Hirdetés

Közeleg a Radeon HD 5870

Alaplapok és processzorokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Töretlen lendülettel érkeznek az LGA1156 foglalatos Core i5 és i7 processzorokhoz való alaplapok. Az új architektúra bemutatásakor először a drágább, komolyabb modelljeiket vezették be a gyártók, de a második hullámban érkezett pár nagyon kedvező vétel. Továbbra is az Asus kínálja a legdrágább olcsó modellt. A P55D LE vételára 35 000 forint könyékén mozog. Összehasonlítva a jó ötezer forinttal drágább alap P55D-vel csökkent az áramellátó fázisainak száma, eggyel kevesebb SATA winchestert köthetünk rá, és nincs FireWire vezérlője. Megmaradt viszont a két hosszú PCI Express aljzat, melyek Radeonokkal CrossFire-ben működnek, akárcsak az átlagosnál jobb VIA hangkodek vagy a hátlapi eSATA csatlakozó.

Mint az Asus P55D LE-nek, az Asrock P55 Prónak is 8+2 fázisos energiaellátó rendszere van. Ez a 28 000 forint környékén kapható alaplap a többi paraméterében kissé túltesz az Asuson. Igaz, hogy Realtek hangkodekje gyengébb, de két eSATA csatlakozója van, melyek ráadásul USB-ként is működnek, és került rá FireWire vezérlő. Tudni kell még, hogy most már az Asrock alaplapokra is három év garancia vonatkozik, nem csak az Asusokra.

Ugyanez igaz a Gigabyte deszkáira is, melyek közül LGA1156 fronton mostantól a P55M-UD2 a legolcsóbb. Kevesebb mint 26 000 forintért a miénk lehet ez a microATX formátumú jószág, mégis egészen jól fel van szerelve. Tettek rá két hosszú PCI Express aljzatot, szóval hajthatunk benne két Radeont CrossFire-ben. Megkapta a nagyobb társainál használatos, kétunciás rézbetéteket is a nyomtatott áramkörébe, igaz, a fázisai számát megnyirbálták. Jó hír, hogy a hátlapi eSATA és FireWire kimenet megmaradt, tehát ez az apróság is kielégíti a legtöbb felhasználó igényeit.

Intelről AMD-re, alaplapról processzorra térünk át. A kisebbik gyártó a Phenom II X4 család mellé újabb négymagos termékvonalat állított. Az Athlon II X4-ek lényegesen olcsóbbak nagyobb testvéreiknél. A kisebb Athlon II X4 620 vételára alig haladja meg a 26 000 forintot, ezzel a 2,60 GHz-es újdonság a legolcsóbb négymagos lett, hiszen a 2,33 GHz-es Core 2 Quad Q8200 jó tízezer forinttal drágább. A második helyre – 32 000 forint alatti árral – a nagyobb Athlon II X4 630-as futott be, mely 2,80 GHz-en jár. A négymagos Phenom II-k és Athlon II-k között az egyetlen lényeges különbség, hogy az előbbieknek van, az utóbbiaknak viszont nincs harmadszintű gyorsítótára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés