Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
válasz lorcsi #58448 üzenetére
DHCP-kompatibilitás már írták hogy rossz fordítás. Az a sor ugyanaz mint az ipconfig /all kimenetében a DHCP Enabled. (Azaz engedélyezve van, nem pedig kompatibilis. Az enabled egyébként jelent kompatibilitást is, ezért lett elkavarva.)
Azzal hogy azt írja nincs net, ne foglalkozz, nincs gond. A windows a dhcp-re támaszkodik minden ilyennél, ha kézzel töltöd ki akkor az hogy mit ír hol nem nagyon számít.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Topikgazda
-
daninet
veterán
válasz Gubek-Einste #58453 üzenetére
Van egy unraid nas-om i5 procival. Nem tudom mennyire célszerű vagy sem ennyire egy eszközbe csoportosítani a dolgokat. Elvileg unraid-en jó a virtualizáció és ha pakolnék bele hálókártyákat meg még több ramot át tudnám küldeni rajta. Gyanítom ez a legolcsóbb út. Végülis a LAN-om elvan router nélkül még akkor is ha le kell állítanom.
Átgondolom, köszönöm.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz MasterMark #58457 üzenetére
Azt teljesen feladtam mert borzasztó kényelmentlen. ssh-n keresztül kell nano-val json fájlokat szerkeszteni és nagyon nem akart működni pedig 100 leírást meg dokumentációt végignéztem. Ráadásul ahogy írod amikor elment az egyik net az egész rendszer meghalt. Nekem valami hibrid load-balance failover megoldás kell ami mindkettőt tudja. Azt hittem az igényem viszonylag egyszerű de rá kellett jönnöm, hogy még enterprise szinten sem nagyon egyértelmű és nem csinálják az emberek
Lényegében két szar internetem van, egy mikrós meg egy mobilnet. Amikor a mikró megfekszik, át akarom, hogy váltson mobilnetre. De az a gond, hogy a mikró nem úgy fekszik meg, hogy puff most nincs net egy napig, hanem percenként vagy van net vagy nincs. Szóval szerkesztettem a json fájlokat és beállítottam, hogy ha 5 ping nem sikerül 5 percig ne is engedje vissza a kapcsolatot a wan1-re wan2-ről.
Probléma 2: Az USG router teljesen béna, az történik, hogy átvált wan2-re és látom a mikrotik sxt-n (sim kártyás AP a tetőn), hogy nem megy az interfészre adat. Ezt közel 5-10 percig így van és hiába csinálok dns flush-t, manuális dns szerver beállítás stb egyszerűen nincs internet. Utána derült égből villámcsapás megjavul és újra ok. Aztán ugyanez megtörténik mikor helyreáll a kapcsolat és visszavált a mikróra. Felettébb idegesítő, főleg mikor dolgozni szeretnék napközben.
Szerintem ugyanebből a gondból adódóan a load-balance nagyon bizonytalan volt. Amikor nem 50-50%-ra volt állítva hanem mondjuk 70-30%-ra szinte 0 adat nem ment a mobilnet 30% felé, cserébe mindenféle DNS gondjaim voltak és sokszor úgy tűnt nincs internet. Lehet, hogy user error de mint írtam semmit nem lehet ezzel kapcsolatban állítani, maga próbálja kitalálni. Ebből következik:
Probléma 3: A unifi controllerben SEMMIT nem lehet állítani a router funkciókon. Konkrétan vagy el dropdown menü, hogy load balance vagy fail over és ennyi. Bármilyen advanced routinghoz egy hiányos dokumentációt kell alapul venni amiben van 1-2 példa a maradékot oldd meg egy indiai faszi youtube videójából. [kép][ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
MasterMark
titán
válasz daninet #58459 üzenetére
Ez azért van mert csak az új kapcsolatok fognak átmenni az új interfészre szerintem. A load balance miatt a meglévőek a másikon maradnak. Bár ha lelövi azt az interfészt akkor el kéne dobja azokat a kapcsolatokat is.
Ezt azért máshol se fogod tudni olyan egyszerűen két kattintásból megoldani szerintem. De a unifi router a legrosszabb ebből a szempontból, mert nagyon körülményes manuálisan belenyúlni, amit aztán a kontroller felül is ír ha nem jól csinálod.
Switch Tax
-
Reggie0
félisten
válasz daninet #58459 üzenetére
Erre a legjobb megoldas, hogy ha berelsz havi ezresert egy VPS-t, amin keresztul attolod a teljes forgalmadat VPN-en keresztul(peldaul wireguarddal, ami alig terheli a gepet), igy a conntrack is a VPS-es szerveren valosul meg, te meg a ket netkapcsolaton akar loadbalance-olva, akar failoverrel tolod at a forgalmadat. Igy, ha kiesik az egyik net, akkor a conntrack tablabol nem kell kidobni a meglevo kapcsolatokat es ujracsatlakozni, minden mehet ugyan ugy tovabb, csak az elvesztett packeteket kell ismetelni, amit vagy szoftveresen vagy tcp kapcsolat szintjen minden megold magatol.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Reggie0 #58461 üzenetére
ezt eszközönként kellene VPN-el megvalósítani, vagy vajon használhatnám az unraid szerverem a teljes kapcsolat továbbítására? Utóbbi esetben mit kellene csinálnom a routeremmel, hogy minden adatot átnyomjon azon a gépen? Szükségem lenne további hálókártyákra és virtualizálnom kellene egy linuxot wireguard-al?
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
MasterMark
titán
válasz daninet #58462 üzenetére
A DHCP szervereden az unraid-et adod meg default gateway-ként, ott pedig routolod a tunnelbe ami jön és nem a te hálózatod.
A router maradhat meg nem kell máshogy kötni semmit.
Unraid beépítve tartalmazza a wireguardot, natívan fut rajta, nem kell külön felraknod vm-be.
Switch Tax
-
daninet
veterán
válasz MasterMark #58463 üzenetére
príma. Akkor ki is próbálom, van próba hónap az egyik vps szolgáltatónál.
Köszönöm a segítségeketMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Van egy NAS-om. Tőlem 25km-re szerettem volna hálózati meghajtóként csatlakoztatni, de nem engedi valamiért. A routerem nyitottam portot az FTP/HTTP/HTTPS-nek is.
Total Commanderben FTP-n eléri a 25km-re lévő gép. Mit állítok be rosszul?Tigris, tigris, csóvafény...
-
jerry311
nagyúr
válasz cellpeti #58469 üzenetére
Windowsban hálózati meghajtóként? Tehát SMB?
Az SMB nem HTTP, nem HTTPS, de még csak nem is FTP. Az internet szolgáltatók közül sem mind szereti átengedni. Meg egyébként is, inkább ne.
Csinálj a NAS-ra VPN-t (valószínűleg tud ilyet), és azon keresztül csatlakozz SMB-re. -
Doky586
nagyúr
válasz cellpeti #58469 üzenetére
Ha okos NAS-od van akkor a WebDAV-ot javaslom. Az a legbiztonságosabb. Win10 filekezelője is alapból ismeri de csak ha tanusítvánnyal ellátot dns címen van a nas. Ez elvileg megkerülhető saját aláírású tanusítvánnyal, de ha nem akarsz ezzel vacakolni akkor nem a win filekezelőjét használod hanem Total Commandert webdav pluginnel.
A windows filekezelője még ismeri a (titkosítatlan) FTP-t is. De ez csak buta NAS-hoz ajánlott. Inkább FTPS-t használj, (esetleg SFTP-t).[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
Sziasztok!
Powerline rendszer.
Az normális, hogy a feltöltés több mint a letöltés?
Lefelé a Speedtest szerint olyan 20 megával szed, feltöltési sebesség pedig 40 mega.
Mit nézek el.
Az induló port egy switchhez csatlakozik, az érkező pedig egyből a gépbe.Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Felix Pyat
újonc
Tudnátok ajánlani olyan gigabites Poe portos switchet, amit fellehet tenni nyáron meleg, télen pedig hideg padlásra?
-
Borisz76
veterán
válasz Felix Pyat #58477 üzenetére
"Bármelyiket" felteheted.....ha nem gond , hogy megpuszul.
NEM TESZÜNK ilyen helyre semmit.Keress neki a lakótérben helyet...és onnan egy nagyobb átmérőjű csőben vidd fel azt a 4-5-6 UTP kábelt.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz Felix Pyat #58479 üzenetére
Az jó ha minden a falban megy...ugye csőről van szó ?
Mert kábelt vezetéket úgy illik a falban vezetni.Akkor lehet, hogy meg is oldható...csak át kell gondolni.
Valamint remélhetőleg nem a legkisebb MŰ cső van a falban amiben egy koax is alig fér el....Nálam 2 db 40mm-s cső megy fel a padra a switch-től.
Optika jön le benne , koax és UTP megy fel.
Túl van méretezveSynology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
jerry311
nagyúr
Veszel egy olcsó használt Cisco-t, felrakod, aztán ha 1-2-3 év múlva bedöglik, akkor veszel egy másikat.
Vagy nem teszed a padlásra.
Valamit valamiért. -
Tothgera30
Ármester
Ali-ról vettem fém házas 8 portos switch-et. Talán Realtek 8370N van benne, de ez egyáltalán nem biztos. Bele lett ragasztva egy 20x20x6mm-es heatsink (nagyobb is elfért volna, de így talán több a légmozgás), és lassan két éve tökéletesen végzi a dolgát a padláson. Egyedül a tápot kapja a lakásból, az érzékeny a hőingadozásra.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
Topikgazda
válasz Tothgera30 #58482 üzenetére
Példa / ellenpélda mindenre van.
Nálam történetesen 14 éve megy az antennaerősítőm tápegysége abban a padlástérben, ahol télen simán tud fagyni, ellenben nyáron már 60 C fölötti hőmérsékletet is mértem (acélzsindely...).
Ugyanakkor tudok padlástérben egy-két nyár alatt megkukult routerekről és riasztóközpontokról.
A lényeg, hogy lehetőleg ne a kedvezőtlen helyre tegyük az eszközeinket.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Reggie0
félisten
Ne hallgas a karogokra, en tudok ilyet javasolni, a mikrotiknek vannak kulteri switchei, amit meg a nap is suthet, eso verheti es -40-tol 70 fokig elviseli a kornyezeti homersekletet: Netpower Lite 7R
De ha nem kulteri switch kell, akkor az ipari switchek kozott erdemes korulnezni, cisconak is vannak szekrenybe szerelheto eszkozei szeles homerseklettartomannyal.
[ Szerkesztve ]
-
djg
aktív tag
Sziasztok!
@Borisz76 és dkess (és a többiek )
Köszönöm a korábbi támogatásotok, még anno májusban.
Most azok mentén keztem el ismét gondolkodni, újra megnéztem a képeket, rajzokat, nagyon hasznosak voltak, ezúton is ismételten köszönöm a fáradozást!Az akkori állapothoz képest kicsit sikerült még belenyúlni, módosítani a hálózati/villany elosztásba.
Végül a központot sikerült áttenni a spejzba, így oda kerülne majd az ONT, digis router, switch/router, később egy NAS remélem és egy patch panel.
Ebből visszafutna a helységekbe a kábel a padláson keresztül a falakban és a szobákban vannak aljzatok, amin kilépne.Nagyjából ezt sikerült megszülni:
Amiben még bizonytalan vagyok, az a wifi router helye.
Mert ha a lánc végére teszem, akkor ha jól értettelek korábban csak egy sima wifi funkció lenne, viszont ha a lánc elejére, akkor ki lehet használni jobban a tudását.Ebben az esetben működhet, hogy a router a switch helyére kerül? Tehát a digis egységből az utp a komolyabb routerbe megy, onnan megy 1 utp a NAS-ba és egy utp a patch panelbe? A panel továbbküldi ezt a jelet a szobákba és ott meg igényfüggő további osztást kaphat (switch/router).
Ez így működhet? Vagy ez a panel hogy működik? A kinézett routernek csak 4 portja van, amiből 1 nas, 1 meg menne a patchbe továbbosztásra a szobákba. Ez így működik?Illetve NAS-al nem volt még korábban semmilyen formában dolgom.
A fő elvárás az lenne, hogy ne kelljen a desktop pc-met futtatni a torrenthez, hanem ezt lehessen elérni és beállítani a letöltéseket távolról, illetve hogy ezt lássa egy lejátszó egység, ami a tévével van összekötve.
Ha ilyet szeretnék és hogy ez a hálózatot lássa, akkor jól gondolom, hogy csak ez elé kötött routerrel megoldható vagy a sor végére kötöttel is?Egyébként routerből találtam egy elég szimpit, a tp-link archer ax72 5400-at, ami ráadásul most akciós egy nagy műszaki áruházban. Ezt a típust a fenti igényekre ajánlanátok?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
djg
aktív tag
válasz MasterMark #58487 üzenetére
nem, az csak egy kérdőjel, hogy a router a végére kerüljön vagy az elejére.
Ha a végére, akkor jó wifi lesz a nappaliban, ha meg az elejére, akkor azon átfut a többi felé és így gondolom a tudása jobban kiaknázható, viszont a nappaliban nem lesz annyira jó a wifi gondolom.... -
MasterMark
titán
Pontoisan ezért nem jó ha a router és a wifi funkció egyben van. Az ott jó ahol nincs nagyobb hálózat, vagy nagyobb lakás.
Ha akarod a router funkcióit használni, akkor tedd a legelejére az ONT után, az ONT-t meg kapcsoltasd bridge módba. Ha kell wifi is akkor kell egy külön AP oda ahonnan jó lesz a jel.
Ha azt sem tudod mit akarsz, akkor maradhat a digi ONT routerként, azt a saját routered meg csak wifi AP-ként állítsd be.
Switch Tax
-
djg
aktív tag
válasz MasterMark #58489 üzenetére
De attól, hogy az ONT után teszem még szórhatja a wifi jelet, nem?
Max letesztelem milyen wifi jelet szór a nappaliig és ha nagyon gyenge, akkor változtatok.
A tévét úgyis vezetékes nettel látnám el. -
tasiadam
veterán
sziasztok
Van egy Vodafone DC16 és egy TPlink TLWR940N.
Az van, hogy wifin tudok streamelni a TV okosítóra, elvégre az 1 külön hálózat, a gépem, amiről megy a stream, szintén más subneten van, a vodafonon, mert az gigabites, a wifi pedig csak 10/100-as.
Hogy tudom megcsinálni, hogy 1 subnet alá kerüljön? A DHCP-t le kell kapcsoljam a TPlink-ről, hogy a Voda ossza ki neki is?
+1: Wifin 5megabittel lehet csak letölteni Ez lehet az antenna hibája? 3 helyett 2 van rajta.
Van egy tenda is próbára, majd azzal is mérek sebességet.Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Topikgazda
válasz tasiadam #58491 üzenetére
Hogy tudom megcsinálni, hogy 1 subnet alá kerüljön? A DHCP-t le kell kapcsoljam a TPlink-ről, hogy a Voda ossza ki neki is?
Így kell beállítani.+1: Wifin 5megabittel lehet csak letölteni Ez lehet az antenna hibája? 3 helyett 2 van rajta.
Lehet de a körülményektől is függhet.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
tasiadam
veterán
válasz Gubek-Einste #58492 üzenetére
Koszi!
Sebesseg: itt allok 50 centire
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
libus
őstag
Üdv!
2db CPE710 Wifi antenna áram ellátásához mit ajánlotok, ill. mivel lehet megoldani?
Tovább szeretném lőni az Internetet, de ahová felkerülne a 2db antenna Client és AP -ként, ott nincs lehetőség konnektorba dugni a két antennát.Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
Topikgazda
-
libus
őstag
válasz Gubek-Einste #58496 üzenetére
Azt tudom, hogy jár hozzá PoE adapter (nekem van egy ilyen CPE 710-em), de ezt az adaptert konnektorba kell dugni, ami nem lesz az adott helyen.
Hogy jobban lássátok a helyzetet:
A kiindulóponton és a végponton van áram, DE mivel nem tudjuk közvetlenül lelőni a végponthoz az internetet, mert egy kétszintes ház útba van, ezért egy törést kell bele tenni, ahová ez a két plusz antenna bekerülne a kezdő és a végpont közé. Kb. 20m-re lakó illetőt mégsem kérhetem meg, hogy adjon nekem már áramot amit ráadásul az út felett kellene még áthúzni. Ezért keresek erre valami megoldást.Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
Topikgazda
-
libus
őstag
válasz Gubek-Einste #58498 üzenetére
Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
Topikgazda
Esetleg napelemmel meg lehetne oldani az energia ellátást de nagyon drága volna és kellene hozzá akkumulátor is az éjszakai működéshez. Sajnos ha nem tudod megoldani az áram ellátást akkor nem fog összejönni ez az átjátszó állomás.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest