Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21879 üzenetére

    Igaz, a vallásban ott van a kijelentés, hogy Isten létezik, és ilyen és ilyen megnyilvánulásai voltak. Ezt és ezt várta el, mondta. De a Bibliában sokszor van olyan, hogy Isten megváltoztatta a véleményét. Szóval, akár elmondhatjuk azt is, hogy amit a múltban mondott, az lehet, hogy a jövőben már nem úgy lesz.
    Mindegy. Igazad van, a vallásban vannak olyan tények, amik nem megkérdőjelezhetőek. De ilyenből nagyon kevés van, s a tudományban is vannak ilyenek. pl 2+2=4

    Egyetértek. Az axiómákból a tudományos módszerekkel, csakis egy félre rendszert lehet létrehozni. Más rendszerhez, más axiómákat kell alkalmazni, illeltve más axiómák, más rendszerre vezetnek.

    Igaz, ha az emberiség eltűnne, mások újraalkotnák a tudományokat, újra lenne Newtoni fizika más néven, és Eukleidészi geometria. Viszont nem csak a vallás lenne más (ha nem hiszünk Istenben és ténykedésében) hanem minden amit a kultúrához sorolunk: művészetek, irodalom, nem lenne Rómeó és Júlia stb.

    Igen, azt tudom, hogy a kereszténység a zsidó vallásból származik. Olyat nehéz elképzelni, hogy a vallás evolúciója miatt, pár ezer év múlva azt mondjuk, hogy nem Jézus az Isten, hanem Misi és Géza a robotok istencsászárai. Teljesen mások, teljesen más aspektusban.

    "Az, hogy a tudományos kutatások nagy része gazdasági alapon működik..."
    Ez megint nem a tudomány hibája. Így működik a piacgazdaság.

    Ugyanezt várom el a vallási hozzáállásodtól. Te is lásd, hogy a kereszténység mai megnyilvánulása nem más, mint az ősi tanok alkalmazása, tanítása a lehetőségek figyelembevételével.
    Hogy a monumentális barokk épületek, Michelangelo freskói nem a vallás lényege, hanem válasz a kor kihívásaira. Jók vagy rosszak? Az életben maradást szolgálta. Ahogy egy tudós is azért megy el multihoz dolgozni, mert meg kell élnie, és legalább részben azzal foglalkozhat amivel szeret, s nem kell futószalag mellett dolgoznia. Árulás lenne?
    Lehet ekézni a katolikus vallást, Vatikánt, bankokat, pedofil papokat, azt ahogy az egyház igyekszik ezeket eltusolni. Viszont érdemes mögé látni, hogy mindez miért van, mennyiben a tanítások megnyilvánulása s mennyiben védelmi reakció. Igaza, a védelmi reakcióknak is jobban kéne tükrözniük a tanításokat, de sajnos mindannyian emberek vagyunk.

Új hozzászólás Aktív témák