Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz csoszogi #78749 üzenetére

    A zsíros kaja kapcsán... mostanában kezdtem rákapni, hogy süssek jó ízletes tarját meg szalonnát. Néha hentespultnál árulnak ilyeneket, de az otthoni még jobb.

    Szóval, fogok 3-4 szelet tarját meg 4 vastag szelet húsos szalonnát (nyers császár vagy hasonló) és a húsokat csak kis fokhagymakrémmel, sóval és borssal kínálom meg. A szalonnát hagyom, az eleve sós szokott lenni. Leterítem őket egymás mellé a szalonnával együtt és annyi disznózsírt teszek rá, hogy majd ellepje teljesen. Kisebb tepsibe fél kiló simán belemegy. Aztán 150 fok körül, nagyon lassan sütve 2-3 óra (vagy amennyi szükséges) szépen megsütöm, estleg egyszer megfordítom.

    A szalonnából és a húsból a nagy víztartalmú, zsíros csíkok teljesen kisülnek, a bőre megpuhul. Melegen csalóka, mert világosabbnak tűnik, mint kivéve. Szóval, amikor már jónak tűnik, kezd sötétebb bevonat lenni a szalonnákon (nem égett, hanem a felszínén feloldódnak a sötétebb kisült ízanyagok), akkor szépen ki lehet szedni. Nem árt hozzá valami savanyúság is, meg friss kenyér vagy zsemle. A husi szeleteket meg a szalonnát vegyesen.

    Ha marad ki, akkor hidegen lehet megkenyémedik a szalonna, de gyors újramelegítés, akár mikróban is rögtön megpuhítja.

    Bónusz, hogy a zsír is olyan aromás lesz és az alján leülepszik az a tömény ízletes cucc, ami a húst is bevonja. Talán a régi zsírban eltett kajákra emlékeztet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák