- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
Apuéknál simán beraktam egy fí relét egy éve, közel 20 éves szerelésre. Akkor világított 1-2 kötődoboz a falba és újra lett húzva rézzel... Mondjuk unokatestvére cserélte a vezetékeket, bár az nem mindig jelent jót
8-9 év után bukott a gázkazánnal, hogy se kémény, se gáztervet nem csinált a kivitelező cserénél. Én vállaltam az EPH kialakítását és a jegyzőkönyv beszerzését...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
biker
nagyúr
igen? és ez mit jelent? egyszer egy háznál sikerül, szuper.
Vagy ez a "tudok ellenpéldát is hozni, Uram!" jellegű poszt volt?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
tkazmer
addikt
Sziasztok,
az utóbbi időben megszaporodtak az áramszünetek a környékünkön (nem csak a tegnap esti jég miatt...), ezért egyre jobban játszom a gondolattal, hogy valamilyen akkumulátoros rendszerrel legalább az alapvető funkciókat biztosítani tudjam a lakásban. (világítás led izzókkal, keringető szivattyú, fűtésvezérlés, redőnyök, lan hálózati eszközök stb. ezek biztos nem fogyasztanak végtelenül sokat)
Napelem nincs, tervben sem volt, de ki tudja. Az a problémám vele, hogy ha áramszünet van, akkor a napelem úgyanúgy nem megoldás. Külön hálózatot pedig nem szeretnék a falba vésetni a fentebb említett fogyasztókhoz.A kérdésem, hogy létezik-e olyan akkumulátor alapú megoldás, amivel meg tudom azt csinálni, hogy akkor is "működjön a ház", amikor éppen áramszünet van, akár 1-2mp-re, akár 10 percre, akár néhány órára? Ha igen, mi ennek a neve és hol lehet részletesebben utánanézni?
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
313313
addikt
Ez a kivétel, ami erősíti a szabályt
Szerk.: amúgy rengeteg helyen látom, hogy van fí relé, de nincs bekötve, mert állandóan veri valami, aztán otthagyják mutatóba...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
biker
nagyúr
igen, sajnos ez van, valahol van egy rossz kötés, egy karcos cső, behúzáskor felsértett vezetőér, bármi, ami miatt veri, és ha végig kell bogarászni egy házat, benne 40-60 dobozt, fele elvakolva, és utána megkérdik, de miért 80ezer a munkadíj, akkor meg lehet forgatni a szemünket.
sok év tapasztalata: utólag meglévő rendszerre csak fenntartással, ha nem te húztad újra az egészet
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
BB9000
senior tag
válasz tkazmer #9803 üzenetére
Létezik megoldás az általad felvetett problémára!
A megvalósítás során háromfelé kell figyelned:
1./ Maga a szünetmentes (inverter). Az SPS SOHO az egyik ismert termék a témában. Az inverter kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mekkora az a teljesítmény, amit ki kell szolgálnia. Itt van néhány konkrét ár is: ÁK link
2./ Akkumulátorok. Az eszköz önmagában nem tartalmaz akkut! Azt /azokat/ külön kell megvásárolni. A határokat az áthidalási idő igénye és a rászánt pénz nagysága szabja meg. (határ a csillagos ég)
3./ Kábelezés. A szünetmentes áramforrástól a védett fogyasztókig valahogyan el kell juttatni a "delejt". Itt is össze kell hangolni az igényeket, elképzeléseket és a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.
A már meglévő -a falba behúzott- elektromos vezetékek felhasználása jó gondolat, de igen alapos átgondolást igényel, és csak kivételesen szerencsés esetben, egy nagyon jól struktúrált vezetékezés esetén lehet kisebb változtatásokkal bekötni. A jellemzőbb eset az, hogy a védendő fogyasztók egy részéhez új kábeleket kell behúzni a fali csövezésbe (már ha van).[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Sziasztok!
Keletkezett egy elég kellemetlen hiba ami az utóbbi időben hirtelen sűrűbb lett, majd rendszeressé vált.
A villanysütő kicsit hosszabb működés után leveri a fi relét... Van több nagy fogyasztó, de biztos, hogy a sütő. Ugyanis visszanyomás után amint a sütőt ismét elindítjuk, megint leveri. Csak és kizárólag úgy jön elő, hogy már aktívan sütögetünk benne...tehát bemelegszik, ezért is kellemetlen, hogy 50-70 perc után előjön, mert utána nem tudjuk adott hőfokon tartani, és ott van a félig sült étel...
Merre érdemes elindulni ezzel kapcsolatban? Volt esetleg valakinek hasonló tapasztalata?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
őstag
válasz tkazmer #9803 üzenetére
1., SPS SOHO 1000 inverter (800W) 85 ezer
2., 180 Ah/12V akksi mondjuk úgy 80-100 ezer vagy 65 Ah/12 60 ezerEz utóbbit pedig tippre min. 5 évente cserélni kell, de van olyan UPS amiben 3 év az akksicsere. Ehhez szerintem hozzájön még szerelési anyag, kábelezési munka, hogy dedikáltan csak a célfogyasztókhoz jusson el az áram. Szóval az egyszeri kiadásokon kívül még ott a drága és nagy akksi, mint kopó alaktrész.
Amikor jött a ruszkik különlegesnek hívott rosszalkodása, akkor már én is erőssebben gondoltam hasonló megoldásra....és vegyestüzelésű tartalék kazán beépítésére, az invertert főleg a fenntartási költség miatt jegeltem. Amíg nincs rá szükség addig az idő az én döntésemnek dolgozik. Addig a pontig nem is baj, hogy eliszom' a beruházási és fenntartási költségeket. Mint a tékozló tücsök.
A vélt, jövőbeni események miatti beruházásokkal mindig ez a baj. Csak utólag okos az ember.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ha padlófűtés osztóját a fürdőben levő előtétfalba levő osztó-gyűjtő szekrénybe raknánk, akkor célszerű lehet így a nedves helyiség miatt inkább 24V-os termoelektromos zselepmozgatókat hazsnálni a 230V helyett? Vagy így hogy a szekrényében van, simán lehet 230v-os, emiatt nem kell a drágább, kevésbé elérhető 24V képes zónavezérlőket venni?
-
csubuka
addikt
válasz csubuka #9810 üzenetére
IP54-es az összes termikus szelepállító kb.
Ha az osztó szekrénnyel betartom a nizes részektől vízszintesen 60cm védőtávot és valamennyivel a padló fölé tezsem, akkor kétlem, hogy ebből baj kéne, hogy legyen.Nagy értelme nincs 24V-ozni, plusz meghibásodási lehetőség a tápegység miatt, meg felteszem érzékenyebb túlfeszre.
Egy fali aljzattal mi volna a minimum magasság előírás?
-
MrSealRD
veterán
Köszi. Utánanézek kapható-e egyáltalán alkatrész hozzá. Annyira nem régi... de 8-9 évre emlékszem az nem is kevés.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
313313
addikt
válasz jozsi252 #9815 üzenetére
Dugvillánál nem a könnyű bekötés a lényeg, hanem, hogy masszív legyen.
Egyébként a többihez képest ennek egész jó a bekötése, révén a tetőt a végén csak rá kell pattintani.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Blackmate
senior tag
Hamár dugvilla bekötés: sodrott vezeték esetében
1. kötelező
2. ajánlott
3. tilos
érvéghüvely használata? -
Zolabol
tag
Sziasztok.
Villanyzerelő AC ávk-t kötött be nekem. Erről megy az egész lakás, kivéve a bojlert.
Érdemes átcserélni A tipusra? Átlagos fogyasztók vannak, TV, hűtő, sütő, számitógép stb..köszi
-
biker
nagyúr
válasz Zolabol #9821 üzenetére
alapból nem lesz gond. A tipus akkor kell, ha sok kapcsolóüzemű terhelés van, netán napelem inverter is bedolgozik, és autótöltés is van, mert akkor hatványozottan előfordulhat téves leoldás majd
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #9823 üzenetére
szerintem egy szóval nem állítottam az ellenkezőjét, de köszönjük az információt
-
SaGa59
őstag
válasz csemberlen #9823 üzenetére
Inkább azt mondanám, illene elé kötni, de a napelemes fórumokon jól láthatóan egyre többen szivatják magukat vagy a kuncsaftot azzal, hogy mögé kötik, aztán megpróbálnak rásózni egy drágább típust, mert a szokványosakat leveri, vagy ha magunak csinálták, telesírják vele a fórumot…
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
biker
nagyúr
Abból a szempontból mindegy, hogy ha AC a fi relé, es az inverter zavart jelet ad ki, akkor fogyasztás esetén átmegy a fi relén a felharmonikus is, ami hibás leoldast okozhat. De igaz, hogy elé kelllene kötni, akkor is ha A a fi relé
-
qqzs
őstag
Sziasztok. Lqgyindito beszerelessel kapcsolatban kerdeznek. Ilyet vasaroltam [link]
Egy darabolo es egy kis asztalo korfureszbe raknam.
Elkerulte abfigyelmem de azt irjak:
"A bekötésnél kérem arra figyeljenek, hogy az elektronikának a motorral egy időben kell áramot kapnia.
Hosszabbítóba beépítve a lágyindító nem működik megfelelően."
Ez a bekotese:
lehet tulbonyolitom de mar azt se ertem hogy
1. Ha a gepbe epitem akkor mi van ha a fazis es nulla fercserelodik ha forditva dugum a konnektorba.
2. Miert nem jo a hosszabitoba rakni ezt?
3. A korfuresz biztonsagi kapcsolos azaz egy gomb elindit a masik leallit. Erre talaltam egy olyan bonyolult beepitesi videot, hogy az eletkedvem is elment tole vagy ikyenve is be lehet siman kotni?Eladó: GTS450
-
biker
nagyúr
Nem az a lényeg, hogy L vagy N, hanem azért kell egyidőben áramot kapnia, mert az indulástól 1-2mp alatt lefut a programozott lágyindítás. Ha állandoan áram alatt van, szart se ér
-
-
KMT
addikt
Már megint [ez] a csengőkapcsoló... Ugye ahogy korábban is írtam, ez hivatott volna indítani a ventilátor időzítőjét. Viszont bekötve a venti folyamatosan megy. Kipróbáltam, ha a kapcsolóból jövő vezetéket megszakítom, akkor leáll a venti idővel, tehát a venti bekötése jó. Ha viszont átmegy a vezeték ezen a kapcsolón, akkor a venti nem áll le.
Ennek a kapcsolónak a bekötésén el lehet rontani valamit? Van rajta két csavaros kötés a kapcsoló részén, meg egy földelés a burkolaton, de azt nem használtam, olyan mintha fémesen nem csatlakozna semmihez, szóval nem is értem.
És teszek be egy ábrát a kapcsolón lévő rajzról. Lehet, hogy ez olyan csengőkapcsoló, ami benyomva nem összeköt, hanem épp akkor szakít meg?[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Ott a képen a "hiba"...
A kapcsolóban van egy R-C snubber.... hiába van kikapcsolva, minimális áram átfolyik, a ventillátor vezérlőd benyomottnak látja a gombot. Vagy cseréld a kapcsolót egy snubber nélkülire, vagy bontsd szét és csípd ki belőle az R-C tagot...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
PROTRON
addikt
Lehet a benne lévő LED-en keresztül "átüt" a jel pont annyira hogy a ventinek már elég. Próbáld ki másik típusú nyomógombbal, erről valóban megfeledkeztünk korábban.
szerk.: gorbep kolléga megfogalmazása szakszerűbb, de ugyanerre a LED-re vonatkozik, azt kéne kiiktatniDe ahol van az alsó csavaros kötés, ott nincs vele szemben másik "felső" oldalán? Mert a legegyszerűbb típusok így szokták.
Azt hogy alap esetben zárt áramkörös, vagy alapesetben nyitott (ez utóbbi kell neked) azt másik szobában is le tudod ellenőrizni, pl LED szobai lámpa kapcsolóját kicseréled erre. Persze áramtalanítást betartva.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően ha egy kábel szakasznak volna falon kívüli része, akkor célszerű azt végig sodrottból csinálni nem? Ahogy nézem zónaszelep motorok meg keringető szivattyúk bekötő kábelei is sodrottak, szóval az lehet a tuti...
-
PROTRON
addikt
válasz csubuka #9833 üzenetére
Ezt nem így szoktuk, árérzékenyek vagyunk.
Csak ott használunk sodrottat, ahol a gép bekötése igényli, mert drágább, plusz szereléskor ugye szabvány szerint kötelező az érvéghüvelyezés, tehát az előkészítés miatt még drágább és több munkaidő.
Persze van aki szereti kábel húzáskor is sodrottat használni, mert jobban hajlik, de ahol csak lehet inkább MBCU-t használunk.Abban igazad van, hogy ilyen gép bekötések során jobb ha 1 kábelből van az egész nyomvonal a túláramvédelemtől a gép bekötésig (vagy áramtalanító leválasztó kapcsolóig) és nincs benne kötési pont, mert akkor kevesebb a hibalehetőség.
De ahol kilépsz a falból ott lehet kötődobozban kábel típust váltani, rád van bízva az anyagköltség része. Valamint felmerülő hibakeresés része is.Ugyanígy azt is meg lehet tenni, hogy pl a szivattyúnál felraksz vízmentes bevezetéssel egy vízmentes dobozt(PL ha az Obo dobozt ha csak átlyukasztod, az még nem marad meg automatikusan vízmentes) és csak a legutolsó bekötő kábel szakaszt csinálod a drágább sodrottból, a dobozban meg lehetnek csatos wagók. Vagy eleve leválasztó kapcsoló.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
MrSealRD
veterán
Közben utánanéztem kicsit a tűzhelynek. Van hozzá alkatrész szerencsére. Viszont 3 fűtőszál van benne összesen. Elég borsos lenne és kicsit ágyúval verébre is ha mindet cserélném.
Hogyan tudom kimérni a testzárlatot? (van multiméterem, magyarázat alapján képes vagyok a használatára)Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
4D4M
aktív tag
válasz MrSealRD #9835 üzenetére
Ha csak néha és magas hőmérsékleten, akkor nem biztos, hogy ki lehet mérni hidegen. Mindenesetre a felső a legvalószínűbb aztán az alsó, aztán a légkeverésesé.
Vagy lehúzol 1et és használod vagy próbálsz mérni rá, de majd valaki talán jön és elmondja mi lesz a célravezető mérés a nyilvánvaló kicsengetésen kívül.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
MrSealRD
veterán
Ahogy írtad eszembe jutott valami. Igaz elég random csinálja, de megkísérelnék egy próba üzemet, és a sütési módok változtatásával lehet ki tudnám szűrni. A légkeverésé biztos nem, mert hagyományos alsó + felsőt használjuk a leggyakrabban és minden alkalommal ezt a módot használtuk amikor leverte. Mivel van külön alsó és külön felső mód is talán működhet.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
KMT
addikt
És valóban, tök jogos. Ez lett a megoldás. Szerencsére szétpattintható, hozzá lehet férni. Most jól működik a venti. Igaz, nyomva kell tartani kb 2 mp-ig, hogy bekapcsoljon, de ez már nem a kapcsoló hibája, a venti finnyás, dirac-delta-ra nem kapcsol. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
-
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
Van két ledes ufo lámpatestem amit egy impulzusrelé kapcsol egyszerre, két nyomógombrol. Azt vettem észre, hogy egy masik ugyanilyen lampatest is bevillan egy picit ha kapcsolgatom, de ami erdekesebb, az Xbox/TV is megbolondul tole es elmegy a kép, kapcsolgataskor minden esetben.
relé:
FINDER, 202282304000Minden szinten,szinte minden.
-
PROTRON
addikt
válasz csemberlen #9841 üzenetére
Amennyire en tudom ket opcioval szoktak operalni:
1 amikor a tapja is mar eleve csak 24Vos, igy mehet azonos yslyben a tap es a vezerles,
2 meg amikor a tap maga 230as, de kap vezerlest kulon, na olyankor valoban kap a vezerles yslyt, de villamos okokbol kulon kabelenElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csubuka
addikt
válasz csemberlen #9841 üzenetére
Köszönöm!
Bár a zónavezérlőtől nekem ezekhez a termoelektormos fejekhez N és kapcsolt L kéne. Nincs törfeszültség egyáltalán, szimplán 230V-os. A 24V-os megoldásokat termoelektormos fejből kb. csak a gyári komplett vezérlés szettek használják (Uponor, Wavin), nagyjából azért, ha jól értettem az egyik gyártó magyarázatát, mert úgy legalább a termoelektormos fejeket jogilag beköthetné a tulajdonos pl, nem kell ahhoz a részhez villanyszerelő.
Ez más pluszan még mint mondjuk az SPST motoros szelepmozgatók, ahol kapcsolt meg fix fázis is kell. Ez az YSLY ahogy nézem meg csak fekete vezetékeket tartalmaz meg egy zöld-sárgát.
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
Sziasztok.
Elektromos padlófűtéshez keresek termosztátot. A jelenlegi melegszik, tul van terhelve (nem én kötöttem és terveztem, csak nekem szóltak, hogy gond van).
Ez az egy termosztát vezérli a legnagyobb felületet (nappali, konyha, étkező). Két fűtés kört tettek le, egy dobozba van a két kör és ezekhez egy betáp van.
Az össz teljesítmény 3500W kb (tulaj mondta az infót, a kivitelezőt hívta fel).
A termosztát max 3600w ot és 16A ig terhelhető (relés termosztát).
Létezik olyan típus ami jobban terhelhető? Pl 25A , 4500W,
Vagy esetleg kétzónás (két relés) változat?
A tulaj felhívta a termosztát forgalmazóját, ők azt mondták neki, hogy ekkora terhelésnél relézni kell (nyilván az lenne a jó, de a szerelvény dobozba nem biztos, hogy elfér).
Ötlet?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
4D4M
aktív tag
Szerintem itt se fogsz mást kapni, minthogy relézni kell, bár én biztos agyf.szt kapnék, ha valahol a lakótérben csattogna egy relé, így rövid távon átkerülne a relé a közös betápra legalább. Aztán utána vagy felszedném a padlót a szigetelésig vagy keresnék egy normális házat.
Nem hiszem, hogy helyiséghőmérséklet alapján lehetne ezt normálisan szabályozni ekkora teljesítménnyel. Minimum egy padlóhőmérő kellene, mert nagy lengéseket fog produkálni....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
BB9000
senior tag
Ezek közt a vezérlők közt nézz szét: Link
Ha két kör van, akkor a vezérlést is kettébontanám, vagyis két termosztátot tennék! Igazodva az adottságokhoz, a betápot -a rendelkezésre álló teljesítmény figyelembe vételével- kettéosztanám. Mivel eddig is ez az egy betáp látta el a két kört, nem lehet gond, mert a lakáseolsztóban lévő kismegszakító túlterhelés esetén le kell oldjon. Ha gyakori a leoldás, akkor egy másik betáp kábelt is be kell húzni a falba, vagy a mostanit egy nagyobb keresztmetszetűre kell cserélni.
A linken található vezérlők közt a padlószenzorosakat nézd! Ügyelj arra, hogy a megfelelő helyekre tedd a szenzorokat. Ha még megoldható a hely kialakítása, akkor a kábelezést elvezetve az egyik szenzor is eltehető egy olyan helyre, ami az általa vezérelt áramkör által fűtött padlórészhez közelebb van.[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
Elsősorban azoktól kérdem, akik a szolgáltatói oldalon dolgoznak:
Egy HENSEL Mi 2431 szekrényben, -ami 2005-ben lett felszerelve- most van egy db SX631 mérőóra. Tavaly cserélték ki a "forgómorgót" erre. 3x16A. Ha kérek H-tarifát majd egyszer, akkor a szolgáltató ebbe a szekrénybe hajlandó-e, képes-e, akar-e beszerelni egy második órát, vagy akkor majd szekrényt is kellene cserélnem? (EOn terület Bp.)
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Alap járaton egy szekrény 1 óra. Bármely szólgáltatónál legalább egy szekrényt kell venned, EON-nál előfordukhat, hogy a meglévőt se fogadják el, így rögtön kettőt kell venned.
Majd jönnek a Pesti szakik, vagy Proton, mint ezzel foglalkozó mérnök és leírja, arra mi a szokás.
-
PROTRON
addikt
Ez a mérőhely típus csak 1 db mérőórát tud fogadni(nem az EON-on múlik), ami most a nappalid, másodikat nem tudnak beletenni. Mind1 hogy hány fázisú, mindenképp csak 1 óra mehet bele(még mielőtt megkérdeznéd, volt már rá példa hogy visszakérdeztek.)
Sajnos az új rendszerben van egy olyan szabály hogy "a felhasználó számára a szekrény tokozatnak kizárólagos őrizetbe vonhatóságot kell biztosítania".
Ezt nem az EON, hanem az egyik országos hivatal erőltette.Emiatt az EON szinte mindenhol kénytelen megkövetelni a régi típusú szekrények lecserélését akkor, ha második mérőórát kérsz.
A budai hegyvidéken mindenképpen köteleznek Téged, hogy cseréltesd le kéttarifás szekrényre, a típus attól függő hogy családi ház (75 cm magas, 60 cm széles), vagy társasház (45 cm magas, 60 cm széles) mérőhelyre.
Noha a Hensel készített olyan szekrény típust, amelyiket a jelenlegi szekrényed mellé lehetne rakni, de ezt a "vegyes kialakítást" a Budai oldalon semmiképpen nem akarják elfogadni. Ezt a vezérelt mérésekhez kitalált típust, csak akkor engedik, ha 2021 október utáni típusú a meglévő szekrényed.A Pesti oldalon valamivel lazább a szabályozás, ott van hogy elegendő, ha egy külső, IK09-es ütésálló, kulccsal zárható szekrényt raksz az egész köré, akkor megengedik hogy csak a "H" tarifa számára egy második dobozt felrakj a befoglaló szekrényen belülre, a jelenlegi tokozathoz hozzá szerelve, ami olcsóbb mint a kéttarifás doboz.
De ehhez is külön mérnök kamarai tagsággal rendelkező tervező által megírt műszaki dokumentációban kell ENGEDÉLYT kérni. Ezért az engedély kérésért, tehát hogy megírnak Neked egy műszaki dokumentációt, természetesen a tervező el fog kérni pénzt, mert van hogy szinte teljes értékű új bekapcsolási tervezést kérnek.Másik opció még a régi típusú mérőhely tokozatod "átalakítása" átalakító készlettel hogy ugyanolyan legyen mint a legújabb szekrény...ennek az anyag költsége kb ugyanannyi mint egy vacsiúj szekrénynek, az átszerelés munkaideje ugyanannyi mint egy új szabványosításnak, csak a vésést-rögzítést lehet megúszni. Ekkor szabad a jelenlegi mellé szerelni a "H" tarifa számára második mérőhely tokozatot, persze ehhez is külön engedély kérés kell.
Tehát ha az MGT nem kér olyat hogy "csatl. berend. tervjóváhagyás" kitételt a második oldalon, akkor egyszerűbb ha beletörődsz abba hogy az egész szabványosítást újra elvégzik, csak mondjuk a védőcső vésés lehet megúszható. Legalábbis tuti hogy anno 6-os rézvezetéket húztak be a nappalidhoz, nem pedig 10-est ami most kötelező.
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ha egy fali termosztáttól az álmennyezet fölé vinne az ember kábelt, egy fan-coilhoz akkor lehet a symalen lenne ide is a legideálisabb nem? Azon a pár méteren nem múlik árban, aztán a belülről isma gégecső sem olcsó, a müII-vel meg lehetne szívni a kanyarokkal stb...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest