Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Hihetetlen rossz élményem volt a napokban egy referencia NYÁK-os ASUS R9 290-el és egy Acetal tetős EK 290X blokkal + EK backplate-el (első revízió, még tavaly decemberben rendeltem, csak eddig nem került sor a használatára, átmenetileg másra használtam a kártyát).

    A kártya garanciás cseréből jött vissza. Látszott rajta, hogy nem új, mert furán volt felrakva rá a gyári léghűtő (a GPU mögötti merevítőn egy rugó rugója be volt gyűrődve a csavarlukba, egy-két csavar be sem volt rendesen tekerve, poros volt a NYÁK, stb). De kipróbáltam úgy léghűtéssel még valamikor szeptemberben és mivel úgyis vízhűtéssel akartam használni, így csak az érdekelt, hogy működik. Miután zúgott bő fél órát Valley Benchmark-al (látható hiba nélkül), azóta a dobozban pihent (sem időm sem kedvem nem volt sem játszani, vagy szerelgetni).

    Most volt időm és kedvem, sőt kifejezetten nyugtató és kellemes tevékenységnek szántam a beszerelését, de e tekintetben nagyobbat nem is tévedhettem volna :))

    A gyári léghűtő gond nélkül jött le (némelyik csavart kézzel ki lehetett tekerni, mert elfordult, mikor próbáltam beleigazgatni a csavarhúzó fejét úgy, hogy ne karcoljam meg, mikor tekerni kezdem) és elsőre a blokk is úgy tűnt, hogy simán ment fel. Bár a backplate utolsó csavarja, amelyik nem imbusz, hanem philips fejes és elölről megy be a sarkon nem hátulról, mint a többi négy, annak már akkor azonnal elszakadt a menete (pontosabban soha nem is keményedett fel, ahogy tekertem, azonnal végtelen forgásban volt, de ezt betudtam annak, hogy ott lukas a lemez és egy EK matrica fedi a rövid menetes csavarlukat, hogy ne látszódjon a csavarszár vége).

    Aztán fél napot kínlódtam, Windows-t is újratelepítettem, kipróbáltam több driver verziót, de amint betöltött a driver, máris szétesett a kép és lefagyott. Amit kiolvasott hőfokokat a GPU-Z driver nélkül, azok mind rendben voltak (<30 C˙ a VRM1 és VRM2, illetve mikor egy pillanatig láttam driver telepítés közben, rögtön fagyás előtt, a GPU is hideg volt).

    Jobb híján nekiláttam szétszedni, hogy kipróbáljam újra a gyári hűtővel (illetve ellenőrizzem, hogy nem hagytam ki mégis ki egy gappadot, csavart, stb), de láttam, hogy a két hossztengely mentén két oszlopból két-két RAM gappadja úgy nézett ki, mint amik nem érintkeztek a blokkal (minden más IC-nél ott volt a lenyomat, hogy préselődtek, itt viszont nem).

    Így hát megpróbáltam inkább kicsit jobban meghúzni a csavarokat (ne úgy, mint az állat, eleve gizda gyerek vagyok, nem sportolok, nem végzek fizikai munkát, szóval ha direkt akarnék meneteket szaggatni, akkor bajban lennék) és adni neki még egy próbát a gépben, hátha mégis csak rosszul érintkezett a GPU és a blokk, még ha ki is volt szorulva a paszta.

    Ismét fagyott a gép, így elkezdtem megint szétszedni.

    A backplate imbusz-os csavarjait a mellékelt kis imbusz kulccsal próbáltam kitekerni, de kettő is szorult. Mikor kicsit határozottabban kezdtem tekerni, akkor az egyik reccsent egyet. Nem a felső csavarmenet szakadt ki, hanem a rézblokkba tekert ezüst színű kis távtartó, amibe az imbuszos csavar ment. És ahogy leugrott a szára, úgy hirtelen elfeszítette a NYÁK-ot a blokktól (a hegyesen tört csavarszár elfordult, így magasabb lett, mikor csak a tört hegyek érintkeztek, nem egymásba tolódtak a végek). De ezt még valahogy sikerült megfogni kívülről és kitekerni a csavart, aztán kiesett a NYÁK és a blokk közül a távtartó szár feje.
    A második ilyen távtartó fej viszont mélyebben tört bele a blokkba és sehogy sem sikerült megfogni kintről úgy, hogy kitekerjem a csavart is. Már teleszórtam fémporral a NYÁK-ot, ahogy szorítottam kis csipesszel, ami befért a NYÁK és a blokk közé, de nagyon szorult az imbuszos csavar a menetbe és kör alakú volt a távtartó feje, tehát lehetetlen volt megfogni, míg nem karcoltam össze annyira, hogy súrlódjon. Vágókoronggal nem mertem nekimenni (amúgy is a backplate-be lapult bele az imbusz-os csavar feje, tehát nagyon közel kellett volna vágni a NYÁK-hoz), így jobb híján mégis csak addig próbáltam feszegetni, míg kijött, de most alaposabban szemügyre véve látszik a kínzás nyoma a NYÁK-on is.

    Szóval most van egy kukázható 290-es kártyám és egy blokkom, amit valószínűleg többet ér eldobni, mint még szórakozni vele. Két csavar is bele van törve a rézbe és nem tudom honnan vehetnék új tártartót, ha sikerülne valahogy kifúrni a betört szárakat. Illetve két csavarral kevesebbel sem lenne túl biztonságos üzemeltetni (lehet, hogy nyugodtan elmenne négy híján is, de a kártya drágább, mint a blokk és közel esik egymáshoz ez a két csavar). Na meg most már csak az Isten tudja, hogy a kártya volt a selejt vagy a blokk...

    Nem először szereltem hasonlót, hosszú évek óta víz hűt nálam mindent, full cover blokkos VGA-mból ez lett volna a harmadik (az előző kettő is Radeon és mindkettőn EK blokk volt/van).

    Ti mit csinálnátok? Vennétek megint egy ugyan ilyen kártyát és blokkot, vagy megvárnátok a következő VGA generációt? :DDD

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák