Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Renato1993 #37662 üzenetére

    "Akkor egy Jirous JPA-9 lehet hogy jobb lenne? Annak 65° a nyílásszöge a TL-ANT2409 60°-ával szemben [..]"
    Az antennák nyeresége szoros összefüggésben van a nyílásszögükkel: előbbi csak úgy növekedhet, ha utóbbi lecsökken, mivel a nyereség emelkedését a nyalábolás hatásossága váltja ki. Egyébként a 60/65°-on biztosan nem sok múlik, oldalirányban még a terület sarkain sem lehet 10m-nél nagyobb távolság az antennától, ha jól értem, nyílt térben ilyen távon pedig nem igazán veszed majd észre, hogy nem az antenna fő sugárzási irányában vagy. A nyílásszöget nem úgy kell elképzelni, hogy ott egy éles határ volna, mint egy színházi spotlámpa esetén, mert ez nem igaz. A nyílásszög a fő irányhoz képest 3dB-lel kisebb nyereségű pontok között számított.
    "[..] és 3m kábel van hozzá, nagyobb a mozgásszabadság."
    Hosszabb kábel = nagyobb kábelveszteség. Oké, 3m koax nem világvége, de lehetőség szerint a kábel hosszát a minimumon kell tartani. Ha nem padlástérbe rakod, fali konzol is szóba jöhet, a lényeg, hogy - ha már nem tetőtérben - a fal síkján kívül legyen. Ha az ablakba téve már próbáltad, lehet, hogy még hatásosabb lett volna valamivel azon kívül tenni.
    Itt a leggyengébb láncszem sajnos a kézi kliens lesz, annak beépített és ezért nagyon rossz hatásfokú antennája van, ilyen távon már érzékeny lesz a helyzetre, talaj feletti magasságra, akármire. Sajnos ezektől nem szabad csodát várni, lehetőleg nem a háztól legtávolabbi sarkokban kellene használni.

Új hozzászólás Aktív témák