Új hozzászólás Aktív témák
-
capafog23
őstag
Első hsz-be nem jó a link a 2500k nyomtatható segédlethez, pedig érdekelne.
-
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz capafog23 #36603 üzenetére
Jó a lap egy egészséges 4.5GHzhez, használtam anno ilyet, ha a procid is partner, menni fog. Offsettel keresd meg mennyi kell az 1.25V terhelt feszhez pl., aztán kezdj el 40től 1esével felmenni a szorzókkal, tesztelve minden lépcsőt 10 kör /3GB LinXel pl. Ahol elkezd ingadozni a GFlops érték 1nél több értékkel, ott már kevés lesz a fesz. TDP limit long 125W/maxsec, short 150, EIST/C1E/C3 enabled, C6 disabled. Turbo off, additional turbo vCore sem kell. PLL Overvoltage 4.5G alatt Disabled, maga a PLL fesz pedig mehet lejjebb az alap 1.8Vról, 1.7re nyugodtan, de van mikor 1.6al is hibátlan, vCore igényre jó hatással van. VTT/VCCIO feszt is lehet piszkálni, ha 1.575+V a RAMfesz, de kezdésnek nem bonyolítanám RAM OCval a CPU stabilitás teszteket.
Kezdésnek nagyjából ennyi, ha elakadsz, kérdezz, de kb. szög egyszerű..persze a procitól is függ, mennyi fesz az egészséges, részemről VID+10% párti vagyok 24/7re, de darabja is válogatja..ha van türelmed, kimérheted mondjuk 50mVonként meddig skáláz lineárisan, ill. hol tudod még behűteni (LinX alatt 80°C rendes felhasználásban 70°C alatt fog maradni, nem kell félteni túlzottan). 4.5ig valszeg kényelmesen eljutsz, majd kiderül. -
törölt tag
válasz Speed® #36604 üzenetére
pont most került hozzám vissza egy ilyen lap, és nekem ránézésre soványnak tűnik az 5 fázisú cpu tápellátás.
a mostani 14 fázisú lapomon is melegszik a vrm hűtés becsülettel (i5k 4500mhz @~1,3V), ha a hátsó ventit nem kapcsolom be levett oldallappal, akkor elhasal a prime emlékeim szerint. gyakorlatilag csak a hátsó ventinek köszönhetően éri légáram a torony hűtés miatt. -
janos666
nagyúr
válasz Speed® #36604 üzenetére
Miért állítasz be ilyen konkrét limiteket?
Ha nem érdekel a konkrét TDP a tápkör terhelhetőség (ami itt úgysem gond, mert túl van méretezve) és/vagy áramszámla tervezés (gondolom ez sem játszik most, mert nem szerver vagy irodai gép) végett, akkor miért nem tolod fel egyszerűen maximumra és feledkezel meg róla örökre, mint ha ott sem lett volna?Ha épp 110W-ot akar benyalni, akkor teljesen mindegy, hogy megkeresed és precízen 110-re állítod, ráhagysz biztonságképp még 10-et és 120-ra, vagy beállítod a maximumot, amit a mezőbe enged beírni, pl. 300. Abszolút mindegy, hogy mennyivel vagy felette, míg nem akarja túllépni, de nem akarod, hogy olyan alacsony legyen, amit túlléphetne, szóval miért játszadozol vele épp a határ közelében...?
Sokan csinálnak ilyet sok mindennel. Úgy "kapcsolják ki" a limitert, hogy kicentizik pontosan hol van az a pont, ahol gyakorlatilag megszűnik létezni, ahelyett hogy egyből beírnának egy irreálisan magas limitet, vagy teljesen letiltanák az egész funkciót, ha olyat is lehet. Sohasem értem meg. Ara jó, hogy több mindenre kelljen figyelni és így több legyen a hibalehetőség.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz capafog23 #36607 üzenetére
Ennél szájbarágósabban nem megy, konkrétan leírtam mindent kb. Sandy Overclocking guide van neten, ha tudni akarod a dolgok jelentését, keress rá, de itt a topikban is van anyag bőven..nem csak én használtam ilyen lapot..
Ad-m
Gyakorlati tapasztalat, bírja. Fázisonként 30W, ha éri huzat, nem para. Ezt már neki kell kitapasztalnia, procijától is függ, mire lesz elég ugye.janos666
Azért kellenek a korlátok, mert itt határai vannak a VRMnek, ha átlépi, a melegedéstől fogja dobálni a szorzót, ami egy nem belőhető konstans érték..és nem is éri meg gyilkolni határig. 125Wig LinXstabil a lap, felette már dedikált VRM szellőzést kér, de nincs sokkal több benne. Én anno 150Wig jutottam 4.8Gn, de pl. 2600Kval már 4.5 volt a plafon..picike lap létére persze annak is örültem..azért nem egy Maximus
[ Szerkesztve ]
-
balazska92
senior tag
Sziasztok! Nemrég szereztem be egy asus maximus IV gene-z/gen3 lapot, vele együtt pedig egy i5-2500k procit. A procin egy artic cooling 240es vízhűtő van. Tuningolni szeretném a gépet, lap memória proci minden amit lehetséges. A jelenleg csak a biosban előre beállított auto tuningot nyomtam be, 4,2 ghz-re. Viszont szeretnék mindent manuálisan beállítani, ami felesleges azt kikapcsolni, és kihozni olyan 4,5 ghz-et belőle, normális hőmérsékletekkel. Ebben kérném a segítségeteket, új vagyok a témában, sose volt intel procim, meg ilyen kaliberű lapom. Plusz egy kérdés, a vízhűtőn a pumpáról jövő csatit hova dugjam? cpu vagy chassis fan? Illetve a bordakon levo ventik csatijait, cpu vagy chassira? A lapnak elvileg 2 teljes értékű cpu csatija is van, bár ezt biztosan lesz aki jobban tudja. Hogy lenne a legjobb?
-
Sati01
csendes tag
Sziasztok!
Tudom ez nem ram-os topik, csk 1 gyor kérdés mivel itt figlalkoztok az i5 2500k-val.
Ez a proci csak az 1333mhz es memoriákat tudja kezelni, szoval hiába rakhatok mellé 1600ast akkor is csak 1333at fog tudni a memoria?Üdv. Sati
-
janos666
nagyúr
2x4Gb, 2133 CL9. Ehhez emelni kellett a VTT-t, hogy stabil legyen (nem a különbözet miatt, a RAM az 1.5V-on viszi ezt).
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Sati01
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a válalszokat!
Üdv. Sati
-
Sati01
csendes tag
Közben sikerült kiprobálnom a memori kérdést. 2 tipussal is vitte az 1600 as és az 1866 os corsair kitteket is simán!
Üdv. Sati
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz capafog23 #36623 üzenetére
Persze, - előtag mellett meg kell adni mennyi legyen az a -. Elég hülye módja a beállításnak, de végülis kitalálható. Rengeteg az 1.45V, lehet is látni, hogy terhelésre eldobja TDP miatt a szorzót, szóval vedd lejjebb bőven, valahol 1.3V körül-alatt lenne ideális. EIST/C1E/Speedstep meg bekapcsolva legyen, csak akkor megy le idle a proci rendesen pihibe..így feleslegesen sereg.
-
janos666
nagyúr
válasz boogie84 #36622 üzenetére
Ez néha csalóka, nézz inkább konkrét FPS számokat, minimum és átlag (de a minimumot is átlagold legalább három futásból, mert az hektikus). Láttam már olyat, hogy kvázi-konstans ~100%-on pörgött mind a 4 CPU magom a 290X alatt, aztán mikor próbaképp bedobtam egy második kártyát is CF-be, akkor közel 80%-al nőtt az átlag fps (amitől sokkal jobb multi-GPU skálázódást remélni sem mernék valós játék és nem szintetikus teszt, illetve egy viszonylag erős, de nem szénné tuningolt 6 magos Extreme CPU-val).
-
boogie84
veterán
válasz janos666 #36625 üzenetére
50-80 fps volt átlagban. tud ez a 1070 120fps-t is, de nem ezzel a procival
A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
Sati01
csendes tag
2500k-nál meddig lehet a hőfokot tartosan elengedmi, intel 72.5fokot ír , de látok teszteket ahol 80fokokat is elérnek.
Üdv. Sati
-
janos666
nagyúr
válasz boogie84 #36628 üzenetére
Ez sem olyan teszt, hogy minden más állandó, csak elkezdik lelőni egyesével (vagy kettesével) a magokat.
Azt megértem, ha erősebb CPU-t veszel egy-két játék kedvéért, amik igénylik ezt valamire, de ha multiplayer és/vagy szimulációs (AI, fizika, stb) specifikus dolgokra kell nekik az extra CPU teljesítmény, az még nem azt jelenti, hogy a grafikához nem elég kevesebb, hogy úgymond "kihajtsd a kártyát" (ez csak azt jelenti, hogy vannak játékok, amik megdolgoztatják a CPU-t -valamivel-).TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
szemmelver
aktív tag
Hali!
"internal pll overvoltage" mi celt szolgal? Hőfokban eszre lehet venni valamit a beallitasok kozott? (Enabled, disabled, auto)
Koszi
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz szemmelver #36632 üzenetére
Hőfokra nem igazán, de 45ös szorzó körül már elkél, alatt lehet offolni. Maga a PLL érték is túl van tolva gyárilag 1.8Val, többnyire 1-2 tizeddel lejjebb is beéri, ill. akár segíthet is OCnál a csökkentése.
-
XaraX
addikt
válasz szemmelver #36634 üzenetére
Észre.
Extrém esetben el sem indul, ha igen, jó eséllyel nem lesz stabil. -
Tomekk.
aktív tag
Sziasztok! Fel akarom rakni a win10-et a 8.1 helyett, de olvastam, hogy nem támogatja a 2nd-gen inteleket a win10. Működik rendesen rajta a rendszer vagy felejtős?
-
janos666
nagyúr
válasz Tomekk. #36636 üzenetére
A CPU tud mindent (utasításkészletek), ami a Win10-nek kell.
Az iGPU-hoz nem fogsz driver telepítőt találni az Intel oldalán (amit az Intel hivatalosan támogatna ezzel az OS-el) és talán nem is telepíthető a Win8-as telepítőcsomag Win10-re (legalább is WHQL SecureBoot módban telepített Win10 RS1-re, ahol már Bill Gates anyjának a DNS-ével is alá kell írni minden file aláírását ). Ugyanakkor a Windows Update katalógusban van hozzá az MS által Win10-hez is hitelesített driver.
Bár mikor legutóbb használni próbáltam (átmenetileg), akkor nem működött a HDMI hang (változott a WASAPI, sok hangeszköznek új driver kellett, ez pedig ugye nem frissült igazán az Intel részéről, a Windows "általános" driver pedig nem támogat mást, csak PCM stereo 16/48-at, vagy ilyesmit, és gyakorlatilag talán azzal sem jön ki belőle más, csak csend).TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
4264adam
veterán
Sziasztok!
Csatlakozom egy I7 2600-al. P8Z68-V alaplap van hozzá és Deepcool Gammax 300 MX-4 támogatva. 37-es szorzót állítva 92W-ig megy el. 42-őn (3.9Ghz). 102W-ot jelez. TDP:95W, tehát akkor ki futott igazából a TPD keretéből és nem tudja tartani a 3.9-et vagy ne foglalkozzak ezzel a "teljesítmény" értékkel?
illetve mit jelent Linx-en belül a "Residual" érték?
Nekem 7.2.... van a residual(norm). pedig 3.6
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- Inter Processzor I5 9600k
- INTEL CORE Ultra 9-285K / 3 év garancia / Bontatlan
- BESZÁMÍTÁS!!! - AMD Ryzen 5 5600X 3,7GHz AM4 BOX with Cooler Processzor - Számla & Garancia
- Eladó I5-9400f processzor + Gigabyte Z370P-D3 alaplap
- BESZÁMÍTÁS!!! - AMD Ryzen 5 7600 3.8GHz Box with Cooler Processzor - Számla & Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest