók 4x-től a processzor alapbeállításáig 0,5-ös lépésekben
Állítható AGP/PCI sebesség Az AGP órajele 66-75 MHz között 1 MHz-es lépésekben fixálható
Beállítható feszültségek - CPU: 0,85 és 1,75 V között 0,025 V-os lépésekben
- RAM: 2,5 V és 2,8 V között 0,1 V-os lépésekben
- AGP: 1,5 V és 1,7 V között 0,1 V-os lépésekben
Cool'n'Quiet Elvileg támogatott
Méretek ATX, 305 x 245 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- Asus
- Asus K8N-E Deluxe
Bruttó kiskereskedelmi ára kb. 33 000 Ft

Az Asus a K8N-E Deluxe-ra ráépített mindent, amit csak rá lehetett építeni, kivéve a VGA-t, de ezt a kompromisszumot hagyjuk meg inkább az irodákba szánt alaplapoknak. Rengeteg SATA-csatlakozó, gigabites hálózati vezérlő, Firewire kivezetések, sok-sok USB-port, nyolccsatornás hangkodek és a nem szerény tuninglehetőségek teszik ezt az alaplapot vonzóvá, legalábbis papíron. Nézzük, hogy mi van a háttérben.

A fehér doboz letisztult megjelenésével inkább tekintélyt parancsoló. „Hagyjuk meg a csicsamicsa mangafigurákat a komolytalan alaplapgyártóknak” – gondolhatták az Asus lap dobozának tervezői. Mindenesetre ha valaki ránéz a dobozra, és nem tájékozott a témában, csak nagy nehezen fog rájönni, hogy egy mindennel ellátott csúcslapot lát az üzlet polcán. Athlon 64-es alaplapról van szó, amely az nForce3 250Gb chipsetre épül; dupla RAID és 8 csatornás audió, ami a dobozban minket vár – tudhatjuk meg a csomagolásról; hát, ettől még nem kell hasra esnünk.


Kellékek [+]

A dobozt kinyitva az Asus csúcslapok (Deluxe) esetében megszokott kellékkavalkád fogad. Az alaplap üzembe helyezését és a mellékelt CD-n található programok installálását bemutató könyvecske igencsak vastagra sikerült, de csak angol nyelvű (ez azért még megbocsátható). Emellett a csomagolók gondoskodtak egy gyors üzembe helyezést segítő útmutatóról is, illetve a csomagban találunk két PATA- és egy floppykábelt, nem kevesebb mint négy SATA-kábelt a hozzávaló két SATA-tápkábel-kettéosztóval, egy hátoldali panelt, egy driver CD-t, egy gameportot és USB portokat, illetve egy Firewire portot tartalmazó hátoldali (PCI-helyre illeszthető) kivezetést és egy Asus InterVideo WinDVD Suite licenszet.


Asus K8N-E Deluxe [+]

Térjünk rá az alaplap felépítésére. A K8N-E Deluxe első ránézésre igazi asusos lap, a sárgásbarna nyák nem hazudtolja meg a gyártót. A processzorfoglalat az Abit lapon látott pozíciótól némileg feljebb került, így akár Zalman-duót (processzor és VGA) is használhatunk egyszerre. A hűtőkeret alulról gyárilag az alaplapra van ragasztva (vékony ragasztócsíkkal), tehát ha olyan hűtőt tervezünk használni, melynek lefogatásához szükségünk van az alaplapi lyukakra, akkor a keret felső részét le kell szedni, majd a kiálló műanyag csavarmenetet óvatosan nyomni kell, így a keret (ragasztó) el fogja engedni az alaplapot. A processzorfoglalat mellett három memóriafoglalatot találunk, melyekbe maximum 3 GB DDR400-as memóriát pakolhatunk, de DDR400-as módban csak két foglalatot használhatunk. Kicsit kijjebb találjuk az IDE-csatlakozókat, ezek jó helyre kerültek, hiszen egy nagytorony esetében jobb, ha nem a lap alján vannak ezek a portok, viszont a floppycsatlakozót pont a lap aljára szerelték, ezt mi nem szeretjük. A tápcsatlakozó jó helyen van, így a tápkábel nem veszélyezteti a légáramlást. A +12 V-os tápcsatlakozót szinte minden gyártó az alaplap túloldalára rakja, nincs ez másként a K8N-E Deluxe esetében sem. Az nForce3 chipset natív SATA-csatlakozói sajnálatos módon a processzorfoglalat és az AGP foglalat közé kerültek, ez szinte az összes nForce3 250 chipsetes alaplap esetében így van a chipset miatt, tehát ezért az Asus nem hibáztatható. VGA-csere vagy bővítés alkalmával nagyon vigyázzunk az itt keresztülvezetett SATA-kábelekre, amennyiben ezeket a csatlakozókat használjuk SATA merevlemezeinkhez. A K8N-E Deluxe-ra összesen három ventilátort tudunk rácsatlakoztatni, ezek közül kettő a processzor közelében található (PWR_FAN, CPU_FAN), míg a harmadik (CHA_FAN) az alaplap alján a floppycsatlakozó felett foglal helyet.


[+]

A videokártya kiszerelése kissé problémás lehet, mivel az AGP-foglalat tolóretesz csak a chipset felőli oldalán tolható el, viszont a chipsethűtés meggátolja az ujjat a pöcök eltolásában, ráadásul egy olyan VGA, amelyen nagyobb a hűtés, még tovább nehezíti a dolgunkat. A memóriabővítés viszont problémamentes, a procedúrához nem kell kivennünk az alaplapból a videokártyát.


[+]

Az alaplap déli féltekéjén rengeteg csatlakozóval találkozhatunk. Itt található a korábban már emlegetett floppycsatlakozó is, mellette a BIOS-chip és az elem, a CMOS-clear jumper, a számítógépház számára szükséges csatlakozók (power, reset, ledek stb.), két USB-port, és négy SATA-port, amelyek igen nehezen érhetők el, ha nem a felső PCI-foglalatokat használjuk ki elsősorban.


[+]

Ez a négy SATA-port a Silicon Image 3114-es SATA RAID vezérlőjének köszönhetően van az alaplapon, amely RAID 0, 1, 0+1, 5 és JBOD támogatással bír. A bal oldali képen a korábban már bemutatott nForce3-as natív SATA-csatlakozók láthatóak. Nagy kár, hogy az Asus nem négy, hanem csak két natív SATA-csatolót használt fel, hiszen a natív SATA- és PATA-portokat tetszés szerint kombinálhattuk volna RAID-tömbbe, ehelyett viszont „be kell érnünk” a Silicon Image vezérlőjével, amely teljesen különálló egységként van jelen.


[+]

A chipset hűtéséért egy apró, kék Asus-logós hűtőbordácska felel, mely tesztjeink során rendkívüli mértékben felforrósodott, azonban ez nem okozott instabilitást. Sajnos a hűtőborda nagyobbra cserélése nem túl egyszerű feladat, ugyanis a videokártya meggátol minket ebben. Most ugrunk egy kicsit, és az alaplap tápellátását vesszük szemügyre. A processzor feszültségellátása háromfázisú, 6 darab LTec 6,3 V-os 1500 μF-os, illetve 3 darab KZG 16 V-os 1000 μF-os elektrolit-kondenzátor felel a stabil feszültségért. Az Asus a K8N-E Deluxe tápjának kiépítésén láthatóan spórolt (mint sok más lap esetében is), fázisonként három FET helyét látjuk a nyákon, azonban a gyártó csak kettőt szerelt az alaplapra.

Utolsó állomásunk a hátoldali csatlakozók területe. A K8N-E Deluxe egy-egy PS2 portot tartalmaz a billentyűzetünk és egerünk számára, egy soros és egy párhuzamos portot, négy USB-portot, egy Firewire-portot és egy RJ-45 csatlakozót. Audiocsatlakozókból a szokásos audio ki-bemeneteken kívül kapunk két S/PDIF-csatlakozót is (koaxális és optikai audiokimenet). További négy USB-, egy Firewire- és egy gameport van az alaplapon, ezeknek a kivezetéseit a csomagban megtaláljuk.


Marvell 88E1111 PHY [+]

A K8N-E Deluxe további három, eddig nem ismertetett chippel szolgál, a VIA VT6307 felelős a Firewire-portok kezeléséért, a Realtek ALC850-es hangkodek az integrált „hangzást” szolgáltatja , a gigabites Ethernet pedig az nForce3 250Gb saját szolgáltatása, melyhez az Asus a Marvell 88E1111-RCJ PHY-lapkáját használta fel. Ezzel a megoldással az Asus elérte, hogy a hálózati vezérlőnek nem kell megosztoznia a PCI-buszra kapcsolódó eszközökkel, így elvileg akár a gigabit névleges sebességén is képes küldeni/fogadni az adatokat. Később kiderül, hogy mi az igazság. A Realtek ALC850-es hangvezérlő egy 2.3-as verziójú AC'97-es audiokodek, 48 kHz-es mintavételezést biztosít, és az ALC658-hoz hasonlóan EAX 1.0 & 2.0, DirectSound 3D, A3D és I3DL2 szabványokkal kompatibilis, ismeri a HRTF 3D positional audio és a Sensaura 3D kiterjesztést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés