- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- Androidos tablet topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
-
PROHARDVER!
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tsrt
csendes tag
Igen. Ez a kategorizálás a fentebbiek szerint valószínüleg független a rezsiszabályoktól...
Nálam például a fenti képlet alapján (41040/365)x31=3485,58 MJ-t kellett volna számolniuk I. kategóriában az utóbbi számlán ehhez képest 4409MJ-t számláztak. Ne kérdezd miért így van... Úgy tűnik, jobban jártam. 144m3/hó átalányt fizetek, lejjebb vettem 180-ról, hogy beférjek az éves támogatottba. A többit majd klímával, fedezi a napelem. -
Floyd80
addikt
Főzés.
Sok megoldás van, de a lényeg, hogy egy oltári átverés részesei lettünk. Lehetsz azért kapsz II-est mert a jelleggörbéd szerint csak 20 m3 I-est használhatnál abban a hónapban vagy a szerződésed szerint főzöl, vizet használsz és abból nyárra többet tesznek vagy nem és ezek tetszőleges kombinációja. Már írtam korábban, hogy a II-es felhasználásom le-föl ugrál, mint egy EKG-report.
A lényeg szerintem: mindenkit meg..nak II-esre, de abban még bízok, hogy ha eddig is ellehetett akár 300 m3-t is számolni egyesben pl. decemberben, hogy ez megmarad, ha nem akkor, cumi az is.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Floyd80
addikt
Ezt az excelt nézte már valaki?
Átlag fűtési hőmérsékleti tényezők
Ezt a képletet: (41 040/B+C) x A = kedvezményes, I.-es árkategória ebből az excelből számolják, tehát pl. 2021 decemberében egy vegyes profil esetén:
41040/3285*594,3 = 7424 MJ számolható el egyesben elvileg, az kb. 212 m3 volt.Az én számlám 2021 decemberében:
12.05-12.31-ig 187 m3 számoltak el.
A fenti képletbe: 41040/3285*524,2=6548 MJ = 188 m3
524,2 = az excel adata 12.05-12.31-ig.
-
Floyd80
addikt
válasz Floyd80 #3812 üzenetére
Most júliusi számlára is kijött így, 30-at dikáltam, 10-et adtak I-esbe.
41040/3301*30 = 373 MJ = 10,65m3
számlán adott I-es: 386 MJ = 10-11m3
Csak a 41040 az akkor arányos aug. 1-től vagy hogy van.
[ Szerkesztve ]
-
cskamacska
addikt
válasz Fecogame #3786 üzenetére
"Előretekintően nyáron többet szerettem volna bediktálni, hogy a rezsicsökkentett gázból maradjon télre is. Így augusztusra bediktáltam 143m3-t, most jött a számla 93k-ról. Szóval ilyent ne csináljatok "
Csak én nem értem a logikáját hogy rezsicsöki-csöki nélkül amúgy ennek mi értelme lenne?
Ha nyáron jó előre többet diktálsz, télen pedig sokkal kevesebbet mint a tényleges fogyasztás, hogy kb úgy jöjj ki mint az átalányosok, akkor miért nem mész te is egyenletes részszámlázásba?
Nem az lenne a havi diktálás értelme, hogy fillérre pontosan annyit fizess amit fogyasztottál, így amit spórolsz azt már a következő számládban visszakapod, és ha a jelenlegi lakhelyedről féltéglányi miniszteri rendelettel üldöznek el másnap, akkor nem bukod az éves átalány fizetés különbözetét?[ Szerkesztve ]
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
-
-
Floyd80
addikt
Így gondolom, most csak diktálóst néztem:
II-es ár: az I-es feletti fogyasztás, amit fűtési opciónál nem korrigálhatsz pl. nyáron semmivel, vegyesnél (fűtés és főzés és/vagy vízmelegítés) viszont igen, így lesz valamennyi I-esed is nyárra, a csak fűtőnek meg nem.
Az excelben látszik, hogy pl. nyáron a csak fűtési szerződésre végig nulla a korrekció, a vegyes meg napi 1. Ez az excel maga a jelleggörbe, tehát nincs egyéni.
Fűtési szerződés pl. 2022 júniusra: 41040/3172*0 = 0 MJ = 0 m3
Ebből:
- 41040 MJ az éves kedvezményes keret (most ez már 63645)
- 3172 a fűtési profil éves korrekciója (excelből leszűrhető)
- 0 (mert pl. júniusban 0 korrekciós tényező szerepel a 30 napra)2022 júniusra: 41040/3301*30 = 373 MJ = 10,65m3
A korrekciós tényező napokra van, diktálástól diktálásig, de év végén dec. 31-gyel külön soron szerepel, ha pl, január elején diktálsz.
Ha az új megemelt 63,645-tel számolunk akkor augusztusra 15-17 m3 I-es árat kellene adniuk egy vegyes felhasználónak.
Vagy így van, vagy nem.
-
bohoc71
aktív tag
[link]. Szerintetek ezt igénybe tudnám venni? Anyósomnál lakunk,feleségem örökölte após halála után a fél házat,a másik fele anyósomé. Közös háztartás,minden pozitív és negatív velejárójával.
Meghajlás...Puszi...Taps....
-
titán
válasz bohoc71 #3821 üzenetére
Értelmezésem szerint a közös háztartásokra ez nem vonatkozik. Olyan esetekben kaphatnak külön kedvezményt az érintettek, ha egy adott ingatlanban két különálló lakás van kialakítva.
huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit
Tehát egy gázóra szolgálja ki az ingatlant, amiben két különálló komplett lakás van kialakítva. Egyik rokonnál is így van kialakítva a ház, csak ők fával fűtenek, így nem érdekes számukra a rendelet.
Ettől még érdemes megpróbálni, vesztenivalód nincsen.
[ Szerkesztve ]
-
e.vid
senior tag
Így értelmezem én is, meg is felelnék neki, ha társasházra is vonatkozna. Nálunk a 7 lakásos társasházban a mi lakásunkon belül ki lett alakítva gyakorlatilag még egy lakás, ahol a fiam lakik. Így van most 2 szoba+konyha+fürdő+előszoba és 1 szoba+konyha+fürdő+előszoba.
[ Szerkesztve ]
'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.'' - by Dali
-
titán
Értelmezésem szerint nem felelsz meg neki, mert nem önálló egység. Az önálló egységnek külön bejárata van. Ha csak ennyiből állna amit írsz, akkor könnyen vissza lehetne élni vele (ahol nem társasházban van a lakás). Az önálló rendeltetétsi egységnek pont az a lényege, hogy teljesen elkülönül az egyik lakás a másiktól, kvázi a tető közös felettük (és persze a gázóra közös).
[ Szerkesztve ]
-
e.vid
senior tag
-
Floyd80
addikt
válasz bigdady #3546 üzenetére
Ha nem diktálósba vagy, akkor így jött ki:
Július: 41040/365*19 napra = 3261 MJ adható I-esbe. (3261/34,96=93 m3)
II-es meg ami felette.
Az augusztusra két napra számolt részt elvileg már 63.645 MJ-ra számolták, az elszámolt 9 m3 pont belefér, így maradt az I-es.
Itt nem számíthat elvileg, hogy fűtés vagy vegyes, mert az éves limithez néznek mindent.
Neked II-es elvileg csak éves leolvasás után lehet.
-
e.vid
senior tag
Ha nem társasházi lakás lenne azért tennék egy próbát, mert nem látom, hogy feltétel lenne a külön bejárat, bár lehet,hogy tévedek.
Az említett 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 104.§ szerintem nem kér külön bejáratot:
ÉPÍTMÉNYEK, ÖNÁLLÓ RENDELTETÉSI EGYSÉGEK
ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI
104. § (1) Az építmény valamennyi önálló rendeltetési egysége megközelíthető legyen szabad térből vagy az építmény közös használatú közlekedőjéből. Az akadálymentes használatra alkalmas önálló rendeltetési egységhez akadálymentes megközelíthetőséget kell biztosítani.
(2) Egy építményben több önálló rendeltetési egység akkor helyezhető el, ha
a) minden önálló rendeltetési egység rendeltetési céljának megfelelő egyidejű használata
biztosítható, lakások esetében a pihenési funkciót is beleértve,
b) a rendeltetésszerű használat során egészségkárosító, tűz- és robbanáshatással, vagy más
módon egymást nem veszélyeztetik,
c) tervezett használatuk légszennyező, zaj-, rezgés-, fény-, szag-, fertőző és sugárhatást a
megengedett mértéket meghaladóan nem eredményez, továbbá
d) közös kiürítési útvonaluk a rácsatlakozó helyiségek teljes befogadóképességre méretezett,
és
e) a közös közlekedők (folyosók, lépcsők, lejtők, felvonók stb.) az építmény zavartalan rendeltetésszerű használatának lehetőségét egyidejűleg biztosítják.
(3) Többcélú felhasználás céljára építményt, építményrészt, helyiséget úgy kell megvalósítani,
hogy az valamennyi rendeltetésére vonatkozó hatósági előírások közül a legszigorúbbat is kielégítse.
(4) Vegyes rendeltetésű épületben az egyes önálló rendeltetési egységek esetében a rájuk vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. Az épület egészére vonatkozó követelményeket úgy kell megállapítani, hogy minden rendeltetési egységre vonatkozó követelmény érvényesüljön. Szükség esetén az épület egészére vonatkozó biztonsági követelményeket a szakhatóságok előírásai szerint kell alkalmazni.
(5) A nevelési-oktatási célú önálló rendeltetési egységeket (bölcsőde, csecsemőotthon, óvóda, iskola, főiskola, egyetem, továbbképző) az érintett szakhatóságokkal egyeztetett tervezési (oktatási) program alapján kell megvalósítani.
(6) Azokban az építményekben, építményrészekben, helyiségekben, amelyekben a tervezett tevékenység az egészséget befolyásolja, az egészségvédelem követelményeinek megfelelően kell kialakítani a helyiségeket, azok kapcsolatait, felszereltségét, továbbá ennek megfelelően kell biztosítani a tisztántarthatóság és a fertőtleníthetőség műszaki feltételeit (pl. gyógykezelő intézmények, gyógyszer és élelmiszer előállítására és forgalmazására szolgáló építmények stb.).
(7) Közvetlen a közterületről vagy az épület telkéről nyíló bejárattal kell megvalósítani a (2) be-
kezdés rendelkezéseinek keretei között az olyan önálló rendeltetési egységet, amelyben tömegtartózkodásra szolgáló helyiség van, vagy amelynek használati biztonsága, vagyonbiztonsága azt megköveteli (pl. postai, pénzügyi intézmény).
(8) Bármilyen gyógykezelés céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, helyiség egyéb önálló
rendeltetési egységet is tartalmazó épületben a (2) bekezdés rendelkezéseinek keretei között csak az egészségügyi szakhatóság esetenkénti hozzájárulása és feltételei alapján helyezhető el, amely kiterjed a közvetlen közterületi bejárat létesítésének követelményére is.
(9) Akadálymentes használat céljára az építményeket, önálló rendeltetési egységeket, tereket, helyiségeket úgy kell megvalósítani, hogy kerekesszékkel vagy egyéb segédeszközzel a rendeltetésüknek megfelelően használhatók legyenek. Ennek megfelelően kell kialakítani az építmény megközelítését, bejáratait, közlekedőit, a használt terek méreteit, részletmegoldásait, a beépített szerkezeteket és a berendezési, felszerelési tárgyakat.
Készítettem egy móricka rajzot az enyémről:'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.'' - by Dali
-
titán
Meg kell próbálni, vesztenivaló nincs vele.
Egyébként az említett , jelenleg hatályos rendeletben nem szerepel olyan mondat, amit aláhúztál a kommentedben. A többi szöveget is érdemes átnézni (ezt én most nem fogom megtenni), mert egy már nem hatályos rendeletből másoltad ki őket.
[ Szerkesztve ]
-
titán
Szerintem is. Még ha eltekintünk a külön bejárattól, akkor sem stimmel a közös közlekedőből nyíló fürdő. A bal oldali lakrésznek így nincs különbejáratú fürdője.
A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé
a) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
b) a főzést, mosogatást és az étkezést,
c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
A c pont miatt bukó.[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
-
e.vid
senior tag
Részemről nem lenne megvalósítható a társasház miatt, csak játszadoztam a gondolattal (fingreszelés?)
A c pont egy fallal a közlekedőben vagy egy ajtóval a piros részen megoldható lenne.#3840 Alex91: Szerinted nem ez fog történni sokaknál?
Én a gázzal így is beleférek a keretbe, az áram túlszalad, de nem vészes.[ Szerkesztve ]
'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.'' - by Dali
-
G@ben
addikt
válasz Floyd80 #3819 üzenetére
Asszem fáradt vagyok, de ez most kicsit magas.
Úgy látom, hogy 20m3/h alatt nincs két tarifa, csak egy árkategória nettó 80Ft-tal. Akkor nem kell mást néznem, csak azt, hogy éves szinten beleférjek a megadott köbméterbe? Tudom, havi szinten is jó lenne, de mivel azt utólag adják meg, ott csak tippelni tudok.Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
Alex91
félisten
válasz Andraskiss6 #3842 üzenetére
A marvany csigalepcso ki lesz nevezve lepcsohaznak?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
titán
válasz Andraskiss6 #3845 üzenetére
Ez egy tipikus példa arra, amikor lehetőség van igénybe venni a a friss rendeletben megjelent kedvezményt.
-
norbertoth
senior tag
Nálunk úgy van most, hogy egy nagy családi ház, viszont az alsó és felső szint külön albérlet, viszont csak 1db villanyóra va ami szívás, mert így nem érvényesíthető kétfelé a rezsi. A gáz az külön van tehát két gázóra van, azzal nincs probléma. A most megjelent rendelet vajon érvényesíthető lenne nálunk szerintetek? Tehát egy nagy családi ház, földszint, emelet (tetőtér), egy a bejárat. Vagy ez csak azoknak működik ahol egy a család, tehát nem két külön család van? Mert marha jó lenne ha külön lehetne szedni, jelenleg azt beszéltük meg hogy mivel egy villany főmérő van így kétfelé tudjuk cska osztani a 210-es kvótát, ami csak nekünk szívás akik a bojler miatt fogyasztunk havi 400-et télen. Bár azt nem értem hogy egy jegyző által kiállított hatósági bizonyítvánnyal hogyan lehet ezt kivitelezni, de ha ez erről szól akkor jelezném a tulajnak hogy ezt intézni kellene.
• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S
-
Gézengúz
addikt
Megcsináltam a padlás szigetelést, tekercses knauff-al.
1 tekercs kimaradt, adjam el, vagy gurítsam végig valahol +-ban? Van értelme, csak úgy? Mindenhol 2*10cm. Ahol meg végig gurítom ott meg 3*10cm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen routert?
- Minden ami hőszivattyú
- Xbox Series X|S
- Okos Otthon / Smart Home
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Jogász topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest