34. hét: barebone-rendszerek minden esetre

A barebone-okról általában

"HAZAI PÁLYA"

A barbone-gépekről általában

Ezen a héten nem a csigalassúsággal változó árakkal és elvétve szállingózó újdonságokkal foglalkozunk, hanem a barebone-gépek (más néven mini-PC-k, SFF gépek) hazai kínálatára vetünk egy pillantást. A barbone-rendszerek gépvázak; egy alaplapot, processzorhűtőt és egyedi táppal szerelt csinos házat jelentenek. Az SFF (Small Form Factor) rövidítés a kisméretű, kompakt megjelenésre utal, nagyjából 15 000 köbcentiméteres (30 x 20 x 25 centiméteres) házzal. Az általános célú számítógépek között ez az egyik legkisebb méretosztály.

Hirdetés

Korábban ezek a rendszerek korlátozott szolgáltatásokat nyújtó, nehezen bővíthető konstrukciók voltak. Mára ez a kép megváltozott, a sikkes alumíniumházakban akár Pentium 4 vagy Athlon 64 processzorok is üzemelhetnek, Serial ATA-merevlemezzel, vezeték nélküli hálózati eléréssel, hatcsatornás hangrendszerrel. Az MIC (Market Intelligence Center) adatai szerint 2003-ban 1,66 millió SFF gépet értékesítettek, ez 5 %-a az otthoni PC-knek és 1,5 %-a az összesen eladott asztali számítógépnek. Az idei évre 2,3 millió eladást terveznek, ami közel 40 %-os növekedést jelent. A legtöbb gyártó már felfigyelt erre a kategóriára; hazánkban az Abit, az AOpen, az Asus, a Biostar, a Gigabyte, az MSI, a Soltek és a Shuttle apróságai vásárolhatók meg, de a kínálat állandóan bővül.

Mielőtt nekiugranánk a részletes árelemzésnek, válaszolunk a következő kérdésre: kiknek készülnek ezek a kis gépek? Két felelet is adható.

Először is azoknak, akik nappalijukban vagy elegáns irodájukban nem szeretnének egy nagy dobozt kerülgetni, melyből mindenféle drótok lógnak ki, megbontva a helyiség stílusát. Nekik nincs szükségük komolyabb teljesítményre, hiszen javarészt szöveget szerkesztenek, interneteznek vagy moziznak, zenét hallgatnak gépükön.

A másik csoportot azok alkotják, akik egy középkategóriás kombiban öten nyomorognak monitorukkal az ölükben LAN-partyra menet, mert a csomagtartó dugig van pakolva számítógépekkel (a szerző is ebbe a kategóriába tartozik). A játékosoknak nem is annyira a kinézet fontos (dehogynem!), mint inkább a szállíthatóság. Egy SFF gép billentyűzettel, egérrel, fülhallgatóval együtt is elfér egy hátizsákban, már csak a monitort kell kézbe kapni, és lehet is indulni a virtuális csatába. Az ilyen felhasználóknak már komoly teljesítmény kell, nem érik be integrált VGA-val és Celeronnal.


Biostar gépecske hordtáskával


Kisméretű gépek Apple módra

A PROHARDVER! több gyártó mini-PC-jét bemutatta, vásárlás előtt ajánlott a korábban leírtakat átböngészni (linkek a cikk végén). A felépítést tekintve kétféle megoldással találkozunk. Az egyik a hagyományos gépek kis tornyot mintázó, kicsinyített változata, alaplappal az egyik oldalfalon. A másik, elterjedtebb variációnál alul kap helyet az alaplap; maga a ház megközelítőleg 20 x 20 centis "homlokzattal" rendelkezik, mélysége pedig 30 cm körül alakul.

A pici kuckók általában alumíniumból készülnek, és jó anyagminőség jellemzi őket. A kis méret miatt korlátozottan szerelhetőek, de szerencsére kábelezés szempontjából rend uralkodik bennük; nem is szokás ezeket a gépeket gyakran szétszerelni-összerakni. Az újabb barebone-ok egyre több extra tulajdonsággal jelennek meg, gyakori a beépített memóriakártya-olvasó, és néhány géppel a PC-operációs rendszer indítása nélkül lehet zenét hallgatni, rádiót, sőt tévét fogni vagy CD-t másolni. Univerzális távirányító is egyre gyakrabban része az alapfelszereltségnek, kiegészítőként pedig gyakran jár praktikus hátizsák a cipeléshez.


ECS EZ-Buddie - kicsinyített PC


MSI MEGA - a jól bevált téglatest

A gyártók egyes gépcsaládjai általában egy alapra épülnek, házuk csak az előlap formatervében és színében tér el. Leggyakrabban ezüstszürke (világos) és fekete (sötét) színekben kaphatóak. A belső tulajdonságokért - értelemszerűen - főként az alaplap felelős. A legtöbb gép integrált (3D-gyorsításra csak korlátozottan alkalmas) grafikus vezérlőt, (hatcsatornás) hangkártyát és (akár két) hálózati interfészt rejt magában; egy 3,5 hüvelykes merevlemez és egy 5,25 hüvelykes optikai meghajtó fogadására képes, és van egy PCI- és egy AGP-foglalata bővítőkártyák számára. Kimenetek tekintetében is többnyire bőséges a választék: a szokásos alaplapi kimenetek mellett 4-6 USB 2.0, 2-4 FireWire, S/PDIF és vonali audiocsatlakozók találhatóak az előlapon és a hátlapon szétosztva. Egy ilyen kisgép ma már nem kevesebb hagyományos társainál, nyugodtan használható első PC-ként, nem csak amolyan hobbimasinaként.


Felül ECS-, alul AOpen-variációk

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Jubileumi mini-PC a Shuttle-házból

  Az XPC RefleXion ünnepi hangulatot teremt az íróasztalon. Bemutatónkból kiderül, mit takar a fényes külső.

 • 41. hét: olcsóbb AMD processzorok

  Új GeForce 6600, tovább élesedő verseny az LCD-kijelzők piacán, csökkenő AMD-árak és néhány újdonság e heti áttekintésünk témája.

 • Mini-PC a DTK-tól

  A DTK belépett a barebone-rendszerek élénk piacára. Az Intel 865G chipset köré épülő modellt próbáltuk ki.

 • Inteles konfigurációink árcsökkenései

  Mai cikkünkből kiderül, mennyivel csökkentek a múlt év 45. hetében összeállított rendszerek árai, s persze a különbözet elköltéséhez is adunk tippeket.

Előzmények

Hirdetés