Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #86564352

    törölt tag

    válasz Madwe #13158 üzenetére

    "Mrnsről közel sincs annyi tapasztalat mint a vektorosról pláne az elöltről..."

    Évtizedek óta kutatják a messenger vakcinát, tesztelték, működik. Az eredmények meggyőzőek. A baj miatt borítottak rá még pár milliárdot a gyártásra, csak a köztudatban új dolog, a szakmában nem.

    "Meg milyen szempontból?"

    Számomra ezért, a legjobb elérhető információk és eredmények alapján:
    Nyugaton legtöbb ember mRNA oltást kapott. Ezzel oltották a frontvonalban dolgozó orvosokat. Ezt merik adni időseknek, krónikus betegeknek, várandósoknak, 18 alattiaknak egyaránt. (Izrael ezzel ment all in, néhány dolgot tud az a nép a túlélésről)
    Hatékonyság szempontból a két dózis közti 4-5 hét miatt ezzel van meg leghamarabb az elérhető elméleti legjobb védelem. Mellékhatás szempontból, variánsok ellen ez teljesít legjobban, jövőbeli variánsok ellen ezt a legkönnyebb módosítani. Ebből van a legnagyobb gyártási kapacitás, minőségbiztosítás előny, ebből teljesítik megbízhatóbban a vállalt szállítást.

    Az AstraZenecával több kategóriában vannak kisebb-nagyobb gondok. Ha mRNA vakcina még nem lenne, akkor természetesen AZ lenne most a király.

    "pl vektoros astra sokkal erősebb memóriasejtes védekezést vált ki mint az mrns-es pfizer."

    Ehhez tegyük hozzá, mielőtt kőbe vésnénk:
    - preprint, még nem peer reviewed tanulmány
    - 80 év felettiek részvételével
    - egy dózis öt hét alapján

    A T-sejt egy résztulajdonság, AZ szerzett egy jó pontot, viszont ha egyelőre több országban 30, 40, 50, 60 alatt inkább nem adják ezt a vérrög téma miatt, akkor a mérlegelésnél egy 25 évest nem érdekel 80 felettieknél kicsit jobb a T-sejt válasz.
    Összességében az eredmények és tapasztalatok alapján Pfizer-Biontech, Moderna mRNA vakcinák a jobbak mondhatni, a fenti indokok miatt. Az mindegyikre igaz, idő kell mire a vakcinák mellékhatásairól pontosabb képet kapunk, mennyire van kapcsolat, mennyire csak statisztikai egybeesés pl. a vérrög téma.
    Az mRNA vakcinák sikerétől függetlenül jó van másik oltás is, mert annyival előbb kilábal a világ a járványból. Az AstraZeneca is sikeres, csak nem a legjobb. Ha lehet választani...

    Hétköznapi, anekdota szinten pedig gyakran ki lehet dobni az ablakon az összes Lancet cikket és statisztikát, ha az embert befolyásolja a szemével mit lát a környezetében: X ismerős mRNA szinte semmi mellékhatás, Y ismerős vektorostól két nap majdnem KO jobban ütött mint a covid, és Z ismerős csak az igazolvány miatt kér és ha már kér, akkor a "legjobbat" akarja. Eddigiek alapján az a Pfizer-Biontech. És aki nem kér semmilyet, mert a vírust letudta könnyen vagy nem érdekli az egész.

Új hozzászólás Aktív témák