Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TomWexX

    addikt

    Fórum használata
    A fórumban a PH! lapcsalád moderációs szabályzata és a hatályos magyar törvények érvényesek. Ezért tehát: TILOS a WAREZ, valamint a telefonkészülék függetlenítéséről történő bejegyzések!
    Fórumos tudnivalók, tanácsok KEZDŐKNEK! (pl. kép/link beszúrást hogy kell, alapelvek, stb.)

    Előszó:
    A Huawei Ascend P6 az Ascend P sorozat zászlóshajójaként az extrém eleganciát testesíti meg a dizájnra fogékony felhasználók számára. A készüléken a Huawei saját fejlesztésű felhasználói felületének, az Emotion UI-nak a legújabb verziója fut, amelyet a gyártó több mint 5 millió felhasználó véleményének figyelembe vételével alakított ki. Az optimalizált felületen a Me Widget, a MagicTouch és a SmartReading funkciók frissített verziója található, valamint az új panorámafotó és arcfelismerő funkciók.

    Huawei Ascend P6 és a komolyabb hardverigényű játékok:
    A fórumozók együttes véleménye, hogy eme csodaszép telefon elsősorban nem a komolyabb játékok futtatására való, a ritka SoC miatt ezekkel lehetnek kompatibilitási problémák, laggolások, textúra hibák! Aki elsősorban telefonon szeretne játszani, akkor vegye fontolóra a P6 mellőzését!

    Huawei Ascend P6 és a fotózás:
    A P6 kamerája igen középszerű. Azért annyira nem kell aggódni, pl. egy kutya fotót nem lehet macska fotónak nézni. Általában az embereket ábrázoló képeken is humanoid képződmények fedezhetőek fel. A nagy átlagnak bőven megfelel, de ha valaki ebben nagy kritikus, akkor vegye fontolóra a P6 mellőzését!
    Bővebb információ, és képek a topicban. Használd a keresőt!

    A doboz tartalma:
    Huawei Ascend P6 mobiltelefon
    Hálózati töltő adapter + USB kábel
    Fülhallgató
    Műanyag tok

    Adatlap
    Kijelző: 4,7 hüvelyk, 1280x720 pixel (~312 ppi), Gorilla Glass üveggel
    CPU: HiSilicon K3V2, 1,5 GHz, négy processzormaggal
    Memória: 2GB RAM, 8GB ROM, microSD kártyával 32GB-ig bővíthető
    Frontoldali kamera: 5 megapixel
    Hátoldali kamera: 8 megapixel, F2.0, BSI és 4cm makro távolság
    Videofelvétel: 1080P full HD videofelvétel és -lejátszás
    Méret: 132,6 mm x 65,5 mm x 6,18 mm
    Súly: kb. 120 g
    Hálózat: UMTS /GSM
    Maximális letöltési és feltöltési sebesség: HSPA+, letöltés 21 Mbit/s (CAT14), feltöltés 5.76 Mbit/s (CAT6)
    Audio: Dolby Digital Plus
    Akkumulátor: 2000 mAh

    Magyar használati útmutató

    Szerviz menü
    *#*#2846579#*#*

    Ismert hibák/bugok
    • Wifi jel eldobálás (nem túl gyakori)
    • Kis headset hangerő (root-al javítható, lásd lejjebb)
    • Akadozó GPS (root-al javítható a gps.conf átírásával, lásd lejjebb)
    • Energia kezelési problémák (a következő frissítésben (B114) javítva)
    • Ugráló fényerő (nem túl gyakori)
    • Tárhely kezelési problémák (talán egyszer hivatalosan megkapjuk a tárhelyek közötti váltást, mint ahogy az eltüntethető navibárt)
    • Widget háttér kezelési hibák és még egy sor teljesítmény optimalizálás szükséges...

    Jó tanácsok a lítium-ionos akkumulátorok töltéséhez
    Bővebb információt itt/ vagy itt olvashatsz, az akkumulátorokról.
    "Az akkumulátort ki kell sütni vagy sem?"
    A Lítium-ion és a Li-Polimer akkumulátorokat nem kell, sőt nem is szabad kisütni. A totális lemerítés rossz esetben akár az akkumulátor életébe is kerülhet, amennyiben lehet, ezt kerüljük el. Tölteni csak 100%-ig tölt a készülék, utána lekapcsol a töltés, amit 1-2% merülés után újra elindít.
    A lítium-ionos, li-polimer akkumulátorok NEM igényelnek FORMÁZÁST, az első és az ötvenedik, vagy ötszázadik töltési ciklus semmiben nem különböznek egymástól.

    SZOFTVERFRISSÍTÉS
    A ROM frissítés menete:
    A telefon legalább 85% -os töltöttségű legyen!
    Firmware letöltése a hivatalos oldalról
    (Régebbi illetve béta firmware-ek, és a P6-hoz szükséges programok)
    További béta firmware-ek...
    Rá kell másolni az sd kártyára a "dload" mappát. Ehhez az Sd kártyádon legalább 2Gb szabad helynek kell lennie.
    Azután választhatsz:
    Normál upgrade esetén értelemszerűen a telefon menüjéből.
    A telefonon a kezelés mappában találsz egy rendszer frissítése programot, arra rányomsz.
    A programban válaszd a helyi frissítést.
    Ha felajánlja a biztonsági mentést akkor csináld meg, kb 1 perc.
    Megerősítés gombot fogsz látni, arra nyomj rá.
    A telefon újra fog indulni, lesz egy kis droid meg némi szöveg arról, hogy épp mit csinál, de neked nem kell csinálnod semmit csak várni (kb 3-4 perc) míg meg nem jelenik a sim kártya kód beírási lehetőség.
    Innen ugyan úgy, ahogy eddig is beléptél a telefonba .
    Egy fájl kezelővel pl. EsFileExplorer bemész az SD kártyádra és letörlöd a dload mappát a tartalmával együtt.
    Force upgrage esetén, a telefont recovery -ben kell indítani egy bill. kombinációval (teló kikapcs, hangerő fel és le egyszerre nyomva tart, majd ezzel egy időben a power on-t is nyomva tartani, kb. 3sec)
    Ennél az utóbbi műveletnél elvész minden adatod a belső SD -ről, mert hard reset lesz a végén és újra kell állítanod mindent.
    Ha kész akkor az SD kártyáról a kellemetlenségek véget törölni kell a dload mappát a tartalmával együtt. Akkor célszerű megtartani, ha esetleg a jövőben bootloop miatt nem tudod elindítani a telefont, akkor a recovery-ből egyből újra tudod húzni a rendszert, viszont ha véletlenül recovery-ben indítod el a telefont akkor számolni kell vele hogy automatikusan force upgrade-t fog csinálni.
    Forrás
    Vodafonos készülékeken B606-os egyedi ROM van, ami többek szerint a B107-nek felel meg.

    Van lehetőség tiszta telepítésre is, ami annyit jelent hogy ROM install előtt le kell törölni a system partíciót (nem egyenlő a data wipe-al) egy recovery alól indítható programmal. Előnye, hogy a szoftver nem akad össze a régi rom maradványaival. Erről bővebben a "Haladóknak" mezőben...

    Ha vodafone-os készüléket frissítesz hivatalos ROM-ra, akkor az értesítési sáv kapcsolói eltűnnek. Erre van megoldás amihez viszont ROOT jog szükséges! Erről bővebben a HALADÓKNAK mezőn belül a "ROOT jogot követelő általános módosítások"-nál olvashatsz.

    Huawei Ascend P6-hoz témák:
    Letöltés itt
    Témák hozzáadása
    Ha a fájlok zip formátumban vannak, akkor meg kell változtatni a kiterjesztését HWT -re, majd átmásolni a fájlt /sdcard/HWThemes mappába. Ha alapból HWT a formátum, akkor evidens hogy nem kell átnevezni. A témát automatikusan fel kell ismernie a témakezelőben.

    Hasznos linkek
    Android kezdőknek - aggleány leírása
    XDA fórum Ascend P6 oldala
    okoska74 oldala
    Android alkalmazások szoftver kibeszélő topik /Nincs warez!/

    Néhány vélemény a telefonnal kapcsolatban
    petyaaa6 véleménye
    okoska74 véleménye
    bpdjoco véleménye
    Nimda véleménye
    kecskebégető véleménye
    s3nsitivity véleménye

    Mi okoz garanciavesztést és mi nem?
    A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Recovery, ROM, partíció kiosztás).
    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, és custom firmware-ek használata szintén!
    Természetesen a garanciavesztés kiterjed a garancialevél többi pontjára is: szóval ne szedjétek szét a készüléket "megjavítani", mert abból jó nem származik!
    A készülékre a magentás szolgáltató 2 év teljes körű garanciát, még kiegészítőkre pedig egy év szintén teljes körű garanciát vállal. Ők nem javítanak, de bevizsgálás történik a hivatalos partnerüknél, akik javítást is végrehajthatnak.
    A készülékre érvényes a webshopos vásárlás esetén a 8 napos elállási lehetőség (előfizetésnél természetesen) illetve a 3 napos a személyes vásárlásnál. Erről bővebben [link] a topikban érdemes kérdezősködni. Ott a szolgáltató emberei is, illetve az ilyen ügyekben már tapasztalt felhasználók várják az ezzel kapcsolatos észrevételeket, kérdéseket!

    A függetlenítésről:
    A függetlenítés a BTK 300 §/C bekezdése szerint törvénybe ütközik. Természetesen nem a szolgáltatói folyamatról van szó, nekik van jogkörük elvégezni ilyen beavatkozást. A folyamat végérvényes, otthon a készülék többé nem zárható vissza! Amennyiben a beavatkozást nem a hivatalos szerv végezte a garanciától érzékeny búcsút inthetünk és ez még a legjobb eset ami történhet. A szakszerűtlen beavatkozás következtében a készülék belső szoftverében tárolt személyes adatok sérülhetnek (IMEI szám, MAC címek stb.) Az ilyen készülékek funkcionálisan működőképesnek tűnnek ugyan, így gyakran az értékesítő sem tudja mikor eladásra kerülnek, hogy tulajdonképpen szoftverhibás-e az adott darab. Később jön a "meglepetés" mikor egy hibás IMEI miatt esetleg a szolgáltató blokkolja a hálózat elérését. Mindezt figyelembe véve arra kérünk mindenkit hogy ne várásrollon ilyen -otthon elvégzett- beavatkozásnak kitett készüléket!

    IGO androidra?
    Alapvető probléma, ha ez a kérdés felvetésre kerül. Jelenleg sajnos a szoftver fejlesztője nem járult hozzá a magánszemélyek számára publikálható verzió kiadásához, így ennek a navigációs szoftvernek minden formája csak illegális forrásból beszerezhető. Mivel a Prohardver fórum szabályzata kategorikusan tiltja az illegális szoftverekről történő diskurzust, így a topikban sem szeretnénk ilyen jellegű kérdéseket megtalálni, mert semmi szükség arra, hogy a forgalmazó esetleg jogi úton érvényesítse a követeléseit, ezzel komoly szankciókat kiharcolva a bűncselekményt elkövető egyének ellen. Súlyosabb esetben bezáratva a topikot, ezzel megvonva a lehetőséget a többiek elől az információk, eszmecserék szabad átadásától!
    Tehát mindenkoron érvényes szabály: NINCS IGO a telefonra!

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    ROOT

    Mi is az a root? Alapesetben a telefonunk Android operációs rendszerén korlátozott felhasználók vagyunk. A rootolás nem más, minthogy rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználót csinálunk magunkból.
    Mit tudok megcsinálni root joggal?
    • módosíthatjuk a rendszerfájlokat
    • gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
    • a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
    • boot képernyő lecserélése
    • bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)
    • processzor órajelének módosítása (speciális kernelt igényel)

    Menete:
    P6 root-olása Eroot-al (okoska74 leírása)

    Ezen kívül, további 3 lehetőség van a ROOT jog megszerzésére! Bővebben: XDA - how to root p6?

    ROOT jogot követelő általános módosítások:
    Navibar eltüntetése Build.prop módosítással
    Akkumulátor százalékos kijelzésének eltüntetése
    A hangerő növelése a fülhallgató kimeneten
    Ha lassan talál jelet a GPS-ed… (B118-tól ez már felesleges)
    Vodafone-os készülékek értesítési sáv eltűnés probléma megoldása
    A leírásokban okoska74 ES File Explorerrel dolgozik, viszont mégis inkább a Total Commander az ajánlott fájlkezelő alkalmazás, a fórumon többeknek csak azzal sikerült elmenteni a módosított build.prop fájlt.

    CWM & TWRP Recovery
    Mi az a CWM?
    A CWM, teljes nevén ClockWorkMod egy custom recovery, amelynek segítségével különböző mentési, javítási, karbantartási műveleteket végezhetünk el, ezen kivül a custom rom-okat is innen telepíthetjük.
    Sajnos jelen állapotban a backup funkció nem működik, remélhetőleg ez mihamarabb javításra kerül.

    CWM telepítése
    Installer verzió
    1. Telepítsd fel a telefonra TouchRecoveryInstaller-v1_01.apk-t
    2. Indítsd el, nyomj az Instal recovery-re, majd adj neki ROOT jogot!
    3. Végül nyomj a Reboot into recovery-re, így a telefon újraindul és belép a CWM menüjébe.

    Bootloader verzió (teljes értékű CWM)
    1. Győződj meg róla hogy az installer verzió telepítve van és működik!
    2. Másold a TouchRecoveryLoader.zip-et az SD kártyára (vagy belső SD-re)
    3. Indítsd el a CWM-et, nyomj az "Install zip"-re, majd "choose zip from external sd card" (vagy "sd card", ahova másoltad), keresd meg a TouchRecoveryLoader.zip-et és installáld!
    4. Reboot phone, és ezzel kész is. Belépni telefon indításkor a 'hangerő le' gomb nyomkodásával lehet.

    TWRP Recovery
    A TWRP Recovery a CWM-hez hasonló alkalmazás, ebben viszont működik a backup/restore funkció!
    Telepítés (ROOT szükséges):
    1. Ha nincs telepítve, akkor tedd fel a CWM-et
    2. Töltsd le, és másold az SD káryára a TWRP_R02.zip-et
    3. Lépj be a CWM-be, majd válaszd a "choose zip from external sdcard"-ot
    4. Keresd meg a zip fájlt amit előzőleg a sd-re másoltál és telepítsd!
    5. Indítsd újra a telefont, és bootoláskor a hangerő fel gomb nyomogatásával tudsz belépni a Recovery-be

    Alternatív telepítés ADB shell parancsokkal:
    TWRP_SHELL.zip
    Telepítés menete

    Tisztító script
    Van lehetőség tiszta telepítésre is, ami annyit jelent hogy ROM install előtt le kell törölni a system partíciót (nem egyenlő a data wipe-al) egy recovery alól indítható programmal. Előnye, hogy a szoftver nem akad össze a régi rom maradványaival.
    Vigyázat!!! Ez törli a system partíciót, a kernelhez, a recoveryhez és a külső SD-hez nem nyúl! Ezután vagy még a recovery-ből, vagy 3 gombos telepítéssel kell feltenni a ROM-ot!
    Letöltés:
    s3nsitivity tisztító script-je: [link]
    Ha ez nem működik, itt egy alternatív sript más forrásból: [link] (ez tesztelve)
    Megjegyzés: Külső SD kártyáról kell indítani, a belsőről nem működik.

    Alkalmazások SD kártyára telepítésének engedélyezése (Az összes hivatalos ROM-on tesztelve (kivéve B606)
    Ami kell hozzá:
    ROOT-olt telefon CWM-mel (telepítése lásd feljebb)
    [Signed_116.zip]
    Másold a Signed_116.zip fájlt a telefonra, lépj be a CWM-be, nyomj az Install zip/choose zip from sdcard-ra, keresd meg a zip fájlt és installáld!
    Indítsd újra a telefont, ha minden jól ment akkor a Beállítások/Tárhely menüpont alatt megjelenik egy "alapértelmezett tárolási hely" menüpont.
    Ha nem menne ezek után a tárcsázó vagy hibát ad, [Phone.apk-t] kell bemásolni a system/app mappába a régit felülírva. A legújabb Signed:116.zip tartalmazza a phone.apk-t!
    Köszönet mikesa-nak a leírásért.

    CFW (custom firmware)
    Egyelőre csak a MIUI rom említhető és ajánlható a cfw-k közül, remélhetőleg hamarosan bővülni fog a lista.

    MIUI V5
    s3nsitivity videója a MIUI romról P6-on
    Letöltés:
    3.11.15 multilang+gapps
    3.11.22 multilang+gapps
    Telepítése CWM vagy TWRP Recovery-vel.
    MIUI XDA oldal
    MIUI Official

    Hasznos/ajánlott alkalmazások:

    Greenify ROOT-jogot igényel!
    Az alkalmazásról ITT tájékozódhatsz!
    A mindenkori legfrissebb verziót a Google play-en elérhető!
    Rendszer alkalmazások jegeléséhez meg kell vásárolni a Donate verziót!

    A futtatásához szükséges a Xposed Keretrendszer.
    (!) Ez a keretrendszer lecseréli az ikonokat az alap android ikonjaira, így a témázás ez mellett nem működik, viszont ez megoldható az Xposed segítségével is.

    A mindenkori legfrissebb verziót lehet letölteni XposedInstaller!
    Használata:
    -Telepiteni az XposedInstaller-t és elinditani (Root jog kell neki!!)
    -Installálni a keretrendszert
    -reboot
    -elinditani az XposedInstaller-t és a modul fül alatt kipipálni a Greenify-t
    -reboot
    Jegelheted az alkalmazásaidat ettől kezdve, a Greenify app-al!
    Az Xposed Keretrendszer nagyon hasznos, és igen sok modul érhető el hozzá !

    XPOSED modulok Gyűjteménye

    Launcher-ek
    Lecserélhetjük a gyári EMUI-t egyéb elterjedt launcher-re is, ha kevésnek bizonyulna a testre szabhatósága! (a teljesség igénye nélkül):
    Apex Launcher
    Holo Launcher
    Nova launcher
    ...és további launcherek a play áruházban...

    Rendszerprogramok
    Titanium Backup Pro Nélkülözhetetlen alkalmazás Root joggal rendelkező készüléktulajdonosoknak!

    Összeállította: szende_robi és TomWexX

    Köszönet: okoska74-nek, Mett-nek, Nimda-nak, gr8tjoey-nek, mikesa-nak, freemanone-nek, bubus66-nak és a többi fórumtársnak

    Utolsó módosítás: 2013.12.01.

    [ Szerkesztve ]

    Xiaomi 13 | Ipad Pro 10.5

  • McCartman

    senior tag

    -

    [ Szerkesztve ]

    Pentium I @233 Mhz MMX ; 96 Mbyte EDO RAM ; Voodoo 1 4 Mbyte ; 3,2 Gbyte Maxtor UDMA 66

  • F.B.I.

    veterán

    [link]

    [ Szerkesztve ]

    Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!

  • ledgeri

    nagyúr

    Új robbanás történt a mobil(kommunikáció) piacon: a növekvő mobil-hardverteljesítmények mellett a fizikai méretek kvázi csökkentek... egyetlen hardverelem járt pórul: az energiaforrás, az akkumulátor...de a piac ezt is lekezelte: megjelentek a külső, USB csatolófelületes pókakkuk, melyek hosszabb üzemidőt biztosítanak mobil eszközeinknek, ha úton kell lennünk...

    A topik azért nyílt, hogy ezen az új piacon is legyen egy aktuális információkkal rendelkező csomópont, ami segítségére lesz az új belépőknek ...

    Azért mertem megnyitni, mert eddig nem láttam hasonló gyűjtő topikot, viszont kéne az infó... ide az eddig íródott cikkeket is be lehet linkeltetni..
    ötleteket várok, hogy informatív legyen az 1. hsz.. :K

    Az eddig megjelent cikkek (ha valami érdekeset látsz a neten, Szólj!):

    Hírek Tesztek MA-sok

    Powerstation XL – 12 000 mAh kapacitással 2013-12-04 16:00

    Mini hidrogénreaktor túlélőtúrához pazar cuccok 2013. október 2

    Kingston MobileLite Wireless gyorsteszt 2013-09-26

    Brunton Ember - az ember barátja Mozgásvilág.hu 2013.09.03

    Mindenes Wi-Fi eszköz az utazásokhoz 2013-08-16

    A FUEL+ termékcsalád mobil készülékek töltéséhez elegendő energiát hordoz... 2013-08-10

    EVOLVEO Gladiator RE100 külső akkumulátor - 2013. 06. 27.

    Power Flaska: az energiadús laposüveg Pazar cuccok (pto.hu) 2013. március 6

    Póttöltőt kínál az Arctic a kritikus helyzetekre - 2013-03-01

    ADATA DashDrive AIR AE400: kis dobozba rejtett sokoldalú tudás - 2013.02.28

    Yoobao külső akkumulátorok bemutatója - 2012.11.29.

    Kiegészítőkkel újít a LogiLink - 2012.11.22.

    Energizer nagy teljesítményű hordozható akkupakk nem csak USB-s eszközöknek - 2012.11.19.

    Új hardvereket hoz az ősz

    Dizájnos póttöltővel újít a Gigabyte

    Emeletes, bővíthető akkupakkot kínál az Exovolt

    Digipower ChargeCard – a hitelkártya méretű akkupakk

    Satechi 5200 és 10 000 mAh-s akkupakkok univerzális csatlakoztathatósággal

    Mophie Juice Pack Powerstation Mini és Duo kompakt akkupakkok

    Kompakt Verbatim akkupakkok különféle igényekhez

    Gyorstöltőkkel tápol a Thermaltake

    Póttöltővel jelentkezett a LUXA2

    Ghoo Power külső akkumulátorok bemutatója

    Panasonic akkupakkok akár 10 000 mAh-s kapacitással

    // #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

  • Üdv. Érdeklődnék, hogy most vettem egy Sony Xperia Z1-et, és van rá lehetőség, hogy rootolhassam? Ha igen hogyan?

  • bandras74

    újonc

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur tincidunt augue eget tristique lacinia. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec lectus elit, lobortis non molestie et, imperdiet sit amet nisl. Etiam adipiscing nisl id leo viverra consequat. Curabitur mattis fringilla magna, quis accumsan dui vestibulum et. Duis pellentesque arcu in sapien dignissim, eget vulputate mi viverra. Fusce ut eleifend turpis. Maecenas non purus eget eros laoreet vehicula et ac metus. Donec molestie orci neque, eu iaculis sem dignissim eget. :U

    Lorem ipsum dolor sit amet.

    - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
    - Sed faucibus justo ullamcorper lorem faucibus mattis.
    - Vestibulum et elit congue, suscipit lacus et, tempor massa.

    [ Szerkesztve ]

  • confuser

    senior tag

    Alkalmazások:
    500 Backgrounds
    6tag
    Adobe Reader
    Alexandra Olvasó
    Authenticator
    Battery
    Bing Időjárás
    Birthday Reminder
    BKV Zrt (BKV hírek)
    Bkv Menetrend (fizetős)
    Bookviser
    Camera360
    Cellular Live Tile
    Compass
    Compass VO
    Currency
    Deezer
    Dropbox
    eBay
    Endomondo Sports Tracker
    Evernote
    File Downloader
    Flashlight-X
    Free Talking Alarm Clock
    GeoPhoto (saját fotóinkon ha mentve van a GPS pozíció akkor azt a térképen megjeleníti)
    Gmaps+ (ugye nem kell elmagyaráznom, hogy Lumia tulajoknak felesleges)
    Google Drive on WP
    Googl Plus
    Here Drive (ingyenes, de a drive + külön költség ami sztem nem akkora plusz)
    Here Transit
    HVG
    ICQ
    IM+
    IMDb
    Index
    Insider
    i Podcast
    LastBootUpTime
    Magyar szótár
    MÁV Menetrend
    MEK olvasó
    Metrotube
    MinDig TV
    MPAtool
    Music Import
    Műsorújság
    Névnap
    Nokia Care
    Nokia Xpress
    Origo
    Portfolio.hu (soha nem hallottam még róla de ahogy most letöltöttem elég érdekes hírolvasó app :D)
    ProShot
    QR Code Reader
    Quick Settings
    Radarkép
    RADYO
    Shazam
    SkyDrive
    SkyMap Free
    Skype
    SoundHound
    Speedtest.net
    Stopwatch Pro
    SysApp Pusher
    TeamViewer
    THE Football App
    TKalculatorFree
    TorchLight
    Toshl Finance
    TuneIn Radio
    TV24
    Twitter
    utat-m-utat
    Vatera
    Viber
    Vimeo
    WhatsApp
    YouTube
    Zseblámpa 7

    Játékok:
    Angry Birds
    Angry Birds (Star Wars, a többi verzió nem hozott lázba de értelem szerűen ugyanez)
    Blue Screen Of Death
    Chicken Story 2
    Doors
    Fruit Ninja (ingyenes, kipróbálhatósági lehetőségre gondolok)
    Jetpack Joyride (az egyik legjobb game sztem windowson)
    Mills (malom)
    Reaper
    Reflection Balls
    SongArc
    Szókirakó (gondolkoztam rajta, hogy betegyem-e mert elég vérszegény de hát mégiscsak unaloműző)
    Temple Run
    Tetris Blitz
    Turbo Racing League
    Warships
    Wikipedia

  • McCartman

    senior tag

    -

    [ Szerkesztve ]

    Pentium I @233 Mhz MMX ; 96 Mbyte EDO RAM ; Voodoo 1 4 Mbyte ; 3,2 Gbyte Maxtor UDMA 66

  • P@ly

    tag

    ~~~ SONY XPERIA L ~~~

    Bejelentve: 2013. március - Piaci megjelenés: 2013. május
    Egyéb megnevezések: C2105, C2104 (India), S36h, TaoShan (korábbi kódnév)

    Mielőtt kérdeznél, alapművek:
    - Mobilarena.hu: Sony Xperia L - rutinosan homorít (teszt)
    - Használati útmutató (magyar nyelvű, PDF)
    - Online user guide

    Főbb tulajdonságok:
    - Középkategóriás érintőképernyős okostelefon
    - Android 4.1.2 Jelly Bean
    - 4,3” TFT - FWVGA 480x854 pixel (228 ppi)
    - 8MP kamera, 720p videofelvétel, VGA frontkamera
    - 1GHz, 2 mag, Krait processzor
    - Qualcomm MSM8230 Snapdragon SoC
    - Adreno 305 grafikus chip
    - 1GB RAM, 8GB belső tárhely (~5,6GB-on gazdálkodhat a felhasználó)
    - DLNA, NFC, Bluetooth, Wifi, GPS, FM rádió
    - gyorsulásmérő, proximity sensor, tájoló, zajszűrés segédmikrofonnal
    - 1700mAh lítium-ion akkumulátor (BA900)

    ~~~~~~~~~

    Gyakran Ismételt Kérdések és más fontos dolgok

    Akku

    - Most akkor “ki kell sütni” az új telefon akksiját vagy nem? Kell formázni?
    A modern akkumulátorokat nem kell 12 órára vagy többre a töltőn hagyni első alkalommal, valamint soha nem ajánlott teljesen lemeríteni. Töltsük minél gyakrabban, ez nem csökkenti az akkumulátor élettartamát.

    - Milyen akku van a telefonban?
    Az Xperia L-ben 1700 mAh Litium-Polimer akkumulátor van.

    - Ez jobb, mint a sima Li-Ion?
    A különbség kb. annyi, hogy a lítium ionok nem szerves alapú elektrolit folyadékban, hanem egy zselé szerű polimer cellákból felépülő anyagban helyezkednek el. Cikk a Wikipedian.

    Készülékház, hátlap
    - Hogyan kell leszedni a hátlapot? Feszegessem?

    Hátlap leszedése: telefon hátulja néz felénk, jobb kéz mutatóujj körmével (vagy valami nem túl kemény műanyaggal, pl. gitárpengető) a telefon jobb oldalán felül található rés segítségével magunk felé feszítjük a hátlapot, míg az azonos kéz hüvelykujjával a hátlap bal oldalán támaszkodunk.

    Hátlap visszarakása: először a készülék aljára húzd fel a hátlapot, ezután pattintsd vissza alulról felfelé haladva.

    Kijelző

    - Ez most üveg vagy plexi?
    Schott 2nd source - Schott Xensation Cover Glass, karcálló alumínium-szilikát üveg.(Schott Xensation)
    A mobilon gyári, készülékvédő, a csomagolás részeként használt, ideiglenes fólia található. (Állítólag a Schott üvegen van még egy - lényegében nem látható - gyári fólia. Erre van nyomtatva alulról a Sony felirat is.)

    Érintőképernyő, képernyőbillentyűzet

    - Tényleg tud egyszerre 12 érintést érzékelni a képernyő? A T-Mobile webshop is azt írja: “ kapacitív (12 ujj egyidejű érzékelése)”.
    - Nem, ez egy fordítási hiba. A hivatalos angol nyelvű specifikációk ezt írják: “On-screen QWERTY keyboard, 12 key input”. Vagyis QWERTY és 12 gombos képernyőbillentyűzet. Ez utóbbi a hagyományos (4x3-as) telefonbillentyűzetnek felel meg. A billentyűzet típusa változtatható, akár a Play Store-ból letölthető billentyűzetekre is. A képernyő egyszerre 4 új érintését képes érzékelni.

    - Dashboard-ra szeretnék különböző widgeteket használni. Azt hogyan lehet?
    Kell hozzá a következő app DashClock Widget.

    További DashColck-ok gyűjteménye.

    Fórumozok tapasztalata alapján célszerű egy kijelzővédő fóliával ellátni a telefont. Kínából, az ebay-ről rendelve 1000Ft-ért kapsz 5 db-ot. Ha nagyon jó minőségűt szeretnél, akkor vegyél rá egy Nilkin fóliát.

    LED - Illumination Bar

    - Nálam nem mindig működik a ledes fényjelzés. Miért?
    Stamina módban a LED figyelmeztetés (Illumination Bar) sem működik.

    Fontosabb LED jelzések (15.0.A.1.31 build):
    - Piros, villogó - merülő akkumulátor (15% alatt)
    - Kék (kékesfehér), villogó - Új üzenet, nem fogadott hívás
    - Narancssárga - Töltés alatt lévő akkumulátor
    - Zöld - feltöltött akumulátor (90% felett)

    Az “Album” (képgaléria) appnál a LED az éppen megjelenített fotó főbb színeihez alkalmazkodik. Ha az akkumulátor gyenge (Stamina módban), a LED-visszajelzés nem működik.

    - Van lehetőség az Illumination Bar jelzéseinek a megváltoztatására, kikapcsolására?
    A Play Store-ból letölthető a Light Flow alkalmazás. Van ingyenes és fizetős változata is.

    Hang

    - Van fülhallgató a dobozban? A külföldi tesztek nem jelzik.
    A Telenor-nál kapható dobozban nincs fülhallgató, a T-Mobile által is forgalmazott csomagban van egy alsó kategóriás headset.

    - Újraindítás után a telefon elfelejti a korábban beállított egyéni csengőhangot. Mit tegyek?
    Másold a zenét az SD kártya Ringtones mappájába!

    - Nem ébreszt a telefon, mi tévő legyek?
    Sajnos ez nem a telefon hibája, hanem az android rendszerben van valamilyen bug. Helyette célszerű az alábbi appok egyikét használni (található közöttük ingyenes és fizetős változat is):
    SleepBot
    Gentle Alarm
    Sleep as Android

    Fényképező

    - Hol van a “Kiváló automatikus” / Superior Auto mód a kamerából?
    Sajnos csak a tesztverziós próbakészülékek szoftverében volt benne ez a funkció. A piacra került változatban már nincs benne és az eddigi frissítésekben sincs.

    - Most akkor tényleg gagyi a fényképezőgép minősége?
    Gagyinak nem gagyi, de vannak hibái. Mindenesetre a kérdés túl van lihegve és ebben a Sony marketingesei a hibásak. Közepes minőségű - de együtt lehet vele élni. Okosan lehet vele megfelelő minőségű képeket is készíteni. A képek minősége a készítéskor észlelt fénymennyiség csökkenésével rohamosan romlik. A fényképezéshez itt is elsősorban fény szükséges. Sok fény. Kültéri, nappali felvételt általában jó minőségben tudunk vele készíteni.

    Természetesen nem az Xperia L lesz a fotóriporterek első számú készüléke. A Sony mindenesetre kicsit túlzásba vitte a telefon kamerájának marketingjét. A reklámokban elhangzottakhoz képest nagy csalódás, a kategóriájában viszont átlagos a tudása, minősége a fényképezőgépnek.

    Felhasználói felület, Menü

    - Lehet az appok ikonjait mappába rendezni?
    Igen, a főképernyőn (Launcher) és a menüben is (App Drawer) csupán egymásra kell húzni két ikont és felajánlja a rendszer a menü létrehozását. Az App Drawer-ben a mappázás “Egyéni rendezés”-nél működik.

    Szolgáltatások, appok, finomhangolás

    - Mi az a furcsa ikon az értesítési sorban, ami úgy néz ki, mintha két kéz közrefogna egy akkumulátort?
    Ez a Stamina mód ikonja. A Stamina mód meghosszabbítja a telefon készenléti idejét azon az áron, hogy leállítja a telefon bizonyos szolgáltatásait (bejövő hívások, SMS-ek fogadása kivételével). Minden olyan szolgáltatást, amit mégis használni szeretnénk, egyesével hozzá lehet adni a Stamina mód beállításaiban.

    A Stamina módot a Beállítások / Energiagazdálkodás menüpontoknál keresd!

    - Stamina üzemmód sztochasztikusan működik, mi tévő legyek?
    Fórumozók tapasztalata alapján a stamina üzemmód többet árt, mint használ. Ha használni akarod ezt a funkciót, célszerű helyette a Deep Sleep Battery Saver appot használni. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - És az a zorrós ikon micsoda ott fent? Hogyan lehet eltüntetni?
    A fehér négyzetben egy N betű található és az NFC ikonja. Ez a jel van a telefon hátlapjára ragasztott matricán is. Az NFC lehetővé teszi két készülék között a nagyon gyors adatcserét, ha a telefon érintkezik a másik készülékkel (ezt az érintkezési pontot jelzi a hátoldalon a matrica).
    A Beállítások menüben legfelül, a Vezetéknélküli és mobilhálózatok részen a Wifi, Bluetooth sorok alatt találod a Továbbiak… menüpontot. Itt tudod kikapcsolni az NFC rádióját.

    - Small Apps. Ez most akkor mi is?
    A Small Apps kifejezés olyan kisebb alkalmazások takar, amelyet az éppen futó alkalmazások előtt (fölött) lehet elindítani. Pl. számológép, jegyzetelő. A Small Apps a 15.0.A.2.17-es build óta elérhető az Xperia L-ben. Nem keverendő össze a Smart Apps-okkal.
    Letöltések a Play Store-ban vagy pl. itt: xda.developers.com

    - Tele van mindenféle fölös appal a telefon, mi tévő legyek?
    Használd a Titanium Backup appot. Ezzel le tudod törölni azokat a felesleges appokat amelyekre nincs szükséged. Előtte nagyon ajánlott és célszerű is biztonsági mentést készíteni róla, hátha mégis kell. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - 4GB SD belső tárhely nagyon kevés, mi tévő legyek?
    Használd a GL to SD appot. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - Valami eszi az akkumulátort, mi tévő legyek?
    Használd a GSam BAttery Monitor appot, hogy kiderítsd melyik app a ludas.

    - GPS, Navigáció
    Piszok pontos és gyors, jól működik :)

    ~~~~~~~~~

    Általános javaslatok

    - Mobil adatforgalmat célszerű letiltani feltöltőkártyás telefonnál, vagy ha az adatforgalomért külön fizetni kell. Ajánlottabb, de legalábbis sok esetben költségkímélőbb wifi-t használni ez helyett.

    - Ne lepődj meg! Számítógépen USB kábelen töltve a töltés hosszabb időt vesz igénybe, mint a 230V-os adapter használatával.

    - Task Killer, Cache cleaner és a társai többet ártanak, mint használnak. Használatuk nem javasolt! Bővebb információ az android memóriakezeléséről.

    - 50Gb-os ingyen tárhely minden xperia tulajnak! További információ.

    - Időnként célszerű törölni a DCIM/thumbnails mappa Lost.Dir mappá tartalmát. Gyári albumot meg célszerű lecserélni (pl.: F-stop).

    - Kiegészítők

    - Autós tartó
    - Tok. Sokan Nilkin tokot használnak, mert nagyon jó minőségűeket gyárt. Sok félét gyártanak (flipes, kemény tokos, stb.)

    ~~~~~~~~~

    Frissítés, szoftver

    A telefonhoz elérhető legfrissebb szofver alapinformációi megtalálhatók itt:
    http://www.sonymobile.com/global-en/software/phones/xperia-l/

    Frissítés a legfrissebb buildre:
    - A telefonon: Beállítások / A telefonról / Szoftverfrissítés / Rendszer menüpontban ellenőrizd az elérhető frissítéseket. Használj Wifi-t!
    vagy
    - Használd a PC Companion vagy a Bridge for Mac szoftvert! Letölthető innen!
    - Használd a Sony Update Service (SUS) szoftvert! Letölthető innen!

    - Androidot frissítettem és nem megy a mobilnet, mi tévő legyek?
    Beállítások - xperia - internetbeállítások. És innen leszedi magától, ami kell a nethez.

    - Eltűnt a fejlesztői lehetőségek a menüpontok közül, mi tévő legyek?
    Beállítások / A telefonról menüpontba kattints párszor a buildszám sorra.

    - Sony PC Comapnion frissítéskor hibaüzenetet ad, hogy nem tudja frissíteni a telefont, mi tévő legyek?
    Újra kell telepíteni a PCC-t és a SUS-t, mindenféle REGISTRY bejegyzést törölni kell.

    A készülékeken gyárilag, eredetileg a 15.0.A.1.31 -es Build-számú Android 4.1.2 található meg.

    Dátum: 2013.05.xx - Android: 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.1.31
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-03-1027
    ...Kernel: 3.4.0-g7e50acb-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Mar 29 01:21:28 CST 2013

    Dátum: 2013.06.04 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    (köztes, nem globális frissítés, független készülékeken)
    ...Build: 15.0.A.1.36
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-04-1032
    ...Kernel: 3.4.0-ge948eb0-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Thu May 9 22:57:51 CST 2013

    Változás: Memóriakezelési (belső memória felismerése), MicroSD inicializálási problémák és a rendszer teljesítményének javítása, energiafogyasztás optimalizálása.

    Dátum: 2013.08.06 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.2.17
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-06-2019
    ...Kernel: 3.4.0-ge138bbe3-00026-gb931ad7- dirty cme@dc7900- la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Jul 19 00:11:04 CST 2013

    Változás:
    - Bekerült a szoftverbe a Small Apps támogatás, előretelepített appokkal
    - Sony MyXperia app előretelepítve az Android Device Manager alternatívájaként
    - Fényképező minősége megnövelve, HDR móddal
    - Előlapi kamera fekete-fehér hibája javítva
    - ISO beállítások a kamera szoftveréhez hozzáadva
    - 720p videós gyenge fényviszonok között akadoztak - javítva
    - RAM megnövelve 785,6 MB-ra 777.7 MB-ról az elérhető teljes 1 GB-ból
    - LED jelzések programonként változóak
    - Javított többérintés-kezelés
    - Általános teljesítmény-növelés

    Dátum: 2013.10.09 - Android 4.2.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.3.A.0.26
    ...Baseband: 8930B-BAAAATAZQ-3228109-08-0031
    ...Kernel: 3.4.0-g74b701b-00042-ged52e3b- dirty cme@androidbs-desktop#1Wed Oct 9 21:10:04 CST 2013

    Változás:
    - Új kezdőképernyő UI (dash), 7-re növelhető már az ablakok száma
    - Újabb widgetek jelentek meg a homescreen-en és a lockscreen-en
    - Hibajavítások és teljesítmény optimalizálás
    - Javított és fejlesztett kamera szoftver
    - Sony Media appok megjelenése
    - Homescreen-ről elérhető a Small apps
    - Fejleszett keresés és app rendezés
    - Új billentyűzet szoftver
    - Hibás memória értesítési hiba - javítva
    - Beállítások / Megjelenítés / Álmodozás megjelenése

    ~~~~~~~~~

    SERVICE menü

    - A telefon tárcsázójába gépeld be: *#*#7378423#*#*
    - Service info
    --- Model info
    --- Software info
    --- SIM lock
    --- Configuration (Rooting status)
    - Service settings
    - Service tests
    - Customization Settings

    ~~~~~~~~~

    Hibalista

    - A fehér Xperia L hátlapja több felhasználónál recseg, hátulról nézve a jobb oldalon. A fekete készülékekkel általában nincs ilyen probléma.

    - Permet Elek prohardver felhasználó megoldása: Leveszed a hátlapot. Az adott helyen a csavarra raksz egy kis zsepigömböt vagy valamit. És hátlap vissza.
    - Bingoo javaslata: Fénymásolópapírból vágj 2 db akkora négyszöget, mint amekkora az akkumulátor, ezt tedd rá az akksira, majd így tedd rá a hátlapot és már nem is recseg.
    - P@ly javaslata: Nilkin kemény tokja is megoldja a recsegést. Ebay-ről rendeld meg ezt: Nillkin Ultra Thin Matte Cover Case

    - Gyakran újraindul a telefon.
    A szoftver frissítése - a legtöbb esetben - megoldja a problémát. (Frissítéssel javítva!)

    - MicroSD - A nagy méretű, 16-32 GB-os, Class 6-osnál magasabb osztályú, gyorsabb (Class 8, Class 10) memóriakártyákat nem minden esetben ismeri fel az Xperia L. (Frissítéssel javítva!)

    - Small Apps - Nem működnek az Xperia L-ben.
    Friss szoftverrel működnek, sőt a szoftverben található is néhány. A jobb alsó, alkalmazásváltó gombbal lehet előhívni őket pl. a főképernyőről. (Frissítéssel javítva!)

    - Az Album alkalmazásból gyakran eltűnnek a képek előnézetei.
    Megoldás: Beállítások / Alkalmazások / Mind / Album / Adatok törlése (Frissítéssel javítva!)

    - Gyenge fényviszonyok között a videofelvétel minősége olyan, mint ha nem 30 hanem 15 fps-el rögzülne a videó. (Frissítéssel javítva!)

    - Több felhasználónál előfordult, hogy az érintőképernyő rosszul érzékelte az érintést, nem reagált a rendszer helyesen az érintő-parancsokra. (Frissítéssel nagyrészt javítva!)

    - Csíkosodó képernyő.
    A megoldás: szerviz, készülékcsere.

    - Hívás fogadásnál 1-2 másodpercnyi kihagyás tapasztalható több felhasználónál. A beszélgető-partner csak kis idő után hallja a hangunkat. (2.17-es build)
    A hívás fogadása után így van idő a készüléket a fülünknél elhelyezni. Tehát célszerű kivárni ezt az időt, csak utána szólni bele a telefonba.

    15.3.A.0.26 hibák (Legfrissebb ROM)

    - A Beállítások / Tároló / Adatok átvitele SD kártyára kattintva A(z) Beállítások Alkalmazás leállt hibaüzenetet kapjuk.

    - Ha egy appot átmozgatunk a belső tárhelyre és annak az appnak az ikonjával valamilyen műveletet végzünk (asztalra elhelyezés, mappába helyezés, stb). Akkor az újraindítás után elvész.
    Workaround: A telefon memóriáján kell lennie azoknak az appoknak, amelyeknek az ikonjait használni akarod.

    (P:C)~~~~~~~~~(/P)

    (P:C)Mélyvíz haladóknak

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    Frissítés gyári szoftverről más buildekre Flashtool segítségével:

    Habár szolgáltatós telefonra nincsenek Custom ROM-ok előfordulhat, hogy mégis ROM-ot kell cserélni (tiszta ROM felrakás, crashelt telefon javítása, stb). Flashtoolt innét tudod letölteni.

    A ROM felrakásának menete:
    1. Töltsd le a kívánt ROM-ot.
    - Saját gyűjteményem (teljesség igénye nélkül)
    - Stock ROM gyűjtemény
    2. Töltsd le a legfrissebb Flashtool-t, majd telepítsd fel
    3. /Flashtool/firmwares mappa alá másold be a kívánt ftf kitejresztésű ROM-ot
    4. Indítsd el FlashTool.exe vagy FlashTool64.exe (64 bites operációs rendszer esetében)

    Flashelés előtt érdemes még megjegyeznem, hogy az sms-ek, személyes adatok beállítások, névjegyek minden el fog veszni. Érdemes ezért biztonsági másolatot készíteni róluk (Titanium Backup, online mentés, vcard, stb).

    5. Kattints a villám ikonra, majd válaszd ki a Flashmode-ot
    6. A felugró ablakban válaszd ki a kívánt ROM-ot és Wipe-nél mindkettő legyen bekapcsolva (Data, Cache), majd flash
    7. Az USB portra, a kikapcsolt telefont, a hangerő le nyomva tartása közben rádugod (legalább 70%-ra legyen a telefon akkumulátora feltöltve)
    8. Flashing finished és a Please unplug and start your phone üzenetek után, a telefont húzd le az USB portról és indítsd el

    Készült knx88 kolléga leírása alapján.

    (P:C) ROM készítése Flashtool segítségével

    Köszönet a darvinya fórumtársnak érte.
    - Firmware készítés flashtool segítségével
    - Download ANY firmware customization from Sony & create an FTF with Flashtool

    (P:C)Root
    (rendszergazdai jogok megszerzése)(/P)

    Köszönet a gabee77 fórumtársnak érte.

    Leírás angolul. Xdadevelopers guide: Rooting Xperia L
    Közvetlen linkek a letöltéshez:
    - link 1
    - link 2

    1. Csatlakoztasd USB kábelen a telefont a PC-hez
    2. Legyen bekapcsolva az USB-hibakeresés és az Állhelyek engedélyezése (Beállítások / fejleszőti lehetőségek) és az Ismeretlen források (Beállítások / Biztonság)
    3. Indítsd el runme_win.bat fájlt (futtasd rendszergazdaként)
    4. A telefon újraindul
    5. Indítsd el a SuperSU-t
    6. Kész

    (P:C)SI szám visszaírása

    Leírás angolul az alábbi linkeken:
    -link 1
    [-L:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2355983]link 2

    (P:C)Xposed framework + modulok
    Az Xposed egy keretrendszer, amelynek segítségével különböző módosításokat lehet a telefonban végrehajtani mindenféle custom ROM-ok felrakása nélkül.
    További információk a framework-ről: Xposed

    (P:C)Framework felrakása (root jogosultság szükséges)
    1. Innét kell letölteni a legfrissebb XposedInstaller verziót és fel kell másolni a telefon SD kártyája
    2. Elindítani az apk fájlt
    3. reboot
    4. XposedInstaller elindítása, majd a Keretrendszernél a Telepítés/Frissítés menüpontot kell kiválasztani
    5. Reboot
    6. Modulokat feltenni az Xposed / Letöltések menüpontban lehet, itt keresd ki a kívánt modulokat (pl.: Gravitbox, Xperia Flip settings, stb)
    7. Töltsd le, telepítsd, de NE INDÍTSD EL, hanem a modulok menüben pipáld ki a mellettük lévő rublikát
    8. Reboot

    Fórumozók által használt modulok (teljesség igénye nélkül)
    Gravitybox
    Mire jó ez?
    - Status bar alakítások (Állapotsáv módosítások / Gyorsbeállítások menedzsment menüpont)
    - PIE vezérlők (Állapotsáv módosítások / PIE vezérlők + Navigációs sáv beállítások)
    - Haladó kikapcsoló menü (Energia beállítások)
    - Töltés LED tiltása (Energia beállítások)
    - Óra beállítások (Állapotsáv módosítások / Óra beállítások)
    - stb

    Xperia Flip Settings
    Szükséges modul a Status bar alakításokhoz
    Mire jó ez?
    - AOSP
    - Egyedi értesítős sáv
    - stb

    További Xposed modulok gyűjteménye
    Változtatások sok esetben újraindítást igényelnek/

    (P:C)Sony Bravia Engie 2 felrakása(/P)
    Leírás, angolul ezen a linken található.

    (P:C)Bootloader & Custom ROM(/P)
    Szolgáltatós telefonra nincs Custom ROM, mivel jelen pillanatban nem lehet rajtuk bootloader-t kinyitni (mivel nincs meg az az indító bejegyzés a telefonon, ami új bootloader-t rakná fel). Vannak próbálkozások, (pl.: CWM, X-parts, jövőben esetleg 2nd init) de eddig még nem jártak sikerrel.

    Kártya független telefonoknál a bootloader-t is ki lehet nyitni és van lehetőség Custom ROM-ok telepítésére. Akit érdekel bővebbi információk. Megértéséhez angolul tudás illetve mély Android rendszerismeret szükséges!

    (P:C)~~~~~~~~~(/P)

    (P:C)FONTOS LINKEK(/P)

    - SonyMobile.com - Xperia L - Support
    - Xperia L WhitePaper (PDF)
    - Xperia L Használati útmutató (PDF)
    - Sony Xperia Support Forum - Xperia L
    - developer.sonymobile.com
    - XDA Developers - Sony Xperia L
    - T-Mobile webshop - Sony Xperia L
    - Telenor - Sony Xperia L

    (P:C) Mindenkor érvényes szabály (/P)
    NINCS iGO és NINCS telefonfüggetlenítés a fórumban, mert illegális!

    (P:C)(/P)
    (P:C)~~~~~~~~~(/P)

    Az összefoglaló frissítését P@ly készítette ataman előző összefoglalója alapján.
    Köszönet: daraa, darvinya, dokee78, hunluigi, Lomha 8V, mcsm88, Seraph 16, Siriusb, Tidzsimon, zolnagy kollégáknak és a többi fórumtársnak.
    Amennyiben javaslatod van az összefoglalóval kapcsolatban, kérlek jelezd az ötletedet, észrevételedet!

    Az összefoglaló utolsó frissítése: 2013.12.09.

    [ Szerkesztve ]

  • P@ly

    tag

    Mélyvíz haladóknak

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    Frissítés gyári szoftverről más buildekre Flashtool segítségével:

    Habár szolgáltatós telefonra nincsenek Custom ROM-ok előfordulhat, hogy mégis ROM-ot kell cserélni (tiszta ROM felrakás, crashelt telefon javítása, stb). Flashtoolt innét tudod letölteni.

    A ROM felrakásának menete:
    1. Töltsd le a kívánt ROM-ot.
    - Saját gyűjteményem (teljesség igénye nélkül)
    - Stock ROM gyűjtemény
    2. Töltsd le a legfrissebb Flashtool-t, majd telepítsd fel
    3. /Flashtool/firmwares mappa alá másold be a kívánt ftf kitejresztésű ROM-ot
    4. Indítsd el FlashTool.exe vagy FlashTool64.exe (64 bites operációs rendszer esetében)

    Flashelés előtt érdemes még megjegyeznem, hogy az sms-ek, személyes adatok beállítások, névjegyek minden el fog veszni. Érdemes ezért biztonsági másolatot készíteni róluk (Titanium Backup, online mentés, vcard, stb).

    5. Kattints a villám ikonra, majd válaszd ki a Flashmode-ot
    6. A felugró ablakban válaszd ki a kívánt ROM-ot és Wipe-nél mindkettő legyen bekapcsolva (Data, Cache), majd flash
    7. Az USB portra, a kikapcsolt telefont, a hangerő le nyomva tartása közben rádugod (legalább 70%-ra legyen a telefon akkumulátora feltöltve)
    8. Flashing finished és a Please unplug and start your phone üzenetek után, a telefont húzd le az USB portról és indítsd el

    Készült knx88 kolléga leírása alapján.

    ROM készítése Flashtool segítségével

    Köszönet a darvinya fórumtársnak érte.
    - Firmware készítés flashtool segítségével
    - Download ANY firmware customization from Sony & create an FTF with Flashtool

    Root
    (rendszergazdai jogok megszerzése)

    Köszönet a gabee77 fórumtársnak érte.

    Leírás angolul. Xdadevelopers guide: Rooting Xperia L
    Közvetlen linkek a letöltéshez:
    - link 1
    - link 2

    1. Csatlakoztasd USB kábelen a telefont a PC-hez
    2. Legyen bekapcsolva az USB-hibakeresés és az Állhelyek engedélyezése (Beállítások / fejleszőti lehetőségek) és az Ismeretlen források (Beállítások / Biztonság)
    3. Indítsd el runme_win.bat fájlt (futtasd rendszergazdaként)
    4. A telefon újraindul
    5. Indítsd el a SuperSU-t
    6. Kész

    SI szám visszaírása

    Leírás angolul az alábbi linkeken:
    -link 1
    [-L:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2355983]link 2

    Xposed framework + modulok
    Az Xposed egy keretrendszer, amelynek segítségével különböző módosításokat lehet a telefonban végrehajtani mindenféle custom ROM-ok felrakása nélkül.
    További információk a framework-ről: Xposed

    Framework felrakása (root jogosultság szükséges)
    1. Innét kell letölteni a legfrissebb XposedInstaller verziót és fel kell másolni a telefon SD kártyája
    2. Elindítani az apk fájlt
    3. reboot
    4. XposedInstaller elindítása, majd a Keretrendszernél a Telepítés/Frissítés menüpontot kell kiválasztani
    5. Reboot
    6. Modulokat feltenni az Xposed / Letöltések menüpontban lehet, itt keresd ki a kívánt modulokat (pl.: Gravitbox, Xperia Flip settings, stb)
    7. Töltsd le, telepítsd, de NE INDÍTSD EL, hanem a modulok menüben pipáld ki a mellettük lévő rublikát
    8. Reboot

    Fórumozók által használt modulok (teljesség igénye nélkül)
    Gravitybox
    Mire jó ez?
    - Status bar alakítások (Állapotsáv módosítások / Gyorsbeállítások menedzsment menüpont)
    - PIE vezérlők (Állapotsáv módosítások / PIE vezérlők + Navigációs sáv beállítások)
    - Haladó kikapcsoló menü (Energia beállítások)
    - Töltés LED tiltása (Energia beállítások)
    - Óra beállítások (Állapotsáv módosítások / Óra beállítások)
    - stb

    Xperia Flip Settings
    Szükséges modul a Status bar alakításokhoz
    Mire jó ez?
    - AOSP
    - Egyedi értesítős sáv
    - stb

    További Xposed modulok gyűjteménye
    Változtatások sok esetben újraindítást igényelnek/

    Sony Bravia Engie 2 felrakása
    Leírás, angolul ezen a linken található.

    Bootloader & Custom ROM
    Szolgáltatós telefonra nincs Custom ROM, mivel jelen pillanatban nem lehet rajtuk bootloader-t kinyitni (mivel nincs meg az az indító bejegyzés a telefonon, ami új bootloader-t rakná fel). Vannak próbálkozások, (pl.: CWM, X-parts, jövőben esetleg 2nd init) de eddig még nem jártak sikerrel.

    Kártya független telefonoknál a bootloader-t is ki lehet nyitni és van lehetőség Custom ROM-ok telepítésére. Akit érdekel bővebbi információk. Megértéséhez angolul tudás illetve mély Android rendszerismeret szükséges!

    ~~~~~~~~~

    FONTOS LINKEK

    - SonyMobile.com - Xperia L - Support
    - Xperia L WhitePaper (PDF)
    - Xperia L Használati útmutató (PDF)
    - Sony Xperia Support Forum - Xperia L
    - developer.sonymobile.com
    - XDA Developers - Sony Xperia L
    - T-Mobile webshop - Sony Xperia L
    - Telenor - Sony Xperia L

    Mindenkor érvényes szabály

    NINCS iGO és NINCS telefonfüggetlenítés a fórumban, mert illegális!

    ~~~~~~~~~

    Az összefoglaló frissítését P@ly készítette ataman előző összefoglalója alapján.
    Köszönet: daraa, darvinya, dokee78, hunluigi, Lomha 8V, mcsm88, Seraph 16, Siriusb, Tidzsimon, zolnagy kollégáknak és a többi fórumtársnak.
    Amennyiben javaslatod van az összefoglalóval kapcsolatban, kérlek jelezd az ötletedet, észrevételedet!

    Az összefoglaló utolsó frissítése: 2013.12.09.

    [ Szerkesztve ]

  • P@ly

    tag

    ~~~~~~~~~

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    Frissítés gyári szoftverről más buildekre Flashtool segítségével
    Habár szolgáltatós telefonra nincsenek Custom ROM-ok előfordulhat, hogy mégis ROM-ot kell cserélni (tiszta ROM felrakás, crashelt telefon javítása, stb).
    Flashtoolt innét tudod letölteni.

    A ROM felrakásának menete:
    1. Töltsd le a kívánt ROM-ot.
    - Saját gyűjteményem (teljesség igénye nélkül)
    - Stock ROM gyűjtemény
    2. Töltsd le a legfrissebb Flashtoolt, majd telepítsd fel
    3. /Flashtool/firmwares mappa alá másold be a kívánt ftf kitejresztésű ROM-ot
    4. Indítsd el FlashTool.exe vagy FlashTool64.exe (64 bites operációs rendszer esetében)

    Flashelés előtt érdemes még megjegyeznem, hogy az sms-ek, személyes adatok beállítások, névjegyek minden el fog veszni. Érdemes ezért biztonsági másolatot készíteni róluk (Titanium Backup, online mentés, vcard, stb).

    5. Kattints a villám ikonra, majd válaszd ki a Flashmode-ot
    6. A felugró ablakban válaszd ki a kívánt ROM-ot és Wipe-nél mindkettő legyen bekapcsolva (Data, Cache), majd flash
    7. Az USB portra, a kikapcsolt telefont, a hangerő le nyomva tartása közben rádugod (legalább 70%-ra legyen a telefon akkumulátora feltöltve)
    8. Flashing finished és a Please unplug and start your phone üzenetek után, a telefont húzd le az USB portról és indítsd el

    Készült knx88 kolléga leírása alapján.

    ROM készítése Flashtool segítségével
    Köszönet a darvinya fórumtársnak érte.
    - Firmware készítés flashtool segítségével
    - Download ANY firmware customization from Sony & create an FTF with Flashtool

    Root avagy a rendszergazdai jogok megszerzése
    Köszönet a gabee77 fórumtársnak érte.
    Leírás angolul. Xdadevelopers guide: Rooting Xperia L
    Közvetlen linkek a letöltéshez:
    - link 1
    - link 2

    1. Csatlakoztasd USB kábelen a telefont a PC-hez
    2. Legyen bekapcsolva az USB-hibakeresés és az Állhelyek engedélyezése (Beállítások / fejleszőti lehetőségek) és az Ismeretlen források (Beállítások / Biztonság)
    3. Indítsd el runme_win.bat fájlt (futtasd rendszergazdaként)
    4. A telefon újraindul
    5. Indítsd el a SuperSU-t
    6. Kész

    SI szám visszaírása
    Leírás angolul az alábbi linkeken:
    -link 1
    -link 2

    [ Szerkesztve ]

  • P@ly

    tag

    Framework felrakása (root jogosultság szükséges)
    1. Innét kell letölteni a legfrissebb XposedInstaller verziót és fel kell másolni a telefon SD kártyája
    2. Elindítani az apk fájlt
    3. Reboot
    4. XposedInstaller elindítása, majd a Keretrendszernél a Telepítés/Frissítés menüpontot kell kiválasztani
    5. Reboot
    6. Modulokat feltenni az Xposed / Letöltések menüpontban lehet, itt keresd ki a kívánt modulokat (pl.: Gravitbox, Xperia Flip settings, stb)
    7. Töltsd le, telepítsd, de NE INDÍTSD EL, hanem a modulok menüben pipáld ki a mellettük lévő rublikát
    8. Reboot

    Fórumozók által használt Xposed modulok (teljesség igénye nélkül)

    Gravitybox
    Mire jó ez?
    - Status bar alakítások (Állapotsáv módosítások / Gyorsbeállítások menedzsment menüpont)
    - PIE vezérlők (Állapotsáv módosítások / PIE vezérlők + Navigációs sáv beállítások)
    - Haladó kikapcsoló menü (Energia beállítások)
    - Töltés LED tiltása (Energia beállítások)
    - Óra beállítások (Állapotsáv módosítások / Óra beállítások)

    Xperia Flip Settings
    Szükséges modul a Status bar alakításokhoz
    Mire jó ez?
    - AOSP
    - Egyedi értesítős sáv

    További Xposed modulok gyűjteménye
    Változtatások sok esetben újraindítást igényelnek!

    Bootloader & Custom ROM(/U)
    Szolgáltatós telefonra nincs Custom ROM, mivel jelen pillanatban nem lehet rajtuk bootloader-t kinyitni (mivel nincs meg az az indító bejegyzés a telefonon, ami új bootloader-t rakná fel). Vannak próbálkozások, (pl.: CWM, X-parts, jövőben esetleg 2nd init) de eddig még nem jártak sikerrel.

    Kártya független telefonoknál a bootloader-t is ki lehet nyitni és van lehetőség Custom ROM-ok telepítésére. Akit érdekel bővebbi információk. Megértéséhez angolul tudás illetve mély Android rendszerismeret szükséges!

    ~~~~~~~~~

    FONTOS LINKEK

    - SonyMobile.com - Xperia L - Support
    - Xperia L WhitePaper (PDF)
    - Xperia L Használati útmutató (PDF)
    - Sony Xperia Support Forum - Xperia L
    - developer.sonymobile.com
    - XDA Developers - Sony Xperia L
    - T-Mobile webshop - Sony Xperia L
    - Telenor - Sony Xperia L

    Mindenkor érvényes szabály

    NINCS iGO és NINCS telefonfüggetlenítés a fórumban, mert illegális!

    ~~~~~~~~~

    Az összefoglaló frissítését P@ly készítette ataman előző összefoglalója alapján.
    Köszönet: daraa, darvinya, dokee78, hunluigi, Lomha 8V, mcsm88, Seraph 16, Siriusb, Tidzsimon, zolnagy kollégáknak és a többi fórumtársnak.
    Amennyiben javaslatod van az összefoglalóval kapcsolatban, kérlek jelezd az ötletedet, észrevételedet!

    (U)Az összefoglaló utolsó frissítése: 2013.12.09.(/U)

    [ Szerkesztve ]

  • P@ly

    tag

    ~~~ SONY XPERIA L ~~~

    Bejelentve: 2013. március - Piaci megjelenés: 2013. május
    Egyéb megnevezések: C2105, C2104 (India), S36h, TaoShan (korábbi kódnév)

    Mielőtt kérdeznél, alapművek:
    - Mobilarena.hu: Sony Xperia L - rutinosan homorít (teszt)
    - Használati útmutató (magyar nyelvű, PDF)
    - Online user guide

    Főbb tulajdonságok:
    - Középkategóriás érintőképernyős okostelefon
    - Android 4.1.2 Jelly Bean
    - 4,3” TFT - FWVGA 480x854 pixel (228 ppi)
    - 8MP kamera, 720p videofelvétel, VGA frontkamera
    - 1GHz, 2 mag, Krait processzor
    - Qualcomm MSM8230 Snapdragon SoC
    - Adreno 305 grafikus chip
    - 1GB RAM, 8GB belső tárhely (~5,6GB-on gazdálkodhat a felhasználó)
    - DLNA, NFC, Bluetooth, Wifi, GPS, FM rádió
    - gyorsulásmérő, proximity sensor, tájoló, zajszűrés segédmikrofonnal
    - 1700mAh lítium-ion akkumulátor (BA900)

    ~~~~~~~~~

    Gyakran Ismételt Kérdések és más fontos dolgok

    Akku

    - Most akkor “ki kell sütni” az új telefon akksiját vagy nem? Kell formázni?
    A modern akkumulátorokat nem kell 12 órára vagy többre a töltőn hagyni első alkalommal, valamint soha nem ajánlott teljesen lemeríteni. Töltsük minél gyakrabban, ez nem csökkenti az akkumulátor élettartamát.

    - Milyen akku van a telefonban?
    Az Xperia L-ben 1700 mAh Litium-Polimer akkumulátor van.

    - Ez jobb, mint a sima Li-Ion?
    A különbség kb. annyi, hogy a lítium ionok nem szerves alapú elektrolit folyadékban, hanem egy zselé szerű polimer cellákból felépülő anyagban helyezkednek el. Cikk a Wikipedian.

    Készülékház, hátlap
    - Hogyan kell leszedni a hátlapot? Feszegessem?

    Hátlap leszedése: telefon hátulja néz felénk, jobb kéz mutatóujj körmével (vagy valami nem túl kemény műanyaggal, pl. gitárpengető) a telefon jobb oldalán felül található rés segítségével magunk felé feszítjük a hátlapot, míg az azonos kéz hüvelykujjával a hátlap bal oldalán támaszkodunk.

    Hátlap visszarakása: először a készülék aljára húzd fel a hátlapot, ezután pattintsd vissza alulról felfelé haladva.

    Kijelző

    - Ez most üveg vagy plexi?
    Schott 2nd source - Schott Xensation Cover Glass, karcálló alumínium-szilikát üveg.(Schott Xensation)
    A mobilon gyári, készülékvédő, a csomagolás részeként használt, ideiglenes fólia található. (Állítólag a Schott üvegen van még egy - lényegében nem látható - gyári fólia. Erre van nyomtatva alulról a Sony felirat is.)

    Érintőképernyő, képernyőbillentyűzet

    - Tényleg tud egyszerre 12 érintést érzékelni a képernyő? A T-Mobile webshop is azt írja: “ kapacitív (12 ujj egyidejű érzékelése)”.
    - Nem, ez egy fordítási hiba. A hivatalos angol nyelvű specifikációk ezt írják: “On-screen QWERTY keyboard, 12 key input”. Vagyis QWERTY és 12 gombos képernyőbillentyűzet. Ez utóbbi a hagyományos (4x3-as) telefonbillentyűzetnek felel meg. A billentyűzet típusa változtatható, akár a Play Store-ból letölthető billentyűzetekre is. A képernyő egyszerre 4 új érintését képes érzékelni.

    - Dashboard-ra szeretnék különböző widgeteket használni. Azt hogyan lehet?
    Kell hozzá a következő app DashClock Widget.

    További DashColck-ok gyűjteménye.

    Fórumozok tapasztalata alapján célszerű egy kijelzővédő fóliával ellátni a telefont. Kínából, az ebay-ről rendelve 1000Ft-ért kapsz 5 db-ot. Ha nagyon jó minőségűt szeretnél, akkor vegyél rá egy Nilkin fóliát.

    LED - Illumination Bar

    - Nálam nem mindig működik a ledes fényjelzés. Miért?
    Stamina módban a LED figyelmeztetés (Illumination Bar) sem működik.

    Fontosabb LED jelzések (15.0.A.1.31 build):
    - Piros, villogó - merülő akkumulátor (15% alatt)
    - Kék (kékesfehér), villogó - Új üzenet, nem fogadott hívás
    - Narancssárga - Töltés alatt lévő akkumulátor
    - Zöld - feltöltött akumulátor (90% felett)

    Az “Album” (képgaléria) appnál a LED az éppen megjelenített fotó főbb színeihez alkalmazkodik. Ha az akkumulátor gyenge (Stamina módban), a LED-visszajelzés nem működik.

    - Van lehetőség az Illumination Bar jelzéseinek a megváltoztatására, kikapcsolására?
    A Play Store-ból letölthető a Light Flow alkalmazás. Van ingyenes és fizetős változata is.

    Hang

    - Van fülhallgató a dobozban? A külföldi tesztek nem jelzik.
    A Telenor-nál kapható dobozban nincs fülhallgató, a T-Mobile által is forgalmazott csomagban van egy alsó kategóriás headset.

    - Újraindítás után a telefon elfelejti a korábban beállított egyéni csengőhangot. Mit tegyek?
    Másold a zenét az SD kártya Ringtones mappájába!

    - Nem ébreszt a telefon, mi tévő legyek?
    Sajnos ez nem a telefon hibája, hanem az android rendszerben van valamilyen bug. Helyette célszerű az alábbi appok egyikét használni (található közöttük ingyenes és fizetős változat is):
    SleepBot
    Gentle Alarm
    Sleep as Android

    Fényképező

    - Hol van a “Kiváló automatikus” / Superior Auto mód a kamerából?
    Sajnos csak a tesztverziós próbakészülékek szoftverében volt benne ez a funkció. A piacra került változatban már nincs benne és az eddigi frissítésekben sincs.

    - Most akkor tényleg gagyi a fényképezőgép minősége?
    Gagyinak nem gagyi, de vannak hibái. Mindenesetre a kérdés túl van lihegve és ebben a Sony marketingesei a hibásak. Közepes minőségű - de együtt lehet vele élni. Okosan lehet vele megfelelő minőségű képeket is készíteni. A képek minősége a készítéskor észlelt fénymennyiség csökkenésével rohamosan romlik. A fényképezéshez itt is elsősorban fény szükséges. Sok fény. Kültéri, nappali felvételt általában jó minőségben tudunk vele készíteni.

    Természetesen nem az Xperia L lesz a fotóriporterek első számú készüléke. A Sony mindenesetre kicsit túlzásba vitte a telefon kamerájának marketingjét. A reklámokban elhangzottakhoz képest nagy csalódás, a kategóriájában viszont átlagos a tudása, minősége a fényképezőgépnek.

    Felhasználói felület, Menü

    - Lehet az appok ikonjait mappába rendezni?
    Igen, a főképernyőn (Launcher) és a menüben is (App Drawer) csupán egymásra kell húzni két ikont és felajánlja a rendszer a menü létrehozását. Az App Drawer-ben a mappázás “Egyéni rendezés”-nél működik.

    Szolgáltatások, appok, finomhangolás

    - Mi az a furcsa ikon az értesítési sorban, ami úgy néz ki, mintha két kéz közrefogna egy akkumulátort?
    Ez a Stamina mód ikonja. A Stamina mód meghosszabbítja a telefon készenléti idejét azon az áron, hogy leállítja a telefon bizonyos szolgáltatásait (bejövő hívások, SMS-ek fogadása kivételével). Minden olyan szolgáltatást, amit mégis használni szeretnénk, egyesével hozzá lehet adni a Stamina mód beállításaiban.

    A Stamina módot a Beállítások / Energiagazdálkodás menüpontoknál keresd!

    - Stamina üzemmód sztochasztikusan működik, mi tévő legyek?
    Fórumozók tapasztalata alapján a stamina üzemmód többet árt, mint használ. Ha használni akarod ezt a funkciót, célszerű helyette a Deep Sleep Battery Saver appot használni. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - És az a zorrós ikon micsoda ott fent? Hogyan lehet eltüntetni?
    A fehér négyzetben egy N betű található és az NFC ikonja. Ez a jel van a telefon hátlapjára ragasztott matricán is. Az NFC lehetővé teszi két készülék között a nagyon gyors adatcserét, ha a telefon érintkezik a másik készülékkel (ezt az érintkezési pontot jelzi a hátoldalon a matrica).
    A Beállítások menüben legfelül, a Vezetéknélküli és mobilhálózatok részen a Wifi, Bluetooth sorok alatt találod a Továbbiak… menüpontot. Itt tudod kikapcsolni az NFC rádióját.

    - Small Apps. Ez most akkor mi is?
    A Small Apps kifejezés olyan kisebb alkalmazások takar, amelyet az éppen futó alkalmazások előtt (fölött) lehet elindítani. Pl. számológép, jegyzetelő. A Small Apps a 15.0.A.2.17-es build óta elérhető az Xperia L-ben. Nem keverendő össze a Smart Apps-okkal.
    Letöltések a Play Store-ban vagy pl. itt: xda.developers.com

    - Tele van mindenféle fölös appal a telefon, mi tévő legyek?
    Használd a Titanium Backup appot. Ezzel le tudod törölni azokat a felesleges appokat amelyekre nincs szükséged. Előtte nagyon ajánlott és célszerű is biztonsági mentést készíteni róla, hátha mégis kell. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - 4GB SD belső tárhely nagyon kevés, mi tévő legyek?
    Használd a GL to SD appot. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - Valami eszi az akkumulátort, mi tévő legyek?
    Használd a GSam Battery Monitor appot, hogy kiderítsd melyik app a ludas.

    - GPS, Navigáció
    Piszok pontos és gyors, jól működik :)

    ~~~~~~~~~

    Általános javaslatok

    - Mobil adatforgalmat célszerű letiltani feltöltőkártyás telefonnál, vagy ha az adatforgalomért külön fizetni kell. Ajánlottabb, de legalábbis sok esetben költségkímélőbb wifi-t használni ez helyett.

    - Ne lepődj meg! Számítógépen USB kábelen töltve a töltés hosszabb időt vesz igénybe, mint a 230V-os adapter használatával.

    - Task Killer, Cache cleaner és a társai többet ártanak, mint használnak. Használatuk nem javasolt! Bővebb információ az android memóriakezeléséről.

    - 50Gb-os ingyen tárhely minden xperia tulajnak! További információ.

    - Időnként célszerű törölni a DCIM/thumbnails mappa Lost.Dir mappá tartalmát. Gyári albumot meg célszerű lecserélni (pl.: F-stop).

    Kiegészítők:
    - Autós tartó
    - Tok. Sokan Nilkin tokot használnak, mert nagyon jó minőségűeket gyárt. Sok félét gyártanak (flipes, kemény tokos, stb.)

    ~~~~~~~~~

    Frissítés, szoftver

    A telefonhoz elérhető legfrissebb szofver alapinformációi megtalálhatók itt.

    Frissítés a legfrissebb buildre:
    - A telefonon: Beállítások / A telefonról / Szoftverfrissítés / Rendszer menüpontban ellenőrizd az elérhető frissítéseket. Használj Wifi-t!
    - Használd a PC Companion vagy a Bridge for Mac szoftvert. Letölthető innen.
    - Használd a Sony Update Service (SUS) szoftvert. Letölthető innen.

    - Androidot frissítettem és nem megy a mobilnet, mi tévő legyek?
    Beállítások - xperia - internetbeállítások. És innen leszedi magától, ami kell a nethez.

    - Eltűnt a fejlesztői lehetőségek a menüpontok közül, mi tévő legyek?
    Beállítások / A telefonról menüpontba kattints párszor a buildszám sorra.

    - Sony PC Comapnion frissítéskor hibaüzenetet ad, hogy nem tudja frissíteni a telefont, mi tévő legyek?
    Újra kell telepíteni a PCC-t és a SUS-t, mindenféle REGISTRY bejegyzést törölni kell.

    A készülékeken gyárilag, eredetileg a 15.0.A.1.31 -es Build-számú Android 4.1.2 található meg.

    Dátum: 2013.05.xx - Android: 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.1.31
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-03-1027
    ...Kernel: 3.4.0-g7e50acb-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Mar 29 01:21:28 CST 2013

    Dátum: 2013.06.04 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    (köztes, nem globális frissítés, független készülékeken)
    ...Build: 15.0.A.1.36
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-04-1032
    ...Kernel: 3.4.0-ge948eb0-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Thu May 9 22:57:51 CST 2013

    Változás: Memóriakezelési (belső memória felismerése), MicroSD inicializálási problémák és a rendszer teljesítményének javítása, energiafogyasztás optimalizálása.

    Dátum: 2013.08.06 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.2.17
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-06-2019
    ...Kernel: 3.4.0-ge138bbe3-00026-gb931ad7- dirty cme@dc7900- la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Jul 19 00:11:04 CST 2013

    Változás:
    - Bekerült a szoftverbe a Small Apps támogatás, előretelepített appokkal
    - Sony MyXperia app előretelepítve az Android Device Manager alternatívájaként
    - Fényképező minősége megnövelve, HDR móddal
    - Előlapi kamera fekete-fehér hibája javítva
    - ISO beállítások a kamera szoftveréhez hozzáadva
    - 720p videós gyenge fényviszonok között akadoztak - javítva
    - RAM megnövelve 785,6 MB-ra 777.7 MB-ról az elérhető teljes 1 GB-ból
    - LED jelzések programonként változóak
    - Javított többérintés-kezelés
    - Általános teljesítmény-növelés

    Dátum: 2013.10.09 - Android 4.2.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.3.A.0.26
    ...Baseband: 8930B-BAAAATAZQ-3228109-08-0031
    ...Kernel: 3.4.0-g74b701b-00042-ged52e3b- dirty cme@androidbs-desktop#1Wed Oct 9 21:10:04 CST 2013

    Változás:
    - Új kezdőképernyő UI (dash), 7-re növelhető már az ablakok száma
    - Újabb widgetek jelentek meg a homescreen-en és a lockscreen-en
    - Hibajavítások és teljesítmény optimalizálás
    - Javított és fejlesztett kamera szoftver
    - Sony Media appok megjelenése
    - Homescreen-ről elérhető a Small apps
    - Fejleszett keresés és app rendezés
    - Új billentyűzet szoftver
    - Hibás memória értesítési hiba - javítva
    - Beállítások / Megjelenítés / Álmodozás megjelenése

    ~~~~~~~~~

    SERVICE menü

    - A telefon tárcsázójába gépeld be: *#*#7378423#*#*
    - Service info
    --- Model info
    --- Software info
    --- SIM lock
    --- Configuration (Rooting status)
    - Service settings
    - Service tests
    - Customization Settings

    ~~~~~~~~~

    Hibalista

    - A fehér Xperia L hátlapja több felhasználónál recseg, hátulról nézve a jobb oldalon. A fekete készülékekkel általában nincs ilyen probléma.

    - Permet Elek prohardver felhasználó megoldása: Leveszed a hátlapot. Az adott helyen a csavarra raksz egy kis zsepigömböt vagy valamit. És hátlap vissza.
    - Bingoo javaslata: Fénymásolópapírból vágj 2 db akkora négyszöget, mint amekkora az akkumulátor, ezt tedd rá az akksira, majd így tedd rá a hátlapot és már nem is recseg.
    - P@ly javaslata: Nilkin kemény tokja is megoldja a recsegést. Ebay-ről rendeld meg ezt: Nillkin Ultra Thin Matte Cover Case

    - Gyakran újraindul a telefon.
    A szoftver frissítése - a legtöbb esetben - megoldja a problémát. (Frissítéssel javítva!)

    - MicroSD - A nagy méretű, 16-32 GB-os, Class 6-osnál magasabb osztályú, gyorsabb (Class 8, Class 10) memóriakártyákat nem minden esetben ismeri fel az Xperia L. (Frissítéssel javítva!)

    - Small Apps - Nem működnek az Xperia L-ben.
    Friss szoftverrel működnek, sőt a szoftverben található is néhány. A jobb alsó, alkalmazásváltó gombbal lehet előhívni őket pl. a főképernyőről. (Frissítéssel javítva!)

    - Az Album alkalmazásból gyakran eltűnnek a képek előnézetei.
    Megoldás: Beállítások / Alkalmazások / Mind / Album / Adatok törlése (Frissítéssel javítva!)

    - Gyenge fényviszonyok között a videofelvétel minősége olyan, mint ha nem 30 hanem 15 fps-el rögzülne a videó. (Frissítéssel javítva!)

    - Több felhasználónál előfordult, hogy az érintőképernyő rosszul érzékelte az érintést, nem reagált a rendszer helyesen az érintő-parancsokra. (Frissítéssel nagyrészt javítva!)

    - Csíkosodó képernyő.
    A megoldás: szerviz, készülékcsere.

    - Hívás fogadásnál 1-2 másodpercnyi kihagyás tapasztalható több felhasználónál. A beszélgető-partner csak kis idő után hallja a hangunkat. (2.17-es build)
    A hívás fogadása után így van idő a készüléket a fülünknél elhelyezni. Tehát célszerű kivárni ezt az időt, csak utána szólni bele a telefonba.

    15.3.A.0.26 hibák (Legfrissebb ROM)

    - A Beállítások / Tároló / Adatok átvitele SD kártyára kattintva A(z) Beállítások Alkalmazás leállt hibaüzenetet kapjuk.

    - Ha egy appot átmozgatunk a belső tárhelyre és annak az appnak az ikonjával valamilyen műveletet végzünk (asztalra elhelyezés, mappába helyezés, stb). Akkor az újraindítás után elvész.
    Workaround: A telefon memóriáján kell lennie azoknak az appoknak, amelyeknek az ikonjait használni akarod.

    - Teljes képernyős módban, a képernyő tetején (a sony logo alatti részen) egy kis sávban lemarad a kép mozgáskor.

    ~~~~~~~~~

    MÉLYVÍZ HALADÓKNAK

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    Frissítés gyári szoftverről más buildekre Flashtool segítségével
    Habár szolgáltatós telefonra nincsenek Custom ROM-ok előfordulhat, hogy mégis ROM-ot kell cserélni (tiszta ROM felrakás, crashelt telefon javítása, stb).
    Flashtoolt innét tudod letölteni.

    A ROM felrakásának menete:
    1. Töltsd le a kívánt ROM-ot.
    - Saját gyűjteményem (teljesség igénye nélkül)
    - Stock ROM gyűjtemény
    2. Töltsd le a legfrissebb Flashtoolt, majd telepítsd fel
    3. /Flashtool/firmwares mappa alá másold be a kívánt ftf kitejresztésű ROM-ot
    4. Indítsd el FlashTool.exe vagy FlashTool64.exe (64 bites operációs rendszer esetében)

    Flashelés előtt érdemes még megjegyeznem, hogy az sms-ek, személyes adatok beállítások, névjegyek minden el fog veszni. Érdemes ezért biztonsági másolatot készíteni róluk (Titanium Backup, online mentés, vcard, stb).

    5. Kattints a villám ikonra, majd válaszd ki a Flashmode-ot
    6. A felugró ablakban válaszd ki a kívánt ROM-ot és Wipe-nél mindkettő legyen bekapcsolva (Data, Cache), majd flash
    7. Az USB portra, a kikapcsolt telefont, a hangerő le nyomva tartása közben rádugod (legalább 70%-ra legyen a telefon akkumulátora feltöltve)
    8. Flashing finished és a Please unplug and start your phone üzenetek után, a telefont húzd le az USB portról és indítsd el

    Készült knx88 kolléga leírása alapján.

    ROM készítése Flashtool segítségével
    - Firmware készítés flashtool segítségével
    - Download ANY firmware customization from Sony & create an FTF with Flashtool

    Köszönet a darvinya fórumtársnak érte.

    Root avagy a rendszergazdai jogok megszerzése
    Leírás angolul. Xdadevelopers guide: Rooting Xperia L
    Közvetlen linkek a letöltéshez:
    - link 1
    - link 2
    1. Csatlakoztasd USB kábelen a telefont a PC-hez
    2. Legyen bekapcsolva az USB-hibakeresés és az Állhelyek engedélyezése (Beállítások / fejleszőti lehetőségek) és az Ismeretlen források (Beállítások / Biztonság)
    3. Indítsd el runme_win.bat fájlt (futtasd rendszergazdaként)
    4. A telefon újraindul
    5. Indítsd el a SuperSU-t
    6. Kész

    Köszönet a gabee77 fórumtársnak érte.

    SI szám visszaírása
    Leírás angolul az alábbi linkeken:
    - link 1
    - link 2

    Sony Bravia Engie 2 felrakása
    Leírás, angolul ezen a linken található.

    Xposed framework + modulok
    Az Xposed egy keretrendszer, amelynek segítségével különböző módosításokat lehet a telefonban végrehajtani mindenféle custom ROM-ok felrakása nélkül.
    További információk a framework-ről: Xposed

    Framework felrakása (root jogosultság szükséges)
    1. Innét kell letölteni a legfrissebb XposedInstaller verziót és fel kell másolni a telefon SD kártyája
    2. Elindítani az apk fájlt
    3. Reboot
    4. XposedInstaller elindítása, majd a Keretrendszernél a Telepítés/Frissítés menüpontot kell kiválasztani
    5. Reboot
    6. Modulokat feltenni az Xposed / Letöltések menüpontban lehet, itt keresd ki a kívánt modulokat (pl.: Gravitbox, Xperia Flip settings, stb)
    7. Töltsd le, telepítsd, de NE INDÍTSD EL, hanem a modulok menüben pipáld ki a mellettük lévő rublikát
    8. Reboot

    Fórumozók által használt Xposed modulok (teljesség igénye nélkül)

    Gravitybox
    Mire jó ez?
    - Status bar alakítások (Állapotsáv módosítások / Gyorsbeállítások menedzsment menüpont)
    - PIE vezérlők (Állapotsáv módosítások / PIE vezérlők + Navigációs sáv beállítások)
    - Haladó kikapcsoló menü (Energia beállítások)
    - Töltés LED tiltása (Energia beállítások)
    - Óra beállítások (Állapotsáv módosítások / Óra beállítások)

    Xperia Flip Settings
    Szükséges modul a Status bar alakításokhoz
    Mire jó ez?
    - AOSP
    - Egyedi értesítős sáv

    További Xposed modulok gyűjteménye
    Változtatások sok esetben újraindítást igényelnek!

    Bootloader & Custom ROM
    Szolgáltatós telefonra nincs Custom ROM, mivel jelen pillanatban nem lehet rajtuk bootloader-t kinyitni (mivel nincs meg az az indító bejegyzés a telefonon, ami új bootloader-t rakná fel). Vannak próbálkozások, (pl.: CWM, X-parts, jövőben esetleg 2nd init) de eddig még nem jártak sikerrel.

    Kártya független telefonoknál a bootloader-t is ki lehet nyitni és van lehetőség Custom ROM-ok telepítésére. Akit érdekel bővebbi információk. Megértéséhez angolul tudás illetve mély Android rendszerismeret szükséges!

    ~~~~~~~~~

    FONTOS LINKEK

    - SonyMobile.com - Xperia L - Support
    - Xperia L WhitePaper (PDF)
    - Xperia L Használati útmutató (PDF)
    - Sony Xperia Support Forum - Xperia L
    - developer.sonymobile.com
    - XDA Developers - Sony Xperia L
    - T-Mobile webshop - Sony Xperia L
    - Telenor - Sony Xperia L

    Mindenkoron érvényes szabály

    NINCS iGO és NINCS telefonfüggetlenítés a fórumban, mert illegális!

    /P]
    (P:C)~~~~~~~~~(/P)

    Az összefoglaló frissítését P@ly készítette ataman előző összefoglalója alapján.
    Köszönet: daraa, darvinya, dokee78, hunluigi, Lomha 8V, mcsm88, Seraph 16, Siriusb, Tidzsimon, zolnagy kollégáknak és a többi fórumtársnak.
    Amennyiben javaslatod van az összefoglalóval kapcsolatban, kérlek jelezd az ötletedet, észrevételedet!

    Az összefoglaló utolsó frissítése: 2013.12.09.

    [ Szerkesztve ]

  • P@ly

    tag

    ~~~ SONY XPERIA L ~~~

    Bejelentve: 2013. március - Piaci megjelenés: 2013. május
    Egyéb megnevezések: C2105, C2104 (India), S36h, TaoShan (korábbi kódnév)

    Mielőtt kérdeznél, alapművek:
    - Mobilarena.hu: Sony Xperia L - rutinosan homorít (teszt)
    - Használati útmutató (magyar nyelvű, PDF)
    - Online user guide

    Főbb tulajdonságok:
    - Középkategóriás érintőképernyős okostelefon
    - Android 4.1.2 Jelly Bean
    - 4,3” TFT - FWVGA 480x854 pixel (228 ppi)
    - 8MP kamera, 720p videofelvétel, VGA frontkamera
    - 1GHz, 2 mag, Krait processzor
    - Qualcomm MSM8230 Snapdragon SoC
    - Adreno 305 grafikus chip
    - 1GB RAM, 8GB belső tárhely (~5,6GB-on gazdálkodhat a felhasználó)
    - DLNA, NFC, Bluetooth, Wifi, GPS, FM rádió
    - gyorsulásmérő, proximity sensor, tájoló, zajszűrés segédmikrofonnal
    - 1700mAh lítium-ion akkumulátor (BA900)

    ~~~~~~~~~

    Gyakran Ismételt Kérdések és más fontos dolgok

    Akku

    - Most akkor “ki kell sütni” az új telefon akksiját vagy nem? Kell formázni?
    A modern akkumulátorokat nem kell 12 órára vagy többre a töltőn hagyni első alkalommal, valamint soha nem ajánlott teljesen lemeríteni. Töltsük minél gyakrabban, ez nem csökkenti az akkumulátor élettartamát.

    - Milyen akku van a telefonban?
    Az Xperia L-ben 1700 mAh Litium-Polimer akkumulátor van.

    - Ez jobb, mint a sima Li-Ion?
    A különbség kb. annyi, hogy a lítium ionok nem szerves alapú elektrolit folyadékban, hanem egy zselé szerű polimer cellákból felépülő anyagban helyezkednek el. Cikk a Wikipedian.

    Készülékház, hátlap
    - Hogyan kell leszedni a hátlapot? Feszegessem?

    Hátlap leszedése: telefon hátulja néz felénk, jobb kéz mutatóujj körmével (vagy valami nem túl kemény műanyaggal, pl. gitárpengető) a telefon jobb oldalán felül található rés segítségével magunk felé feszítjük a hátlapot, míg az azonos kéz hüvelykujjával a hátlap bal oldalán támaszkodunk.

    Hátlap visszarakása: először a készülék aljára húzd fel a hátlapot, ezután pattintsd vissza alulról felfelé haladva.

    Kijelző

    - Ez most üveg vagy plexi?
    Schott 2nd source - Schott Xensation Cover Glass, karcálló alumínium-szilikát üveg.(Schott Xensation)
    A mobilon gyári, készülékvédő, a csomagolás részeként használt, ideiglenes fólia található. (Állítólag a Schott üvegen van még egy - lényegében nem látható - gyári fólia. Erre van nyomtatva alulról a Sony felirat is.)

    Érintőképernyő, képernyőbillentyűzet

    - Tényleg tud egyszerre 12 érintést érzékelni a képernyő? A T-Mobile webshop is azt írja: “ kapacitív (12 ujj egyidejű érzékelése)”.
    - Nem, ez egy fordítási hiba. A hivatalos angol nyelvű specifikációk ezt írják: “On-screen QWERTY keyboard, 12 key input”. Vagyis QWERTY és 12 gombos képernyőbillentyűzet. Ez utóbbi a hagyományos (4x3-as) telefonbillentyűzetnek felel meg. A billentyűzet típusa változtatható, akár a Play Store-ból letölthető billentyűzetekre is. A képernyő egyszerre 4 új érintését képes érzékelni.

    - Dashboard-ra szeretnék különböző widgeteket használni. Azt hogyan lehet?
    Kell hozzá a következő app DashClock Widget.

    További DashColck-ok gyűjteménye.

    Fórumozok tapasztalata alapján célszerű egy kijelzővédő fóliával ellátni a telefont. Kínából, az ebay-ről rendelve 1000Ft-ért kapsz 5 db-ot. Ha nagyon jó minőségűt szeretnél, akkor vegyél rá egy Nilkin fóliát.

    LED - Illumination Bar

    - Nálam nem mindig működik a ledes fényjelzés. Miért?
    Stamina módban a LED figyelmeztetés (Illumination Bar) sem működik.

    Fontosabb LED jelzések (15.0.A.1.31 build):
    - Piros, villogó - merülő akkumulátor (15% alatt)
    - Kék (kékesfehér), villogó - Új üzenet, nem fogadott hívás
    - Narancssárga - Töltés alatt lévő akkumulátor
    - Zöld - feltöltött akumulátor (90% felett)

    Az “Album” (képgaléria) appnál a LED az éppen megjelenített fotó főbb színeihez alkalmazkodik. Ha az akkumulátor gyenge (Stamina módban), a LED-visszajelzés nem működik.

    - Van lehetőség az Illumination Bar jelzéseinek a megváltoztatására, kikapcsolására?
    A Play Store-ból letölthető a Light Flow alkalmazás. Van ingyenes és fizetős változata is.

    Hang

    - Van fülhallgató a dobozban? A külföldi tesztek nem jelzik.
    A Telenor-nál kapható dobozban nincs fülhallgató, a T-Mobile által is forgalmazott csomagban van egy alsó kategóriás headset.

    - Újraindítás után a telefon elfelejti a korábban beállított egyéni csengőhangot. Mit tegyek?
    Másold a zenét az SD kártya Ringtones mappájába!

    - Nem ébreszt a telefon, mi tévő legyek?
    Sajnos ez nem a telefon hibája, hanem az android rendszerben van valamilyen bug. Helyette célszerű az alábbi appok egyikét használni (található közöttük ingyenes és fizetős változat is):
    SleepBot
    Gentle Alarm
    Sleep as Android

    Fényképező

    - Hol van a “Kiváló automatikus” / Superior Auto mód a kamerából?
    Sajnos csak a tesztverziós próbakészülékek szoftverében volt benne ez a funkció. A piacra került változatban már nincs benne és az eddigi frissítésekben sincs.

    - Most akkor tényleg gagyi a fényképezőgép minősége?
    Gagyinak nem gagyi, de vannak hibái. Mindenesetre a kérdés túl van lihegve és ebben a Sony marketingesei a hibásak. Közepes minőségű - de együtt lehet vele élni. Okosan lehet vele megfelelő minőségű képeket is készíteni. A képek minősége a készítéskor észlelt fénymennyiség csökkenésével rohamosan romlik. A fényképezéshez itt is elsősorban fény szükséges. Sok fény. Kültéri, nappali felvételt általában jó minőségben tudunk vele készíteni.

    Természetesen nem az Xperia L lesz a fotóriporterek első számú készüléke. A Sony mindenesetre kicsit túlzásba vitte a telefon kamerájának marketingjét. A reklámokban elhangzottakhoz képest nagy csalódás, a kategóriájában viszont átlagos a tudása, minősége a fényképezőgépnek.

    Felhasználói felület, Menü

    - Lehet az appok ikonjait mappába rendezni?
    Igen, a főképernyőn (Launcher) és a menüben is (App Drawer) csupán egymásra kell húzni két ikont és felajánlja a rendszer a menü létrehozását. Az App Drawer-ben a mappázás “Egyéni rendezés”-nél működik.

    Szolgáltatások, appok, finomhangolás

    - Mi az a furcsa ikon az értesítési sorban, ami úgy néz ki, mintha két kéz közrefogna egy akkumulátort?
    Ez a Stamina mód ikonja. A Stamina mód meghosszabbítja a telefon készenléti idejét azon az áron, hogy leállítja a telefon bizonyos szolgáltatásait (bejövő hívások, SMS-ek fogadása kivételével). Minden olyan szolgáltatást, amit mégis használni szeretnénk, egyesével hozzá lehet adni a Stamina mód beállításaiban.

    A Stamina módot a Beállítások / Energiagazdálkodás menüpontoknál keresd!

    - Stamina üzemmód sztochasztikusan működik, mi tévő legyek?
    Fórumozók tapasztalata alapján a stamina üzemmód többet árt, mint használ. Ha használni akarod ezt a funkciót, célszerű helyette a Deep Sleep Battery Saver appot használni. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - És az a zorrós ikon micsoda ott fent? Hogyan lehet eltüntetni?
    A fehér négyzetben egy N betű található és az NFC ikonja. Ez a jel van a telefon hátlapjára ragasztott matricán is. Az NFC lehetővé teszi két készülék között a nagyon gyors adatcserét, ha a telefon érintkezik a másik készülékkel (ezt az érintkezési pontot jelzi a hátoldalon a matrica).
    A Beállítások menüben legfelül, a Vezetéknélküli és mobilhálózatok részen a Wifi, Bluetooth sorok alatt találod a Továbbiak… menüpontot. Itt tudod kikapcsolni az NFC rádióját.

    - Small Apps. Ez most akkor mi is?
    A Small Apps kifejezés olyan kisebb alkalmazások takar, amelyet az éppen futó alkalmazások előtt (fölött) lehet elindítani. Pl. számológép, jegyzetelő. A Small Apps a 15.0.A.2.17-es build óta elérhető az Xperia L-ben. Nem keverendő össze a Smart Apps-okkal.
    Letöltések a Play Store-ban vagy pl. itt: xda.developers.com

    - Tele van mindenféle fölös appal a telefon, mi tévő legyek?
    Használd a Titanium Backup appot. Ezzel le tudod törölni azokat a felesleges appokat amelyekre nincs szükséged. Előtte nagyon ajánlott és célszerű is biztonsági mentést készíteni róla, hátha mégis kell. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - 4GB SD belső tárhely nagyon kevés, mi tévő legyek?
    Használd a GL to SD appot. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - Valami eszi az akkumulátort, mi tévő legyek?
    Használd a GSam Battery Monitor appot, hogy kiderítsd melyik app a ludas.

    - GPS, Navigáció
    Piszok pontos és gyors, jól működik :)

    ~~~~~~~~~

    Általános javaslatok

    - Mobil adatforgalmat célszerű letiltani feltöltőkártyás telefonnál, vagy ha az adatforgalomért külön fizetni kell. Ajánlottabb, de legalábbis sok esetben költségkímélőbb wifi-t használni ez helyett.

    - Ne lepődj meg! Számítógépen USB kábelen töltve a töltés hosszabb időt vesz igénybe, mint a 230V-os adapter használatával.

    - Task Killer, Cache cleaner és a társai többet ártanak, mint használnak. Használatuk nem javasolt! Bővebb információ az android memóriakezeléséről.

    - 50Gb-os ingyen tárhely minden xperia tulajnak! További információ.

    - Időnként célszerű törölni a DCIM/thumbnails mappa Lost.Dir mappá tartalmát. Gyári albumot meg célszerű lecserélni (pl.: F-stop).

    Kiegészítők:
    - Autós tartó
    - Tok. Sokan Nilkin tokot használnak, mert nagyon jó minőségűeket gyárt. Sok félét gyártanak (flipes, kemény tokos, stb.)

    ~~~~~~~~~

    Frissítés, szoftver

    A telefonhoz elérhető legfrissebb szofver alapinformációi megtalálhatók itt.

    Frissítés a legfrissebb buildre:
    - A telefonon: Beállítások / A telefonról / Szoftverfrissítés / Rendszer menüpontban ellenőrizd az elérhető frissítéseket. Használj Wifi-t!
    - Használd a PC Companion vagy a Bridge for Mac szoftvert. Letölthető innen.
    - Használd a Sony Update Service (SUS) szoftvert. Letölthető innen.

    - Androidot frissítettem és nem megy a mobilnet, mi tévő legyek?
    Beállítások - xperia - internetbeállítások. És innen leszedi magától, ami kell a nethez.

    - Eltűnt a fejlesztői lehetőségek a menüpontok közül, mi tévő legyek?
    Beállítások / A telefonról menüpontba kattints párszor a buildszám sorra.

    - Sony PC Comapnion frissítéskor hibaüzenetet ad, hogy nem tudja frissíteni a telefont, mi tévő legyek?
    Újra kell telepíteni a PCC-t és a SUS-t, mindenféle REGISTRY bejegyzést törölni kell.

    A készülékeken gyárilag, eredetileg a 15.0.A.1.31 -es Build-számú Android 4.1.2 található meg.

    Dátum: 2013.05.xx - Android: 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.1.31
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-03-1027
    ...Kernel: 3.4.0-g7e50acb-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Mar 29 01:21:28 CST 2013

    Dátum: 2013.06.04 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    (köztes, nem globális frissítés, független készülékeken)
    ...Build: 15.0.A.1.36
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-04-1032
    ...Kernel: 3.4.0-ge948eb0-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Thu May 9 22:57:51 CST 2013

    Változás: Memóriakezelési (belső memória felismerése), MicroSD inicializálási problémák és a rendszer teljesítményének javítása, energiafogyasztás optimalizálása.

    Dátum: 2013.08.06 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.2.17
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-06-2019
    ...Kernel: 3.4.0-ge138bbe3-00026-gb931ad7- dirty cme@dc7900- la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Jul 19 00:11:04 CST 2013

    Változás:
    - Bekerült a szoftverbe a Small Apps támogatás, előretelepített appokkal
    - Sony MyXperia app előretelepítve az Android Device Manager alternatívájaként
    - Fényképező minősége megnövelve, HDR móddal
    - Előlapi kamera fekete-fehér hibája javítva
    - ISO beállítások a kamera szoftveréhez hozzáadva
    - 720p videós gyenge fényviszonok között akadoztak - javítva
    - RAM megnövelve 785,6 MB-ra 777.7 MB-ról az elérhető teljes 1 GB-ból
    - LED jelzések programonként változóak
    - Javított többérintés-kezelés
    - Általános teljesítmény-növelés

    Dátum: 2013.10.09 - Android 4.2.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.3.A.0.26
    ...Baseband: 8930B-BAAAATAZQ-3228109-08-0031
    ...Kernel: 3.4.0-g74b701b-00042-ged52e3b- dirty cme@androidbs-desktop#1Wed Oct 9 21:10:04 CST 2013

    Változás:
    - Új kezdőképernyő UI (dash), 7-re növelhető már az ablakok száma
    - Újabb widgetek jelentek meg a homescreen-en és a lockscreen-en
    - Hibajavítások és teljesítmény optimalizálás
    - Javított és fejlesztett kamera szoftver
    - Sony Media appok megjelenése
    - Homescreen-ről elérhető a Small apps
    - Fejleszett keresés és app rendezés
    - Új billentyűzet szoftver
    - Hibás memória értesítési hiba - javítva
    - Beállítások / Megjelenítés / Álmodozás megjelenése

    ~~~~~~~~~

    SERVICE menü

    - A telefon tárcsázójába gépeld be: *#*#7378423#*#*
    - Service info
    --- Model info
    --- Software info
    --- SIM lock
    --- Configuration (Rooting status)
    - Service settings
    - Service tests
    - Customization Settings

    ~~~~~~~~~

    Hibalista

    - A fehér Xperia L hátlapja több felhasználónál recseg, hátulról nézve a jobb oldalon. A fekete készülékekkel általában nincs ilyen probléma.

    - Permet Elek prohardver felhasználó megoldása: Leveszed a hátlapot. Az adott helyen a csavarra raksz egy kis zsepigömböt vagy valamit. És hátlap vissza.
    - Bingoo javaslata: Fénymásolópapírból vágj 2 db akkora négyszöget, mint amekkora az akkumulátor, ezt tedd rá az akksira, majd így tedd rá a hátlapot és már nem is recseg.
    - P@ly javaslata: Nilkin kemény tokja is megoldja a recsegést. Ebay-ről rendeld meg ezt: Nillkin Ultra Thin Matte Cover Case

    - Gyakran újraindul a telefon.
    A szoftver frissítése - a legtöbb esetben - megoldja a problémát. (Frissítéssel javítva!)

    - MicroSD - A nagy méretű, 16-32 GB-os, Class 6-osnál magasabb osztályú, gyorsabb (Class 8, Class 10) memóriakártyákat nem minden esetben ismeri fel az Xperia L. (Frissítéssel javítva!)

    - Small Apps - Nem működnek az Xperia L-ben.
    Friss szoftverrel működnek, sőt a szoftverben található is néhány. A jobb alsó, alkalmazásváltó gombbal lehet előhívni őket pl. a főképernyőről. (Frissítéssel javítva!)

    - Az Album alkalmazásból gyakran eltűnnek a képek előnézetei.
    Megoldás: Beállítások / Alkalmazások / Mind / Album / Adatok törlése (Frissítéssel javítva!)

    - Gyenge fényviszonyok között a videofelvétel minősége olyan, mint ha nem 30 hanem 15 fps-el rögzülne a videó. (Frissítéssel javítva!)

    - Több felhasználónál előfordult, hogy az érintőképernyő rosszul érzékelte az érintést, nem reagált a rendszer helyesen az érintő-parancsokra. (Frissítéssel nagyrészt javítva!)

    - Csíkosodó képernyő.
    A megoldás: szerviz, készülékcsere.

    - Hívás fogadásnál 1-2 másodpercnyi kihagyás tapasztalható több felhasználónál. A beszélgető-partner csak kis idő után hallja a hangunkat. (2.17-es build)
    A hívás fogadása után így van idő a készüléket a fülünknél elhelyezni. Tehát célszerű kivárni ezt az időt, csak utána szólni bele a telefonba.

    15.3.A.0.26 hibák (Legfrissebb ROM)

    - A Beállítások / Tároló / Adatok átvitele SD kártyára kattintva A(z) Beállítások Alkalmazás leállt hibaüzenetet kapjuk.

    - Ha egy appot átmozgatunk a belső tárhelyre és annak az appnak az ikonjával valamilyen műveletet végzünk (asztalra elhelyezés, mappába helyezés, stb). Akkor az újraindítás után elvész.
    Workaround: A telefon memóriáján kell lennie azoknak az appoknak, amelyeknek az ikonjait használni akarod.

    - Teljes képernyős módban, a képernyő tetején (a sony logo alatti részen) egy kis sávban lemarad a kép mozgáskor.

    ~~~~~~~~~

    MÉLYVÍZ HALADÓKNAK

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    Frissítés gyári szoftverről más buildekre Flashtool segítségével
    Habár szolgáltatós telefonra nincsenek Custom ROM-ok előfordulhat, hogy mégis ROM-ot kell cserélni (tiszta ROM felrakás, crashelt telefon javítása, stb).
    Flashtoolt innét tudod letölteni.

    A ROM felrakásának menete:
    1. Töltsd le a kívánt ROM-ot.
    - Saját gyűjteményem (teljesség igénye nélkül)
    - Stock ROM gyűjtemény
    2. Töltsd le a legfrissebb Flashtoolt, majd telepítsd fel
    3. /Flashtool/firmwares mappa alá másold be a kívánt ftf kitejresztésű ROM-ot
    4. Indítsd el FlashTool.exe vagy FlashTool64.exe (64 bites operációs rendszer esetében)

    Flashelés előtt érdemes még megjegyeznem, hogy az sms-ek, személyes adatok beállítások, névjegyek minden el fog veszni. Érdemes ezért biztonsági másolatot készíteni róluk (Titanium Backup, online mentés, vcard, stb).

    5. Kattints a villám ikonra, majd válaszd ki a Flashmode-ot
    6. A felugró ablakban válaszd ki a kívánt ROM-ot és Wipe-nél mindkettő legyen bekapcsolva (Data, Cache), majd flash
    7. Az USB portra, a kikapcsolt telefont, a hangerő le nyomva tartása közben rádugod (legalább 70%-ra legyen a telefon akkumulátora feltöltve)
    8. Flashing finished és a Please unplug and start your phone üzenetek után, a telefont húzd le az USB portról és indítsd el

    Készült knx88 kolléga leírása alapján.

    ROM készítése Flashtool segítségével
    - Firmware készítés flashtool segítségével
    - Download ANY firmware customization from Sony & create an FTF with Flashtool

    Köszönet a darvinya fórumtársnak érte.

    Root avagy a rendszergazdai jogok megszerzése
    Leírás angolul. Xdadevelopers guide: Rooting Xperia L
    Közvetlen linkek a letöltéshez:
    - link 1
    - link 2
    1. Csatlakoztasd USB kábelen a telefont a PC-hez
    2. Legyen bekapcsolva az USB-hibakeresés és az Állhelyek engedélyezése (Beállítások / fejleszőti lehetőségek) és az Ismeretlen források (Beállítások / Biztonság)
    3. Indítsd el runme_win.bat fájlt (futtasd rendszergazdaként)
    4. A telefon újraindul
    5. Indítsd el a SuperSU-t
    6. Kész

    Köszönet a gabee77 fórumtársnak érte.

    SI szám visszaírása
    Leírás angolul az alábbi linkeken:
    - link 1
    - link 2

    Sony Bravia Engie 2 felrakása
    Leírás, angolul ezen a linken található.

    Xposed framework + modulok
    Az Xposed egy keretrendszer, amelynek segítségével különböző módosításokat lehet a telefonban végrehajtani mindenféle custom ROM-ok felrakása nélkül.
    További információk a framework-ről: Xposed

    Framework felrakása (root jogosultság szükséges)
    1. Innét kell letölteni a legfrissebb XposedInstaller verziót és fel kell másolni a telefon SD kártyája
    2. Elindítani az apk fájlt
    3. Reboot
    4. XposedInstaller elindítása, majd a Keretrendszernél a Telepítés/Frissítés menüpontot kell kiválasztani
    5. Reboot
    6. Modulokat feltenni az Xposed / Letöltések menüpontban lehet, itt keresd ki a kívánt modulokat (pl.: Gravitbox, Xperia Flip settings, stb)
    7. Töltsd le, telepítsd, de NE INDÍTSD EL, hanem a modulok menüben pipáld ki a mellettük lévő rublikát
    8. Reboot

    Fórumozók által használt Xposed modulok (teljesség igénye nélkül)

    Gravitybox
    Mire jó ez?
    - Status bar alakítások (Állapotsáv módosítások / Gyorsbeállítások menedzsment menüpont)
    - PIE vezérlők (Állapotsáv módosítások / PIE vezérlők + Navigációs sáv beállítások)
    - Haladó kikapcsoló menü (Energia beállítások)
    - Töltés LED tiltása (Energia beállítások)
    - Óra beállítások (Állapotsáv módosítások / Óra beállítások)

    Xperia Flip Settings
    Szükséges modul a Status bar alakításokhoz
    Mire jó ez?
    - AOSP
    - Egyedi értesítős sáv

    További Xposed modulok gyűjteménye
    Változtatások sok esetben újraindítást igényelnek!

    Bootloader & Custom ROM
    Szolgáltatós telefonra nincs Custom ROM, mivel jelen pillanatban nem lehet rajtuk bootloader-t kinyitni (mivel nincs meg az az indító bejegyzés a telefonon, ami új bootloader-t rakná fel). Vannak próbálkozások, (pl.: CWM, X-parts, jövőben esetleg 2nd init) de eddig még nem jártak sikerrel.

    Kártya független telefonoknál a bootloader-t is ki lehet nyitni és van lehetőség Custom ROM-ok telepítésére. Akit érdekel bővebbi információk. Megértéséhez angolul tudás illetve mély Android rendszerismeret szükséges!

    ~~~~~~~~~

    FONTOS LINKEK

    - SonyMobile.com - Xperia L - Support
    - Xperia L WhitePaper (PDF)
    - Xperia L Használati útmutató (PDF)
    - Sony Xperia Support Forum - Xperia L
    - developer.sonymobile.com
    - XDA Developers - Sony Xperia L
    - T-Mobile webshop - Sony Xperia L
    - Telenor - Sony Xperia L

    Mindenkoron érvényes szabály

    NINCS iGO és NINCS telefonfüggetlenítés a fórumban, mert illegális!

    ~~~~~~~~~

    Az összefoglaló frissítését P@ly készítette ataman előző összefoglalója alapján.
    Köszönet: daraa, darvinya, dokee78, hunluigi, Lomha 8V, mcsm88, Seraph16, Siriusb, Tidzsimon, zolnagy kollégáknak és a többi fórumtársnak.
    Amennyiben javaslatod van az összefoglalóval kapcsolatban, kérlek jelezd az ötletedet, észrevételedet!

    Az összefoglaló utolsó frissítése: 2013.12.09.

  • maszekember

    aktív tag

    Ezmiez miféle topik? :U :C

    " The only time a lawyer can cry, is when it's all over..." -Prosecutor Godot

  • P@ly

    tag

    ~~~ SONY XPERIA L ~~~

    Bejelentve: 2013. március - Piaci megjelenés: 2013. május
    Egyéb megnevezések: C2105, C2104 (India), S36h, TaoShan (korábbi kódnév)

    Mielőtt kérdeznél, alapművek:
    - Mobilarena.hu: Sony Xperia L - rutinosan homorít (teszt)
    - Használati útmutató (magyar nyelvű, PDF)
    - Online user guide

    Főbb tulajdonságok:
    - Középkategóriás érintőképernyős okostelefon
    - Android 4.1.2 Jelly Bean
    - 4,3” TFT - FWVGA 480x854 pixel (228 ppi)
    - 8MP kamera, 720p videofelvétel, VGA frontkamera
    - 1GHz, 2 mag, Krait processzor
    - Qualcomm MSM8230 Snapdragon SoC
    - Adreno 305 grafikus chip
    - 1GB RAM, 8GB belső tárhely (~5,6GB-on gazdálkodhat a felhasználó)
    - DLNA, NFC, Bluetooth, Wifi, GPS, FM rádió
    - gyorsulásmérő, proximity sensor, tájoló, zajszűrés segédmikrofonnal
    - 1700mAh lítium-ion akkumulátor (BA900)

    ~~~~~~~~~

    Gyakran Ismételt Kérdések és más fontos dolgok

    Akku
    - Most akkor “ki kell sütni” az új telefon akksiját vagy nem? Kell formázni?
    A modern akkumulátorokat nem kell 12 órára vagy többre a töltőn hagyni első alkalommal, valamint soha nem ajánlott teljesen lemeríteni. Töltsük minél gyakrabban, ez nem csökkenti az akkumulátor élettartamát.

    - Milyen akku van a telefonban?
    Az Xperia L-ben 1700 mAh Litium-Polimer akkumulátor van.

    - Ez jobb, mint a sima Li-Ion?
    A különbség kb. annyi, hogy a lítium ionok nem szerves alapú elektrolit folyadékban, hanem egy zselé szerű polimer cellákból felépülő anyagban helyezkednek el. Cikk a Wikipedian.

    Készülékház, hátlap
    - Hogyan kell leszedni a hátlapot? Feszegessem?

    Hátlap leszedése: telefon hátulja néz felénk, jobb kéz mutatóujj körmével (vagy valami nem túl kemény műanyaggal, pl. gitárpengető) a telefon jobb oldalán felül található rés segítségével magunk felé feszítjük a hátlapot, míg az azonos kéz hüvelykujjával a hátlap bal oldalán támaszkodunk.

    Hátlap visszarakása: először a készülék aljára húzd fel a hátlapot, ezután pattintsd vissza alulról felfelé haladva.

    Kijelző
    - Ez most üveg vagy plexi?
    Schott 2nd source - Schott Xensation Cover Glass, karcálló alumínium-szilikát üveg.(Schott Xensation)
    A mobilon gyári, készülékvédő, a csomagolás részeként használt, ideiglenes fólia található. (Állítólag a Schott üvegen van még egy - lényegében nem látható - gyári fólia. Erre van nyomtatva alulról a Sony felirat is.)

    Érintőképernyő, képernyőbillentyűzet
    - Tényleg tud egyszerre 12 érintést érzékelni a képernyő? A T-Mobile webshop is azt írja: “ kapacitív (12 ujj egyidejű érzékelése)”.
    - Nem, ez egy fordítási hiba. A hivatalos angol nyelvű specifikációk ezt írják: “On-screen QWERTY keyboard, 12 key input”. Vagyis QWERTY és 12 gombos képernyőbillentyűzet. Ez utóbbi a hagyományos (4x3-as) telefonbillentyűzetnek felel meg. A billentyűzet típusa változtatható, akár a Play Store-ból letölthető billentyűzetekre is. A képernyő egyszerre 4 új érintését képes érzékelni.

    - Dashboard-ra szeretnék különböző widgeteket használni. Azt hogyan lehet?
    Kell hozzá a következő app DashClock Widget.

    További DashColck-ok gyűjteménye.

    Fórumozok tapasztalata alapján célszerű egy kijelzővédő fóliával ellátni a telefont. Kínából, az ebay-ről rendelve 1000Ft-ért kapsz 5 db-ot. Ha nagyon jó minőségűt szeretnél, akkor vegyél rá egy Nilkin fóliát.

    LED - Illumination Bar
    - Nálam nem mindig működik a ledes fényjelzés. Miért?
    Stamina módban a LED figyelmeztetés (Illumination Bar) sem működik.

    Fontosabb LED jelzések (15.0.A.1.31 build):
    - Piros, villogó - merülő akkumulátor (15% alatt)
    - Kék (kékesfehér), villogó - Új üzenet, nem fogadott hívás
    - Narancssárga - Töltés alatt lévő akkumulátor
    - Zöld - feltöltött akumulátor (90% felett)

    Az “Album” (képgaléria) appnál a LED az éppen megjelenített fotó főbb színeihez alkalmazkodik. Ha az akkumulátor gyenge (Stamina módban), a LED-visszajelzés nem működik.

    - Van lehetőség az Illumination Bar jelzéseinek a megváltoztatására, kikapcsolására?
    A Play Store-ból letölthető a Light Flow alkalmazás. Van ingyenes és fizetős változata is.

    Hang
    - Van fülhallgató a dobozban? A külföldi tesztek nem jelzik.
    A Telenor-nál kapható dobozban nincs fülhallgató, a T-Mobile által is forgalmazott csomagban van egy alsó kategóriás headset.

    - Újraindítás után a telefon elfelejti a korábban beállított egyéni csengőhangot. Mit tegyek?
    Másold a zenét az SD kártya Ringtones mappájába!

    - Nem ébreszt a telefon, mi tévő legyek?
    Sajnos ez nem a telefon hibája, hanem az android rendszerben van valamilyen bug. Helyette célszerű az alábbi appok egyikét használni (található közöttük ingyenes és fizetős változat is):
    SleepBot
    Gentle Alarm
    Sleep as Android

    Fényképező
    - Hol van a “Kiváló automatikus” / Superior Auto mód a kamerából?
    Sajnos csak a tesztverziós próbakészülékek szoftverében volt benne ez a funkció. A piacra került változatban már nincs benne és az eddigi frissítésekben sincs.

    - Most akkor tényleg gagyi a fényképezőgép minősége?
    Gagyinak nem gagyi, de vannak hibái. Mindenesetre a kérdés túl van lihegve és ebben a Sony marketingesei a hibásak. Közepes minőségű - de együtt lehet vele élni. Okosan lehet vele megfelelő minőségű képeket is készíteni. A képek minősége a készítéskor észlelt fénymennyiség csökkenésével rohamosan romlik. A fényképezéshez itt is elsősorban fény szükséges. Sok fény. Kültéri, nappali felvételt általában jó minőségben tudunk vele készíteni.

    Természetesen nem az Xperia L lesz a fotóriporterek első számú készüléke. A Sony mindenesetre kicsit túlzásba vitte a telefon kamerájának marketingjét. A reklámokban elhangzottakhoz képest nagy csalódás, a kategóriájában viszont átlagos a tudása, minősége a fényképezőgépnek.

    Android 4.1.2 verzió esetén a fényképek minősége a nem megfelelő fókuszálás miatt (is) kívánnivalót hagyott maga után. Az Android 4.2.2 frissítés óta jelentősen javult a fotók minősége, mind tájkép, mind vakus vonatkozásban.
    Ne csak a levegőben beszéljünk, az xdadevelopers-es srácok által lőtt képek: link
    Érdemes az utolsó oldalról kezdeni a képek nézegetését!

    Felhasználói felület, Menü
    - Lehet az appok ikonjait mappába rendezni?
    Igen, a főképernyőn (Launcher) és a menüben is (App Drawer) csupán egymásra kell húzni két ikont és felajánlja a rendszer a menü létrehozását. Az App Drawer-ben a mappázás “Egyéni rendezés”-nél működik.

    Szolgáltatások, appok, finomhangolás
    - Mi az a furcsa ikon az értesítési sorban, ami úgy néz ki, mintha két kéz közrefogna egy akkumulátort?
    Ez a Stamina mód ikonja. A Stamina mód meghosszabbítja a telefon készenléti idejét azon az áron, hogy leállítja a telefon bizonyos szolgáltatásait (bejövő hívások, SMS-ek fogadása kivételével). Minden olyan szolgáltatást, amit mégis használni szeretnénk, egyesével hozzá lehet adni a Stamina mód beállításaiban.

    A Stamina módot a Beállítások / Energiagazdálkodás menüpontoknál keresd!

    - Stamina üzemmód véletlenszerűen működik, mi tévő legyek?
    Fórumozók tapasztalata alapján a stamina üzemmód többet árt, mint használ. Ha használni akarod ezt a funkciót, célszerű helyette a Deep Sleep Battery Saver appot használni. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - És az a zorrós ikon micsoda ott fent? Hogyan lehet eltüntetni?
    A fehér négyzetben egy N betű található és az NFC ikonja. Ez a jel van a telefon hátlapjára ragasztott matricán is. Az NFC lehetővé teszi két készülék között a nagyon gyors adatcserét, ha a telefon érintkezik a másik készülékkel (ezt az érintkezési pontot jelzi a hátoldalon a matrica).
    A Beállítások menüben legfelül, a Vezetéknélküli és mobilhálózatok részen a Wifi, Bluetooth sorok alatt találod a Továbbiak… menüpontot. Itt tudod kikapcsolni az NFC rádióját.

    - Small Apps. Ez most akkor mi is?
    A Small Apps kifejezés olyan kisebb alkalmazások takar, amelyet az éppen futó alkalmazások előtt (fölött) lehet elindítani. Pl. számológép, jegyzetelő. A Small Apps a 15.0.A.2.17-es build óta elérhető az Xperia L-ben. Nem keverendő össze a Smart Apps-okkal.
    Letöltések a Play Store-ban vagy itt.

    4.2.2 alatt már lehet kitenni több Small Apps-ot is a képernyőre. Oldalra húzva pedig kis fül lesz belőle.

    - Tele van mindenféle fölös appal a telefon, mi tévő legyek?
    Használd a Titanium Backup appot. Ezzel le tudod törölni azokat a felesleges appokat amelyekre nincs szükséged. Előtte nagyon ajánlott és célszerű is biztonsági mentést készíteni róla, hátha mégis kell. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - 4GB SD belső tárhely nagyon kevés, mi tévő legyek?
    Használd a GL to SD appot. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - Valami eszi az akkumulátort, mi tévő legyek?
    Használd a GSam Battery Monitor appot, hogy kiderítsd melyik app a ludas.

    - GPS, Navigáció
    Piszok pontos és gyors, jól működik :)

    ~~~~~~~~~

    Általános javaslatok

    - Mobil adatforgalmat célszerű letiltani feltöltőkártyás telefonnál, vagy ha az adatforgalomért külön fizetni kell. Ajánlottabb, de legalábbis sok esetben költségkímélőbb wifi-t használni ez helyett.

    - Ne lepődj meg! Számítógépen USB kábelen töltve a töltés hosszabb időt vesz igénybe, mint a 230V-os adapter használatával.

    - Task Killer, Cache cleaner és a társai többet ártanak, mint használnak. Használatuk nem javasolt! Bővebb információ az android memóriakezeléséről.

    - 50Gb-os ingyen tárhely minden xperia tulajnak! További információk.

    - Időnként célszerű törölni a DCIM/thumbnails mappa és a Lost.Dir mappá tartalmát (belső tárhelyet + SD kártyát is). Gyári albumot meg célszerű lecserélni (pl.: F-stop).

    Kiegészítők:
    - Autós tartó
    - Tok. Sokan Nilkin tokot használnak, mert nagyon jó minőségűeket gyárt. Sok félét kapható (flipes, kemény tokos, stb.)

    ~~~~~~~~~

    Frissítés, szoftver

    A telefonhoz elérhető legfrissebb szofver alapinformációi megtalálhatók itt.

    Frissítés a legfrissebb buildre:
    - A telefonon: Beállítások / A telefonról / Szoftverfrissítés / Rendszer menüpontban ellenőrizd az elérhető frissítéseket. A Frissítést inkább számítógépről végezzük el.
    - Használd a PC Companion vagy a Bridge for Mac szoftvert. Letölthető innen.
    - Használd a Sony Update Service (SUS) szoftvert. Letölthető innen.

    - Androidot frissítettem és nem megy a mobilnet, mi tévő legyek?
    Beállítások - xperia - internetbeállítások. És innen leszedi magától, ami kell a nethez.

    - Eltűnt a fejlesztői lehetőségek a menüpontok közül, mi tévő legyek?
    Beállítások / A telefonról menüpontba kattints párszor a buildszám sorra.

    - Sony PC Comapnion frissítéskor hibaüzenetet ad, hogy nem tudja frissíteni a telefont, mi tévő legyek?
    Újra kell telepíteni a PCC-t és a SUS-t, mindenféle REGISTRY bejegyzést törölni kell.

    Készülékhez eddig megjelent hivatalos szoftverek

    Dátum: 2013.10.09 - Android 4.2.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.3.A.0.26
    ...Baseband: 8930B-BAAAATAZQ-3228109-08-0031
    ...Kernel: 3.4.0-g74b701b-00042-ged52e3b- dirty cme@androidbs-desktop#1Wed Oct 9 21:10:04 CST 2013

    Változás:
    - Új kezdőképernyő UI (dash), 7-re növelhető már az ablakok száma
    - Újabb widgetek jelentek meg a homescreen-en és a lockscreen-en
    - Hibajavítások és teljesítmény optimalizálás
    - Javított és fejlesztett kamera szoftver
    - Sony Media appok megjelenése
    - Homescreen-ről elérhető a Small apps
    - Fejleszett keresés és app rendezés
    - Új billentyűzet szoftver
    - Hibás memória értesítési hiba - javítva
    - Beállítások / Megjelenítés / Álmodozás megjelenése

    Dátum: 2013.08.06 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.2.17
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-06-2019
    ...Kernel: 3.4.0-ge138bbe3-00026-gb931ad7- dirty cme@dc7900- la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Jul 19 00:11:04 CST 2013

    Változás:
    - Bekerült a szoftverbe a Small Apps támogatás, előretelepített appokkal
    - Sony MyXperia app előretelepítve az Android Device Manager alternatívájaként
    - Fényképező minősége megnövelve, HDR móddal
    - Előlapi kamera fekete-fehér hibája javítva
    - ISO beállítások a kamera szoftveréhez hozzáadva
    - 720p videós gyenge fényviszonok között akadoztak - javítva
    - RAM megnövelve 785,6 MB-ra 777.7 MB-ról az elérhető teljes 1 GB-ból
    - LED jelzések programonként változóak
    - Javított többérintés-kezelés
    - Általános teljesítmény-növelés

    Dátum: 2013.06.04 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    (köztes, nem globális frissítés, független készülékeken)
    ...Build: 15.0.A.1.36
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-04-1032
    ...Kernel: 3.4.0-ge948eb0-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Thu May 9 22:57:51 CST 2013

    Változás:
    - Memóriakezelési (belső memória felismerése)
    - MicroSD inicializálási problémák és a rendszer teljesítményének javítása
    - Energiafogyasztás optimalizálása

    Dátum: 2013.05.xx - Android: 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.1.31
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-03-1027
    ...Kernel: 3.4.0-g7e50acb-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Mar 29 01:21:28 CST 2013

    ~~~~~~~~~

    SERVICE menü

    - A telefon tárcsázójába gépeld be: *#*#7378423#*#*
    - Service info
    --- Model info
    --- Software info
    --- SIM lock
    --- Configuration (Rooting status)
    - Service settings
    - Service tests
    - Customization Settings

    ~~~~~~~~~

    Hibalista

    - A fehér Xperia L hátlapja több felhasználónál recseg, hátulról nézve a jobb oldalon. A fekete készülékekkel általában nincs ilyen probléma.

    - Permet Elek prohardver felhasználó megoldása: Leveszed a hátlapot. Az adott helyen a csavarra raksz egy kis zsepigömböt vagy valamit. És hátlap vissza.
    - Bingoo javaslata: Fénymásolópapírból vágj 2 db akkora négyszöget, mint amekkora az akkumulátor, ezt tedd rá az akksira, majd így tedd rá a hátlapot és már nem is recseg.
    - P@ly javaslata: Nilkin kemény tokja is megoldja a recsegést. Ebay-ről rendeld meg ezt: Nillkin Ultra Thin Matte Cover Case

    - Gyakran újraindul a telefon.
    A szoftver frissítése - a legtöbb esetben - megoldja a problémát. (Frissítéssel javítva!)

    - MicroSD - A nagy méretű, 16-32 GB-os, Class 6-osnál magasabb osztályú, gyorsabb (Class 8, Class 10) memóriakártyákat nem minden esetben ismeri fel az Xperia L. (Frissítéssel javítva!)

    - Small Apps - Nem működnek az Xperia L-ben.
    Friss szoftverrel működnek, sőt a szoftverben található is néhány. A jobb alsó, alkalmazásváltó gombbal lehet előhívni őket pl. a főképernyőről. (Frissítéssel javítva!)

    - Az Album alkalmazásból gyakran eltűnnek a képek előnézetei.
    Megoldás: Beállítások / Alkalmazások / Mind / Album / Adatok törlése (Frissítéssel javítva!)

    - Gyenge fényviszonyok között a videofelvétel minősége olyan, mintha nem 30 hanem 15 fps-el rögzülne a videó. (Frissítéssel javítva!)

    - Több felhasználónál előfordult, hogy az érintőképernyő rosszul érzékelte az érintést, nem reagált a rendszer helyesen az érintő-parancsokra. (Frissítéssel nagyrészt javítva!)

    - Csíkosodó képernyő.
    A megoldás: szerviz, készülékcsere.

    - Hívás fogadásnál 1-2 másodpercnyi kihagyás tapasztalható több felhasználónál. A beszélgető-partner csak kis idő után hallja a hangunkat. (2.17-es build)
    A hívás fogadása után így van idő a készüléket a fülünknél elhelyezni. Tehát célszerű kivárni ezt az időt, csak utána szólni bele a telefonba.

    15.3.A.0.26 hibák (Legfrissebb ROM)

    - A Beállítások / Tároló / Adatok átvitele SD kártyára kattintva A(z) Beállítások Alkalmazás leállt hibaüzenetet kapjuk.

    - Ha egy appot átmozgatunk a belső tárhelyre és annak az appnak az ikonjával valamilyen műveletet végzünk (asztalra elhelyezés, mappába helyezés, stb). Akkor az újraindítás után elvész.
    Workaround: A telefon memóriáján kell lennie azoknak az appoknak, amelyeknek az ikonjait használni akarod.

    - Teljes képernyős módban, a képernyő tetején (a sony logo alatti részen) egy kis sávban lemarad a kép mozgáskor.

    ~~~~~~~~~

    MÉLYVÍZ

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    Frissítés gyári szoftverről más buildekre Flashtool segítségével
    Habár szolgáltatós telefonra nincsenek Custom ROM-ok előfordulhat, hogy mégis ROM-ot kell cserélni (tiszta ROM felrakás, crashelt telefon javítása, stb).
    Flashtoolt innét tudod letölteni.

    A ROM felrakásának menete:
    1. Töltsd le a kívánt ROM-ot.
    - Saját gyűjteményem (teljesség igénye nélkül)
    - Stock ROM gyűjtemény
    2. Töltsd le a legfrissebb Flashtoolt, majd telepítsd fel
    3. /Flashtool/firmwares mappa alá másold be a kívánt ftf kitejresztésű ROM-ot
    4. Indítsd el FlashTool.exe vagy FlashTool64.exe (64 bites operációs rendszer esetében)

    Flashelés előtt érdemes még megjegyeznem, hogy az sms-ek, személyes adatok beállítások, névjegyek minden el fog veszni. Érdemes ezért biztonsági másolatot készíteni róluk (Titanium Backup, online mentés, vcard, stb).

    5. Kattints a villám ikonra, majd válaszd ki a Flashmode-ot
    6. A felugró ablakban válaszd ki a kívánt ROM-ot és Wipe-nél mindkettő legyen bekapcsolva (Data, Cache), majd flash
    7. Az USB portra, a kikapcsolt telefont, a hangerő le nyomva tartása közben rádugod (legalább 70%-ra legyen a telefon akkumulátora feltöltve)
    8. Flashing finished és a Please unplug and start your phone üzenetek után, a telefont húzd le az USB portról és indítsd el

    Készült knx88 kolléga leírása alapján.

    Ha szervizbe viszel egy olyan készüléket, amire Flashtool-lal raktál egy ROM-ot, akkor előtte egy gyári romot kell visszarakni ugyanúgy Flashtool-lal, és utána vissza kell írni az eredeti SI számot.

    ROM készítése Flashtool segítségével
    - Firmware készítés flashtool segítségével
    - Download ANY firmware customization from Sony & create an FTF with Flashtool

    Köszönet darvinya fórumtársnak érte.

    Root avagy a rendszergazdai jogok megszerzése

    4.1.2 alatt
    1. Telefonon bekapcsolod az USB-hibakeresést. Google Play-ben állítsd be, hogy ne frissítsen automatikusan.
    2. Letöltöd ezeket a fájlokat:
    - Driverek (ha kell)
    - Xperia_L_ROOT_15.0.?.2.17.zip
    - remountrebootfix.rar
    3. Kicsomagolod a Xperia_L_ROOT_15.0.?.2.17.zip fájlt
    4. Csatlakoztatod a telefonod a PC-hez
    5. Futtatod a run.bat-ot, majd elindul és kövesd az utasításokat
    6. Ha kész, újraindul a telefonod, várd meg míg feláll a rendszer
    7. Nézd meg az alkalmazások között, hogy ott van e a SuperSU NE INDÍTSD EL. Ha ott van, csomagold ki a remountrebootfix.rar-t és idítsd el a supersu.bat-ot, majd elindul és kövesd az utasításokat
    8. Ha kész, újraindul a telefonod, várd meg míg feláll a rendszer
    9. Kész

    UNROOT 4.1.2 alatt
    Válaszd a naplók törlése most opciót.
    1. Menj a SuperSU beállítások menüjébe, válaszd a teljes unroot opciót
    2. Ha még megtalálod az alkalmazások között a SuperSU-t, akkor távolítsd el

    Köszönet mcsm88 fórumtársnak érte.

    4.2.2 alatt
    Leírás angolul. Xdadevelopers guide: Rooting Xperia L
    Közvetlen linkek a letöltéshez:
    - link 1
    - link 2
    1. Csatlakoztasd USB kábelen a telefont a PC-hez
    2. Legyen bekapcsolva az USB-hibakeresés és az Állhelyek engedélyezése (Beállítások / fejleszőti lehetőségek) és az Ismeretlen források (Beállítások / Biztonság)
    3. Indítsd el runme_win.bat fájlt (futtasd rendszergazdaként)
    4. A telefon újraindul
    5. Indítsd el a SuperSU-t
    6. Kész

    Köszönet gabee77 fórumtársnak érte.

    SI szám visszaírása
    Leírás angolul az alábbi linkeken:
    - link 1
    - link 2
    Build Prop Editor letöltése.

    Sony Bravia Engie 2 felrakása
    Leírás, angolul ezen a linken található.

    Xposed framework + modulok
    Az Xposed egy keretrendszer, amelynek segítségével különböző módosításokat lehet a telefonban végrehajtani mindenféle custom ROM-ok felrakása nélkül.
    További információk a framework-ről: Xposed

    Framework felrakása (root jogosultság szükséges)
    1. Innét kell letölteni a legfrissebb XposedInstaller verziót és fel kell másolni a telefon SD kártyája
    2. Elindítani az apk fájlt
    3. Reboot
    4. XposedInstaller elindítása, majd a Keretrendszernél a Telepítés/Frissítés menüpontot kell kiválasztani
    5. Reboot
    6. Modulokat feltenni az Xposed / Letöltések menüpontban lehet, itt keresd ki a kívánt modulokat (pl.: Gravitbox, Xperia Flip settings, stb)
    7. Töltsd le, telepítsd, de NE INDÍTSD EL, hanem a modulok menüben pipáld ki a mellettük lévő rublikát
    8. Reboot

    Fórumozók által használt Xposed modulok (teljesség igénye nélkül)

    Gravitybox
    Mire jó ez?
    - Status bar alakítások (Állapotsáv módosítások / Gyorsbeállítások menedzsment menüpont)
    - PIE vezérlők (Állapotsáv módosítások / PIE vezérlők + Navigációs sáv beállítások)
    - Haladó kikapcsoló menü (Energia beállítások)
    - Töltés LED tiltása (Energia beállítások)
    - Óra beállítások (Állapotsáv módosítások / Óra beállítások)

    Xperia Flip Settings
    Szükséges modul a Status bar alakításokhoz
    Mire jó ez?
    - AOSP
    - Egyedi értesítős sáv

    További Xposed modulok gyűjteménye
    Változtatások sok esetben újraindítást igényelnek!

    Bootloader & Custom ROM
    Szolgáltatós telefonra nincs Custom ROM, mivel jelen pillanatban nem lehet rajtuk bootloader-t kinyitni (mivel nincs meg az az indító bejegyzés a telefonon, ami új bootloader-t rakná fel). Vannak próbálkozások, (pl.: CWM, X-parts, jövőben esetleg 2nd init) de eddig még nem jártak sikerrel.

    Kártya független telefonoknál a bootloader-t is ki lehet nyitni és van lehetőség Custom ROM-ok telepítésére. Akit érdekel bővebbi információkitt. Megértéséhez angolul tudás illetve mély Android rendszerismeret szükséges!

    ~~~~~~~~~

    FONTOS LINKEK

    - SonyMobile.com - Xperia L - Support
    - Xperia L WhitePaper (PDF)
    - Xperia L Használati útmutató (PDF)
    - Sony Xperia Support Forum - Xperia L
    - developer.sonymobile.com
    - XDA Developers - Sony Xperia L
    - T-Mobile webshop - Sony Xperia L
    - Telenor - Sony Xperia L

    Mindenkoron érvényes szabály

    NINCS iGO és NINCS telefonfüggetlenítés a fórumban, mert illegális!

    ~~~~~~~~~

    Az összefoglaló frissítését P@ly készítette ataman előző összefoglalója alapján.
    Köszönet: daraa, darvinya, dokee78, hunluigi, Lomha 8V, mcsm88, nyikszi, Seraph 16, Siriusb, Tidzsimon, zolnagy kollégáknak és a többi fórumtársnak.
    Amennyiben javaslatod van az összefoglalóval kapcsolatban, kérlek jelezd az ötletedet, észrevételedet!

    Az összefoglaló utolsó frissítése: 2013.12.09.

    [ Szerkesztve ]

  • bluyoo

    nagyúr

    Annak érdekében, hogy kielégítő és gyors választ kapj, a kérdésedben feltétlenül közöld a következőket:

    1. Mennyit szánsz az alaplapra?
    2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
    3. Szeretnél tuningolni vagy nem?
    4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
    5. Milyen a monitorod csatlakozása?

    +1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?

    Az asztali alaplapok belső felépítése. - Oliverda tollából
    Az alaplapok méretszabványai. - Kov1024 tollából

    Audio:

    A mai integrált audio megoldások általában képesek a felhasználók igényeit kielégíteni, mindennapi használatra, alkalmi játékra tökéletesen megfelelőek. Viszont akinek komolyabb hangrendszere van, illetve magasabbak az elvárásai, annak érdemes megfontolni a külön hangkártyát, még ha plusz költséggel is jár.

    Foglalatok:

    AMD:

    Super Socket 7; Slot A; Socket A; Socket 754; Socket 939; Socket AM2;
    Socket AM2+;Socket AM3;

    Socket AM3+; Socket FM1; Socket FM2 ; Socket FM2+

    Intel:

    Slot 1; Socket 370; Socket 423; Socket 478; LGA 775; LGA 1366; LGA 1156;
    LGA 1155; LGA 1150; LGA 2011;

    900-as sorozat:

    Megjegyzés 1.:
    FX processzor alá, amennyiben nem szeretnél CF/SLI rendszert, ár-érték arányban a 970-es chipset a legjobb választás.

    Megjegyzés 2.:
    Az AM3+ foglalatú lapok kompatibilisek az AM3-as processzorokkal.

    AMD 970 chipset CF/SLI nélküli rendszerekhez:

    Tuning nélkül/szűk költségvetésű gépekbe:
    MSI 970A-G43
    ASRock 970 Pro3 R2.0
    Gigabyte GA-970A-DS3P (rev. 1.0)
    Asus M5A97 LE R2.0

    Kisebb tuningra:
    ASRock 970 Extreme3
    Asus M5A97 R2.0

    Komolyabb tuningra:
    Asus M5A97 EVO R2.0
    Gigabyte GA-970A-UD3 (rev. 3.0)
    Gigabyte GA-970A-UD3P (rev. 1.0)

    AMD 990X chipset

    CF/SLI rendszerekhez (8X8X):
    Komolyabb tuningra:
    Gigabyte GA-990XA-UD3 (rev. 3.0)
    Asus M5A99X EVO R2.0

    AMD 990FX chipset

    CF/SLI rendszerekhez (16X16X / x16/x8/x8):
    Komolyabb tuningra:
    Asus M5A99FX PRO R2.0
    Gigabyte GA-990FXA-UD5 (rev. 3.0)
    MSI 990FXA-GD80
    Asus Sabertooth 990FX R2.0 (5 év garancia)
    ASRock Fatal1ty 990FX Professional
    Asus Crosshair V Formula-Z

    AMD Trinity , AMD Richland APU-k / CPU-k alá.

    A55 chipset SATA2 és USB2 támogatással szűk költségvetésű gépekbe, irodai használatra/HTPC-be.

    mATX:
    MSI FM2-A55M-P33
    ASRock FM2A55M-DGS
    Asus F2A55-M LK
    Asus F2A55-M LE

    ATX:
    Asus F2A55 (Megjegyzés: az alaplap nem rendelkezik videokimenettel.)
    Gigabyte GA-F2A55-DS3 (rev. 2.0)

    A75 chipset natív SATA3 és USB3 támogatással általános használatra/HTPC-be.

    mini ITX:
    ASRock FM2A75M-ITX
    MSI FM2-A75IA-E53

    mATX:
    ASRock FM2A75M-DGS
    Gigabyte GA-F2A75M-D3H (rev. 1.2)
    "K"-s APU-hoz is
    ASRock FM2A75 Pro4-M

    ATX:
    "K"-s APU-hoz is tuningra:
    ASRock FM2A75 Pro4

    A85X chipset natív SATA3 és USB3 és CrossFire támogatással.

    mini ITX:
    ASRock FM2A85X-ITX

    mATX:
    MSI FM2-A85XMA-P33
    Asus F2A85-M LE
    "K"-s APU-hoz is tuningra:
    ASRock FM2A85X Extreme4-M
    Asus F2A85-M PRO

    ATX:
    "K"-s APU-hoz is tuningra:
    Asus F2A85-V
    Gigabyte GA-F2A85X-UP4
    ASRock FM2A85X Extreme4
    Asus F2A85-V PRO
    MSI FM2-A85XA-G65
    ASRock FM2A85X Extreme6

    AMD Trinity , AMD Richland APU-k / CPU-k alá. Később a Kaveri alá.
    Mégis mikor érkezik a Kaveri APU? Abu85 tollából.

    Megjegyzés:
    A Kaveri alá készült lapokkal még kevés a felhasználói tapasztalat, így az esetleges típushibás darabok még benne lehetnek a listában.
    Csak a már itthon kapható modellek kerülnek a listába, vagyis a következő hetekben újabb modellek is várhatók majd.
    Az itthon ritkaságnak számító nehezen beszerezhető gyártók és típusai nem kerültek a listába a terjedelemre tekintettel.

    A55 chipset szűk költségvetésű gépekbe, irodai használatra/HTPC-be.

    mini ITX:

    mATX:
    Asus A55BM-A/USB3

    ATX:

    A75 chipset általános használatra/HTPC-be.

    mini ITX:

    mATX:
    ASRock FM2A75M Pro4+

    ATX:
    ASRock FM2A75 Pro4+

    A88X chipset.

    mini ITX:
    Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI (rev. 3.0)

    mATX:
    Asus A88XM-PLUS
    ASRock FM2A88M Extreme4+

    ATX:
    ASRock FM2A88X Extreme4+
    Gigabyte GA-F2A88X-D3H
    Gigabyte G1.Sniper A88X (rev. 3.0)
    Biostar Hi-Fi A88W 3D Ver. 5.x

    6-os sorozat

    Intel Sandy Bridge processzorhoz
    (kompatibilis az Intel Ivy Bridge processzorokkal is).

    Nem tuningképes lapok:

    Ajánlott (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge Celeron G4XX , Celeron G5XX x , Pentium G6XX x , Pentium G8XX x , I3 21XX x , I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorokhoz,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge Celeron G16XX x , Pentium G20XX x , Pentium G21XX x , I3 32XX x , I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorokhoz.

    H61 chipset
    Q67 chipset
    B65 chipset
    H67 chipset

    Tuningképes lapok:

    Elsősorban:
    Ajánlott szorzózármentes ("K" jelű) Intel Sandy Bridge processzorokhoz (i5 2500K , I7 2600K , I7 2700K),

    valamint

    szorzózármentes ("K" jelű) Intel Ivy Bridge processzorokhoz (i5 3570K és i7 3770K).

    Másodsorban:
    Szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorok korlátozott tuningjához,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorok korlátozott tuningjához.

    P67 chipset
    Z68 chipset

    7-es sorozat

    Intel Ivy Bridge processzorhoz
    (kompatibilis az Intel Sandy Bridge processzorokkal is).

    Nem tuningképes lapok:

    Ajánlott szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge Celeron G16XX x , Pentium G20XX x , Pentium G21XX x , I3 32XX x , I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorokhoz,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge Celeron G4XX , Celeron G5XX x , Pentium G6XX x , Pentium G8XX x , I3 21XX x , I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorokhoz.

    Intel B75 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve natív SATA3 és USB3 támogatással szűk költségvetésű gépekbe, irodai használatra/HTPC-be

    mini ITX:
    ASRock B75M-ITX
    MSI B75IA-E33
    Gigabyte GA-B75N (rev. 1.0)

    mATX:
    ASRock B75M-GL R2.0
    Asus B75M-A
    MSI B75MA-P45
    Gigabyte GA-B75M-D3H (rev. 1.2)
    ASRock B75 Pro3-M
    Asus P8B75-M

    ATX:
    ASRock B75 Pro3
    Asus P8B75-V
    MSI B75A-G43
    MSI B75A-G43 Gaming

    Intel H77 chipset általános felhasználásra, HTPC-be natív USB3 és SATA3 RAID 0, 1, 5, 10 támogatással..

    mini ITX:
    ASRock H77M-ITX
    Asus P8H77-I
    Gigabyte GA-H77N-WIFI (rev. 1.0)

    mATX:
    ASRock H77 Pro4-M
    MSI H77MA-G43
    Asus P8H77-M PRO

    ATX:
    Asus P8H77-V
    ASRock H77 Pro4/MVP

    Intel Q75 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve natív SATA3 és USB3 támogattással.

    Intel Q77 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve natív SATA3 és USB3 , RAID 0, 1, 5, 10 és Intel vPro támogattással, kicsit túlárazva.
    mATX :
    ASRock Q77M vPro
    Asus P8Q77-M
    Asus P8Q77-M2
    Gigabyte GA-Q77M-D2H (rev. 1.0)

    Intel C202, C204, C206, C216 chipset
    Mikroszerverek, munkaállomások, grafikus szerverekhez ECC RAM támogatással.

    ATX:
    Asus P8B WS
    Asus P8C WS

    Tuningképes lapok:

    Elsősorban:
    Ajánlott szorzózármentes ("K" jelű) Intel Ivy Bridge processzorokhoz (i5 3570K és i7 3770K),
    valamint
    szorzózármentes ("K" jelű) Intel Sandy Bridge processzorokhoz (i5 2500K , I7 2600K , I7 2700K.

    Másodsorban:
    Szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Ivy Bridge I5 33XX x , I5 34XX x , I5 35XX , I7 37XX x processzorok korlátozott tuningjához,

    valamint

    szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Sandy Bridge I5 23XX x , I5 24XX x , I5 25XX x , I7 26XX x processzorok korlátozott tuningjához.

    Intel Z75 chipset
    Nem igazán érdemes vele foglalkozni, mert a Z77-es chipsettel szerelt lapok nem drágábbak és több szolgáltatást nyújtanak.

    Intel Z77 chipset

    A legelterjedtebb tuning chipset a puritántól teljesen a x8/x16/x8/x8 CF/SLI képes lapokig.

    mini ITX:
    ASRock Z77E-ITX
    Asus P8Z77-I DELUXE/WD
    Gigabyte GA-Z77N-WIFI (rev. 1.0)
    EVGA Z77 Stinger

    mATX kisebb tuningra:
    MSI Z77MA-G45
    ASRock Z77 Extreme4-M
    Asus P8Z77-M
    Gigabyte GA-Z77MX-D3H TH (rev. 1.0)

    mATX komolyabb tuningra:
    Asus P8Z77-M PRO
    Gigabyte G1.Sniper M3 (rev. 1.0)
    ASRock Fatal1ty Z77 Professional-M
    Asus Maximus V GENE

    ATX kisebb tuningra:
    Biostar TZ77B Ver. 5.x
    MSI Z77A-G43
    ASRock Z77 Pro4
    Gigabyte GA-Z77-D3H (rev. 1.1)
    ASUS P8-Z77-V LX2

    ATX komolyabb tuningra 40.000,-Ft-ig:
    ASRock Z77 Extreme4
    MSI Z77A-GD55
    Gigabyte GA-Z77X-UD3H (rev. 1.1)
    Biostar Hi-Fi Z77X Ver. 5.x
    Asus P8Z77-V LE PLUS

    ATX komolyabb tuningra 60.000,-Ft-ig:
    MSI Z77A-GD65
    Asus P8Z77-V
    Gigabyte GA-Z77X-UD4H (rev. 1.0)
    MSI Z77 MPOWER
    Asus P8Z77-V PRO

    ATX csúcskategória tuningra:
    Asus Sabertooth Z77 (5 év garancia)
    MSI Z77A-GD80
    ASRock Z77 OC Formula
    ASRock Z77 WS
    Asus P8Z77 WS
    Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH (rev. 1.0)

    E-ATX csúcskategória tuningra:
    Asus Maximus V Formula
    Gigabyte G1.Sniper 3 (rev. 1.0)
    Asus Maximus V Extreme
    Gigabyte GA-Z77X-UP7 (rev. 1.0)
    ASRock Z77 Extreme11

    8-as sorozat

    Intel Haswell processzorhoz.

    Nem tuningképes lapok:

    Ajánlott szorzózáras (nem "K" jelű) Intel Haswell processzorokhoz ( i5-44XX x , I5-45XX x , I5 46XX x , I7-47XX x).

    Intel H81 chipset
    Erősen megnyirbált chipset csatornánként csak egy RAM kezelés (max. 2 slot) nincs IRST , SRT Főleg szűk költségvetésű gépekbe ...

    mini ITX:
    Asus H81I-PLUS
    ASRock H81M-ITX

    mATX:
    Asus H81M-A
    ASRock H81M-HDS
    ASRock H81M
    MSI H81M-E33
    Gigabyte GA-H81M-S2PV
    Gigabyte GA-H81M-HD3

    ATX:
    Asus H81-PLUS
    Gigabyte GA-H81-D3

    Intel Q87 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve Intel vPro támogatás 6db. SATA3 port.

    mITX:
    Asus Q87T

    mATX:
    Asus Q87M-E
    Asus CS-B (5év garancia)
    ASRock Q87M vPro
    Gigabyte GA-Q87M-D2H

    Intel q85 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve Intel vPro támogatás nélkül.

    Intel B85 chipset
    Az üzleti szférának fejlesztve Intel vPro támogatás nélkül, nem csak irodai használatra/HTPC-be , 4db SATA3 porttal.

    mini ITX:
    ASRock B85M-ITX

    mATX:
    MSI B85M-P33 (DVI) / E33 (HDMI)
    ASRock B85M Pro4
    Asus B85M-E
    Gigabyte GA-B85M-D3H (rev. 1.0)

    ATX:
    MSI B85-G43
    Gigabyte GA-B85-HD3 (rev. 1.0)
    Asus B85-PLUS

    Komolyabb felszereltségű ill.játékosoknak szánt B85-ös mATX lapok:
    Asus VANGUARD B85 (5év garancia)

    Komolyabb felszereltségű ill.játékosoknak szánt B85-ös ATX lapok:
    MSI B85-G43 GAMING
    Gigabyte G1.Sniper B5

    Intel H87 chipset
    Általános felhasználásra, HTPC-be , 6db SATA3 porttal RAID 0, 1, 5, 10 támogatással.

    mini ITX:
    Asus H87I-PLUS
    Gigabyte GA-H87N-WIFI (rev. 1.0)
    ASRock H87M-ITX

    mATX:
    ASRock H87M Pro4
    MSI H87M-G43
    Gigabyte GA-H87M-D3H
    Asus H87M-PRO
    Asus H87M-PLUS

    ATX:
    Gigabyte GA-H87-HD3
    Asus H87-PRO
    Asrock Fatal1ty H87 Performance
    MSI H87-G43
    MSI H87-G43 GAMING

    Intel C222, C224, and C226 Chipsets
    Mikroszerverek, munkaállomások, grafikus szerverekhez ECC RAM támogatással.

    ATX:
    Asus P9D WS

    Tuningképes lapok:

    Elsősorban:
    Ajánlott szorzózármentes ("K" jelű) Haswell processzorokhoz ( I5-4670K , I7-4770K).

    Másodsorban:
    Szorzózáras (nem "K" jelű) Haswell processzorok korlátozott tuningjához ( i5-44XX x , I5-45XX x , I5 46XX x , I7-47XX x).

    Intel Z87 chipset
    Az egyetlen tuningképes chipset a Haswell alá CF/SLI támogatással (2x8 vagy 1x8 +2 x4) 6db. SATA3 porttal.
    Megj.: Egyes lapok nem rendelkeznek SLI támogatással!

    mini ITX:
    ASRock Z87E-ITX
    Gigabyte GA-Z87N-WIFI (rev. 1.0)
    Asus Z87I-PRO
    Asus MAXIMUS VI IMPACT

    mATX kisebb tuningra:
    Gigabyte GA-Z87M-D3H (rev. 1.0)
    Asus Z87M-PLUS

    mATX komolyabb tuningra:
    Asus Gryphon Z87
    ASRock Z87M Extreme4
    ASRock Z87M OC Formula
    Gigabyte GA-G1-SNIPER M5

    ATX kisebb tuningra:
    MSI Z87-G43
    Gigabyte GA-Z87-HD3 (rev. 1.0)
    Asus Z87-K
    ASRock Z87 Pro4

    ATX komolyabb tuningra 40.000,-Ft-ig:
    MSI Z87-G45 Gaming
    Asus Z87-A
    ASRock Z87 Extreme4
    Gigabyte GA-Z87-D3HP (rev. 1.0)
    Biostar Hi-Fi Z87X 3D Ver. 5.x

    ATX komolyabb tuningra 60.000,-Ft-ig:
    Gigabyte GA-Z87X-UD3H (rev. 1.0)
    Gigabyte GA-Z87X-UD4H (rev. 1.0)
    Asus Z87-PLUS
    Asus Z87-PRO
    Asus MAXIMUS VI HERO
    ASRock Z87 Extreme6/ac
    MSI Z87-GD65 Gaming

    ATX csúcskategória tuningra:
    MSI Z87 MPOWER
    Z87 MPOWER MAX
    Asus SABERTOOTH Z87
    Asus Z87-DELUXE
    Asus MAXIMUS VI FORMULA
    ASRock Fatal1ty Z87 Professional
    ASRock Z87 OC Formula

    Intel X79 chipset

    Megjegyzés:
    A legtöbb esetben játékra nem éri meg a jelentős felárát, kifejezetten komoly munkára ajánlott platform.

    mATX:
    ASRock X79 Extreme4-M
    Asus RAMPAGE IV GENE
    MSI X79MA-GD45

    ATX 60.000,-Ft-ig:
    ASRock X79 Extreme4
    Gigabyte GA-X79-UD3 (rev. 1.0)

    ATX 80.000,-Ft-ig:
    Asus P9X79
    ASRock X79 Extreme6
    Gigabyte GA-X79-UP4 (rev. 1.0)
    MSI X79A-GD65 (8D)

    ATX 80.000,-Ft felett:
    Asus Sabertooth X79 (5 év garancia)
    Asus P9X79 WS
    Intel DX79SR
    Asus Rampage IV Formula

    E-ATX:
    MSI Big Bang-XPower II
    Asus Rampage IV Extreme
    Asus P9X79 WS
    ASRock X79 Extreme11

    Az alábbi lista természetesen nem tartalmazza az összes ajánlható alaplapot, de nem is ez volt a cél, hiszen a ma leggyakrabban használt foglalatokra (AM3+, FM2, FM2+, LGA1155, LGA2011, LGA1150) 600 db-nál is több ma is kapható lap készült.
    Célunk egy kicsit leszűkíteni ezt a számot, viszonylag kiemelkedő ár/érték aránnyal, képességgel, felszereltséggel rendelkező lapokkal.Az itthon ritkaságnak számító nehezen beszerezhető gyártók típusai (ált.) nem kerültek a listába a terjedelemre tekintettel.

    Összeállította:bluyoo és BomiBoogie

    .

    Utolsó frissítés: 2013. December 12.

    Szerkeszti: BomiBoogie

    Minden kiegészítési javaslatot, észrevételt szívesen fogadok!

    Bazinga!

  • Malibutomi

    nagyúr

    Alapok avagy miről is van szó

    A játékot az a Chris Roberts készíti, akinek a Wing Commandereket, Privateereket, Freespacet, és Freelancert köszönhetjük. Gondolom ezek után senkit nem ér meglepetésként, hogy egy űrszimulátorról van szó (természetesen a szimulátor szót tessék fenntartásokkal kezelni).

    Jelen állás szerint az eddigi legnagyobb crowdfunding project, pillanatnyilag a számláló 34.000.000 (harmincnégymillió) dolláron áll amit a rajongók adtak össze!! Mivel a fejlesztés nagy kiadó nélkül folyik, nincs ami megkösse az alkotókat.

    A megjelenés várható ideje 2014 vége/2015 eleje, de a játék modulonként már játszható az alfa/béta hozzáféréssel rendelkezőknek. 2013 augusztusban jelent meg az első modul, melyben még csak a hangárban nézegethettük hajóinkat kívül belül. Ezt követi a dogfight modul decemberben, majd sorban a planetside modul, boarding modul, és végül mindezek összessége a teljes betateszt.

    A Star Citizen talapvetően két nagy részből fog állni, egy Wing Commander stílusú single player részből, amely önálló játékként jelenik meg “Squadron 42” név alatt, saját történetszállal, ahol gyakorlatilag katonai szolgálatunkat töltjük le, hogy megkapjuk a a “Csillagpolgárságot”és teljes jogú tagjai lehessünk a Star Citizen univerzum emberi birodalmának mely az UEE (United Earth Empire) névre hallgat (az UEE történetébe most nem mennék bele, csak röviden, nagyjából a hanyatló Római Birodalomhoz hasonlítják a készítők, egy hatalmas, de lassan széthulló birodalom adja a játék történetének alapját).
    A Squadron 42 így amolyan tutorial lesz a multiplayer/mmo részhez, amely egy online állandó univerzum lesz. A kettő szervesen kapcsolódik, mert a Squadron 42-ben kreált karaktereinket vihetjük át a Star Citizen univerzumába, az ott elért eredményeink befolyásolják a Star Citizenben a reputációnkat.
    Maga a Star Citizen univerzum egy belsőnézetes (FPS) sandbox stílusú űrszimulátor lesz, ahol lehetünk kalózok, kereskedők, fejvadászok, zsoldosok. Mivel a játék alapvetően szimulátor (de az arcade vonulatot erősíti), így természetes hogy a hajókon van a legnagyobb hangsúly. Repülhetünk egy és többszemélyes hajókat, melyek közül az utóbbiakra segítségül hívhatjuk barátainkat pl. a lövegek kezeléséhez, vagy felvehetünk NPC-ket, sőt akár játékosokat is. Ez utóbbihoz egy ingame contract rendszer áll majd rendelkezésünkre, mely biztosítja, hogy az alkalmazott se maradjon fizetés nélkül, és amelyen belül a szerződés lejártakor a két fél értékelheti egymást, s később a kapott feedback alapján már könyebb megkülönböztetni a megbízható segítőt illetve munkaadót a megbízhatatlantól.
    A játékban megszerezhető legnagyobb hajókat igazán csak a guildek (corporationok) engedhetik meg maguknak, a hatalmas fenntartási költségek, és a 10-20 akár 50 fős legénység miatt.
    A hajókon való szabad mozgástól el is jutottunk oda, hogy amikor nem hajónkat vezetjük, akkor FPS nézetben mozoghatunk a világban, de ennek legizgalmasabb kihasználása például egy nagyobb hajó elfoglalásakor lesz, melyet FPS nézetben kell társainkkal végrehajtanunk, ha magát a hajót sikerült megbénítanunk, és dokkolnunk rá. Mindehez különböző páncélok (könnyűtől a tankszerűig), és sok kézifegyver lesz segítségünkre.
    A készítőknek ezt a módot nem lesz nehéz beépíteni a játékba, hisz az a Cryengine motorját használja, amely alapvetően FPS játékmódra termett.
    A játék során később, akár saját gyárakat is szerezhetünk, melyek menedzselése is érdekes feladatnak ígérkezik, mivel a játék dinamikus gazdasággal rendelkezik, melyben az alapanyagok árát azok mennyisége is befolyásolja. Ha gyárunk hiányt szenved valamiben, magunk is kiírhatunk küldetést az alapanyagok beszerzésére. Más gyárak, vagy az alapanyagokat szállító hajók elpusztításával pedig magunk is befolyásolhatjuk a gazdaság alakulását.

    Grafikus Engine

    A grafikai megjelenítésért a Cryengine 3 motor durván módosított változata felel, így a szépségre nem hiszem hogy panaszunk lehetne. Támogatni fogja az AMD Mantle, és az Nvidia Physx extra szolgáltatásait is.
    A fejlesztők elmondása szerint, mivel az űrben nem kell lengedező fákat, vizet, köveket megjeleníteni, a sokmillió polygont mind felhasználják a modellek minél élethűbb megjelenítésére. Egy-egy hajó átlagosan 3-400.000 poligonból áll majd.

    A hivatalos oldalon lehet pledge-et venni, amivel támogatjuk a játékot, cserébe Alpha és Beta hozzáférés, a kész játék, és különböző hajók, és kiegészítők járnak. Természetesen semit nem kell valós pénzért megvenni a játékhoz, ez nem egy mikrotranzakciósan működő projekt lesz, minden megszerezhető lesz a játékban. Ha már működési forma, a játék pay-to-play lesz, vagyis csak meg kell venni, és kész, nem lesz havidíj.
    A pledge-ek gyakorlatilag csak kedvezmények a támogatásért cserébe.

    Videók:

    Star Citizen - Pitch
    Star Citizen Announcement video - 58 perc
    300 Series Commercial
    Star Citizen - A promise
    Citizen Con 2013 - Első évfordulós összefoglaló
    15 Reasons you'll love Star Citizen

    Hasznos linkek:

    Hivatalos honlap
    Star Citizen timeline
    Star Citizen economy
    Star Citizen ships
    Star Citizen Lista a PH-n
    Mi is az a Star Citizen?
    Star Citizen összefoglaló

  • mobileman

    aktív tag

    Elindult a szakmai fórumunk, egy rövid regisztráció után rögtön használatba is vehető!
    Kérek mindenkit, hogy a kérdéseket, megbeszélni valókat a megfelelő témákba helyezze el!
    A fórumban lehetőség van fájlokat feltölteni!

    Ez hamarosan bezárásra kerül, vagy megmarad nem szakmai és nem hivatalos topic- ként!

    [ Szerkesztve ]

    BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

  • P@ly

    tag

    ~~~ SONY XPERIA L ~~~

    Bejelentve: 2013. március - Piaci megjelenés: 2013. május
    Egyéb megnevezések: C2105, C2104 (India), S36h, TaoShan (korábbi kódnév)

    Mielőtt kérdeznél, alapművek:
    - Mobilarena.hu: Sony Xperia L - rutinosan homorít (teszt)
    - Használati útmutató (magyar nyelvű, PDF)
    - Online user guide

    Főbb tulajdonságok:
    - Középkategóriás érintőképernyős okostelefon
    - Android 4.2.2 Jelly Bean (legfrissebb hivatalos ROM)
    - 4,3” TFT - FWVGA 480x854 pixel (228 ppi)
    - 8MP kamera, 720p videofelvétel, VGA frontkamera
    - 1GHz, 2 mag, Krait processzor
    - Qualcomm MSM8230 Snapdragon SoC
    - Adreno 305 grafikus chip
    - 1GB RAM, 8 GB belső tárhely (~5,6 GB-on gazdálkodhat a felhasználó)
    - DLNA, NFC, Bluetooth, Wifi, GPS, FM rádió
    - gyorsulásmérő, proximity sensor, tájoló, zajszűrés segédmikrofonnal
    - 1700mAh lítium-ion akkumulátor (BA900)

    ~~~~~~~~~

    Gyakran Ismételt Kérdések és más fontos dolgok

    Akku
    - Most akkor “ki kell sütni” az új telefon akksiját vagy nem? Kell formázni?
    A modern akkumulátorokat nem kell 12 órára vagy többre a töltőn hagyni első alkalommal, valamint soha nem ajánlott teljesen lemeríteni. Töltsük minél gyakrabban, ez nem csökkenti az akkumulátor élettartamát.

    - Milyen akku van a telefonban?
    Az Xperia L-ben 1700 mAh Litium-Polimer akkumulátor van.

    - Ez jobb, mint a sima Li-Ion?
    A különbség kb. annyi, hogy a lítium ionok nem szerves alapú elektrolit folyadékban, hanem egy zselé szerű polimer cellákból felépülő anyagban helyezkednek el. Cikk a Wikipedian.

    Készülékház, hátlap
    - Hogyan kell leszedni a hátlapot? Feszegessem?

    Hátlap leszedése: telefon hátulja néz felénk, jobb kéz mutatóujj körmével (vagy valami nem túl kemény műanyaggal, pl. gitárpengető) a telefon jobb oldalán felül található rés segítségével magunk felé feszítjük a hátlapot, míg az azonos kéz hüvelykujjával a hátlap bal oldalán támaszkodunk.

    Hátlap visszarakása: először a készülék aljára húzd fel a hátlapot, ezután pattintsd vissza alulról felfelé haladva.

    Kijelző
    - Ez most üveg vagy plexi?
    Schott 2nd source - Schott Xensation Cover Glass, karcálló alumínium-szilikát üveg.(Schott Xensation)
    A mobilon gyári, készülékvédő, a csomagolás részeként használt, ideiglenes fólia található. (Állítólag a Schott üvegen van még egy - lényegében nem látható - gyári fólia. Erre van nyomtatva alulról a Sony felirat is.)

    Érintőképernyő, képernyőbillentyűzet
    - Tényleg tud egyszerre 12 érintést érzékelni a képernyő? A T-Mobile webshop is azt írja: “ kapacitív (12 ujj egyidejű érzékelése)”.
    - Nem, ez egy fordítási hiba. A hivatalos angol nyelvű specifikációk ezt írják: “On-screen QWERTY keyboard, 12 key input”. Vagyis QWERTY és 12 gombos képernyőbillentyűzet. Ez utóbbi a hagyományos (4x3-as) telefonbillentyűzetnek felel meg. A billentyűzet típusa változtatható, akár a Play Store-ból letölthető billentyűzetekre is. A képernyő egyszerre 4 új érintését képes érzékelni.

    - Dashboard-ra / Lockscreen-re szeretnék különböző widgeteket használni. Azt hogyan lehet?
    Kell hozzá például a következő app DashClock Widget vagy Lockscreen.

    További DashColck-ok gyűjteménye.

    Fórumozok tapasztalata alapján célszerű egy kijelzővédő fóliával ellátni a telefont. Kínából, az ebay-ről rendelve 1000 Ft-ért kapsz 5 db-ot. Ha nagyon jó minőségűt szeretnél, akkor vegyél rá egy Nilkin fóliát.

    LED - Illumination Bar
    - Nálam nem mindig működik a ledes fényjelzés. Miért?
    Stamina módban a LED figyelmeztetés (Illumination Bar) sem működik.

    Fontosabb LED jelzések (15.0.A.1.31 build):
    - Piros, villogó - merülő akkumulátor (15% alatt)
    - Kék (kékesfehér), villogó - Új üzenet, nem fogadott hívás
    - Narancssárga - Töltés alatt lévő akkumulátor
    - Zöld - feltöltött akumulátor (90% felett)

    Az “Album” (képgaléria) appnál a LED az éppen megjelenített fotó főbb színeihez alkalmazkodik. Ha az akkumulátor gyenge (Stamina módban), a LED-visszajelzés nem működik.

    - Van lehetőség az Illumination Bar jelzéseinek a megváltoztatására, kikapcsolására?
    A Play Store-ból letölthető a Light Flow alkalmazás. Van ingyenes és fizetős változata is. Van akinél nem működött, a hiba oka ismeretlen, vannak alternatív appok rá playstor-on, de kétség kívül a Lightflow tűnik a legjobbnak.

    Hang
    - Van fülhallgató a dobozban? A külföldi tesztek nem jelzik.
    A Telenor-nál kapható dobozban nincs fülhallgató, a T-Mobile által is forgalmazott csomagban van egy alsó kategóriás headset.

    - Újraindítás után a telefon elfelejti a korábban beállított egyéni csengőhangot. Mit tegyek?
    Másold a zenét az SD kártya Ringtones mappájába!

    - Nem ébreszt a telefon, mi tévő legyek?
    Sajnos ez nem a telefon hibája, hanem az android rendszerben van valamilyen bug. Helyette célszerű az alábbi appok egyikét használni (található közöttük ingyenes és fizetős változat is):
    SleepBot
    Gentle Alarm
    Sleep as Android

    Fényképező
    - Hol van a “Kiváló automatikus” / Superior Auto mód a kamerából?
    Sajnos csak a tesztverziós próbakészülékek szoftverében volt benne ez a funkció. A piacra került változatban már nincs benne és az eddigi frissítésekben sincs.

    - Most akkor tényleg gagyi a fényképezőgép minősége?
    Gagyinak nem gagyi, de vannak hibái. Mindenesetre a kérdés túl van lihegve és ebben a Sony marketingesei a hibásak. Közepes minőségű - de együtt lehet vele élni. Okosan lehet vele megfelelő minőségű képeket is készíteni. A képek minősége a készítéskor észlelt fénymennyiség csökkenésével rohamosan romlik. A fényképezéshez itt is elsősorban fény szükséges. Sok fény. Kültéri, nappali felvételt általában jó minőségben tudunk vele készíteni.

    Természetesen nem az Xperia L lesz a fotóriporterek első számú készüléke. A Sony mindenesetre kicsit túlzásba vitte a telefon kamerájának marketingjét. A reklámokban elhangzottakhoz képest nagy csalódás, a kategóriájában viszont átlagos a tudása, minősége a fényképezőgépnek.

    Android 4.1.2 verzió esetén a fényképek minősége a nem megfelelő fókuszálás miatt (is) kívánnivalót hagyott maga után. Az Android 4.2.2 frissítés óta jelentősen javult a fotók minősége, mind tájkép, mind vakus vonatkozásban.
    Ne csak a levegőben beszéljünk, az xdadevelopers-es srácok által lőtt képek: link
    Érdemes az utolsó oldalról kezdeni a képek nézegetését!

    Felhasználói felület, Menü
    - Lehet az appok ikonjait mappába rendezni?
    Igen, a főképernyőn (Launcher) és a menüben is (App Drawer) csupán egymásra kell húzni két ikont és felajánlja a rendszer a menü létrehozását. Az App Drawer-ben a mappázás “Egyéni rendezés”-nél működik.

    Memória módok, számítógéphez csatlakoztatáskor

    Médiaátviteli mód:
    Ekkor tudsz a belső tárhelyre, és az sd kártyára is másolni. Lassú, és kb úgy kezeli, mint egy fényképezőgépet, így total commander kilőve, a sajátgép javára.

    Adattárolási mód:
    Csak az sd kártyát kezeli, viszont úgy, mint egy pendrive-ot. Gyors, bármely filekezelővel megy.

    Elérés:
    Beállítások / Xperia™ / USB-kapcsolat / USB kapcsolódási mód

    Szolgáltatások, appok, finomhangolás
    - Mi az a furcsa ikon az értesítési sorban, ami úgy néz ki, mintha két kéz közrefogna egy akkumulátort?
    Ez a Stamina mód ikonja. A Stamina mód meghosszabbítja a telefon készenléti idejét azon az áron, hogy leállítja a telefon bizonyos szolgáltatásait (bejövő hívások, SMS-ek fogadása kivételével). Minden olyan szolgáltatást, amit mégis használni szeretnénk, egyesével hozzá lehet adni a Stamina mód beállításaiban.

    A Stamina módot a Beállítások / Energiagazdálkodás menüpontoknál keresd!

    - Stamina üzemmód véletlenszerűen működik, mi tévő legyek?
    Fórumozók tapasztalata alapján a stamina üzemmód többet árt, mint használ. Ha használni akarod ezt a funkciót, célszerű helyette a Deep Sleep Battery Saver appot használni. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - És az a zorrós ikon micsoda ott fent? Hogyan lehet eltüntetni?
    A fehér négyzetben egy N betű található és az NFC ikonja. Ez a jel van a telefon hátlapjára ragasztott matricán is. Az NFC lehetővé teszi két készülék között a nagyon gyors adatcserét, ha a telefon érintkezik a másik készülékkel (ezt az érintkezési pontot jelzi a hátoldalon a matrica).
    A Beállítások menüben legfelül, a Vezetéknélküli és mobilhálózatok részen a Wifi, Bluetooth sorok alatt találod a Továbbiak… menüpontot. Itt tudod kikapcsolni az NFC rádióját.

    - Small Apps. Ez most akkor mi is?
    A Small Apps kifejezés olyan kisebb alkalmazások takar, amelyet az éppen futó alkalmazások előtt (fölött) lehet elindítani. Pl. számológép, jegyzetelő. A Small Apps a 15.0.A.2.17-es build óta elérhető az Xperia L-ben. Nem keverendő össze a Smart Apps-okkal.
    Letöltések a Play Store-ban vagy itt.

    4.2.2 alatt már lehet kitenni több Small Apps-ot is a képernyőre. Oldalra húzva pedig kis fül lesz belőle.

    - Tele van mindenféle fölös appal a telefon, mi tévő legyek?
    Használd a Titanium Backup appot. Ezzel le tudod törölni azokat a felesleges appokat amelyekre nincs szükséged. Előtte nagyon ajánlott és célszerű is biztonsági mentést készíteni róla, hátha mégis kell. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - 8 GB-os tárhely, amelyből elérhető 4 GB (belső tároló), ami nagyon kevés (pl.: játékok számára), mi tévő legyek?
    Használd a GL to SD appot. Root jogosultság szükséges az app használatához.

    - Valami eszi az akkumulátort, mi tévő legyek?
    Használd a GSam Battery Monitor appot, hogy kiderítsd melyik app a ludas.

    - GPS, Navigáció
    Piszok pontos és gyors, jól működik :)

    Google Jelly Bean Easter egg
    Nyugtató játék
    Beállítások / A telefonról / nyomokodd az android verziót, majd a zselébabot.

    ~~~~~~~~~

    Általános javaslatok

    - Mobil adatforgalmat célszerű letiltani feltöltőkártyás telefonnál, vagy ha az adatforgalomért külön fizetni kell. Ajánlottabb, de legalábbis sok esetben költségkímélőbb wifi-t használni ez helyett.

    - Ne lepődj meg! Számítógépen USB kábelen töltve a töltés hosszabb időt vesz igénybe, mint a 230V-os adapter használatával.

    - Task Killer, Cache cleaner és a társai többet ártanak, mint használnak. Használatuk nem javasolt! Bővebb információ az android memóriakezeléséről.

    - 50Gb-os ingyen tárhely minden xperia tulajnak! További információk.

    - Időnként célszerű törölni a DCIM/thumbnails mappa és a Lost.Dir mappá tartalmát (belső tárhelyet + SD kártyát is). Gyári albumot meg célszerű lecserélni (pl.: QuickPic).

    Kiegészítők:
    - Autós tartó
    - Tok. Sokan Nilkin tokot használnak, mert nagyon jó minőségűeket gyárt. Sok féle kapható (flipes, kemény tokos, stb.)

    ~~~~~~~~~

    Frissítés, szoftver

    A telefonhoz elérhető legfrissebb szofver alapinformációi megtalálhatók itt.

    Frissítés a legfrissebb buildre:
    - A telefonon: Beállítások / A telefonról / Szoftverfrissítés / Rendszer menüpontban ellenőrizd az elérhető frissítéseket. A Frissítést inkább számítógépről végezzük el.
    - Használd a PC Companion vagy a Bridge for Mac szoftvert. Letölthető innen.
    - Használd a Sony Update Service (SUS) szoftvert. Letölthető innen.

    Érdemes lehet tisztán felrakni az új ROM-ot, melynek a lépései az alábbiak. Ezzel a megoldással az adatok is megmaradnak.

    1. Ha még nincs rootolva a készüléked a lentebb található leírás alapján megteheted
    2. Telepítsd a Titanium Backup programot és mentsd le vele a számodra fontos programokat
    3. Telepítsd a MyBackup programot, ezzel le tudod menteni a híváslistát, sms-eket, névjegyzéket, stb.
    4. Az új rendszert gépről telepítsd tisztán, minden adat törlésével, SUS vagy PC Companiom programmal
    5. Ismét rootolni kell a készüléket
    6. Állítsd vissza az adataidat a Titanium Backup és a MyBackup alkalmazásokkal
    7. Ha nincs szükséged a root-ra, szüntesd meg
    8. Enjoy!

    - Androidot frissítettem és nem megy a mobilnet, mi tévő legyek?
    Beállítások - xperia - internetbeállítások. És innen leszedi magától, ami kell a nethez.

    - Eltűnt a fejlesztői lehetőségek a menüpontok közül, mi tévő legyek?
    Beállítások / A telefonról menüpontba kattints párszor a buildszám sorra.

    - Sony PC Comapnion frissítéskor hibaüzenetet ad, hogy nem tudja frissíteni a telefont, mi tévő legyek?
    Újra kell telepíteni a PCC-t és a SUS-t, mindenféle REGISTRY bejegyzést törölni kell.

    Készülékhez eddig megjelent hivatalos szoftverek

    Dátum: 2013.10.09 - Android 4.2.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.3.A.0.26
    ...Baseband: 8930B-BAAAATAZQ-3228109-08-0031
    ...Kernel: 3.4.0-g74b701b-00042-ged52e3b- dirty cme@androidbs-desktop#1Wed Oct 9 21:10:04 CST 2013

    Változás:
    - Új kezdőképernyő UI (dash/lockscreen), 7-re növelhető már az ablakok száma
    - Újabb widgetek jelentek meg a homescreen-en és a lockscreen-en
    - Hibajavítások és teljesítmény optimalizálás
    - Javított és fejlesztett kamera szoftver
    - Homescreen-ről elérhető a Small apps
    - Fejleszett keresés és app rendezés
    - Új billentyűzet szoftver
    - Hibás memória értesítési hiba - javítva
    - Beállítások / Megjelenítés / Álmodozás megjelenése

    Dátum: 2013.08.06 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.2.17
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-06-2019
    ...Kernel: 3.4.0-ge138bbe3-00026-gb931ad7- dirty cme@dc7900- la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Jul 19 00:11:04 CST 2013

    Változás:
    - Bekerült a szoftverbe a Small Apps támogatás, előretelepített appokkal
    - Sony MyXperia app előretelepítve az Android Device Manager alternatívájaként
    - Fényképező minősége megnövelve, HDR móddal
    - Előlapi kamera fekete-fehér hibája javítva
    - ISO beállítások a kamera szoftveréhez hozzáadva
    - 720p videós gyenge fényviszonok között akadoztak - javítva
    - RAM megnövelve 785,6 MB-ra 777.7 MB-ról az elérhető teljes 1 GB-ból
    - LED jelzések programonként változóak
    - Javított többérintés-kezelés
    - Általános teljesítmény-növelés

    Dátum: 2013.06.04 - Android 4.1.2 Jelly Bean
    (köztes, nem globális frissítés, független készülékeken)
    ...Build: 15.0.A.1.36
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-04-1032
    ...Kernel: 3.4.0-ge948eb0-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Thu May 9 22:57:51 CST 2013

    Változás:
    - Memóriakezelési (belső memória felismerése)
    - MicroSD inicializálási problémák és a rendszer teljesítményének javítása
    - Energiafogyasztás optimalizálása

    Dátum: 2013.05.xx - Android: 4.1.2 Jelly Bean
    ...Build: 15.0.A.1.31
    ...Baseband: 8930B-BAAAANAZQ-12321-03-1027
    ...Kernel: 3.4.0-g7e50acb-dirty cme@dc7900-la12)) #1 SMP PREEMPT Fri Mar 29 01:21:28 CST 2013

    ~~~~~~~~~

    SERVICE menü

    - A telefon tárcsázójába gépeld be: *#*#7378423#*#*
    - Service info
    --- Model info
    --- Software info
    --- SIM lock
    --- Configuration (Rooting status)
    - Service settings
    - Service tests
    - Customization Settings

    ~~~~~~~~~

    Hibalista

    - Az Xperia L hátlapja több felhasználónál recseg, hátulról nézve a jobb oldalon. A fekete készülékekkel általában nincs ilyen probléma.

    - Permet Elek prohardver felhasználó megoldása: Leveszed a hátlapot. Az adott helyen a csavarra raksz egy kis zsepigömböt vagy valamit. És hátlap vissza.
    - Bingoo javaslata: Fénymásolópapírból vágj 2 db akkora négyszöget, mint amekkora az akkumulátor, ezt tedd rá az akksira, majd így tedd rá a hátlapot és már nem is recseg.
    - P@ly javaslata: Nilkin kemény tokja is megoldja a recsegést. Ebay-ről rendeld meg ezt: Nillkin Ultra Thin Matte Cover Case

    - Gyakran újraindul a telefon.
    A szoftver frissítése - a legtöbb esetben - megoldja a problémát. (Frissítéssel javítva!)

    - MicroSD - A nagy méretű, 16-32 GB-os, Class 6-osnál magasabb osztályú, gyorsabb (Class 8, Class 10) memóriakártyákat nem minden esetben ismeri fel az Xperia L. (Frissítéssel javítva!)

    - Small Apps - Nem működnek az Xperia L-ben.
    Friss szoftverrel működnek, sőt a szoftverben található is néhány. A jobb alsó, alkalmazásváltó gombbal lehet előhívni őket pl. a főképernyőről. (Frissítéssel javítva!)

    - Az Album alkalmazásból gyakran eltűnnek a képek előnézetei.
    Megoldás: Beállítások / Alkalmazások / Mind / Album / Adatok törlése (Frissítéssel javítva!)

    - Gyenge fényviszonyok között a videofelvétel minősége olyan, mintha nem 30 hanem 15 fps-el rögzülne a videó. (Frissítéssel javítva!)

    - Több felhasználónál előfordult, hogy az érintőképernyő rosszul érzékelte az érintést, nem reagált a rendszer helyesen az érintő-parancsokra. (Frissítéssel nagyrészt javítva!)

    - Csíkosodó képernyő.
    A megoldás: szerviz, készülékcsere.

    - Hívás fogadásnál 1-2 másodpercnyi kihagyás tapasztalható több felhasználónál. A beszélgető-partner csak kis idő után hallja a hangunkat. (2.17-es build)
    A hívás fogadása után így van idő a készüléket a fülünknél elhelyezni. Tehát célszerű kivárni ezt az időt, csak utána szólni bele a telefonba.

    15.3.A.0.26 hibák (Legfrissebb ROM)

    - A Beállítások / Tároló / Adatok átvitele SD kártyára kattintva A(z) Beállítások Alkalmazás leállt hibaüzenetet kapjuk.

    - Ha egy appot átmozgatunk a belső tárhelyre és annak az appnak az ikonjával valamilyen műveletet végzünk (asztalra elhelyezés, mappába helyezés, stb). Akkor az újraindítás után elvész.
    Workaround: A telefon memóriáján kell lennie azoknak az appoknak, amelyeknek az ikonjait használni akarod.

    - Teljes képernyős módban, a képernyő tetején (a sony logo alatti részen) egy kis sávban lemarad a kép mozgáskor.

    ~~~~~~~~~

    MÉLYVÍZ

    A TELEFONBAN KELETKEZETT ESETLEGES KÁROKÉRT NEM VÁLLALUNK FELELŐSSÉGET! KIPRÓBÁLT MÓDSZER, MŰKÖDIK IS, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSEGÉRE KEZDJEN BELE!

    A telefon rootolása hivatalosan garanciavesztéssel jár, azonban bármikor visszaállítható!

    Frissítés gyári szoftverről más buildekre Flashtool segítségével
    Habár szolgáltatós telefonra nincsenek Custom ROM-ok előfordulhat, hogy mégis ROM-ot kell cserélni (tiszta ROM felrakás, crashelt telefon javítása, stb).
    Flashtoolt innét tudod letölteni.

    A ROM felrakásának menete:
    1. Töltsd le a kívánt ROM-ot.
    - Saját gyűjteményem (teljesség igénye nélkül)
    - Stock ROM gyűjtemény
    2. Töltsd le a legfrissebb Flashtoolt, majd telepítsd fel
    3. /Flashtool/firmwares mappa alá másold be a kívánt ftf kitejresztésű ROM-ot
    4. Indítsd el FlashTool.exe vagy FlashTool64.exe (64 bites operációs rendszer esetében)

    Flashelés előtt érdemes még megjegyeznem, hogy az sms-ek, személyes adatok beállítások, névjegyek minden el fog veszni. Érdemes ezért biztonsági másolatot készíteni róluk (Titanium Backup, online mentés, vcard, stb).

    5. Kattints a villám ikonra, majd válaszd ki a Flashmode-ot
    6. A felugró ablakban válaszd ki a kívánt ROM-ot és Wipe-nél mindkettő legyen bekapcsolva (Data, Cache), majd flash
    7. Az USB portra, a kikapcsolt telefont, a hangerő le nyomva tartása közben rádugod (legalább 70%-ra legyen a telefon akkumulátora feltöltve)
    8. Flashing finished és a Please unplug and start your phone üzenetek után, a telefont húzd le az USB portról és indítsd el

    Készült knx88 kolléga leírása alapján.

    Ha szervizbe viszel egy olyan készüléket, amire Flashtool-lal raktál egy ROM-ot, akkor előtte egy gyári ROM-ot kell visszarakni ugyanúgy Flashtool-lal, és utána vissza kell írni az eredeti SI számot!

    ROM készítése Flashtool segítségével
    - Firmware készítés flashtool segítségével
    - Download ANY firmware customization from Sony & create an FTF with Flashtool

    Köszönet darvinya fórumtársnak érte.

    Root avagy a rendszergazdai jogok megszerzése

    4.1.2 alatt
    1. Telefonon bekapcsolod az USB-hibakeresést. Google Play-ben állítsd be, hogy ne frissítsen automatikusan.
    2. Letöltöd ezeket a fájlokat:
    - Driverek (ha kell)
    - Xperia_L_ROOT_15.0.?.2.17.zip
    - remountrebootfix.rar
    3. Kicsomagolod a Xperia_L_ROOT_15.0.?.2.17.zip fájlt
    4. Csatlakoztatod a telefonod a PC-hez
    5. Futtatod a run.bat-ot, majd elindul és kövesd az utasításokat
    6. Ha kész, újraindul a telefonod, várd meg míg feláll a rendszer
    7. Nézd meg az alkalmazások között, hogy ott van e a SuperSU NE INDÍTSD EL. Ha ott van, csomagold ki a remountrebootfix.rar-t és idítsd el a supersu.bat-ot, majd elindul és kövesd az utasításokat
    8. Ha kész, újraindul a telefonod, várd meg míg feláll a rendszer
    9. Kész

    UNROOT 4.1.2 alatt
    Válaszd a naplók törlése most opciót.
    1. Menj a SuperSU beállítások menüjébe, válaszd a teljes unroot opciót
    2. Ha még megtalálod az alkalmazások között a SuperSU-t, akkor távolítsd el

    Köszönet mcsm88 fórumtársnak érte.

    4.2.2 alatt
    Leírás angolul. Xdadevelopers guide: Rooting Xperia L
    Közvetlen linkek a letöltéshez:
    - link 1
    - link 2
    1. Csatlakoztasd USB kábelen a telefont a PC-hez
    2. Legyen bekapcsolva az USB-hibakeresés és az Állhelyek engedélyezése (Beállítások / fejleszőti lehetőségek) és az Ismeretlen források (Beállítások / Biztonság)
    3. Indítsd el runme_win.bat fájlt (futtasd rendszergazdaként)
    4. A telefon újraindul
    5. Indítsd el a SuperSU-t
    6. Kész

    Köszönet gabee77 fórumtársnak érte.

    SI szám visszaírása
    Leírás angolul az alábbi linkeken:
    - link 1
    - link 2
    Build Prop Editor letöltése.

    Sony Bravia Engie 2 felrakása
    Leírás, angolul ezen a linken található.

    Xposed framework + modulok
    Az Xposed egy keretrendszer, amelynek segítségével különböző módosításokat lehet a telefonban végrehajtani mindenféle custom ROM-ok felrakása nélkül.
    További információk a framework-ről: Xposed

    Framework felrakása (root jogosultság szükséges)
    1. Innét kell letölteni a legfrissebb XposedInstaller verziót és fel kell másolni a telefon SD kártyája
    2. Elindítani az apk fájlt
    3. Reboot
    4. XposedInstaller elindítása, majd a Keretrendszernél a Telepítés/Frissítés menüpontot kell kiválasztani
    5. Reboot
    6. Modulokat feltenni az Xposed / Letöltések menüpontban lehet, itt keresd ki a kívánt modulokat (pl.: Gravitbox, Xperia Flip settings, stb)
    7. Töltsd le, telepítsd, de NE INDÍTSD EL, hanem a modulok menüben pipáld ki a mellettük lévő rublikát
    8. Reboot

    Fórumozók által használt Xposed modulok (teljesség igénye nélkül)

    Gravitybox
    Mire jó ez?
    - Status bar alakítások (Állapotsáv módosítások / Gyorsbeállítások menedzsment menüpont)
    - PIE vezérlők (Állapotsáv módosítások / PIE vezérlők + Navigációs sáv beállítások)
    - Haladó kikapcsoló menü (Energia beállítások)
    - Töltés LED tiltása (Energia beállítások)
    - Óra beállítások (Állapotsáv módosítások / Óra beállítások)
    Ezen kívül még, rengeteg módosítást eszközölhetünk a telefonunkon.

    Xperia Flip Settings
    Szükséges modul a Status bar alakításokhoz
    Mire jó ez?
    - Gravitybox-al működik együtt
    - AOSP, bővebben erről itt és itt olvashatsz.
    - Egyedi értesítős sáv

    További Xposed modulok gyűjteménye
    Változtatások sok esetben újraindítást igényelnek!

    Bootloader & Custom ROM
    Szolgáltatós telefonra nincs Custom ROM, mivel jelen pillanatban nem lehet rajtuk bootloader-t kinyitni (mivel nincs meg az az indító bejegyzés a telefonon, ami új bootloader-t rakná fel). Vannak próbálkozások, (pl.: CWM, X-parts, jövőben esetleg 2nd init) de eddig még nem jártak sikerrel.

    Kártya független telefonoknál a bootloader-t is ki lehet nyitni és van lehetőség Custom ROM-ok telepítésére. Akit érdekel bővebbi információk itt. Megértéséhez angolul tudás illetve mély Android rendszerismeret szükséges!

    ~~~~~~~~~

    FONTOS LINKEK

    - SonyMobile.com - Xperia L - Support
    - Xperia L WhitePaper (PDF)
    - Xperia L Használati útmutató (PDF)
    - Sony Xperia Support Forum - Xperia L
    - developer.sonymobile.com
    - XDA Developers - Sony Xperia L
    - T-Mobile webshop - Sony Xperia L
    - Telenor - Sony Xperia L

    Mindenkoron érvényes szabály

    NINCS iGO és NINCS telefonfüggetlenítés a fórumban, mert illegális!

    ~~~~~~~~~

    Az összefoglaló frissítését P@ly készítette ataman előző összefoglalója alapján.
    Köszönet: daraa, darvinya, dokee78, hunluigi, Lomha 8V, mcsm88, nyikszi, Seraph 16, Siriusb, Tidzsimon, zolnagy kollégáknak és a többi fórumtársnak.
    Amennyiben javaslatod van az összefoglalóval kapcsolatban, kérlek jelezd az ötletedet, észrevételedet!

    Az összefoglaló utolsó frissítése: 2013.12.12.

    [ Szerkesztve ]

  • bok92

    addikt

    Warez, avagy illegális alkalmazások, és fizetős Android alkalmazások tárgyalása a topikban szigorúan tilos!

    A topik elsősorban a BB 10 OS készülékek( Q5,Q10,Z10,Z30) számára készült.

    Alkalmazásokat két „boltból” is tölthetünk le.
    Az egyik, a BB alkalmazásboltja: a BlackBerry World
    Természetesen magyarul is elérhető, ahol ingyenes és fizetős alkalmazásokat is tölthetünk le.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    A másik alkalmazásbolt a Google Play. Itt ingyenes alkalmazásokat tudunk letölteni a készülékünkre .
    Első módszer:
    *Mielőtt ehhez hozzákezdenénk érdemes a következő oldalakat megnézni, ahol „bar” fájlokat tudunk letölteni:itt és itt

    Amennyiben megtaláltuk az általunk keresett alkalmazást 1-3. lépésre nincs szükség. Amennyiben nem, a következőket kell tenni:
    1. A böngészőben megnyitjuk a Google Play oldalát, majd a számunkra szükséges alkalmazás URL címét másoljuk.
    2. Egy új ablakban megnyitjuk a következő oldalt: APK Downloader. Az üres helyre bemásoljuk az URL címet, majd a "generate link"-re kattinva pár másodpercen belül megjelenik a letöltési link.
    3. Egy másik ablakban megnyitjuk a apk2bar című oldalt. Itt feltöltjük az előbb letöltött apk fáljt. Majd letöltjük az appot, ami már „bar” formátumú.
    4.A következő lépés, hogy a Sachesi nevű programot letöltjük a számítógépünkre:Sachesi letöltés
    Ezzel a programmal lehetőségünk lesz sideloadolni a letöltött alkalmazást. A fent említett programot mielőtt használnánk, előtte a telefont egyszer csatlakoztatni kell a BB Link programhoz, hogy a szükséges driverek telepítve legyenek a gépen, mivel ezek nélkül nem fog működni.

    Amennyiben ez megtörtént a további lépesekre van szükség:

    1. Csatlakoztatjuk a telefont a számítógéphez(USB-kábel).
    2.Megnyitjuk a Sachesi programot, és azon belül is az „Install” nevű ablakot.
    3. „.bar(s)” opcióra kattintunk, és kiválasztjuk a telepíteni kívánt bar fájlt.
    4.Várunk, míg telepíti a program az alkalmazást.
    5. Végül miután sikeresen landolt készülékünkön az új alkalmazás, újraindítjuk a telefont.
    6.Örömbódottá :)

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A második módszer a bar fájl telepítésére a következő ( sasa134 kolléga leírása):

    „Tehát, ha megvan a kívánt .bar file (letöltve, az asztalodra PC-n), akkor a következő a teendő: (természetesen CSAK saját felelősségre)
    1., Kell Google Chrome böngésző a gépedre, ha nincs, akkor telepítsd. Ezután irány a Chrome Web Store: Klikk.
    2., Innen le kell tölteni a "PlayBook App Manager" nevű kiegészítést (Web store bal felső sarkába írd be, enter, megtalálja egyből). Klikkelj rá, települ, megnyílik egy új ablakban. Add hozzá a kedvenc könyvjelzőkhöz (bookmark page).
    3., A telefont Development mode-ba kell tenni (Beállítások --> Biztonság és adatvédelem --> Fejlesztési mód). A Fejlesztési módba tételhez meg kell adni egy jelszót. Itt fogod látni a fejlesztési IP-címedet is.
    4., Ezt az IP címet írd be a Playbook App Manager épp nyitva levő ablakába (Device Hostnames/IP's)
    5., Csatlakoztasd a telefont a PC-hez. Amint felismeri, klikk a "manage your device" alatti IP számra. Ha dob egy SSL errort (fog dobni...), ne foglalkozz vele, tovább (proceed anyway).
    6., Ha minden igaz, most kérni fog egy jelszót - add meg a jelszót amit a telefonon megadtál. Voilá, bejön az App Manager Consol.
    7., Ha telepíteni akarsz egy .bar-t, csak simán húzd be ebbe az ablakba egérrel, az asztalról, vagy bárhonnan és engedd el. Egyből elindul a telepítés.(láthatod a bal felső sarokban: Install xyz.bar...)
    8., Akkor kész a telepítés, ha ugyanitt megjelenik a zöld "success" felirat.
    9., Ezután simán lehúzhatod a telefont a gépről, állítsd vissza a development mode-ot normálra, a telepített appot pedig megtalálod az utolsó "oldalra" lapozva.”

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    A harmadik opció Google Play esetén a direkt apk fáljok telepítése. Ez csak 10.2.1 rendszernél működik. Jelenleg ez csak leaked os formában érhető el, de hivatalos frissítésként is hamarosan( januárra ígérik) elérhető lesz. Itt a folyamat annyiból áll, hogy az apk fáljt telepítjük a telefonon, és használjuk.

    Fontos megemlíteni, hogy az Android alkalmazások nem mindegyike fut tökéletesen. A különféle híralkalmazások pl: Index, HVG, HÍR24, vagy a menetrend alkalmazások, egyszerűbb játékok tökéletesen futnak. De akadnak kivételek is.

    Mindenki csak a saját felelősségére próbálja ki az Android alkalmazások használatát!!! Mivel nem erre a rendszerre vannak optimalizálva a programok, ezért előfordulhatnak különféle hibák, gyorsabb akksi merülés stb…

    Friss alkalmazásokkal kapcsolatos hírekért érdemes ide ellátogatni.

    [ Szerkesztve ]

  • Kernel

    nagyúr

    x

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • Kernel

    nagyúr

    Nem is állítottam, hogy egy alkatrészen (kétpóluson) folyhat áram egy időben két irányba. Értem azt is, hogy mi a gondod, legfeljebb azt nem értem, minek kellett ilyenen fennakadni.

    Azért ez nem olyan dolog, mint amikor a topikban LED-izzót ír valaki, ami bántja egy jobb érzésű ember szemét. Vagy áramnak nevezik a "voltot" stb.

    Fogok például egy zseblámpát, vagy akkus csavarhúzót. Töltőre dugom, de utána bekapcsolgatom a lámpát, vagy a motort. Erre mondok egy ilyet, hogy jé, most akkor töltés közben terhelhetem is. Mindenki tudja, miről van szó.

    Te itt ezen akadtál fenn, hogy töltés közben nem lehet terhelni egy akkut. Valljuk be őszintén, azért ez már kimeríti a szőrszálhasogatás esetét.

    Hiába kerülgetem ezt a szót már tegnap óta – direkt nem akartam erősebben fogalmazni –, de most már kénytelen vagyok leírni. Hogy érthetőbb legyen az én gondom is, ezzel a kapcsolatban.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • Kernel

    nagyúr

    x

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • Kernel

    nagyúr

    x

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • Kernel

    nagyúr

    x

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • Kernel

    nagyúr

    x

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

  • szp1

    addikt

    Sima 18-55 III kitobival

    Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )

  • szala86

    aktív tag

    Mobilaréna teszt: [link]

    Külföldi tesztek: [link] [link]

    Magyar felhasználói kézikönyv: [link]

    Fontos, hogy rögtön a kezdet kezdetén tisztázzuk ezt a kényes kérdést. A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Root jogosultság, Recovery, ROM, stb.).
    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a szogáltató bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a
    meglévõ biztonsági réseket, ami esetünkben azt jelenti, hogy lõttek a módosítási lehetõségeknek. Ezen tulajdonságok tehát visszaállíthatóak gyári állapotukra, és amennyiben ez megtörténik a szervizbe küldés elõtt, a garancia is megmarad.

    - Recsegõ hátlap: a hátlapon a gombok környékén, egyes daraboknál recsegõ, huppogó hangot adhat ki a telefon, nyomkodásra, tekergetésre. Funkcióját ettõl még a telefon teljes mértékben betölti, de egyesek számára zavaró lehet. Mivel a mindennapi használatot nem befolyásolja, így a szolgáltató és az LG szerviz csak javítja, nem cseréli a készüléket.

    - Nem mûködõ ébresztés: egy-két embernél jelentkezett a probléma, hogy nem ébresztett a telefon, vagy éppen beragadt a szundi funkció. Ha a használat során te is észreveszed ezt a problémát, egyszerûen cseréld le a Ébresztõ alkalmazást, pl. erre.

    - Belsõ memória: Hivatalosan az LG Magyarország egyelõre csak a 16GB-os telefonokat árusítja. Ezt a verziót találhatod meg a szolgáltatóknál is. 32GB-osat csak
    GSM boltokból tudsz rendelni/vásároni, melyeket már régióknak szántak.
    A 16GB ROM-ból elsõ indítás után ~10,6GB szabad. Ez tovább növelhetõ a gyári alkalmazások/bloatware-ek törlésével.
    - Az elõzõhöz kapcsolódóan, a telefon támogatja az USB OTG szabványt, így egy megfelelõ kábel segítségével csatlakoztathatsz pedrive-ot a telefonhoz. [link]

    - Meenova memóriakártya-olvasó: kis kártyaolvasó, MicroUSB csatlakozóval. Bele lehet tenni akár 64GB-os MicroSDXC kártyát is (tesztelve, mûködik). Kényelmesebb, mint egy pendrive csatlakoztatása, mert itt nincsenek mindenfelé lógó kábelek, csak ez a kis négyzetes olvasó áll ki a telefonból. Itt érheted el a hivatalos weboldalát. [link]

    - Glass-M képernyõvédõ: bár a telefon képernyõjét GorillaGlass 2-vel védik a behatásoktól, fõ a biztonság elven, lehet egy ilyen pluszt felrakni a telefonra. A Glass-M „fóliák” szintén GorillaGlass-ból készülnek, így a karcolódásokat akár el is felejthetjük. Az ára kissé borsos, de megéri. [link]

    - Tokok: rengeteg féle- és fajta védõtokot lehet találni erre a készülékre az ebay-en, Amazon-on. A Ringke (Rearth) Slim-et nem szabad megvásárolni, mert nem passzol a készülékre. Nem elég mély a tok.

    A rootolás a telefon rendszere felett szerzett rendszergazdai jogosultság. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs rá szükséged. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást.

    Az Android dobogó szíve a Linux kernel, melybõl ebbe a készülékbe a 3.4.0-s fõverzió került. Ez az a programrész, ami közvetlen kapcsolatot jelent a Dalvik virtuális gép és az alacsony szintû FW között. Többnyire minden utasítást õ dolgoz fel, kivéve akkor, ha natív kódban a processzort vesszük célba valamivel. Elenyészõen kevés azon programok száma, amik ki tudnák kerülni.

    Egyrészt egy virtuális gép, másrészt az Android programkódját gyakran keresztelik át Dalvik Java-ra, megkülönböztetve ezzel a Sun-féle korábbi Java class-októl. A Dalvik verem alapú virtuális gép, eltérõen az "õseitõl". Ebbõl adódóan elég egyedi kódfeldolgozása van, ami azt a sajnálatos vonzatot hozza magával, hogy az android stabilitása feláldozza a sebességet és a rendszer gyakran nem olyan "szmúsz" mint a vetélytársak. Különbözõ trükkökkel igyekeznek a Google mérnökei persze a futási gráfokat optimalizálni, több-kevesebb sikerrel.

    - Ennek a folyamatnak az elvégzése garanciavesztéssel jár!!!
    - Töltsd le ezt a fájlt és csomagold ki egy mappába: [link];
    - Kapcsold be a telefonon az „USB Hibakeresést" a fejlesztõi mód menüben („Az Android rendszeren alaphelyzetben rejtve van a fejlesztõi mód). Ahhoz hogy ezt elérjük, az alábbi lépések szükségesek: lépjünk a Beállítások - általános - a telefonról - Szoftver adatok - cikkszám. Érintsük meg pontosan hétszer ezt a sort, ami azonnal jelezni fogja, hogy mostantól fejlesztõk vagyunk. Egy szinttel visszalépve már látható az új menü;
    - Kattints kétszer a "root.bat" fájl-ra, ekkor elindul a root-olás folyamata. Meg fog jelenni egy "nyomj egy gombot " felirat;
    - Elindul és megjelenik egy angol nyelvû szöveg ami azt tartalmazza,hogy: csatlakoztasd le a telefont, kapcsold ki az "USB Hibakeresést", majd kapcsold vissza, nyomj egy OK-t ,dugd vissza az USB-kábelt;
    - Várd meg amíg újra csatlakozik a számítógéphez, majd nyomj egy tetszõleges billentyût, és várd meg, amíg végig fut a Root-olás;
    - Ha mindent befejezett és sikerült akkor megjelenik a "Superuser " ikon az alkalmazásokban.

    HA VALAMIÉRT NEM FUTNA LE A ROOT FOLYAMAT AKKOR ELLENÕRIZZÉTEK A VÍRUSÍRTÓT ÉS KAPCSOLJÁTOK KI A DEFENSE-T MERT EZEK BLOKKOLHATJÁK A FOLYAMATOT!

    - Indítás CWM Recovery-ben
    - Mount SD card / format system / format sd (ezzel miden törlõdik a telefonról);
    - Wipe
    - Reboot system, ekkor megjelenik egy kérdés a ROOT-al kapcsolatban. Lehet választani,hogy YES vagy NO (a kérdés arra vonatkozik, hogy maradjon-e ROOT-olt a rendszer);
    - Ha választottál akkor újraindul (itt csak az LG logó-ig jut el);
    - Hangerõ fel nyomva tartása mellet csatlakoztatni kell az USB kábelt, és flash-elni kell a gyári ROM-ot.

    Elõfeltétel: ROOT
    - Töltsd le ezt a fájlt és csomagold ki egy mappába: [link];
    - Kapcsold ki- és be az „USB Hibakeresés”-t;
    - Indítsd el a „flash-recovery.bat”-ot;
    - Amikor megáll, nyomj egy tetszõleges billentyût.

    - Nyomd a hangerõ le + Bekapcsoló gombot, amíg a bejön az LG-logó;
    - Engedd fel a gombokat, majd nyomd le õket ismét, amíg be nem lép a CWM-Recovery-be.
    - Ha ezt a programot letöltöd, akkor rendszeren belül újra tudod indítani a telefont Recovery módban. [link]

    FONTOS:
    Mielõtt teljesen letörlöd a már belakott rendszeredetm készíts róla egy backup-ot CWM-Recovery-bõl. Ez a belsõ memórai kívételével mindent lement.

    ROM telepítés:

    - Másold fel a letöltött „*.zip” kiterjesztésû ROM-ot, a telefon gyökérkönyvtárába;
    - Indítsd el a telefont Recovery módban (lásd feljebb);
    - Wipe data / factory reset;
    - Wipe cache;
    - Wipe Dalvik-cache (az Advanced menüben találod);
    - Install zip from sdcard ? Choose zip from sdcard ? letöltött ROM kiválasztása;
    - Türelmes várakozás a telepítés végéig, telepítés után a „Gapps” telepítése, vagy a telefon újraindítása, ahogy azt a forrásban meghatározták.

    - Töltsd le a három belinkelt fájlt. [link] [link] [link];
    - Töltsd le a számodra megfelelõ „*.KDZ” fájlt errõl az oldalról: [link] (a UK, és Europe Open a számunka megfelelõ);
    - Kapcsold ki a telefont;
    - Telepítsd a letöltött LGUnitedMobileDriver_S4981MAN38AP22_ML_WHQL_Ver_3.8.1.exe-t;
    - Nyomd a „hangerõ fel” gombot, közben csatlakoztasd az USB-kábelt, ekkor bejön a Download mode;
    - Csomagold ki a „FlashTool.1.0.54.zip” fájlt és indítsd el a „Windows Enabler.exe”-t;
    - A tálcán az óra mellett megjelenik egy ikon(1), kattints rá bal egér gombbal és megjelenik rajta egy "ON"(2) felirat;

    - Indítsd el az "UpTestEX.exe”-t;
    - A bal felsõ sarokban válaszd ki "Select Type = 3GQCT"(1)

    - A jobb felsõ sarokban pedig a "PhoneMode = DIAG"(2) módot;
    - Válaszd ki a „*.KDZ”(3) kiterjesztésû fájl-t amit letöltöttél;

    - A jobb oldalon lent válaszd ki a "Normal web upgrade test"(4) ablakot és kattints rá;

    - Megjelenik egy másik ablak ahol az "Upgrade start"(5) gombra kattints;

    - Elindul a program és megjelenik egy új ablak ahol a telefon "gyártása?" és a telepítés "nyelve" közül lehet választani.Először nyomjunk egy "Clear phone Software update Registry"(6) gombot, majd az országnál(Country) válaszd a "different country"-t(7) és a nyelv(Language) választásnál pedig a "Hungarian(Magyar)"(8) nyelvet. Ha ez megvan nyomj egy "OK"(9) gombot, hogy elinduljon a frissítés;

    - Várd meg, míg végig ér - ezt látni fogod a telefonon is, és a gépen is. A telefon hamarabb fog újraindulni, közben a gép még dolgozik. Ha kész akkor zárd be a programot és élvezd a frissítést.
    - Ha ez felment elindítod a rendszert, aztán kikapcsolod (Download módba rakva még mindig ROOTED felirat fogad);
    - Újraindítod a telefont hosszú POWER-gomb nyomással. Ha elindult, megint ki kell kapcsolni és nyomsz neki egy Factory Reset-et (amíg van CWM Recovery, addig nem lehet Factory Reset-et nyomni, mert mindig a CWM Recovery-be lép be, ezért kell mindent törölni. Amikor vissza rakod a gyári ROM-ot, akkor törli a telepített CWM Recovery-t is, így már megy a Factory Reset kombináció);
    - Ha kész – és minden jól ment - újraindul a telefon, kikapcsolás után bekapcsoláskor Download módba rakva már UNROOTED felirat fogad!

    [ Szerkesztve ]

  • szala86

    aktív tag

    Nem akarok ennyi leírást létrehozni. Nem lehet valahogy szerkeszteni az előzőt???
    Már nem engedi, de még mindig találtam hibát, amit jó lenne megnézni, hogy hogy néz ki javítva?

  • szala86

    aktív tag

    Mobilaréna teszt: [link]
    Külföldi tesztek: [link] [link]
    Magyar felhasználói kézikönyv: [link]

    Fontos, hogy rögtön a kezdet kezdetén tisztázzuk ezt a kényes kérdést. A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Root jogosultság, Recovery, ROM, stb.).
    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a szogáltató bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a
    meglévõ biztonsági réseket, ami esetünkben azt jelenti, hogy lõttek a módosítási lehetõségeknek. Ezen tulajdonságok tehát visszaállíthatóak gyári állapotukra, és amennyiben ez megtörténik a szervizbe küldés elõtt, a garancia is megmarad.

    - Recsegõ hátlap: a hátlapon a gombok környékén, egyes daraboknál recsegõ, huppogó hangot adhat ki a telefon, nyomkodásra, tekergetésre. Funkcióját ettõl még a telefon teljes mértékben betölti, de egyesek számára zavaró lehet. Mivel a mindennapi használatot nem befolyásolja, így a szolgáltató és az LG szerviz csak javítja, nem cseréli a készüléket.
    - Nem mûködõ ébresztés: egy-két embernél jelentkezett a probléma, hogy nem ébresztett a telefon, vagy éppen beragadt a szundi funkció. Ha a használat során te is észreveszed ezt a problémát, egyszerûen cseréld le a Ébresztõ alkalmazást, pl. erre.

    - Belsõ memória: Hivatalosan az LG Magyarország egyelõre csak a 16GB-os telefonokat árusítja. Ezt a verziót találhatod meg a szolgáltatóknál is. 32GB-osat csak
    GSM boltokból tudsz rendelni/vásároni, melyeket már régióknak szántak.
    A 16GB ROM-ból elsõ indítás után ~10,6GB szabad. Ez tovább növelhetõ a gyári alkalmazások/bloatware-ek törlésével.
    - Az elõzõhöz kapcsolódóan, a telefon támogatja az USB OTG szabványt, így egy megfelelõ kábel segítségével csatlakoztathatsz pedrive-ot a telefonhoz. [link]

    - Meenova memóriakártya-olvasó: kis kártyaolvasó, MicroUSB csatlakozóval. Bele lehet tenni akár 64GB-os MicroSDXC kártyát is (tesztelve, mûködik). Kényelmesebb, mint egy pendrive csatlakoztatása, mert itt nincsenek mindenfelé lógó kábelek, csak ez a kis négyzetes olvasó áll ki a telefonból. Itt érheted el a hivatalos weboldalát. [link]
    - Glass-M képernyõvédõ: bár a telefon képernyõjét GorillaGlass 2-vel védik a behatásoktól, fõ a biztonság elven, lehet egy ilyen pluszt felrakni a telefonra. A Glass-M „fóliák” szintén GorillaGlass-ból készülnek, így a karcolódásokat akár el is felejthetjük. Az ára kissé borsos, de megéri. [link]
    - Tokok: rengeteg féle- és fajta védõtokot lehet találni erre a készülékre az ebay-en, Amazon-on. A Ringke (Rearth) Slim-et nem szabad megvásárolni, mert nem passzol a készülékre. Nem elég mély a tok.

    A rootolás a telefon rendszere felett szerzett rendszergazdai jogosultság. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs rá szükséged. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást.

    Az Android dobogó szíve a Linux kernel, melybõl ebbe a készülékbe a 3.4.0-s fõverzió került. Ez az a programrész, ami közvetlen kapcsolatot jelent a Dalvik virtuális gép és az alacsony szintû FW között. Többnyire minden utasítást õ dolgoz fel, kivéve akkor, ha natív kódban a processzort vesszük célba valamivel. Elenyészõen kevés azon programok száma, amik ki tudnák kerülni.

    Egyrészt egy virtuális gép, másrészt az Android programkódját gyakran keresztelik át Dalvik Java-ra, megkülönböztetve ezzel a Sun-féle korábbi Java class-októl. A Dalvik verem alapú virtuális gép, eltérõen az "õseitõl". Ebbõl adódóan elég egyedi kódfeldolgozása van, ami azt a sajnálatos vonzatot hozza magával, hogy az android stabilitása feláldozza a sebességet és a rendszer gyakran nem olyan "szmúsz" mint a vetélytársak. Különbözõ trükkökkel igyekeznek a Google mérnökei persze a futási gráfokat optimalizálni, több-kevesebb sikerrel.

    - Ennek a folyamatnak az elvégzése garanciavesztéssel jár!!!
    - Töltsd le ezt a fájlt és csomagold ki egy mappába: [link];
    - Kapcsold be a telefonon az „USB Hibakeresést" a fejlesztõi mód menüben („Az Android rendszeren alaphelyzetben rejtve van a fejlesztõi mód). Ahhoz hogy ezt elérjük, az alábbi lépések szükségesek: lépjünk a Beállítások - általános - a telefonról - Szoftver adatok - cikkszám. Érintsük meg pontosan hétszer ezt a sort, ami azonnal jelezni fogja, hogy mostantól fejlesztõk vagyunk. Egy szinttel visszalépve már látható az új menü;
    - Kattints kétszer a "root.bat" fájl-ra, ekkor elindul a root-olás folyamata. Meg fog jelenni egy "nyomj egy gombot " felirat;
    - Elindul és megjelenik egy angol nyelvû szöveg ami azt tartalmazza,hogy: csatlakoztasd le a telefont, kapcsold ki az "USB Hibakeresést", majd kapcsold vissza, nyomj egy OK-t ,dugd vissza az USB-kábelt;
    - Várd meg amíg újra csatlakozik a számítógéphez, majd nyomj egy tetszõleges billentyût, és várd meg, amíg végig fut a Root-olás;
    - Ha mindent befejezett és sikerült akkor megjelenik a "Superuser " ikon az alkalmazásokban.

    HA VALAMIÉRT NEM FUTNA LE A ROOT FOLYAMAT AKKOR ELLENÕRIZZÉTEK A VÍRUSÍRTÓT ÉS KAPCSOLJÁTOK KI A DEFENSE-T MERT EZEK BLOKKOLHATJÁK A FOLYAMATOT!

    - Indítás CWM Recovery-ben
    - Mount SD card / format system / format sd (ezzel miden törlõdik a telefonról);
    - Wipe
    - Reboot system, ekkor megjelenik egy kérdés a ROOT-al kapcsolatban. Lehet választani,hogy YES vagy NO (a kérdés arra vonatkozik, hogy maradjon-e ROOT-olt a rendszer);
    - Ha választottál akkor újraindul (itt csak az LG logó-ig jut el);
    - Hangerõ fel nyomva tartása mellet csatlakoztatni kell az USB kábelt, és flash-elni kell a gyári ROM-ot.

    Elõfeltétel: ROOT
    - Töltsd le ezt a fájlt és csomagold ki egy mappába: [link];
    - Kapcsold ki- és be az „USB Hibakeresés”-t;
    - Indítsd el a „flash-recovery.bat”-ot;
    - Amikor megáll, nyomj egy tetszõleges billentyût.

    - Nyomd a hangerõ le + Bekapcsoló gombot, amíg a bejön az LG-logó;
    - Engedd fel a gombokat, majd nyomd le õket ismét, amíg be nem lép a CWM-Recovery-be.
    - Ha ezt a programot letöltöd, akkor rendszeren belül újra tudod indítani a telefont Recovery módban. [link]

    FONTOS:
    Mielõtt teljesen letörlöd a már belakott rendszeredetm készíts róla egy backup-ot CWM-Recovery-bõl. Ez a belsõ memórai kívételével mindent lement.
    ROM telepítés:
    - Másold fel a letöltött „*.zip” kiterjesztésû ROM-ot, a telefon gyökérkönyvtárába;
    - Indítsd el a telefont Recovery módban (lásd feljebb);
    - Wipe data / factory reset;
    - Wipe cache;
    - Wipe Dalvik-cache (az Advanced menüben találod);
    - Install zip from sdcard ? Choose zip from sdcard ? letöltött ROM kiválasztása;
    - Türelmes várakozás a telepítés végéig, telepítés után a „Gapps” telepítése, vagy a telefon újraindítása, ahogy azt a forrásban meghatározták.

    - Töltsd le a három belinkelt fájlt. [link] [link] [link];
    - Töltsd le a számodra megfelelõ „*.KDZ” fájlt errõl az oldalról: [link] (a UK, és Europe Open a számunka megfelelõ); Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy 32 vagy16 gb-os a készülékünk. Ha 32gb-os akkor általában a DEU előtaggal ellátott kdz a jó, ha pedig 16gb-os akkor a 6DE előtaggal ellátott kdz a megfelelő. Továbbá a szolgáltató függő telefonokra, ugyan úgy feltehetők a szoftverek mint a függetlenekre.
    - Kapcsold ki a telefont;
    - Telepítsd a letöltött
    LGUnitedMobileDriver_S4981MAN38AP22_ML_WHQL_Ver_3.8.1.exe-t;
    - Nyomd a „hangerõ fel” gombot, közben csatlakoztasd az USB-kábelt, ekkor bejön a Download mode;
    - Csomagold ki a „FlashTool.1.0.54.zip” fájlt és indítsd el a „Windows Enabler.exe”-t;
    - A tálcán az óra mellett megjelenik egy ikon(1), kattints rá bal egér gombbal és megjelenik rajta egy "ON"(2) felirat;

    - Indítsd el az "UpTestEX.exe”-t;
    - A bal felsõ sarokban válaszd ki "Select Type = 3GQCT"(1)

    - A jobb felsõ sarokban pedig a "PhoneMode = DIAG"(2) módot;
    - Válaszd ki a „*.KDZ”(3) kiterjesztésû fájl-t amit letöltöttél;

    - A jobb oldalon lent válaszd ki a "Normal web upgrade test"(4) ablakot és kattints rá;

    - Megjelenik egy másik ablak ahol az "Upgrade start"(5) gombra kattints;

    - Elindul a program és megjelenik egy új ablak ahol a telefon "gyártása?" és a telepítés "nyelve" közül lehet választani.Először nyomjunk egy "Clear phone Software update Registry"(6) gombot, majd az országnál(Country) válaszd a "different country"-t(7) és a nyelv(Language) választásnál pedig a "Hungarian(Magyar)"(8) nyelvet. Ha ez megvan nyomj egy "OK"(9) gombot, hogy elinduljon a frissítés;

    - Várd meg, míg végig ér - ezt látni fogod a telefonon is, és a gépen is. A telefon hamarabb fog újraindulni, közben a gép még dolgozik. Ha kész akkor zárd be a programot és élvezd a frissítést.
    - Ha ez felment elindítod a rendszert, aztán kikapcsolod (Download módba rakva még mindig ROOTED felirat fogad);
    - Újraindítod a telefont hosszú POWER-gomb nyomással. Ha elindult, megint ki kell kapcsolni és nyomsz neki egy Factory Reset-et (amíg van CWM Recovery, addig nem lehet Factory Reset-et nyomni, mert mindig a CWM Recovery-be lép be, ezért kell mindent törölni. Amikor vissza rakod a gyári ROM-ot, akkor törli a telepített CWM Recovery-t is, így már megy a Factory Reset kombináció);
    - Ha kész – és minden jól ment - újraindul a telefon, kikapcsolás után bekapcsoláskor Download módba rakva már UNROOTED felirat fogad!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák