Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Balika911

  nagyúr

  válasz tibaimp #4 üzenetére

  A chroma subsampling szintje. Tévékben a 4:2:0 az alapértelmezett, mert a filmeket is így adják ki. Ilyenkor a színinformáció egynegyedét tarták meg, amivel egy csomó sávszélességet meg lehet spórolni. Azt használják ki, hogy az ember szeme a fényerőre és annak változásaira sokkal érzékenyebb.

  A 4:4:4 a teljes színinformációt jelenti. Ezt elsősorban PC-vel használják, mert pixelpontos képeknél rögtön észrevenni a 4:2:0-t (ha át tudod állítani YCbCr 4:2:0-ra az nVidia vezérlőpultban a kimenetet, akkor meglátod). A tévék PC módban kezelik a 4:4:4 jelet, de úgy a képfeldolgozás jó része inaktívvá válik, és ennek egy szemmel láthatóan gyengébb kép lehet az eredménye.

  Az RGB és a YCbCr 4:4:4 ilyen tekintetben hasonló egyébként (teljes színinformáció), de máshol van a skála kezdő- és végpontja. Az adott skálához kell igazodnia a tévé feketeszintjének is, különben vagy fakó lesz az egész, vagy eltűnik a fekete alja és a fehér teteje. :) De a modern tévékben ehhez szokott lenni automata beállítás.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák