-
PROHARDVER!
Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz Ereshkigal #2200 üzenetére
Másik fórumon olvasgattam a témában. Van aki akár 4-5 külön lineáris tápot is használ egy pc-n belül. Külön ssd-nek külön procinak, kulön usb kártyának külön a hdplexhez stb. Ráadásul két különböző i7-es processzor okozta esetleges hangi különbségeket is meghallják.
Én magam részéről nem mondom, hogy nem így van (bár kétségek vannak bennem), de inkább struccpolitikát folytatok. Nincs ennyi "fölösleges" pénzem. Inkább más irányba/komponenseket fejlesztek ha fejlesztek.[ Szerkesztve ]
-
Gabesz26
senior tag
Azt egy szóval sem írtam, hogy sokkal többet hoz.
Én XMOS-szal használtam a legutóbbi két DAC-omat, mert jobb volt így mint saját USB-jén keresztül. A DAC saját USB-jét ezek után nem is nagyon volt kedvem tesztelgetni már a Paul Pang kártyával sem.
A HTPC - XMOS U8 - DAC (Valhalla AgPt összekötő, Audio GD Reference 5 DAC, Musical Fidelity M3i, Monitor Audio GS20) összekötés esetén többet profitált a PC lineáris tápjából a rendszer, mintha a PP kártyát használtam a lin. tápról etetve (igaz nem külön lin. táp volt hozzá).
Denon DA-300-hoz is próbáltuk az XMOS-t, de annak van annyira jó az USB része, hogy egy mezei XMOS U8 külső táp nélkül olyan minimális különbséget hozott, ami miatt nem éri meg megvenni hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Ereshkigal
őstag
Ennyi fölösleges időm/pénzem nekem sincs egyelőre. És akkor ugye még az sem mindegy, mi is a lánc többi eleme, milyen a hallásod, a szobaakusztika... lehet tök fölösleges ennyi energiát beleölni.
Gabesz26: bocs a pontatlan megfogalmazásért. Köszi a tapasztalatokat. Nekem is az említett Denon DAC van, a lineáris tápja már csak a trafóját várja, több tuningot nem terveztem vele.
-
Mezga Aladár
veterán
Az usb 5v tápot a denon nem használja.
Ha kocka táp, akkor a belső táp panel dc-dc átalakítói készítik a különböző feszültségeket.
Ebből a szempontból jobb a hagyományos pc táp, természetesen a kapcsolóüzeműt lineárisra cserélve.(#2202) Gabesz26 Jókat írnak a pin-pong kártyáról, de amikor kérdeztem nem használta senki xmos-al, sajnos, érdekelt volna.
-
Ereshkigal
őstag
válasz Mezga Aladár #2204 üzenetére
Azt tudom, hogy nem használja a Denon az USB tápot, de az USB kártya is arról ketyeg, ha külön rádugod molexen az 5 V-ot vagy rosszul gondolom?
-
Mezga Aladár
veterán
És természetesen ott van a fórumon az, akitől meglehet venni a lineáris tápot.
(#2205) Ereshkigal Lehet, de ez nem szabványos kártya. Normál esetben a pci/pcie sinről kapja a tápot.
A pin-pong külső tápról mehet ezen a molexen keresztül. Akkor is fenntartásaim vannak h., egy aszinkron dac-nál hoz-e a hangon.[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz Mezga Aladár #2206 üzenetére
Aszinkron DAC "csak" annyit csinál, hogy saját órajel alapján "újraidőzíti" a csomagokat, viszont ha egy USB kimenetről nem kap áramot egy USB-s DAC, a jelen attól még megjelenhetnek a forráskészülék zajai.
Szerintem. Talán ezért jó a külön USB kártya.
Aszinkron DAC-oknál nem tudom pontosan hogyan működik a reclock, de lehet ennél sem mindegy, hogy az, amiből reclock-ot kell csinálni mennyire jitteres.
Mert ugye semmi sem tökéletes és a reclock-nak is lesz egy bizonyos "hatásfoka", egy érték, amennyivel képes a jittert csökkenteni. És én valószínűsítem, hogy ez a "hatásfok" is véges. Szarból nem lehet várat építeni, nagyon jitteres jelből sem lesz szinte jitter mentes egy aszinkron DAC miatt, csak alaposan le tudja csökkenteni.
Talán ezért jó a Paul Pang féle kártya jele, mert alapból kap egy jó (és drágább) oszcillátort (kristályt), ami még pontosabb órajelet ad, de csak akkor, ha a tápfesz is stabil, vagy legalább stabilabb, mint amit egy PC-s táp tud adni. Ezért fontos csak jelet adó USB kártya esetén is a jó táp.
De megint csak elmélkedtem. Nem kell elhinni a szavaimat, lehet, hogy mosta akkora baromságot hordtam itten össze, hogy minden mérnök fogja a fejét.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Mezga Aladár
veterán
A reclockot az én dacom a saját órajele alapján készíti.
A galvanikus leválasztás is sok zajt eltüntet.Szarból nem lehet várat építeni, nagyon jitteres jelből sem lesz szinte jitter mentes egy aszinkron DAC miatt, csak alaposan le tudja csökkenteni.
Valószínűleg itt esik ki a szabályozási tartományból, és pattan egyet a hang. Aszinkronnál értelmezhetetlen a jitteres jel, mert nem stream a a továbbítás hanem csomag jellegű, és a dac kérésére történik.
Én is csak elmélkedem, érdekes lenne a wadia-val kipróbálni a pin-pongot.
-
Mezga Aladár
veterán
Filléres tuning, érdemes lehet kipróbálni.
Ferrit gyűrűt tenni az usb audio kábel dac felőli oldalára, 1/2 hurok hogy a csatihoz minél közelebb legyen.
Ugyan ez az ethernet kábelre is alkalmazható. -
Ribi
nagyúr
Lassan készül a táp a géphez.
adapter.hu-s paneltáp LT1083 regulátoros 12V-al meghajtva. (kép csak kicsit lett vacak )[ Szerkesztve ]
-
tamasgal
senior tag
Srácok, most egy Acer Revo kisgépet használok Kodi-val, optikán küldöm a jelet a dac-ba (koax nincs a kis Revo-n de a dac-on van). Szerintetek ha lecserélném a gépet egy Rasperry-re azzal a koax kimenetet kreáló kiegészítővel jobb hangot adna vajon?
-
Polllen
nagyúr
válasz tamasgal #2212 üzenetére
Az eddigi tapasztalatom az, h coaxon a dacok mindig jobb minőségben szólalnak meg, mint optikán. Amúgy ha a mostani géppel meg vagy elégedve, lehet egyszerűbb egy xmos usb-coax transzportot venned.
Pi-n sincs alapból coax, szóval ahhoz is venned kell vagy egy usb vagy egy i2s transzportot.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Polllen
nagyúr
válasz tamasgal #2214 üzenetére
Az xmos alapú standard usb audio 2.0-s eszköz, a linux rendszerek támogatják de az a biztos, ha olyat kérdezel, aki ugyanazt az oprendszert használja.
Az első hsz-ből nálam az öaszes x86 alapú megfordult, mindig működött a transport.
Amúgy milyen dac-t használsz?
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
tamasgal
senior tag
válasz Polllen #2215 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, szerintem az általad javasolt úton fogok tovább ballagni!
Dac-ként egy TagMcLaren processzort használok (külön stereo dac van benne, nem a sokcsatornás hangot előállító csip dolgozik a stereo hangon) és ahoz csatlakoztatnám majdan koax-al. Igazából azért szeretnék önnálóan müködö "hifi" oprendszert, mert win-nel használtam már és kényelmetlen a kezelése az egerezés miatt illetve valamiért nekem a Kodi hangja jobban tetszik (lehet valami nem volt jól beállítva Win-en, már öreg és sokszor lusta is vagyok, arról nem is beszélve, hogy elszaladt a világ mellettem. Egy csomó dolog nem tiszta pl. IS2 vagy mi, szinkron-aszinkron stb. Szóval utána kell olvasak vastagon -
krechl
csendes tag
Sziasztok!
Az elmúlt héten vettem egy RPI2-t, és hozzá egy cirrus logic kártyát az SPDIF kijárata miatt.
Van USB bemenet a DAC-on, de meg akartam győződni róla, hogy a coax jobb. A gondom, hogy a cirrus kártyát szinte semmi sem támogatja. Openelec+KODI-n sikerült működésre bírnom, de a volumio és társai nem kezelik. Runeaudio forumán találtam egy patchet meg leírást, de az feltételez némi linuxos, parancssoros ismeretet, amivel egyelőre nem rendelkezem.
http://www.runeaudio.com/forum/wolfson-audio-card-patch-for-runeaudio-t213.html
linket sem tudok beszúrniHátha nektek többet mond, és tudtok segíteni megszólaltatnom.
Szintén linuxos hiányosságaim okán nem boldogulok a Logitech MediaServer telepítésével sem. Azt egy freenasra szeretném felrakni, de nem jön össze. Azért kellene, mert annak a lejátszóin lehet TIDAL-t futtatni. Sajnos a többi lejátszón nem. Ha valkinek e téren van tapasztalata, kérem, ossza meg velem!Ja, a fórumot végigolvastam! a feleségem nem nagyon örült neki
[ Szerkesztve ]
-
t.zolka
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap végre megjött a Pi-hez a kici, occo DAC. Sikerült is életre kelteni, Volumio alatt a hifiberry dac+ volt a nyerő beállítás.
Viszont egy nagy problémám van vele,zenehallgatás közben folyamatos pattogó hangot ad, felváltva, a jobb és a bal csatornán is, és így olyan, mintha bakelitről szólna minden muzsika. Találkozott már valaki hasonlóval? -
Mezga Aladár
veterán
-
t.zolka
aktív tag
válasz Mezga Aladár #2219 üzenetére
Tegnap este Volumio alatt próbálgattam, mindenféle formátumot és felbontású anyagot, pen-ről is, de mindig csinálta. Igaz, csak lejátszás közben. Most openelec alatt tesztelgetem, de itt már akkor is pattog, ha a Pi áram alatt van, nem kell elindítanom semmi zenét. Amint rádugom a tápot, és a DAC is életre kel, rögtön elkezd pattogni. Lehet, hogy kaki a kütyü?
-
t.zolka
aktív tag
válasz Mezga Aladár #2221 üzenetére
Kipróbáltam, PC USB-ről is, semmi, ugyanúgy pattog.
Most ott tartok, hogy régebbi openelec, az 5.0.8, ennél üresjárat alatt nincs pattogás, csak ha elindítom a zenét. -
t.zolka
aktív tag
válasz Mezga Aladár #2223 üzenetére
RuneAudio lenne a nyerő? Kipróbálom, hátha. Csak ne jönne ilyen kiba lassan...
De kezdem azt hinni, hogy amit én kaptam, az valami kínai kínai változat, mert se nem kék a nyáklapja, se nem "aranyozott" az RCA csatlakozója. -
contaxg
veterán
válasz t.zolka #2225 üzenetére
padig vmi driver bassz lesz azzal. Ez tuti, hogy nem hardveres gond
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
Ribi
nagyúr
Na nagyjából elkészült a tápocska, kis túlzással bele is fért a dobozba.
-
Ribi
nagyúr
Nu beszereltem a tápot.
Kb fél óra után csak langyos meleg volt a borda, de nem stresszeltem.
Foobar lejátszás közben 18Wot evett konektorból(vagyis olyan 0.85A 12V-ról amit felvesz a paneltáp és a maradék kb. 6W amit elfűt), normál táppal ha jól emlékszem 21W volt lejátszásnál.
Boot közben 1x láttam 28Wot.
Szóval öröm és bódottá[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Mezga Aladár #2234 üzenetére
Na ez az ahol én mindig bajban vagyok
Főleg, hogy a gép vagy 2 hónapja nem volt bekapcsolva, mert először a normál tápját szedtem szét, hogy nem zizegjen és utána kezdtem építeni a tápot. Szóval a régihez képest nemtom, a másik gép meg kicsit zúg.
Szóval a legjobb az a tök csönd. Monitort is kikapcsolom, mert az is inci fincit cicereg.
Szóval a teljes zajmentesség mindenképp sokat dobott, a hang meg szerintem jó. Sajna szerintem ha cserélgetném a tápot sem biztos, hogy észrevenném. 1x talán majd elviszem valami talira és akkor más is mondhat véleményt. Bocs -
dgyuri0123
nagyúr
Hi.
Tudna valaki segíteni?
DA300-as "menet közben" 1-2-3 óra után random elhallgat és a Foobar "valami" asio buffer-re hivatkozva nem hajlandó elindulni, csak USB ki-visszadug ...követően indul el ismét.
Mi a franc baja lehet? Mondjuk USB 3.0-ba van dugva a dac, ha ez számít valamit.
Köszi a válaszokat előre is.
"csak a zene van"
-
Mezga Aladár
veterán
válasz dgyuri0123 #2237 üzenetére
Usb energiagazdálkodás? Másik usb port?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Mezga Aladár #2238 üzenetére
Kikapcsoltam az energiamegtakarítást.
Másik USB-vel még nem teszteltem, de mióta átállítottam Foobar "Tool"-ban SACD-t DSD-ről PCM-re, azóta simán megy, akadás nélkül. Nem értem én ezt. Régebben semmi ilyesmit nem csinált.
Viszont így a Latency-t 180 ms-ra állítva is stabilan "kezeli" a zenéket.Majd meglátom, hogy mennyire válik be így. Azért kösz a tippet."csak a zene van"
-
oba
addikt
Üdv!
Nem tudom jó helyen érdeklődöm e Laikusként lenne egy kérdésem... adott egy már kész pc, és sztereó hangfalakat szeretnék hozzá venni. PC -s hangszórókat néztem eddig, a hagyományos beépített erősítős jack kábellel hangkártyára kapcsolódós verziót. Viszont szeretnék "szintet lépni" és valami minőségibb hangfalpárt venni. A problémám pedig az, hogy kellene egy költség és helytakarékos megoldás a megszólaltatáshoz, vagyis erősítéshez. Tényleg nem igazán értek a témához, kellene valami erősítő (vagy valami "eszköz") amit rá tudok dugni a (jelenleg még sajnos integrált) hangkártyára és meg tudja szólaltatni a passzív hangfalakat. Nem akarok sok pénzért nagy dög erősítőket venni... vagy más egyéb megoldás nincs is?
Kézzel készült óraszíjaim - https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/oba/index.html
-
Mezga Aladár
veterán
Üdvözöllek, nem jó helyen jársz. Kérdésedet itt feltéve, több választ kapsz.Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. A rendszeremen szeretnék javítani a jobb audio hangzás érdekében.
Hardverem: Asus P8Z68-V Pro/Gen3 alaplap, Core i5-2500 processzor, 16 GB RAM, 128GB Samsung 830 Series SSD, Audio-GD NFB11 DAC gyári USB kábellel, rendelés alatt egy Supra USB 2.0 A-B BLUE 2M csatlakozó.
Szoftver: Windows 7 Pro 64 bit, foobar2000 magas prioritással + fidelizer.
Elsősorban a megszakításokkal lehet gond, mert lejátszás közben néhány tizedmásodpercre megakad a hang, döccen a lejátszás. Optimalizáltam egy kicsit az oprendszert és a biost, így a latencia idő csökkent, de még mindig előfordul. Mit tudnátok javasolni? Érdemes lehetne egy külön particióban Windows Server 2012R2-őt telepíteni? Első körben nem szeretnék külön PC-ét. Előre is köszi a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
Firefox-ot használom. Azonban monitorozáskor látom, hogy nem a Firefox az ami okozza, mert amikor történik a döccenés, nem a Firefox az aktív. Svchost.exe-t látok, sokszor meg semmit. Eddig a System explorer history részével monitoroztam, most tértem át a Resplendence MultiMonjára. A Advenced---Playback---Full file buffering 4000000kB
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz t.zolka #2225 üzenetére
Driver gond nem nagyon lehet elvileg a HIFIberry+ driver passzol a PCM5122hoz, a HifiBerry DACban is ez a chip van. A hiba szerintem egesz egyszeruen abbol adodik hogy kinai, lehet hogy az egesz nyak kialakitas hibas. Nem csodalnam ha egy kis kinai mernok siman autorouttal tervezte volna a PCB-t. Nezd meg hogy az adat huzalozas es a hang huzalozas eleg tavol van e egymastol, illetve hgy a nem hasznalt folia reszek GNDre vannak e teve. Amit meg meglehet probalni hogy kulon tapot adsz a kartyanak, mert lehet hogy a kapcs uzemi tap nincs elegge megszurve. Ez a baj az occso kinaival hogy ugyan megvan benne az alkatresz de lehet azok minosege es az egesz DAC kialakitasa nincs rendesen kiprobalva, vegig gondolva, tesztelve. Es a DACoknal es alapvetoen minden hang eszkoznel az egy nagyon fontos dolog.
Az 5122 SPIs ugyhogy elvileg lehet a beallitasokat szoftveresen, lehet hogy ott lehet meg probalgatni ezt azt.
-
PuMbA
titán
válasz Kékes525 #2246 üzenetére
Latency-t a Resplendence LatencyMon-nal kell nézni, nem a MultiMon-nal, onnan derítsd ki, hogy valójában mi okozza a bajt, melyik illesztőprogram Lehet telepíteni külön, de az összezavarhatja a bootolási folyamatot egyes esetekben, szóval ha egy kis utánajárást csinálsz, akkor megoldható valahogy. Miért nem frissíted a Win7-et mondjuk egy Win10 ISO-val és megmarad minden cuccod és programod?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- EA Sports WRC '23
- Hobby elektronika
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Magisk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NBA és kosárlabda topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest