Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sssent

    senior tag

    válasz Laci7909_aff #1142 üzenetére

    A fényképezőgépet (bármilyet) fókuszálás és a kép elkészítése közben illik mozdulatlanul tartani. Ezen a telefonon (a magyar változaton) a gyári kamera app úgy működik, hogy amikor lenyomod az exponáló gombot (érdemes erre a hangerőgombot használni), a kamera akkor áll neki fókuszt keresni. A gombot nyomva tartod, miközben próbálod a lehető legstabilabban a témán tartani a gépet. Amikor a telefon úgy gondolja, hogy megvan a fókusz, akkor a kis célkeresztje egy pillanatra zöldre vált. Na ekkor kéne elengedni a gombot, még mindig ügyelve arra, hogy ezalatt se mozdulj be, ugyanis pont ekkor fog elkészülni a kép. Ha a gombot még nyomva tartva elmozdulsz a témáról, miután már egyszer megjelent a zöld célkereszt, akkor a kamerának idővel feltűnik, hogy elment a fókusz, és újrafókuszál. Ekkor viszont már sajnos valamiért nem jelenik meg újra a zöld célkereszt, neked kell figyelned, hogy mikor vált élessé a kép. A kép mindig akkor készül el, amikor elengeded a gombot. Ha olyankor teszed ezt, amikor a kamera még nem talált fókuszt (vagy épp újraállít, mert te, vagy a téma bemozdult), akkor életlen, és esetleg rosszul exponált is (nem jó a fény) lesz a kép. Ennek a nem teljesen hülyebiztos (bocsánat) működésnek van egy komoly előnye is. Előfordulhat, hogy egy témát muszáj azonnal elkapni, mert elmúlik vagy elszalad. Na ilyenkor egy kicsit homályos kép még mindig többet érhet, mint egy semmilyen, és itt te döntöd el, hogy pontosan mikor készüljön el a kép, nem az, hogy a tökéletlen autofókusz-algoritmus épp mikor elégedett a beállításokkal.

    Próbáltam a telefon egy kínai verziós változatát, abban ez a fókuszálás/expozíció kicsit profibban működött: fixálta a fókusz és az expozíció-értékeket a zöld célkeresztes értékeken, ahogy a rendes fényképezőgépek teszik félig lenyomott expo-gombnál. A magyar verziók sajnos úgy nézem mind a fenti módon működnek, ezen majd próbálok valahogy segíteni

    Ha így használod a gépet (ahogyan egyébként minden rendes gépet is kéne), akkor jellemzően elég jól fókuszált képeket kapsz. A megfelelő expozíciós értékeket eltalálni a magyar verziós telefonokon már kicsit nyűgösebb. Ha van rá idő, szükség esetén érdemes alkalmazni a manuális korrekciót, de igazából olyan témánál, ahol túl nagyok a fényesség-eltérések, ott nem egyszerű jól exponált képet lőni vele. Apró vígasz, hogy szerintem a kamera dinamikatartománya egészen jó (a telefonok között természetesen).

    Hogy negatívat is mondjak, a színhűség időnként nagyon durván elmászik. Korábban tett ide valaki egy kék eges képet. Na az olyan elképesztően mű, rajzfilmszerűen kék egek pl. tipikusak. Fehéregyensúly-korrigálással javulna valamennyit, de sose lesz igazán jó. Mondjuk az ilyesmi lehet, hogy csak az amúgy rendesen kalibrált monitorokra meredőket zavarja. Elnézve a manapság kapható kommersz TV-ket, az ilyen képernyőről lefolyó műszínekre igénye lehet a népnek, mert az kizárt, hogy ilyen kis Samsung és tsai véletlenül kalibrálná ennyire félre a cuccai jelentős részét.

Új hozzászólás Aktív témák