AOpen XC Cube AV Edition

Bemutatkozás

Az AOpentől már több mini PC járt nálunk bemutatkozóra (AOpen XC Cube, Ékszerdobozok az AOpentől), ezúttal egy multimédiás képességekkel felruházott modell kerül terítékre.


A csomagolás már valamit sejtet..

Már megszoktuk, hogy az ilyen kisméretű számítógépek mindig rendelkeznek valamiféle extrával, amit miniatűr méretük mellett fel tudnak csillantani, hogy leendő tulajdonosukat vásárlásra késztessék. Az XC Cube AV Edition már dobozával is felhívta magára a figyelmet – határozottabb odafigyelésnél kiderül, hogy valamiféle távirányítót is kapunk a "kistesóhoz", ami utal valamiféle multimédiás extravaganciára. Ám még mielőtt elszaladnánk bemutatónkkal, lássuk, mit is ír róla a gyártó:

 • link

 • Elnevezés (modell): EA65

 • Méretek: 300 x 200 x 185 mm

 • Alaplap chip-készlete: Intel 865G és ICH5

 • Támogatott processzorok: Intel Pentium 4, Intel Celeron

 • Busz sebességek: 400, 533, 800 MHz

 • RAM-kezelés: kétcsatornás mód, DDR266/333/400, maximum 2 GB

 • VGA: alaplapi és AGP8x

 • Bővítősínek: 1 db AGP8x/4x, 1 db PCI

 • Hang: AC'97 5.1 csatornás

 • SATA: van, 2 db csatlakozó

 • ATA: van, 2 db csatlakozó

 • FDD: van

 • Ethernet: van, 10/100/1000 MBit

 • USB2.0: van, elől-hátul 2-2

 • Tápegység: 220 Watt

 • Forgalmazó: Sowah Hungary Kft.

 • Ára: 96 600 Ft (+ 13 300 Ft az opcionális AV-kártya)

Dobozbontás után

Dobozboncolás után szemünk elé került a nagyon szép kis gépecske, amely első pillantásra a szokásos AOpen XC Cube-okra jellemző dizájnt sejtette. De mégsem! Arcával felénk fordítva máris kiderült a turpisság: rá kellett döbbennünk, hogy az "AV" függelék nem viccből került a dobozra. Íme:


A szép orca felpezsdítette művészi hajlamainkat...

A fenti képeken jól láthatók az extra kezelőszervek, melyek mind a multimédiás készségeket óhajtják hangsúlyozni. De nézzük végig az előlapot, fentről lefelé haladva! Az XC Cube feliratot magán viselő fekete kitakaró lemez mögé rejthető CD-, DVD-olvasó és -író. Magyarán: nem kell kivenni a kitakaró lemezt, ugyanis ez lenyílik, ha a mögé rejtett optikai meghajtó tálcáját kihívjuk a szabadba.

A képen piros körrel jelöltük a kitakaró lemez azon bütykét, amely az optikai egység tálcájának sima, akadálymentes ki-bejárását garantálja. Az AOpen megoldása tökéletes, egyszer sem sikerült elakadnia a tálcának.


Kártyaolvasó belülről

A kártyaolvasó gyakorlatilag a jelenleg létező összes formátumot kezeli, így máris megspóroltunk egy külső memóriakártya-olvasót. Az egység alatt található a kilenc számjegyű kijelző. Erősebb vakufénnyel próbáltuk kiemelni a kékes, áttetsző plexit.


A nagy központi vezérlő és az üzemválasztó gombok kétoldalt


Éjjeli pompában a kezelőszervek

A készülék közepe táján találhatók az igazi kezelőszervek. Miért igazi? Nos, az AOpen XC Cube AV változatával van dolgunk. AV, mint Audio/Video – igazi kis multimédiás bestiáról van szó, amely rendelkezik beépített tv-tunerrel, rádióval, CD-lejátszóval, amely akár tömörített hangállományainkkal is boldogul.


Ajtó mögé bújva az előlapi csatlakozók

Legalul, egy lenyitható ajtó mögött találtuk meg a szégyenlős előlapi csatlakozókat: audiorészleg, 2 x USB2.0, 1 x IEEE1394 és mini FireWire. A kültéri nézelődés folytatása előtt egy utolsó látványkép az előlapról:


Lenyűgöző látvány az esti XC Cube

Miután kellően kiveséztük a gép elejét, lássuk a hátoldalát:


Semmi különös..


..itt sincs semmi újdonság

Az AOpen XC Cube AV hátoldala gyakorlatilag megegyezik a legtöbb mini PC farával: felül domináns táp (áramtalanító kapcsolóval, ami kövér pluszt jelent köreinkben), alul pedig az ATX hátlapon található szabványos csatlakozók.


Légzőnyílások

Oldalról sem nyújtott semmi különlegeset az érdekes fényezésű gépház. Mindkét oldalán légzőnyílásokat helyezett el a gyártó, melyek bizony jól is jönnek néha: Celeron CPU-val és saját, alaplapi VGA-val próbáltuk a mini PC-t, ám néha így is sikerült igen rendesen megizzasztani a gép belsejét. Egy plusz hűtő nem ártana..


AOpen XC Cube AV, AG Neovo F417 és Kolink fekete billentyűzet

Fenti képen látható, hogy milyen kiegészítőkkel használtuk napokon keresztül az XC Cube AV-t: Szerintünk ez egy igen tetszetős és jó összhangú konfiguráció. LAN-partik központjába kerülhettünk volna, de mások szerencséjére nem jutottunk ki laborunkból. Lássuk a csöppség belsejét!

Hirdetés

Patológia

Első belvilági kép felülnézetből készült, amint lekerült a borítólemez:


Felülnézetből, jobboldalt a "szike"

Az XC Cube AV alaplapjának felépítése a mini PC-kre jellemző: a tápegység közvetlen közelében található a CPU-foglalat. Ez segít a szellőzésben, hiszen a táp ventilátora elszívja a forró levegőt a processzorról. A memóriafoglalatok az optikai meghajtónak és a merevlemeznek otthont nyújtó alumíniumkeret alatt találhatók. A foglalatokba a meghajtók keretének kiszerelése nélkül is tehetünk RAM-modulokat – hely van elegendő.


Oldalnézet

Oldalról bepillantva láthatjuk az uralkodó rendet: a vezetékeket gondosan becsomagolta s elkötegelte a gyártó.

A tápegységet ezúttal sem tudtuk közelebbről szemügyre venni, ugyanis megint nem volt szívünk szétvagdosni az oly gondos kötegeléseket. Azért így is sikerült egy gyors interjú erejéig lencsevégre kapni a tápot:


220 Watt – ennyinek elégnek kell lennie

Az AV-Editionben használt CPU-hűtővel is találkoztunk már korábban. Az egység érdekessége, hogy a ventilátor nem a borda tetején csücsül, hanem annak oldalára kapaszkodik:


A borda felülete kellően sima..


..ezért nem értjük, minek oda az a valami


A HDD-keret megoldása sem új


A négy pecken siklik enyhe ívben a keret


SATA felületű vinyókkal is számoltak már

A fenti képek is jól mutatják: egetverő újdonságot nem tudtunk felfedezni az AOpen XC Cube AV kiadásánál. Részletmegoldásai azonosak a már korábban tárgyalt XC Cube-okéval. Azonban a forgalmazó nem hagyott minket unatkozni: mellékelt a mini PC dobozához egy rejtélyes kisebb dobozt is. Nézzük, mit is találtunk ebben!

Tulajdonképpen e kártyának köszönheti a gép multimédiás tudását. A csupán opcionálisan kapható, PCI-felületű kártya tartalmaz egy tv- és egy rádiótunert, valamint egy videobemenetet, melynek segítségével digitalizálhatunk külső jelforrásokból. Igazából érthetetlen, hogy miért csak külön kapható ez a létfontosságú kiegészítő, hiszen nélküle igen nagy csorba esik az XC Cube "AV"-sságán.


Működésre készen a mini PC

Működés közben

Ennyi fárasztó külső és belső tapizás után ideje volt bekapcsolni a gépet, hogy végre szórakozhassunk is egy kicsit munka közben. Nézzük a BIOS-t:

A már bevált Phoenix-Award BIOS köszönt ránk; funkciói megegyeznek korábbi XC Cube modelleknél látottakkal. Tuningosoknak (bár egy ilyen kis ékszert nem illik hajszolni) jól jöhet a megahertzenként módosítható CPU-frekvencia. Az utolsó képen a dizájnért felelős büszke csapat névsora található.


Indító kép

A fentebb már tárgyalt üzemmódválasztó gombokkal kiválaszthatjuk, hogy miként óhajtjuk használni a készüléket. Következők állnak rendelkezésünkre: PC, CD/MP3, TV, FM-Tuner, Video CD/DVD,  Photo CD. Mielőtt azonban élvezhetnénk a kis gép multimédiás funkcióit, telepítenünk kell a partícionálatlan merevlemezre az Instant-On szoftvert. Ez a Linux alapú program automatikusan létrehoz a HDD-n egy olyan bootsectort, ahová lerakja a saját kis lejátszó szoftverét. A linuxos felület senkit se ijesszen el, ugyanis két klikk és kész is van a telepítés! Azonban észre vettük, hogy USB-s egérrel nem működik a telepítés, szükségünk volt egy PS/2-es változatra. Valami oknál fogva a billentyűzetet sem tudtuk a telepítő alatt működésre bírni (bár nem is kellett). Miután a szoftver befészkelte magát vinyónkra, kezdődhetett is a szórakozás.


Audio CD


Rádió


TV – ó, drága Lilu..


Video CD – nincs behelyezve

A vevő meglehetősen jó minőségű, hiszen laborunk betonbunkerhez hasonló módon szűri az éteri hullámokat – még mobiljaink is gyengélkedni szoktak –, ám ez meg sem hatotta munkájában. Több tv- és még több rádióadó műsora jött be élvezhető minőségben. Óriási lehetőségek, ha belegondolunk, hogy mindehhez még a közkedvelt ablakos operációs rendszerünkre sincs szükség! Még egy észrevétel: a funkciók megfelelő működtetéséhez távirányítót is kapunk, tekintélyes gombarzenállal.


Távirányító

Értékelés

Nos, az AOpen XC Cube AV Edition is követi társait: külsőre egy igazi gyöngyszem, s belsejét is ötletes megoldások kerekítik. A felhasznált anyagok és az összeszerelés egyaránt jó minőségű. Szerelhetősége nem rossz, persze méretei korlátokat szabnak a csavarhúzó szabadságának. Hűtése összességében halk – még izzasztó alkalmazások alatt sem kezd el ordítani a CPU-hűtője –, ám lehetne hatékonyabb is. Az általunk képpel illusztrált konfigurációban LAN-partik középpontja lehetünk vele, de otthon is nyugodtan rábízhatjuk a szoba szépe/dísze szerepét.

Ami tetszett:

 • nagyon jó minőségű

 • nagyon szép, igényes külső egészen a legapróbb részletekig

 • tuningosoknak is kedvező BIOS

 • teljesen alumíniumból van, így elég könnyű

 • tökéletes multimédiás megoldás

Ami nem tetszett:

 • a kiegészítő PCI kártya miért csak opció?

 • hűtése közepes

 • ő sem maradhatott velünk..

Értékelés: ajánlott

MLaca

Az AOpen XC Cube AV Edition mini PC-t a Sowah Kft.-től kaptuk bemutatóra, a gép felépítéséhez szükségek alkatrészeket a Komel Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • AOpen

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés