Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • freemanone

    őstag

    válasz dingo-htc se #17892 üzenetére

    Fehérváron Q990B-t tudok demozni neked, ha érdekel írj rám. A Kef-eket lehet hogy meghallgatnám én is, kérdés mi az. :D
    Viszont akkor teszek ide én is egy véleményt, mert nemrég összehasonlítottuk egy kicsit komolyabb szettet a samu SB-vel, olyan módon, hogy a forráson. (Belépő klipsch hangfalakról van szó és az erősítő sem a csúcsok csúcsa AVR tekintetében, ezzel tisztában vagyok, de egy társasház ~22nm-es szobájában van, ahova már ez is kissé overkill)
    Denon X1700H + R-620F front+ RP-500SA II atmos+ R40-PM hátsók+ RP-600C

    Zenében nem kérdés, hogy az SB elsűlyedhet a föld alá a házimozi mellett. Saját kategóriájában viszont közel sem élvezhetetlen, de a közép tartomány és ahol a hangnyomás számít, elég gyengén szerepel.
    Ez akárcsak egy bárban játszódó Mavric című film zenegépes jelenetnél is már ordító diferenciát ad, a házimozi javára.
    Általánosságban nézve filmeknél már viszont nagyon árnyalt a dolog.
    Dolby demo ahol az erdőben repül egy nyolcast a madár, tökéletesen lekövethető, amíg a házimozinál a hátsó részen simán keresztbe repült, mindenféle magasság változás nélkül.
    Másik filmben háborús jelenet, ahol rengeteg rakétát lőnek ki, tehát nagyon aktív a hangtér, sok sok különböző aprósággal. Ha valakit a részletek érdekelnek, az SB itt volt képtelen lekövetni a gyors változásokat. Egyszerűen egy mosott massza a házomozi szetthez képest, ahol kihallani minden apró részletet, hogy melyik rakéta pontosan honnan hova érkezett, a géppuska ropogás, repülők zaja, ordítás és minden egyéb zaj között.
    Van a lezuhanó repülős jelenet a Knowing című filmben. Először a házimozin néztük meg és véletlenül kicsit feljebb tekertük a hangerőt mint gondoltuk. Amikor az elbontja a testedet érzés jön és utána percekig remegtünk az élménytől, az írja le talán a legjobban a szituációt. Majd ezután akkor tegyük próbára samukát, megpróbáltuk előidézni a dolgot, de eredménytelenül. A hangnyomás hiánya az ami a különbséget adja.
    Ebből adódik viszont az is, hogy amíg az SB hangos a hallgatási pozícióban, nagyon gyorsan halkul el, ahogy távolodunk a középponttól. Ezzel szemben a házimozi hangos minden irányban, nem halkul el úgy.
    Ez az amiért zenét hallgatni se túl élvezetes SB-vel takarítás közben, mert folyamatosan változik a hangkép, ami engem például zavar. Zenét amúgyis DAC-al, IEM-el szoktam hallgatni, a szomszédokat is megkímélve.
    Általánosságban véve az SB jobb teret tudott adni atmosban, részletesebb az átadás a csatornák között. A sub is egészen közeli volt, viszont nem lehet egy lapon emlegetni őket és a részletekben rejlik a különbség, amihez nincs is mindekinek füle. Valamint panelba, társasházba szomszéd kímélőbb az SB és jóval kevesebb helyet igényel.
    Az is hozzátartozik, hogy fontos a laktér kialaktása. Nálunk egészen szerencsés, mert mindenhol vannak falak, amerre pattintós hangfal néz és sík a plafon, nincs hatalmas csillár, meg hungarocel berakás. Havernál a jobb oldali fal teljesen nyitott volt, ahol az SB pattintásai kissé elvesztek, bár nem teljesen, de a jobb oldalon több effekt volt hallható mint balról. Nálam itthon ezzel nincs gond.

    Összességében felveszi a versenyt a házimozi szegmens alsó-közép mezőnyével, de megvannak a hiányosságai és egyben előnyei is. Preferencia és egy kis megszokás kérdése a dolog.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák