-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nagymelák
senior tag
Boldog karácsonyt mindenkinek! A kérdésem az lenne hogy van dockerben futtatható játék, mint pl, a minecraft server? Mondjuk olyan amihez normális leírás létezik.
-
addikt
válasz Nagymelák #18751 üzenetére
Kellemes ünnepeket 🎄
Van minecraft server dockerben, nekem is volt, nem volt nehéz összepakolni, de én inkább kiraktam egy külön virtuális gépbe.
itzg/minecraft-server[ Szerkesztve ]
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
hunaqua
addikt
SSH-n mivel lehet lekérdezni a gép hőmérsékletét?
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
hunaqua
addikt
válasz szpeti40 #18755 üzenetére
Van egy Asus VivoPC -m Celeron 1007u (HDMI hibás) Ezt nézegetem OMV alá. Külső 2.5 házból SSD-n usb3-ról megy az OMV,a belsejében van egy 3TB HDD. Nem a legideálisabb, egy kék WD. Viszont 50 fokos,nem nagyon meleg?
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
agent_k
őstag
válasz hunaqua #18756 üzenetére
Viszont 50 fokos,nem nagyon meleg?
Idle? Mi fut rajta, csak az omv?
Egy szinte teljesen zárt ház ha ez az amire én gondolok, egy kis fitty-fütty ventillátor hűti. 2mag régi architektúra, minden művelettel az életérért küzd. Lehet egy pasztázást megérne a dolog.
Itt a 75°C-ra is tetszett plecsnit kapott: https://prohardver.hu/hir/asus_blog_ici-pici_vivopc.html -
hunaqua
addikt
válasz agent_k #18757 üzenetére
Igen egy Ext4 hdd bent,usb-ről ssd-n meg a rendszer.
Ezt a celeron 1007u-t nem lehetne ebben másra cserélni? (Nem szedtem szét,azt sem tudom,hogy cserélhető?) A hdmi kuka,csak erre lenne jó.
-
-
hunaqua
addikt
válasz szpeti40 #18755 üzenetére
Mit bénázok el?
sudo yum install lm_sensors
yum parancs nem találhatóSONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
nemurea
aktív tag
(Uhh, ez a rengeteg fajta Linux-család, mindnek más a fájása )
Elkezdtem a költözést a régi atom NAS-ról a J5040-ITX alá. Igazából a kérdésem nem is OMV így első körben, csak annyi új élmény ér (értsd: azt sem tudom, merre vagyok arccal), hogy kellene egy kis orientáció.
Tehát 1T SSD, 16 G RAM, nem ECC (az alaplap sem támogatja). Feltelepítettem a proxmox-ot. Első kérdés: mi legyen a fájlrendszer? ext4 (egyelőre ezzel installáltam, de ez is ugye kezd letűnt kor gyermeke lenni a Vivo PC-vel együtt), btrfs, zfs, xfs? Külön partíció a host-nak és a VM-eknek? Most egyelőre szépen belakta az SSD-t, ahogy látom. Van még egy 2T HDD, azt egyelőre nem raktam be az új gépbe.
Végigolvastam egy-két reddit-folyamot ezzel kapcsolatban, hát nem ma kezdtem foglalkozni az IT-vel úgy általában, de itt a virtualizáció kapcsán csak kapkodtam a fejem, annyi új kifejezés van. LVM, LVM light, snapshot, datasets, bit rot (OK, ez más), CT vs docker vs VM. Ha tudtok javasolni egy leírást (angol OK), ami kb. innen indul, az klassz lenne. Nem a sült galamb miatt, hanem pont azért, mert annyi anyag van, de sokszor az az érzésem, hogy rajtam kívül mindenki más profin ért a proxmox-hoz...
Első körben azt szeretém elérni, ami eddig is volt, csak proxmox alapon:
- docker-ben? LXC-ben? VM-en? lenne az OMV
- kezelné a 2T HDD-t (semmi mirror, csak single drive, a fontos adatokról= családi fotók más helyre megy a backup)
- dockerben torrent, emby, mssqlKésőbb Home Assistant, ennek kérdés, hogy az adatbázisai az SSD-re vagy a HDD-re kerüljenek, de inkább előbbi.
Még később majd kamerák.Bocs a hosszú posztért... Nem hittem, hogy ennyire bizonytalan leszek az indulásnál.
-
nemurea
aktív tag
válasz nemurea #18764 üzenetére
Oh, alakul ez! Kezdem megtalálni a fonalat. Nem én vagyok az első ebben a témában, csak ügyesebben kell keresni: Best way to run OMV on Proxmox VE.
És igazából innen már az irány is egész egyértelmű: proxmox és omv egymás mellett egy Debian alapon. Majd megnézem, mennyire akad össze, de elvileg nem kellene, a fejlesztő is efelé tereli az OP-t.
Aztán ezen túl már az is meginog, hogy kell-e proxmox egyáltalán - bár az első tapasztalataim nagyszerűek, profi a rendszer: ha jól értem, az omv+kvm plugin pont egy ilyen virtualizációs környezetet ad. openmediavault-kvm plugin thread
Ha esetleg valakinek van véleménye pro-kontra a fenti megoldásokkal, szívesen fogadom, addig is megnézem az első sikeres Debian VM-ben, hogy működik az OMV+KVM. Mmmm, lehet, hogy ez azért túlzás, ez olyan Eredet-utánérzés... Meglátjuk. -
addikt
válasz nemurea #18765 üzenetére
Én proxmoxon futtatok omv-t vm-ben, mivel így tudom menteni, gond esetén visszaállítani, kisérletezgetés előtt snapshot, amire visszatudok menni ha valamit elbaltáznék. Én nem futtatnám a 2 rendszert natívan egymás mellett, már csak azok miatt sem amiket írtam, mert hasznos tud lenni. Nekem a dockeres dolgaim az omv-n futnak, pár dolgot szedtem ki külön vm-be, pl pihole, uisp, ansible, homeassistant. Ezeket mentem is heti szinten, igaz nem a proxmox backup serverrel, de azt is ki kéne próbálni, hogy milyen pluszt adhat.
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
nemurea
aktív tag
válasz szpeti40 #18766 üzenetére
Lehet, már írtad korábban, de ha az OMV VM-ben van, akkor hogyan kapta meg végül a HDD-ket? Esetleg Neked van hardveres raid vezérlőd, az kezeli? Vagy közvetlenül (passthrough vagy raw, nem tudom, mi a helyes kifejezés) kezeli a drive-okat? Vagy a proxmox kezeli a drive-okat és az OMV virtuális fájlrendszert hozott létre rajtuk?
Illetve a másik kérdésem: azt értem, hogy az OMV-t így könnyen lehet snapshot-olni, együtt a többi VM-mel. De ez azt is jelenti, hogy magát a proxmox alapot különösebben nem kell backup-olni? Hiba esetén csak újrahúzza az ember, visszarakja a VM-eket backupból és kész, ugye? Ez amúgy nem is hangzik rosszul.
-
addikt
válasz nemurea #18767 üzenetére
Nekem egy Dell H200 raid vezérlő van a gépben, azt adtam oda az OMV-nek pci passtru-val így direktben látja a lemezeket és azokon meg ext4 van. Egyedül csak a rendszer lemez virtualizált amit mentegetek.
Hát én azt mondanám, hogy igen, ha megkotlik a proxmox, akkor az új rendszeren a backup mappát becsatolva vissza lehet állítani a vm-eket.
-
nemurea
aktív tag
válasz agent_k #18770 üzenetére
Bahh, épp azt keresgéltem, hogy tudok egy VM-nek odaadni fizikai HDD-t, gondoltam, erre csak rájövök Google nélkül De nem, nem akart úgy működni, hogy odakattintok a lemez ikonra és voilá. De tényleg van egy ASM1062 PCI device Sokat kell még tanulnom. Valszeg az IOMMU-t is aktiválnom kell, bármi legyen is az, mert az ott sárgállik figyelmeztetésként. Nem vénnek való vidék ez Thx anyway!
-
nemurea
aktív tag
válasz nemurea #18771 üzenetére
Hadd kérdezzek még egy-két talán triviálisat. Végül úgy lett, ahogy javasoltátok, külön VM-be került az OMV, nem is netinstall módszerrel, ahogy az utóbbi időben csináltam, hanem közvetlen iso-ból telepítve.
1. A domain a telepítés során t.hu lett (ez volt a default, nem tudom, mindenkinél ez van-e vagy csak nálam). Ennek mi lesz a szerepe amúgy általában? Jó a t.hu?
2. IP-k: a proxmoxnak (alapszerver) és az OMV-nek is kellene adnom fix IP-t. A proxmoxban ezt úgy érem el, hogy a vmbr0 Linux bridge-et állítom be egy IP-re és újraindítom a gépet? Az OMV-nél pedig a Hálózat/Interfészek -> ens18-nak állítok be egy másik IP-t? Vagy célszerűbb a router oldaláról a (virtuális) MAC címe alapján csinálni és itt hagyni DHCP-n? A MAC cím nem fog változni, felteszem.Sejtettem, hogy ezen a téren is majd tanulnom kell, mert ahogy látom, a virtuális gépek is teljes értékű gépként tűnnek fel a router számára, és valszeg ezért csinálnak sokan sub-lan-t a virtuális gépeknek. Ezt majd a proxmox menedzseli, gondolom. Ha esetleg valakinek lenne kéznél egy linkje ennek a működéséről (best practice), örömmel fogadom.
Most itt tartok, ezután már a fizikai HDD átadása jön.
-
agent_k
őstag
válasz nemurea #18772 üzenetére
1) nincs jelentősége belső hálózatnál
2) a proxmox-os kérdésre majd válaszol tapasztaltabb kolléga is. De eddig próbálkozásaim során én így csináltam ahogy írtad.
Az omv kérdésre pedig: az omv kezelőfelületén adj meg fix IP-t.sub lan. Látszik, hogy nem hálózatos vagyok Nem vesződtem ezzel. x.x.0.2 - x.x.0.100-ig vannak a VM-ek és a fix IP-s gépek. A router 101-től ad DHCP címeket. Nálam a pihole végzi a névfeloldást így mindenre lokális dns névvel tudok hivatkozni. Az ip-k meg névvel együtt úgyis elmentésre kerültek a puttyban, nem kell emlékezni túl sok dologra.
Ez koránt sem best practice, de nekem bejött. -
addikt
válasz nemurea #18772 üzenetére
Nálam .local a domain név, de ez lokális hálón nem sokat számít. Nálam is pihole a lokális dns szerver.
Én hálózatos vagyok, bár jelenleg nem abban dolgozok, de lusta voltam külön vlan-t és alhálózatot a szerveres dolgoknak, hasonlóan oldottam meg mint K kolléga. Az otthoni alhálózatom alsó részét meghagytam a dhcp tartomány kívüli résznek. Nekem a routerben vannak felvéve mac címek szerint, hogy kinek mit osszon ami ilyan, így egy helyen tudom a statikus címeket kezelni.
Meglehetne sokkal okosabban is csinálni ezt, de még nem volt rá energiám.
Ha valaki szép grafikus felületen szeretné látni az alhálózatával kapcsolatos információkat, alhálózat telítettség, szavad ip címek, ilyenek, akkor tudom ajánlani a PHPIpam-ot: linkSwift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
nemurea
aktív tag
válasz szpeti40 #18774 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! Akkor egyelőre ezt a sublan témát félreteszem. Még egy kérdés, tudom, hogy ez nem proxmox fórum, de Nálatok már megvan a tapasztalat: a HDD dedikálása az OMV VM-nek. Első körben úgy csináltam, hogy az ASM1061 vezérlőt PT-val adtam oda a VM-nek - na ezzel a mozdulattal ki is nyírtam a proxmox-ot, ahogy látom Elvesztette az lvm/data-t. Gondolom, az történhetett, hogy a SATA vezérlőt kizárólagosan dedikáltam a VM-nek, így a host elvesztette, és maga a host SSD is azon ült, vagyis kb. azt rántottam ki alóla, ugye? Volt egy Full átadás checkbox, azt beikszeltem, lehet, hogy ezt nem kellett volna.
Mindenesetre első körben készítek egy teljes backup-ot a HDD-ről, mielőtt valami kósza process le nem formázza, hiszen az adatok rajta vannak. Utána megnézem még a checkbox nélkül is, de ha az nem, akkor talán ez a megközelítés járható leginkább: [link]
-
addikt
válasz nemurea #18775 üzenetére
Na igen, ha a vezérlőt átadod akkor az ÖSSZES rajta lévő diszket odaadod a vm-nek.
Így inkább virtuális diszket csinálnék (lvm-thin) és az omv-n belül pedig lvm-el formáznám az utólagos könnyebb bővités miatt.Nálam ugye azért nem volt ez gond, mert az alaplapi vezérlőn van a proxmox rendszer ssd valamit egyéb proxmoxnak szánt lemezek ÉS egy külön dell raid vezérlőn csak az omv-nek szánt lemezek.
[ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
Üdv urak.
Otthoni használatban, szekrényben talált holmikból építenék nast, teszt és tanulás céljából (file elérés, ftp stb-stb). A lomok amik rendelkezésre állnak X4 640, q9400, 4-6 giga ram + hdd-k.
OMV-t raknék fel. Egyelőre digi által adott zte883v adná a netet.
Szóval ezzel kivitelezhető-e (+ ddns, vpn)?Amd - Radeon - Ryzen
-
-
nemurea
aktív tag
válasz agent_k #18778 üzenetére
Jól csináltad, csak a proxmox lemeze ebből a szempontból rossz helyre volt dugva. 2 sata aljzat az "alaplapi vezérlőé" a másik 2 sata dugasz meg az említett asmediás sztori.
Ez nagyon... nagyon ott volt. Fene se gondolta, hogy ez a SATA vezérlő nem az a SATA vezérlő Köszönöm, életmentő volt a tipp!És utólag, mikor az ember már tudja, mit keressen, valóban benne van a specifikációban. Még a legelején, mikor pakolgattam a kábeleket, gondolkodtam is rajta, hogy a portok miért nem 1-4-ig vannak számozva, mi a fene az az A betű, de aztán elengedtem a témát. Újabb legokocka került a helyére.
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Csináltam egy biztonsági mentést az egész rendszerlemezről dd paranccsal.
Csinált egy csomó fájlt egy omvbackup mappába.
Windows alatt hogyan tudom ezt a rendszert visszaírni egy pendrive-ra? Ugyanis arról akarom futtattni a rendszert egy bizonyos teszt erejéig.
Iso, img fájlokra van programom, de ilyennel még nem találkoztam... -
Nerazim
őstag
Üdv!
Van egy S905 boxom amire felraktam Armbian majd OMV-t. Ezen szeretném beállítani a távoli elérést (képek, szöveges doksik, zene, film stb.) Nem vagyok expert a linuxban sőt semennyire nem vágom, innen-onnan összeszedtem és azok alapján járok most itt, de ha túl bonyolult a távoli elérés beállítása (pl: mobilról bárhonnan elérjem) akkor inkább kihagyom. Van erre valami faék egyszerű beállítás?Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
Nerazim
őstag
válasz szpeti40 #18789 üzenetére
Docker telepítés közben ezt a hibát kapom "NO_PUBKEY" hibát kapom:
A topikban rákeresve nem hozott megoldást amit találtam: megoldás
Itt jól értem csak ennyit kell beírni ssh-n:apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv EDEE7D73
Mert nekem nem oldotta meg a hibát.
[ Szerkesztve ]
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Segítség kelleme.
Jelenleg egy NAS-ban két lemez van.
Egyiken a rendszer, a másikon az adatok.
Szeretném áttenni a rendszert az adatlemezre, mert van rajta egy csomó hely.
Hogyan tudom megcsinálni?
Nem szeretnék újratelepíteni és konfigolni.A rendszer egy 32GB-s SSD-n van, az adatok egy 1TB-os HDD-n.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz Kenderice #18793 üzenetére
Én tuti biztos, hogy újratelepítést csinálnék a helyedben, mert ahogy nézem, még beállítgatással együtt is rövidebb idő alatt lennél kész, mint másolással. Az újratelepítés kb. ennyi lenne:
- partíció kialakítása az 1T HDD-n (érdemes a végére tenni)
- Debian telepítése erre a partícióra
- OMV telepítése a Debianra
- OMV beállítása.De a partíció klónozása is járható, kérdés, mennyi probléma alakul ki útközben:
- mostani 32G SSD fájlrendszerének image-ba másolása (dd parancs), a célhely lehet akár az 1T HDD adatrésze is
- partíció kialakítása a HDD-n
- dd paranccsal az image kiírása erre a partícióra
- Grub telepítése a HDD-reIlyenkor ugye változni fog a rendszer UUID-re, ha ez valahol be van állítva korábbról, akkor azt is frissíteni kell. Ugyanígy változni fog a device ID (sda1, sdb2 stb.), ezt is helyre kell tenni, ha szükséges.
Még annyi, hogy azt nem tudom pontosan, okoz-e gondot, de az új partíció mérete és az image mérete tuti nem fog pontosan egyezni.
Az is lehet, hogy 'on-the-fly' lehetne dd-vel másolni a partíciót az SSD-ről a HDD-re, ha külső pendrive-ról boot-olsz be.
-
addikt
válasz Kenderice #18793 üzenetére
Miért akarod a rendszert keverni az adatokkal, ráadásul ssd-ről hdd-re rakni?
Legalább egyel gyorsabb tárolón van a temp pl, meg újratelepítéskor nem kell babrálni az adat lemezt.
Az a sok hely idővel nem fogyhat el?
Nekem is van pár tera szabad helyem még, de szerintem tök jól elvan a rendszer a 64gb-nyi helyen az ssd-n.[ Szerkesztve ]
-
Nerazim
őstag
Uj hibaval szembesultem. Ugye nalam sd fut az Armbian amire feldobtam az OMV t. Na ez mara annyira megadta magat h megtelt sztem a 2.5gigas rendszer particio. Most ujra kezdem az egeszet. Egy 32gigas msd kartyan van a linux de ahogy neztem 2,5gigas particion volt az omv. Ezen a 2,5 gigan nem lehet vhogy meg az elejen modositani ? A sok update meg upgradetol hamar betelt es mar semmilyen plugint nem engedett telepiteni...no space left.
[ Szerkesztve ]
Be my computer.. Baby I'm a user!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest