Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kts88

    senior tag

    válasz tornas #8188 üzenetére

    Az alsó tranzisztoros rész tetszetős. Lehet simán is csak tranyó. Pl jó egy sima bipoláris tranzisztorból felépített áramgenerátor is.
    De bekarcoltam két kis rajzot, mosfettel, mert azok jobbak ide, mert büntetlenül párhuzamosítható.

    Ezzel azt használod ki, hogy aktív tartományban egy feszültség vezérelt áramgenerátor. Mivel nincs visszacsatolva így melegedés hatására csökkenni fog az árama. A poti lehetőleg heli, és a két soros ellenállás azért kell, hogy ne lehessen végállásba tekerni (az alsó elhagyható nyugodtan) A tranzisztor gate lábán pedig kis lezárás. Mivel a tranyó 3-4V vezérlő feszültségtől vezet ezért csak 12V-ra jó.

    Ez kicsit bonyolultabb, de jobb. Ez már PI szabályzóval tartja a beállított áramot. Az ellenörző jelet söntről veszi ami az R6. Ha R2 és R3 megegyezik, akkor arra szabályoz, hogy azonos abszolút értékű legyen a söntellenálláson a feszültség, mint a bemenetére adott. PL R2-R3 10k R6 0.1 ohm a bemenetre -1V-ot adva 10 amper fog folyni. A bemenetére, hogy különbség képződjön negatív feszültséget kell kapcsolni.
    R4 C1 a szabályzóhoz tartozik, Valószínüleg ha R4 1k és C1 100n működik.
    R5 elviekben nem kellene, de a biztonság miatt, nehogy az offszethiba kiültesse az integráló tagot. Saccra 1 mega jó.
    C2 kis holtidőt visz be, így nyugodtabb a kör.
    Műverősítőnek bármi jöhet szinte, én tl072 párti vagyok. (olcsó és megteszi)
    Fontos, hogy kell neki a + - táp. Cserébe bármekkora feszültség köthető a tranzosztorra.
    A tranzisztorokről annyit:
    Bipoláris sajna már sok áramot kérne a bázisán. N csatornás mosfetek szinte mind jók, lehet is párhuzamosítani őket, és nincs hőmegfutása. IGBT is jó, de abból az újabbak, amik melegedés hatására kevésbé vezetnek. Azt hiszem a Trench IGBT-k ilyenek. (de ennek is csak párhuzamos üzemben van jelentősége)
    Fontos, hogy a kinézet tranzisztor fizikailag is nagy legyen! TO247 tok. A kisebb, főleg ami szigetelt nem bír hőt átadni és 60-70 W körül tönkre megy. De a nagyobban sem ildomos megengedni nagyon 100W fölött.

    A lomexben kapható 165x100x30-as hűtőborda ami jó árban van, az erősen ventizve tud olyan 150 és 200W közt. Ha több tranyó van szét kell szórni rajta, mert nem oszli szépen el a hő.

    így későre ennyit, ha eszembe jut valami megírom.

Új hozzászólás Aktív témák