Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • micafighter

    nagyúr

    Könyvjelzők a topicban való keresés megkönnyítésére:

    [OFF]$ SU[/OFF] [OFF]#kieg[/OFF]

    Kedves fórumtársak! A fórumban történő hatékony kereséshez kérem használjátok ezeket a jelöléseket a hozzászólásoknál. ( direkt írtam így őket, így másolható ;) )

    Ezeknek a jelöléseknek a lényege, hogy ha

    - rootolás
    - flashelés
    - bootloader feloldás
    - custom rom vagy kernel
    - adb
    - fastboot

    vagy ezekhez kapcsolódó mondandód / kérdésed van, akkor a hozzászólásodat kezd ezzel:

    [OFF]$ SU[/OFF]

    Ha pedig a hozzászólásod témája nem közvetlen a telefonnal kapcsolatos, hanem egy kiegészítőjével, kérlek ezzel kezd a hozzászólásod:

    [OFF]#kieg[/OFF]

    Ezeknek a könyvjelzőknek az lenne a lényege, hogy minden témát ebben a topicban tárgyaljunk meg, ugyanakkor az adott témához kapcsolódó hozzászólásokat a könyvjelzők segítségével a keresőből sokkal könnyebben meg tudjuk megtalálni, hisz nincs más dolgunk, mint az adott könyvjelzőre rákeresni a topicban. :)

    Példa a könyvjelzők használatára:

    $ SU

    Sziasztok srácok két kérdésem lenne: ADB-n keresztül hogy tudok flashelni kernelt a telefonra? A másik kérdésem pedig, hogy a gyári kernelt honnan tudom beszerezni? Előre is köszi a válaszokat!

    vagy

    #kieg

    Ezt nézzétek skacok milyen faja tokot találtam a telefonhoz: (link)

    A telefont kezdetben csak meghívóval lehetett rendelni, és igen kevés meghívót osztogatott a Oneplus. Ma már azonban pár nappal a oneplus fiókunk regisztrálása után (erről lentebb bővebben) kapunk egy meghívót, mellyel rendelhetünk magunknak telefont, illetve a továbbosztható meghívókat is bőkezűbben osztogatja a Oneplus. A meghívókat megadott időn belül lehet felhasználni (1-7 nap szokott lenni, a oneplus fiókunkban ellenőrizhetjük a meghívó lejártát), ha lejár a meghívó, akkor számunkra elvész, de a Oneplus látja hogy nem használtuk fel, és küld egy új meghívót helyette valaki másnak.

    Bár már lehet meghívó nélkül is rendelni (erről lentebb bővebben) a gyártótól (oneplus.net), a meghívós rendszer továbbra is él, és a meghívók megkönnyítik a telefon beszerzését. A meghívók osztásának a prohardver közösségen belül jelenleg az a legegyszerűbb módja, hogy ha valaki meghívót szeretne kapni, az egyszerűen kövesse ezt a topicot, aki pedig meghívót szeretne adni, az pedig csupán jelezze, hogy továbbadható meghívója van, és akit érdekel, vegye fel vele privátban a kapcsolatot. Nagyon kérek mindenkit, hogy a meghívót közvetlenül ne tegyétek ide ki, linkkel sem, mert azt több mint valószínű, hogy egy bot fogja elhalászni, akinek a tulajdonosa aztán pénzért adja tovább majd a meghívót.

    ► Specifikációk:

    pdadb.net
    mobilarena.hu
    gsmarena.com
    oneplus.net

    ► A gyártó hivatalos weboldala: https://oneplus.net/hu/one

    ► A magyar szekció a oneplus fórumán:

    https://forums.oneplus.net/forums/hungarian/
    illetve az ottani magyarul beszélő adminisztrátorunk, andy.z

    ► Akinek sárga kijelzővel kapcsolatban van kérdése, az kérem előbb olvassa el ezt a hozzászólást!

    ► A telefon szétszerelése ifixit módra: [link]

    micafighter bevezető cikke a Oneplus Oneról: [link]

    sparks fórumtársunk tapasztalatai a telefon GPS-ével kapcsolatban: 16811-52; 16878; 16945.

    Hátlap: A telefon elérhető fekete (sandstone black) és fehér kivitelben. A fekete hátlap nagyon egyedi tapintású és különösen prémium érzést kelt, azonban a tapasztalatok alapján viszonylag könnyen kopik a speciális bevonat a fekete hátlapon, így érdemes rá vigyázni, de méginkább érdemes tokban tartani. Sokunknak még tokban hordva is sérült a fekete hátlap tokból való ki-be vétel miatt, így erre is ügyeljünk, hogy óvatosan vegyük ki-be tokból/tokba, és lehetőleg minél ritkábban.

    Az ismétlés kedvéért még egyszer, a gyártó hivatalos honlapja:

    oneplus.net

    A oneplus.eu KAMU OLDAL !! :


    https://forums.oneplus.net/threads/is-this-website-official-legit-or-a-hoax.80878/page-3#post-7593340 és
    https://forums.oneplus.net/threads/is-this-website-official-legit-or-a-hoax.80878/page-2#post-3890881

    Fizetés: Oneplustól való rendelés esetén csakis paypallal lehet fizetni. Ha az ajánlott mód szerint közvetlenül Magyarországra rendelünk, akkor HUF-ot kér tőlünk a Oneplus, tehát forintban kell fizetnünk.

    Meghívó?: mint azt már írtam, kezdetben csak meghívóval lehetett rendelni telefont, de ma már beszerezhető meghívó nélkül is a telefon a gyártótól. Meghívót a oneplus oldalon regisztráltak között osztanak szét, akik kapnak továbbosztható meghívókat is. Ha meghívót szeretnénk, érdemes regisztrálni minél hamarabb a oneplus oldalán, illetve érdemes követni ezt a topicot, mivel ha valamely fórumtársunk kap továbbadható meghívót, az itt jelzi.

    Jelenleg is él a meghívós rendszer, azonban mellette minden régióban van “Open Sales” nap (Szabad a vásár). Az Open Sales napon meghívó nélkül vásárolhatunk telefont. A német és a magyar régióban Kedd a szabad vásár napja, azonban hamar el szokták kapkodni a telefonokat, így érdemes korán kelni :)

    A telefon beszerzésének jelen pillanatban ajánlott módja (Globális verzió (erről lentebb bővebben), 2 év garanciával):

    Rendelés a Oneplustól közvetlenül Magyarországra:

    2015.03.09.-től kezdve hazánk is támogatott ország, ez azt jelenti, hogy közvetlenül rendelhetünk a gyártótól (https://oneplus.net/hu/one) Magyarországra.

    A Oneplustól való rendeléshez először is ki kell választanunk a Oneplus weboldalán a magyar régiót: https://oneplus.net/choose-country. Nagyon fontos kiválasztni a magyar régiót! A oneplus weboldalán régiónként eltérnek az árak. Ha USD árakat látunk, akkor a weblap amerikai régióját látjuk, melyről csak USA címre lehet rendelni, és az USD árak nettóban értendőek, a célállamtól függően vám és áfa terheli a küldeményt, továbbá csak egy év garancia jár rá. Ha ezt USA-ból továbbítani szeretnénk Magyarországra, akkor a NAV révén a küldeményünket 2,5% vám és 27% ÁFA terheli. Csak azért írtam ezt le ilyen részletesen, ha valakinek esetleg megfordulna a fejében. Nekünk már megfordult, kiszámoltuk, nem éri meg. Ez alól kivétel, hogyha ismerősünk hozza haza nekünk személyesen, ez esetben ugyanis magasabbak a NAV értékhatárai, és a telefonra így nem kell plusz áfát/vámot fizetnünk mikor Magyarországra érkezik. Azonban ne feledjük, hogy 2 év garancia csak az EU-ba rendelt készülékekre jár! EU-n kívüli rendelésekre 1 év garanciát vállal a gyártó.

    Tehát ha kiválasztottuk a régiót, a következő teendőnk regisztrálni egy felhasználói fiókot a Oneplus oldalán, ehhez csupán egy email címre lesz szükségünk. Úgy válasszunk emailcímet, hogy ha valamiért fel kéne venni a kapcsolatot a oneplus ügyfélszólgálatával, akkor a kommunikáció ezen az emailen keresztül fog zajlani, és a garanciás ügyintézés is ezen az emailen keresztül zajlik. Új fiók létrehozása után az első bejelentkezéskor ki kell választanunk a fiókunk régióját, ha Magyarországra akarunk rendelni a Oneplus magyar régiós weboldaláról, akkor magyar régiót válasszunk (Hungary).

    Ha már lenne fiókod, akkor nem szükséges újat létrehozni, de ha a már meglévő fiókodat szeretnéd használni magyar régiós rendeléshez, akkor fontos a fiókod régióját magyarra állítani. Ehhez be kell jelentkezned a fiókodba: https://account.oneplus.net/verify. Bejelentkezés után jobb fent:

    majd

    -ra kattintva a Location-t állítsuk át Magyarországra (Hungary).

    A rendeléshez szállítási és számlázási címet kell majd megadnunk, a fizetéshez pedig szükségünk lesz egy paypal fiókra.

    A Oneplus magyar régiós weblapjáról történő rendelés esetén a költségek:

    16GB: 94.199 Ft
    64GB: 104.999 Ft

    + szállítás:

    Standard (Royal Mail): 5.489 Ft (3-7 munkanap)
    Express: 9.449 Ft (1-5 munkanap)

    Standard (Royal Mail) szállítás esetén a GLS futárja fogja kézbesíteni házhoz a csomagot. GLS elérhetősége:

    GLS magyar honlapja
    Tel.: +36 1 802 0265

    Az Express küldeményeket a DHL kézbesíti házhoz, ha nincs otthon senki, a futár hívni szokott a megadott telefonszámon. Ha nem tudjuk átvenni a csomagot, akkor a DHL-nél lehet érdeklődni:

    DHL magyar honlapja
    Tel.: 06 40 45 45 45

    Mindkettő szállítás esetén a küldemény nyomonkövethető a Oneplus oldalán, a fiókunkba belépve a rendeléseknél.

    Az EU régióba rendelt telefonokra 2 év garanciát vállal a gyártó, továbbá a kézbesítéstől számítva 14 napig (ha mondjuk USA-ba rendeltük a telefont ismerőshöz, hogy majd hazahozza, akkor az ő USA címére történt kézbesítéstől számítva él a 14 nap!) bármilyen indoklás nélkül visszaküldhetjük a telefont.

    A garancia érvényesítéséhez a következőkre lesz szükségünk:
    - a rendelésről elektronikus számlát találunk a Oneplus fiókunkban
    - a telefon dobozával együtt érkezik egy úgynevezett “packing slip”, ami egy kis papír, melyen tételesen fel van tüntetve a küldemény tartalma. Ezt a címzett kapja meg fizikailag a telefonnal együtt, így ez is alkalmas annak igazolására, hogy miénk a telefon.
    - a telefon IMEI száma (ez rajta van a telefon dobozán)
    - a rendelés azonosítója (a rendelést követően emailt kapunk a Oneplustól a rendelésről, ebben lesz a rendelés azonosítója, ilyesmit kell keresnünk: Your Order #1234567899

    Nem feltétlen fognak tőlünk mindent kérni, azonban a garanciás ügyintézésnél először mindig kérik az IMEI számot és a rendelés azonosítóját, így már első üzenetünknél érdemes ezeket megírni. A garanciás ügyintézés angolul megy, és egy “ticket” nyitásával tudjuk elkezdeni, melyet itt tudunk megtenni: https://oneplus.net/support/ticket/submit. A ticket nyitását követően a kommunikáció a megadott emailen keresztül fog zajlani.

    Ha telefonunk javításra szorul, akkor EU régió esetén ( a fentebb leírt módon, ticket nyitását követően supportal való egyeztetés után) az UK raktárukba elpostázod saját költségeden, aztán ha kész a javítás, akkor visszaküldik ők a saját költségükön egy támogatott ország béli címre (pl a magyar címedre). Általában 1 hónap mire visszakerül a telefon a kezedbe.

    Ha valakit érdekelne, a kijelzőjavítás összesen 147€:

    Touchscreen display repair EUR 132 (kijelző)
    Repair cost EUR 15 (javítási költség)
    Total EUR 147 (összesen)

    Az UK-ba való postázás díját itt lehet megtekinteni: országlapok. Erősen ajánlott értéknyilvánítással küldeni a csomagot, ugyanis csak így lesz biztosítva a telefonunk.

    Mivel hazánk nemrég támogatott ország lett, így lehet, hogy ez változott és már nem szükséges a saját költségünkön postázni UK-ba. Ezt csak egyfajta előzetes tájékoztatásként írtam, hogy nagyjából erre lehet számítani. Ha felvettük a kapcsolatot a supporttal, akkor úgyis elmondják hogy fog menni a dolog.

    A support ügyintézés sebességének meggyorsítása érdekében érdemes egyből megválaszolni minden lehetséges kérdésüket, amit csak tudunk. Például ha betört a kijelző és azt szeretnénk megcsináltatni, akkor mindenképp utazni fog a telefon, tehát az üzenetemben a telefon IMEI számát, a rendelés azonosítóját és a problémát (törött kijelző) követően leírnám hogy szeretném visszaküldeni a telefont hogy megcsinálják, leírnám hogy jelenleg hol van a telefon, hogy hova szeretném majd ha visszaküldenék, megkérdezném hogy milyen módon és hova kell küldeni, állják-e a szállítási költséget, illetve milyen módon és hova tudom kifizetni a javítás költségét. Ha megválaszoljuk előre a lehetséges kérdéseket, akkor pár felesleges kört és pár napot (vagy hetet) megspórolunk magunknak.

    További infó a garanciás ügyintézésről: https://oneplus.net/support/answer/how-should-i-prepare-for-rma-process

    vitezlejszlo fórumtársunk tapasztalata a garanciás ügyintézéssel: #16626

    A Oneplus One készüléknek kettő verziója kapható: a globális, és a kínai verzió. A Oneplus Kínában a kínai verziót forgalmazza, Kínán kívül pedig a globális verziót. Mivel a globális verzió részben meghívóhoz kötött (ne feledjük, kedden meghívó nélkül is rendelhetünk), így ehhez csak úgy juthatunk hozzá, ha szerünk meghívót és a Oneplustól rendelünk (vagy sikerül valamelyik kedden rendelnünk meghívó nélkül), vagy pedig találunk egy olyan személyt, aki meghívóval rendelt a Oneplustól, és hajlandó eladni a készülékét. Tehát nagyon fontos tisztában lennünk a különbségekkel, ugyanis a különböző webshopokban árult telefonok szinte biztos, hogy kínai verziók. Továbbá a Media Marktnál és az Extreme Digitalnál kapható Oneplus is kínai verzió!

    Három különbség van a global és a kínai verzió között:

    A) gyári ROM: mind a kettő készüléket Android operációs rendszer müködteti, azonban a kínai verzió gyárilag ColorOS-el jön, míg a global verzió gyárilag CM11S, a CyanogenMod 11 Speciális verziójával jön. Sok kereskedő a Kínából beszerzett kínai verziójú telefonon a gyári ColorOS rendszert lecserélik CyanogenMod-ra, és így árulják (sok helyen CM-version ként).
    B) minimális esztétikai különbség: kezdetben a globális verziójú telefonok hátlapján látható volt a CyanogenMod felirat és logó, azonban az újabb szériákon (nagyjából 2015. január-február utáni gyártású telefonokon) már a globális verzió hátán sem látható a felirat. A kínai verzió hátlapján sosem volt látható a CyanogenMod felirat és logó. (itt ne tévesszen meg senkit a webshopokban látott CyanogenMod feliratos Oneplus One képek sugallata, ugyanis több, mint valószínű, hogy kínai verziót árul az a webshop is). Tehát felirat és logó csak a tavaly gyártott globális verziókon van, a jelenleg gyártott telefonokon már nincs logó, a globális verzión sem.

    Az európai piacra szánt globális verziókon látható az európai CE jelzés.

    C) frekvenciatámogatás:

    A kínai és a globális verzió gyárilag különböző frekvenciákat támogat. Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy miből ered a különbség, mert a telefonok hardveres paraméterei látszólag ugyan azok. Elképzelhető, hogy olyan hardveres különbség van, amelyről nem tudunk, de elképzelhető hogy szoftveres úton vannak letiltva a kínai verzióban egyes frekvenciák. Voltak és vannak próbálkozások a kínai verziójú telefonból hiányzó frekvenciák feloldására több/kevesebb sikerrel. A gyári készülékek között a következő a különbség:

    Globális verzió:
    GSM: 850, 900, 1800, 1900MHz
    WCDMA: Bands: 1/2/4/5/8
    LTE: Bands: 1/3/4/7/17/38/40

    Kínai verzió: (kép a dobozról)
    GSM: 850, 900, 1800, 1900MHz
    WCDMA: Bands: 1/2/5/8
    LTE: Bands: 1/3/7

    ezeken felül a kínai verzióban vannak még a kínában használatos TD-SCDMA és TD-LTE frekvenciák.

    WCDMA Bands (sávok) és frekvenciák:
    1 = 2100MHz
    2= 1900MHz
    4 = 1700MHz
    5 = 850MHz
    8 = 900MHz

    Legelterjedtebb LTE sávok régiónként:

    EU: 3/7
    USA: 2/4/17
    Kanada: 4/7

    Számunkra a legérdekesebb rész a WCDMA amiből a kínai verzióban a 4-es (1700 MHz) hiányzik, viszont ez a frekvencia Észak-Amerikában használatos főleg, tehát EU-ban a kínai OPO is gond nélkül müködne.

    Sajnos azt biztosan nem tudom megmondani, hogy a hiányzó frekvenciák feloldhatóak-e a kínai verzióban. Ez attól függ, hogy a frekvenciák szoftveres különbségből adódnak, vagy pedig az antenna különbözik a kettő telefonban, tehát hardveres a különbség. Viszont akármelyik is legyen, Magyarországon (és EUban) müködni fog gond nélkül a kínai és a global verzió is, ugyanis:

    Magyarországon használt frekvenciák:

    2G : GSM 900, GSM 1800
    3G : UMTS 2100 (Band 1)
    4G : LTE 1800 (Band 3)

    Szolgáltatónként minimális az eltérés:
    T-Mobile: 2G 900/1800MHz - 3G 2100MHz - 4G 1800 MHz
    Telenor: 2G 900/1800MHz - 3G 2100MHz - 4G 1800 MHz
    Vodafone: 2G 900/1800MHz - 3G 900/2100MHz

    Forrás: link / link / link / link

    Mindezt összefoglalva: a fentebbi adatok és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy Magyarországon a kínai és a global verzió is müködik hibátlanul az összes hazai frekvencián, és müködik a 2G/3G/4G mobilnet is.

    A fentebbi frekvenciákat végignézve, a kínai verzió főleg USA-ban jelenthet hátrányt, mivel az USA-ban használatos 4-es WCDMA és a 4 & 17-es LTE sávok hiányoznak a kínai verzióból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahol pl csak 17-es LTE van, ott a kínai verizó nem fog tudni LTE-re csatlakozni.

    Megjegyzés: ez a magyarokat nem érinti, de azért gondoltam leírom ezt is: a kínai verzióban Kínában le van tiltva szoftveresen a WCDMA, vagyis 3G-re nem tud csatlakozni a készülék. Mivel szoftveresen van letiltva, ezért ez orvosolható. Mivel Kínán kívül az a tapasztalat hogy a WCDMA müködik rendesen, ezért arra a következtetésre jutottunk a fórumtársakkal, hogy a kínai Oneplus One kínai szolgáltató SIMkártyájának érzékelésekor, vagy kínai hálózatra lépéskor letiltja a 3G-t. Mégegyszer megjegyzem, ez Kínán kívül senkit nem érint.

    A kínai és a global verzió között más különbség nincs!

    $ SU Rootolás, flashelés, bootloader feloldása:

    Az alapokat (általános kifejezések a témával kapcsolatban, biztonsági mentés készítése, bootloader feloldása, rootolás, teljes partíciómentés, custom recovery telepítése) elsajátíthatjuk a következő cikkből: [link]
    Ahogy időm engedi, elkészítem a cikk folytatását is, mely a custom romok, kernelek és recovery-k telepítésére koncentrál. A fentebbi cikkben egyébként sok általános dolgot is találni, amit nem csak a Oneplus telefon esetén tudunk hasznosítani.

    Egy rövid bevezetést azért az összefoglalóba is írok a témával kapcsolatban:

    Először is szeretnék mindenkit emlékeztetni az ezekkel járó kockázatokra, és hogy felelősséget sem én, sem más leíráskészítő nem fog vállalni, azonban ha valaki pontosan követi az itt említett útmutatókat, akkor nem lesz semmiféle gond. A legnagyobb kockázat az, ha valaki nem tudja, mit csinál. Ezért tanácsolom azt, hogy csak akkor kezdjünk bele például bootloader feloldásába, ha minden egyes lépést kristálytisztán értünk.

    Custom ROM flasheléséhez nem szükséges feloldani a bootloadert, nem szükséges rootolni sem, csupán letöltjük a megfelelő zip verzióját a ROMnak, és recovery-be bootolva a telefont wipe, aztán flasheljük a zipet. Itt egy rövid és érthető leírás a flasheléshez.

    Fontos megjegyezni, hogy a telefonhoz van CM11S és "sima" CM11 is ! Itt van, hogy ezeket hol találjuk hozzá.

    A rootolás ennél kicsit összetettebb dolog, mivel ahhoz előbb fel kell oldani a bootloadert, ami alap esetben minden adatot töröl a készülékről, bár egyes toolkiteknél lehetőség van adatvesztés nélküli bootloader feloldásra, ez egyenlőre csak kísérleti funkcióként van a toolkitben, illetve itt egy rövid leírás hogyan tudjuk adatvesztés (wipe) nélkül feloldani a bootloadert toolkit használata nélkül. A leírást köszönjük sheratan és LógaGéza fórumtársaknak! -> az újabb ROM-okon ez már nem biztos hogy működni fog, régi rendszeren lett tesztelve! A kellemetlen következmények elkerülése végett előbb járjunk utána hogy jelenleg van e mód a bootloader nyitásra adatvesztés nélkül.

    A bootloader feloldásához és a rootoláshoz a fentebbi cikkem mellett itt egy nagyon korrekt leírás. A bootloader feloldásához szükség lesz az Android SDK egy részére. Ha nem akarjuk az egész Android SDK-t letölteni, akkor elég ez is.

    Flashelés, bootloader feloldás, rootolás lehetséges toolkitek használatával is, én eddig ezt a hármat találtam:

    manudroid19 féle,
    scumpicule féle, és
    WugFresh féle toolkit.

    A toolkitek használata jóval egyszerűbb, azonban nekem az a fenntartásom a toolkitekkel szemben, hogy nem tudni pontosan, mit is csinálnak a háttérben, így nem nevezném biztonságos megoldásnak. Aki megfelelő hozzáértéssel rendelkezik, az megpróbálhat rátekinteni a forrásra persze, de még egy hozzáértő sem biztos, hogy észreveszi ha valami turpisság van, illetve verziónként változik a forráskód is természetesen, így összességében sokkal több időt emésztene fel a toolkit forrásának áttanulmányozása minden frissítés után, mint egyszerüen a parancssort használni.

    Továbbá úgy gondolom, hasznos lehet a tudás amit szerzünk, ha a toolkitek használatának mellőzésével oldjuk fel a bootloadert és rootoljuk a telefont.

    Az összefoglalót készítette: micafighter

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák