Hirdetés

Digitális szignó

Digitális szignó

Papír nélküli irodákról már évekkel ezelőtt hallhattunk, azonban a kezdeti lelkes prognózisok után a dolog mintha nem jutna egyről a kettőre. A "papírutánnyúlás" reflexe évek, évtizedek, sőt, évszázadok óta változatlan, míg erdőkből ugye egyre kevesebb, a pazarlás visszaszorítása tehát alapvető szempont.

Hirdetés

Az elektronikus alternatívákkal szemben, a kapásból távolságtartás mellett, azonban mindezidáig jogos ellenérvek garmadáját lehetett felhozni, elég, ha csak a hitelesség garantálására, garantálhatóságára gondolunk. Rengeteg hivatali anyag ugyanis merő luxusból kerül papírra, bár a különféle levelek, miegyebek fűtőértéke sem utolsó szempont. Csak majdnem.

Persze ahhoz, hogy eztán mindezt digitális formában tegyük/tehessük hozzáférhetővé, a számítástechnikai infrastruktúra közmű-szintű bevezetésére lenne szükség, ám ez egyelőre még nem realitás. Indulásnak azonban bőven elég (lenne), ha azokat a területeket korszerűsítjük, amelyek korszerűsíthetők, tehát nem próbálunk "kenyeret és PC-t" adni a népnek, helyette a már felkészült feleknek adjuk, teremtjük meg a lehetőséget az elektronikus ügymenetre.

A digitális aláírás technológiai háttere manapság már hozzáférhető, az alapvető direktívák, a közmegegyezés, valamint a törvényi szabályozás azonban még csak most alakul. Hogy mindez végül hasznos lesz-e, vagy sem, az tehát már nem kérdés, azonban az "eszköz" fedhetetlenségét 100%-osan garantálni kell. Ha ez megtörténik, és kétségtelen, hogy erre sor fog kerülni, akkor a digitalizmus diszkrét bája újabb funkcionális részlettel bővül, ráadásul, erre a Green Peace aktivistái sem mondhatnak mást.

A technológia pontos kalibrálása (a célterületek belövése, a felhasználói tábor kipuhatolása, stb.) azonban nem történhet meg anélkül, hogy a majdani felhasználók véleménye, igényei ne kapnának kellő súlyt: az alábbi kerdőív éppen erre készült, a kitöltése tehát a digitális aláírás jövőjére még kihatással lehet.

Ez a "még" tehát kivételes alkalom, élni vele - nincs annál jobb. Az élni (vele) hagyáshoz pedig örömmel adjuk magunkat, reméljük jól döntünk.

A kérdőív kitöltése önkéntes, hozzá sem nevet, sem egyebet nem kell megadni, a kapott válaszok egy BME-s TDK munka pilléreként hasznosulnak majd.. A válaszokat előre is köszönjük! (mindössze(?) 20/24db kérdés..)

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés